در انفاقی ویژه؛

«خرس» به جای سینما از یوتیوب سر در آورد

11 شهريور 1399 ساعت 10:31

آخرین باری که خسرو معصومی به توقیف فیلمش اعتراض کرد هفت ماه می گذرد،وی در مراسم کانون کارگردانان خانه سینما از وزارت ارشاد برای توقیف هشت ساله فیلمش انتقاد کرد.


آخرین باری که خسرو معصومی به توقیف فیلمش اعتراض کرد هفت ماه می گذرد،وی در مراسم کانون کارگردانان خانه سینما از وزارت ارشاد برای توقیف هشت ساله فیلمش انتقاد کرد.

به گزارش تحریرنو ؛ آن روز فیلمسازان زیادی در حمایت از معصومی صحبت کردند. از جمله کیانوش عیاری که خودش بارها از سانسور و توقیف، زخم خورده گفت «خرس» فیلم تلخی است اما هر بهانه‌ای برای توقیف و سانسور آن، تلخ‌ترش می‌کند.

خسرو معصومی فیلمساز شمالی و ۶۵ ساله سینمای ایران که نخستین فیلم سینمایی اش را در ۳۰ سالگی ساخته حدود دو سال برای گرفتن پروانه ساخت فیلم «خرس» در راهروهای وزارت ارشاد می دوید تا بالاخره بعد از چند بار بازنویسی توانست برای نسخه ای که مد نظر اعضای آن شورا بود مجوز ساخت بگیرد. فیلم در جغرافیای مورد علاقه ی معصومی یعنی شمال کشور تولید شد و برای نخستین بار در سی امین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و دو سیمرغ بلورین هم گرفت اما بعد از آن به دلایل نا معلوم به فهرست فیلمهای توقیفی سینمای ایران اضافه شد.

با اینکه مسئولین سینمایی در مصاحبه هایشان می گفتند فیلم مشکلی برای اکران عمومی ندارد اما عملا مجوز نمایش به آن داده نمی شد. حتی کار به جایی رسید که پرویز پرستویی (به عنوان یکی از سرمایه گذاران فیلم) در مقطعی اعلام کرد تا زمانی که «خرس» اکران نشود بازی در هیچ فیلمی را قبول نمی کند!

معمولا کارگردانها برای فیلمنامه هایی که موضوعی ملتهب و خط قرمزی دارند به سراغ تهیه کنندگانِ اسم و رسم دار می روند که بتوانند فیلم را از هفت خانِ سانسور و توقیف به سلامت عبور دهند. اما جواد نوروز بیگی با همه روابطی که داشت و رایزنی هایی که با نهادهای مختلف کرد نتوانست به اکران فیلم کمک کند. البته در آخرین روزهایی که جواد شمقدری رئیس سازمان سینمایی بود به خاطر رابطه خوبی که با نوروزبیگی داشت به موسسه رسانه های تصویری (که زیر مجموعه ارشاد بود) دستور داد امتیاز فیلم را بخرد و به گفته معصومی همین کار باعث شد تهیه کننده به پولش برسد و دیگر انگیزه ای برای پیگیری رفع توقیف «خرس» نداشته باشد.

با اینکه طی این سالها مسئولین سازمان سینمایی چند بار تغییر کردند و اعضای جدیدی نیز به شورای پروانه نمایش آمدند اما مشکل خرس حل نشد. از جمله دلایلی که برای توقیف این فیلم اعلام شد یکی ضد جنگ بودنِ فیلم و دیگری مسائل شرعی عنوان شد که معصومی همه آنها را رد کرد و گفت: فیلم بر اساس فیلمنامه مصوب ارشاد ساخته شده و دلیلی برای توقیف آن وجود ندارد. با این حال، وی اصلاحاتی در فیلم اعمال کرد که اثربخش نبود و ظاهرا «سانسور» نتوانست از «توقیف» همیشگی فیلم جلوگیری کند.

تا اینکه بعد از ۹ سال بلاتکلیفی، روز پنج شنبه گذشته فیلم سینمایی «خرس» در صفحه شکوفا فیلم در سایت یوتیوب منتشر شد و تا عصر یکشنبه (قبل از انتشار خبرش در رسانه های فارسی زبان) حدود ۲۰ هزار بازدید داشته که پیش بینی می شود در روزهای آتی بیشتر هم بشود.

«خرس» داستان رزمنده‌ای که است که رابطه بسیار خوبی با همسر خود دارد، به جبهه‌های جنگ می‌رود و پس از ۱۴ سال مفقودالاثر بودن متوجه می‌شود که همسرش با فرد دیگری به نام افرا معروف به خرس – که قاچاقچی چوب است – ازدواج کرده و این مسئله زمینه‌ساز اتفاقات بسیاری می‌شود، پرویز پرستویی، مریلا زارعی، فرهاد اصلانی، ناصر آقایی و مائده طهماسبی از جمله بازیگران این فیلم هستند.

در همین ارتباط ،خسرو معصومی درباره انتشار نسخه قاچاق فیلم «خرس» به ایسنا گفت: تمام کسانی که ۹ سال قبل فیلم را توقیف کردند در این اتفاق مقصر هستند.

معصومی آنقدر به اکران فیلمش روی پرده سینما اصرار داشت که حتی امسال و در شرایط کرونایی که سینماها اول تعطیل شدند و بعد هم از رونق افتادند حاضر به اکران آنلاین فیلمش نشد و تاکید کرد، «خرس» برای پرده سینماست.

معصومی با گله‌ از کسانی که در این سال‌ها برای رفع توقیف فیلم تلاشی انجام ندادند، گفت:‌ یکی دو سال قبل از نتفلیکس درخواستی آمد که فیلم «خرس» را نمایش دهند. حتی گفت‌وگویی هم با من داشتند و من گفتم فیلم مجوز نمایش ندارد. سپس از آنجا که فیلم به موسسه رسانه‌های تصویری فروخته شده بود که بعد هم با بنیاد سینمایی فارابی ادغام شد، در جمعی با حضور همکاران این بنیاد گفتم که چنین اتفاقی افتاده و برای مجوز نمایش فیلم پیگیری کنند، اما متاسفانه گویا حرف من به عنوان کارگردان اهمیتی نداشت.

خسرو معصومی گفت: من علاوه بر جشنواره فجر، این فیلم را در جشنواره‌ها یا رویدادهای خارجی دیگری هم نمایش دادم. هر کسی «خرس» را تماشا کرد منقلب شد، با اینکه فیلم تلخی است. تاکید می‌کنم که این فیلم «ضد جنگ» است چون ما در آن هشت سال جنگ عراق علیه ایران، شروع کننده جنگ نبودیم. ما دفاع کردیم و «خرس» فیلمی علیه دفاع مقدس نیست. با این حال نمی‌دانم چرا در زمانی که پیگیر اکران فیلم بودیم آقای سجاد پور (مدیر وقت نظارت و ارزشیابی) منتقدهایی را آورد تا نظرشان را بگویند؛ منتقدانی که من تا به حال ندیده بودم و اصلا درباره فیلم صحبت نمی‌کردند، فقط می‌گفتند فیلم مشکل شرعی دارد!

معصومی بیان کرد: مقصر اصلی قاچاق فیلم همان کسانی هستند که چند سال قبل «خرس» را توقیف کردند و با کارشان و نیز با برچسب‌هایی که به فیلم زدند، سنگی را درون چاه انداختند که هیچ عاقلی بعد از آن جرات نکرد آن را بیرون آورد.

در همین ارتباط بنیاد سینمایی فارابی نیز نسبت به انتشار غیرقانونی فیلم «خرس» واکنش نشان داد.

روابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی نسبت به انتشار غیرقانونی فیلم سینمایی «خرس» در فضای مجازی واکنش نشان داد و در این زمینه با توجه به پیگیری رسانه‌ها طی دو روز اخیر، توضیحاتی ارائه داد.

نسخه فارسی بدون زیرنویس فیلم سینمایی «خرس» به‌کارگردانی خسرو معصومی که از ۹ سال پیش نتوانسته پروانه نمایش دریافت کند، در روزهای اخیر به‌طور غیرقانونی در کانالی با نام «شکوفا فیلم» در یوتیوب در دسترس قرار گرفته است.

بر اساس این خبر، بنیاد سینمایی فارابی از لحظه اطلاع از عرضه غیر قانونی فیلم سینمایی خرس در یوتیوب، ضمن بررسی ابعاد موضوع جهت استیفای حقوق معنوی و مادی فیلم، پیگیری لازم را به عمل آورد.

در پی این بررسی‌ها، اطلاعاتی که حاصل شده است این است که فیلم سینمایی خرس (نسخه فارسی بدون زیرنویس) از سوی کانالی با نام «شکوفا فیلم» به طور غیرقانونی بر روی یوتیوب بارگذاری شده است و طی دو روز گذشته (۸ و ۹ شهریور) تاکنون بیش از ۱۹ هزار بیننده داشته است.

بنیاد سینمایی فارابی به عنوان مالک فیلم، در اولین اقدام ضمن ارسال ایمیل رسمی به یوتیوب خواستار توقف نمایش و حذف فیلم خرس در این پلتفرم جهانی شد. بنیاد فارابی تلاش دارد تا با ارائه اسناد حقوقی مرتبط به فیلم، هر چه سریع‌تر از پخش و نمایش غیرقانونی فیلم جلوگیری شود.

با عرضه و انتشار غیر قانونی نسخه اصلی فیلم و ابعاد حقوقی این اقدام، پیگیری‌های و گام‌های حقوقی لازم نظیر طرح شکایت در «ستاد صیانت از آثار سینمایی و سمعی و بصری» و مراجع قضایی و اخذ مشورت از کارشناسان و متخصصان حوزه حقوق بین‌الملل، در دست اقدام است.

گفتنی است حقوق کامل فیلم سینمایی «خرس» را موسسه رسانه‌های تصویری سابق ، در اختیار داشته که پس از انحلال موسسه مذکور و ادغام آن، در سال ۹٨ کلیه دارایی‌های آن موسسه به بنیاد سینمایی فارابی منتقل شده است.


کد مطلب: 20588

آدرس مطلب: http://tahrireno.ir/vdcc4pqi.2bqx48laa2.html

تحریر نو
  http://tahrireno.ir