در نشست "مزارشریف" مطرح شد:

برزیده: با نمایش این فیلم سیمرغ بلورینم را از جشنواره گرفتم

18 بهمن 1393 ساعت 12:55

کارگردان فیلم "مزارشریف" گفت: با نمایش این فیلم سیمرغ بلورینم را از جشنواره گرفتم چراکه توانستم و سعی کردم تا حدودی وظیفه‌ام را به‌عنوان یک شهروند در این رابطه انجام دهم.


کارگردان فیلم "مزارشریف" گفت: با نمایش این فیلم سیمرغ بلورینم را از جشنواره گرفتم چراکه توانستم و سعی کردم تا حدودی وظیفه‌ام را به‌عنوان یک شهروند در این رابطه انجام دهم.

تحریرنو: نشست فیلم "مزارشریف" با حضور عبدالحسن برزیده (کارگردان)، منوچهر شاهسواری (تهیه‌کننده)، بهزاد عبدی (آهنگ‌ساز)، حسن زاهدی (مدیر صدابرداری)، علیرضا زرین‌دست (مدیر فیلم‌برداری) و مهتاب کرامتی، حسین یاری و مسعود رایگان (بازیگران فیلم) برگزار شد.

در ابتدای این نشست منوچهر شاهسواری با اشاره به مشکلات ایجادشده در نمایش اول فیلم در سینما فلسطین گفت: یکی از وظایف برگزارکننده‌ها این است که با هم‌آهنگی با عوامل فیلم از اشکالات و ایرادات این‌چنینی جلوگیری شود، متاسفانه درخصوص نمایش اول فیلم مشکل پیش آمد و این موضوع ما را آزار داد. گروهی سخت کارکرده و فیلم را به این‌جا رسانده اما وقتی فیلم با مشکلی این‌چنینی روبه‌رو می‌شود، گروه دل‌سرد می‌شود.

وی افزود: این پروژه فارغ از مسائل اساسی و پیچیده‌ای که به‌هم‌راه داشت تجربه‌ای متفاوت برایم بود که با یک گروه هم‌دل و رفیق کارکردم. ما در مقطعی از کار به‌خاطر شرایطی که باوجود آمد تغییراتی انجام دادیم، همین‌جا از آقای مسعود رایگان به‌خاطر رفاقت و اخلاق حرفه‌ای که داشتند و ما را از موقعیتی خطرناک عبور دادند تشکر می‌کنم.

عبدالحسین برزیده ضمن اعلام حضور اله‌‌داد شاهسون که شخصیت اصلی این فیلم نیز بود، گفت: در سال ۷۷ من مصاحبه آقای شاهسون را از تلویزیون دیدم و ایشان می‌گفتند که ۱۹ روز در راه بودند تا به ایران برسند، در آن زمان گمانه‌زنی‌های زیادی در این خصوص مطرح شد، فردای آن روز سیف‌اله داد با من تماس گرفت و پیش‌نهاد این سوژه را به من داد و در واقع او کلید اصلی این کار بود.

برزیده ادامه داد: در همان زمان ترتیب مصاحبه‌ای با آقای شاهسون دادیم که ایشان هنوز در قرنطینه بودند، آقای بروجردی هم که در آن زمان مسئولیتی در وزارت امور خارجه داشتند اصرار داشتند که این فیلم نباید ساخته شود، ایشان می‌گفت قرار است ما طالبان را به رسمیت بشناسیم و نباید حرفی در خصوص واقعه‌ی مزارشریف زده شود، من در آن زمان تاسف خوردم که مسئولین تا این حد سلب مسئولیت می‌کنند، در آن زمان دیپلماسی ما گاف بزرگی داده بود و کسی دوست نداشت راجع به این موضوع حرفی زده شود، یکی از دلایل به طول انجامیدن این پروژه نیز همین موضوع بود.

این کارگردان تصریح کرد: متاسفانه مسئولان در آن زمان در قبال این اتفاق سکوت کردند و خانواده‌های شهدا و قربانیان آن حادثه قربانی این سکوت شدند، من امروز با نمایش این فیلم سیمرغ بلورینم را از جشنواره گرفتم چراکه توانستم و سعی کردم تا حدودی وظیفه‌ام را به عنوان یک شهروند در این رابطه انجام دهم.

حسین یاری، بازیگر نقش اله‌داد شاهسون در این فیلم در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که چرا حاضر نشدید با آقای شاهسون روبه‌رو شوید، گفت: من از ترس حسن برزیده نخواستم آقای شاهسون را ببینم چون ایشان شخصیتی را در ذهن داشتند و من احساس کردم که اگر با شاهسون ملاقات کنم خودم دچار دوگانگی می‌شوم و من از ایشان هم بابت این موضوع عذرخواهی کردم.

علیرضا زرین‌دست مدیر فیلم‌برداری این فیلم نیز در این نشست گفت: وقتی فیلم‌نامه را خواندم به هم‌کاری با این گروه علاقه‌مند شدم، کم‌وبیش از اتفاقاتی که برای دیپلمات‌های ایرانی در مزار‌شریف رخ‌داده بود اطلاع داشتم و به‌عنوان یک ایرانی یک وظیفه‌ی کوچکی داشتم که خواستم آن را انجام دهم و در خصوص بی‌عدالتی که نسبت به قربانیان این حادثه انجام شد سهمی داشته باشم.

مسعود رایگان دیگر بازیگر این فیلم نیز درخصوص الزام وجود شخصیتش در فیلم گفت: فکر می‌کنم اگر این شخصیت از فیلم‌نامه و فیلم حذف می‌شد به روند داستانی کار لطمه می‌زد، مانی که این اتفاق در سال ۷۷ و در مزارشریف رخ داد من خارج از کشور بودم و این خبر آن‌چنان تکان دهنده بود که در بهت به‌سر می‌بردم مثل اتفاقی که چند روز قبل برای خلبان اردنی افتاد.

مهرگان، طراح صحنه و لباس این فیلم نیز گفت: "مزارشریف" در عین حالی که می‌خواهد روایتی تاریخی را بیان کند، می‌خواهد کمکی هم به جامعه بکند، برای من این پروژه تجربه جدیدی بود، هی‌چوقت پیش نیامده بود که با این ابعاد دکور طراحی کنم که خوش‌بختانه انجام این کار برایم فرایند جالبی بود.

مهتاب کرامتی، دیگر بازیگر این فیلم در خصوص نقشی که در این فیلم بر‌عهده داشت، گفت: من در طول کار تمام تلاشم را کردم تا بتوانم نقش را باورپذیر کنم، وقتی فیلم‌نامه را خواندم و وقتی فهمیدم قرار است که نقش یک زن افغان را بازی کنم در ابتدا می‌دانستم که نمی‌توانم آن را اجرا کنم، بعد از آقای برزیده خواستم تا تست گریم انجام بدهیم تا ببینم این نقش را خودم می‌توانم قبول کنم یا خیر که خوشبختانه این اتفاق افتاد و من در این فیلم نقش یک زن افغان را بازی کردم.

بهزاد عبدی، آهنگ‌ساز مزار‌شریف درخصوص موسیقی این فیلم گفت: موسیقی این فیلم به هیچ‌وجه به بومیت نپرداخته است، وقتی با فیلم‌نامه مواجه شدم در ابتدا ماجرا را محدود به شهید‌شدن دیپلمات‌ها دیدم اما اندکی بعد‌تر فهمیدم که درون مایه فیلم درباره انسانیت است، من هم در موسیقی تمام تلاشم را کردم تا کامل در خدمت فیلم باشم.

عبدالحسن برزیده در ادامه‌ی این نشست گفت: ما صرفا یک فیلم درباره‌ی مزارشریف و طالبان نساختیم، رفتار طالبانی و افراطی‌گری بوده، هست و خواهد بود و این رفتار مخصوص افغانستان هم نیست و در کشور خودمان هم این رفتار مشاهده می‌شود. پایین کشیدن یک نماینده از پای تریبون یک کار طالبانی است، رفتار طالبانی تاریخ مصرف ندارد، امیدوارم در خصوص این درون مایه فیلم هم حرفی زده شود، امروز خطر افراطی‌گری کشور ما را تهدید می‌کند.

وی در خصوص دخل و تصرف‌هایی که نسبت به‌وقایع این فیلم صورت گرفته، گفت: در فیلم دخل و تصرف انجام دادیم اما این به معنای تحریف کردن نیست و نگفتن بخشی از حقیقت هم حتما اتفاق افتاده است.

وی افزود: در آن دوره و زمانی‌که این اتفاق افتاد، جمهوری‌اسلامی ایران داشت وارد جنگی بزرگ می‌شد و در همین دوره‌ی دکتر روحانی دبیر شورای امنیت ملی بود، من می‌خواهم از ایشان تشکر کنم چراکه ایران را از وقوع جنگی دوباره نجات دادند. جمله‌ی کلیدی این فیلم این است که هیچ جنگی به نفع هیچ‌کس نیست اما باید این نکته را هم در نظر گرفت که جنگ برای تعداد معدودی از افراد خیلی منافع دارد.

برزیده ادامه داد: ما بین نقد وزارت امور خارجه و وحشی‌گری‌هایی که طالبان در آن مقطع زمانی انجام داد باید یکی را انتخاب می‌کردیم و تمرکزمان را بر روی آن می‌گذاشتیم اما در عین حال سعی کردیم که منصفانه برخورد کنیم. می‌خواهم خواهش کنم از دولتی که هنوز از آن چیزی ندیدم و به وعده‌های انتخاباتی‌اش هنوز عملی نکرده خواهش کنم بداخلاقی‌های سال‌های گذشته را جبران کند و از مردم ایران و دیپلمات‌هایی که شهید شدند و خانواده‌های آن‌ها عذرخواهی کنند.


کد مطلب: 2525

آدرس مطلب: http://tahrireno.ir/vdcf.0d0iw6dttgiaw.html

تحریر نو
  http://tahrireno.ir