دکتر نوذرپور مطرح کرد؛

مدیریت شهری بدون مشارکت مردم امکان پذیر نیست

24 دی 1396 ساعت 10:48

شهردارمنطقه ۲۲، گفت: به دلیل رشد شتابان شهرنشینی و فرهنگ شهرنشینی که متناسب با آن شکل نگرفته، مردم شهرهای ما کمتر با حقوق خود آشنا هستند و کمتر به تکالیف خود عمل می کنند.


شهردارمنطقه ۲۲، گفت: به دلیل رشد شتابان شهرنشینی و فرهنگ شهرنشینی که متناسب با آن شکل نگرفته، مردم شهرهای ما کمتر با حقوق خود آشنا هستند و کمتر به تکالیف خود عمل می کنند.

به گزارش تحریرنو ؛ دکتر علی نوذرپور رئیس جامعه مهندسان شهرساز کشور و شهردار منطقه ۲۲، با حضور در برنامه عصر خانواده شبکه دو سیما در پاسخ به این سوال که مهمترین مشکلات شهرنشینی مرتبط با فضا و فرهنگ شهری و زندگی اجتماعی جامعه ما چه مواردی است، گفت: برای بیان مسائل شهرنشینی در ایران باید به ۶۰ سال گذشته بگردیم. دقیقا زمانی که نسبت جمعیت شهری ایران به کل کشور، معادل جمعیت روستایی کشور در شرایط فعلی است. جمعیت روستایی و شهری ما طی شصت سال معکوس شده و این در حالی است که در حال حاضر بیش از ۷۵ درصد جمعیت کشور ما شهرنشین شده اند. رشد شتابان جمعیت شهری باعث گسترش کالبد شهرها شده ولی به دلیل این رشد، شهرنشینی اجتماعی متناسب با آن شکل نگرفته و مسائل و مشکلاتی را بوجود آورده است.

وی افزود: شهرها به مثابه انسان ها جسم و جانی دارند. اگر به مشکلات جسمی و کالبدی شهرها بپردازیم؛ با چند مساله اساسی مواجه خواهیم بود. شاید مهمترین مساله ای که شهرهای ما با آن مواجه هستند، ناموزونی در کالبد آنهاست. یعنی شهرها طبق ضوابط و مقررات شهرسازی رشد نکرده و در سال های اخیر نیز، مدیریت شهری از یک سو و شهرنشینان از سوی دیگر مقید به رعایت مقررات شهرسازی نبوده اند؛ که باعث ناموزونی در توسعه شهری شده است.

شهردار منطقه ۲۲ با بیان اینکه کالبد شهرهای ما برای زندگی شهری چندان مناسب نیست، خاطرنشان کرد: شکل گیری ساختمان های بلندمرتبه در کنار کوچه های کم عرض، موجبات بد منظری در سیمای شهری و مشکلاتی در حوزه حمل و نقل و ترافیک شده است. شهرهای کشور ما هم در حوزه شهرسازی و ناموزونی کالبد و هم به واسطه عدم توسعه کافی حمل و نقل عمومی با مشکل مواجه اند. به گفته نوذرپور طبق قانون برنامه پنج ساله توسعه و قانون حمل و نقل عمومی سوخت می بایستی تا پایان سال ۹۴، ۷۵ درصد سفرهای درون شهری با حمل و نقل عمومی انجام می شد؛ اما متاسفانه این اتفاق تا به امروز نیفتاده و در مجموع شهرهای کشور حدود ۴۵ درصد سفرها با ناوگان عمومی انجام می شود. در تهران نیز کمتر از ۱۵ درصد سفرها با مترو و حدود ۲۰ درصد آنها با اتوبوس و مابقی با تاکسی است و این یک مساله جدی در شهرها به شمار می رود.

وی در ادامه ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای آتش نشان حادثه پلاسکو، گفت: در حوزه ایمنی شهرها و ساختمان ها در مقابل حریق و سوانح طبیعی و غیرمترقبه نیز کمبودهایی وجود دارد. موضوع پسماند ، علی رغم اینکه امروزه یک مساله حل شده در دنیا به شمار می آید؛ اما در کشور ما تفکیک پسماند از مبدا همچنان در مراحل ابتدایی قرار دارد و کمتر از ۵ درصد پسماندهای شهری در مبدا و منازل تفکیک می شود و این در صورتی است که کلیه زباله ها باید در مبدا تفکیک و بعد از آن در اختیار مدیریت شهری قرار گیرد. جسم شهر با این مسائل مواجه است و در جان شهر نیز که به ارتباطات مردم، تعامل و مشارکت آنها در اداره امور برمی گردد؛ نارسایی هایی وجود دارد.

نوذرپور در ادامه خاطرنشان کرد: به دلیل رشد شتابان شهرنشینی و فرهنگ شهرنشینی که متناسب با آن شکل نگرفته، مردم شهرهای ما کمتر با حقوق خود آشنا هستند و کمتر به تکالیف خود عمل می کنند. مردم باید با حقوق خود آشنا باشند تا بتوانند هم از حقوق خود دفاع و هم به تکالیف خود عمل کنند. در حوزه تفکیک پسماند، اگر مدیریت شهری بسترهای آن را فراهم کند و اگر توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی انجام شود؛ مردم نیز مدیریت شهری را در این زمینه همراهی خواهند کرد.

به گفته وی، جامعه ما در حوزه جان و روان شهری با کمبود سرمایه های اجتماعی مواجه است. تنها درصد کمی از مردم تهران باور دارند که می توانند به دیگران اعتماد کنند و این مطلب ناشی از کمبود سرمایه های اجتماعی جامعه است. علی رغم اینکه مردم در طول تاریخ سرمایه های عظیم تاریخی را فراهم کردند؛ ولی این سرمایه اجتماعی به درستی توسط مدیران عالی کشور و هم مدیران شهری استفاده نشده است.

وی در پاسخ به این سوال که شهرداری چه کارهایی را در زمینه فرهنگسازی مسائل شهری انجام داده است، پاسخ داد: شهرداری ها در ایران، بر خلاف سایر کشورها وظایف محدودی را بر عهده دارند و از ۱۸ حوزه وظیفه ای که برای آنها در دنیا تعریف شده به موجب قانون در کشور ما شهرداری ها در ۷ حوزه ورود می کنند. البته شهرداری ها در سال های اخیر در حوزه هایی ورود کرده اند که قانون برای آنها تعیین تکلیفی در این زمینه ها نکرده است.

نوذرپور گفت: امروزه شهرداری تهران در حوزه آسیب های اجتماعی ورود کرده علی رغم اینکه این حوزه در حیطه وظایف سازمان بهزیستی کشور است. در حوزه فرهنگ شهری ورود کرده که از جمله وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. همچنین در سلامت و بهداشت و درمان نیز فعالیت می کند. با وجود این مشکلات نیاز است تا در قانون شهرداری های کل کشور، تجدید نظرهایی صورت گیرد و بعد از گذشت ۶۰ سال که از تصویب قانون شهرداری ها می گذرد؛ قانون جدیدی تدوین شود.

شهردار منطقه ۲۲، افزود: شکل گیری شورای محله( شورایاری ها)، تشکیل سراهای محلات و برگزاری مناسبت های اجتماعی، ملی و مذهبی در آنها به شکل گیری و ارتقا تعلقات شهروندان نسبت به شهر خود منجر می شود. اساسا شهر بدون مشارکت مردم ساخته نمی شود. هیچ مدیریت شهری موفق نخواهد شد؛ مگر اینکه مردم در اداره شهر مشارکت داشته باشند. فلسفه وجودی شورای محلات بر این است تا بستر مشارکت مردم در اداره امور شهر و امکان نظارت عمومی مردم را در شهر فراهم کنند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه شهرداری تهران در دوره جدید با شعار امید، شکوفایی و مشارکت وارد صحنه شده؛ معتقدم که در دوره جدید باید امید را به جامعه برگردانده و امیدوار به بهبود امور خواهیم بود. از مردم نیز تقاضا داریم مدیریت شهری را از خود بدانند و همانطور که به شهر خود تعلق خاطر دارند؛ این وابستگی و تعلق خاطر را به شهر خود هم داشته و باور کنند مدیریت شهری جدید قصد دارد تا با مشارکت و همراهی آنها امکان شکوفایی شهر تهران را در همه شاخص های زیست محیطی ،حمل و نقلی، شهرسازی فراهم کند و در همین مسیر هم حرکت خواهیم کرد تا ان شالله موفقیت و بهبودی را در تمامی حوزه های مدیریت شهری برای شهر تهران فراهم نماییم.


کد مطلب: 14504

آدرس مطلب: http://tahrireno.ir/vdcdok0f.yt0oz6a22y.html

تحریر نو
  http://tahrireno.ir