دورنمایی از آینده‌ی سینمای ایران با ۱۱ فیلم اولی

8 دی 1393 ساعت 8:19

۱۱ نام پرهیجان، رقابت فیلم اولی‌های امسال جشنواره‌ی فیلم فجر را شکل خواهند داد.


تحریرنو: ساعاتی قبل، اسامی ۱۱ فیلم بخش "نگاه نو"ی سی‌و‌سومین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر منتشر شد.

فیلم‌هایی که حداقل بر روی کاغذ، پر اعتبارند و هر یک می‌توانند در این دوره از جشنواره، جریان‌ساز ظاهر شوند. آن‌چه در تحلیل این فیلم‌ها حائز اهمیت است این است که ظاهرا سینمای ایران بالاخره بعد از چندین و چند‌سال قرار گرفتن در تنگ‌نای تجربه‌های فرمیک مخاطب گریز، راه آشتی با قصه‌گویی را انتخاب کرده است.

تقریبا همه‌ی فیلم اولی‌های امسال متعلق به سینمای داستان‌گو هستند و این نویدی برای سینمایی است که در شرایط سخت مالی و قهر تماشاگران از سینماها قرارگرفته است. علاوه بر آن به‌نظر می‌رسد نسل جدیدی که جشنواره‌ی فجر امسال به سینمای ایران معرفی خواهد کرد، نسلی تنوع‌طلبی است که شاید باز کردن مسیرهایی جدید برای سینمای یک‌نواخت و حوصله‌سربر این سال‌های ایران از نتایج به میدان آمدن آن‌ها باشد. ظاهر فیلم‌ها که چنین نشان می‌دهد.

نگاهی به‌ این ۱۱ فیلم

"احتمال باران اسیدی"
کارگردان: بهتاش صناعی‌ها
بازیگران: شمس لنگرودی، مریم مقدم، پوریا رحیمی، ارسلان عبدالهی، عیسی حسینی، حبیب پور‌سیفی، پروین ملکی، امان رحیمی، سینوهه دانشمند، حسن حسینیان، سام جابر‌انصاری، سعید پیامی‌پور، علی نادربیگی، نیلوفر سیاری، احمد ذبیحی و الهه بخشی.

"بهتاش صناعی‌ها" که وی را درزمینه‌ی ساخت مستند، فیلم کوتاه و انیمیشن می‌شناسیم، امسال نخستین فیلم بلند خود را جلوی دوربین برد. آن‌چه از قرائن برمی‌آید، این فیلم، یک اثر فرهنگی داستانی است که بیش‌ترین تلاش خود را بر روی داستان گذاشته است تا گیشه و این خود می‌تواند برای داوران جشنواره حائز اهمیت باشد.

در خلاصه داستان این فیلم آمده است: منوچهر شصت‌سال سن دارد، او بازنشسته اداره‌ی دخانیات است. ولی از سر بیکاری هم‌چنان هرروز به اداره می‌رود. مادرش تا زنده بود آرزو داشت ازدواجش را ببیند. درحالی‌که منوچهر حتی دوستی هم در زندگی نداشته، به‌جز خسرو... .

"بدون مرز"
کارگردان: امیرحسین عسگری
بازیگران: علیرضا بالدی، زینب ناصرپور، آرش مهربان، ارسلان علی‌پوریا

"بدون مرز" در طی هفته‌های اخیر، موردتوجه رسانه‌ها قرارگرفته است. اکران خصوصی آن برای برخی اهالی رسانه موجب شگفتی خیلی از آن‌ها از کیفیت یک فیلم اولی با این سوژه داشته است. "بدون مرز" احتمالا یکی از شانس‌های اصلی دریافت سیمرغ بلورین این بخش است. عسگری فیلم روپا و منسجمی ساخته است و به‌شدت به معیارهای سینمای مدرن نزدیک شده‌است.

"بدون مرز" فیلمی ضد‌جنگ است و داستان پسری را روایت می‌کند که هرروز برای ماهی‌گیری به کشتی به‌گِل نشسته‌‎ای در نقطه‌ی صفر مرزی پا می‌گذارد و آن‌جا را به محلی برای آرامش خود تبدیل کرده، اما حضور غریبه‌ای این آرامش به‌هم می‌زند.

"جامه‌دران"
کارگردان: حمیدرضا قطبی
بازیگران: مهتاب کرامتی، مصطفی زمانی،‌ پگاه آهنگرانی، افسر اسدی، محمود بهروزیان، باران کوثری، فرزانه نشاط‌خواه و الهام نامی.

این فیلم، سال گذشته جلوی دوربین رفت و تا پایان شهریور امسال هم مراحل فنی آن به پایان رسید. موضوع این فیلم، اجتماعی است و بر اساس یکی از رمان‌های ناهید طباطبایی به‌همین نام نوشته‌شده است. گفته می‌شود "جامه‌دران" احتمالا داستانی‌ترین فیلم امسال خواهد‌بود. حرف‌ها و حدیث‌های زیادی در مورد مضمون خاص آن به‌گوش می‌رسد.

داستان "جامه‌دران"، درباره‌ی زنی به‌نام شیرین است که در مراسم ختم پدرش به‌روابط جدیدی در زندگی او پی می‌برد و حقایقی تازه را کشف می‌کند.

"چاقی"
کارگردان: راما قویدل
بازیگران: علی مصفا، لادن مستوفی، مهسا کرامتی و با حضور حمید فرخ‌نژاد و با نقش‌‌آفرینی: حسین ملکی، امید روحانی، کریم قربانی، فریده دریامج، فرهود حاجبی، نوید خداشناس، سها پورحاتمی، الناز آهی، فرامرز کرامتی و بازیگر خردسال، ستایش محمودی.

نخستین اثر بلند سینمایی قویدل، سوژه‌ی به‌شدت قابل‌توجهی دارد. راما قویدل در سریال‌هایش نشان داده‌است که به‌سبک واقع‌گرای خاص دل‌چسبی رسیده است، هم‌چنان باید منتظر ماند که اولین تجربه‌ی سینمایی او که تهیه‌کننده‌ی قدرت‌مندی مثل آخوندی پشت سرش است این سبک واقع‌گرایی خاص را به‌هم‌راه دارد. ویژگی آثار قبلی تلویزیون قویدل ریتم قابل‌توجه او بوده است و حالا او با لشگری از ستاره‌های سینما در یک فیلم اول پا به رقابت‌های فجر گذاشته است.

"چهارشنبه ۱۹ آبان"
کارگردان: وحید جلیل‌اند
بازیگران: نیکی کریمی، امیر آقایی، شاهرخ فروتنیان، برزو ارجمند، آفرین عبیسی، سعید داخ، کتانه افشاری‌نژاد، میلاد یزدانی، سحر احمدپور، حشمت آرمیده و وحید جلیلاند.

فیلم در سه اپیزود، سه حادثه‌ای که در ۱۹ آبان رخ‌داده را به تصویر می‌کشد و هر اپیزود فیلم که داستان زنانه‌ای دارد که به‌نوعی با یک‌دیگر در ارتباط است. ایده‌ای به‌نسبت جدید که باید دید با چه پرداختی سروسامان گرفته است.

در خلاصه داستان این فیلم آمده‌است: یک آگهی غیرمتعارف در بخش نیازمندی‌های روزنامه‌ی همشهری، جمعیت کثیری را در روز مشخصی به خیابان می‌کشد. دخالت پلیس غائله را به‌ظاهر پایان می‌دهد اما… .

"حکایت عاشقی"
کارگردان: احمد رمضان‌زاده
بازیگران: بهرام رادان، شیلان رحمانی، بهمن زرین‌پور، قطب‌الدین صادقی، شوان اتوف و جمع از بازیگران کُرد.

فیلم، پروداکشنی سخت را پشت‌سر گذاشته است و به‌نوعی، تنها فیلم مرتبط با دفاع‌مقدس در میان این یازده اثر محسوب می‌شود. فیلمی که داستان آن از یک عکاس به نام "احمد ناطقی" گرفته‌ شده‌است. آن‌چنان‌که شنیده می‌شود ساختار فیلم قوی و قابل‌توجه از آب درآمده است.

داستان درباره‌ی یک عکاس جنگ است که وی نخستین نفری است که بعد از بمباران شیمیایی حلبچه به این منطقه وارد می‌شود و از آن عکاسی می‌کند. این عکاس طی این سفر با زنی آشنا می‌شود و ماجراهای عاشقانه‌ای میان آن‌ها اتفاق می‌افتد.

"در دنیای تو ساعت چند است"
کارگردان: صفی یزدانیان
بازیگران: لیلا حاتمی و علی مصفا و جمعی از بازیگران بومی رشت و بندرانزلی.

داستان این فیلم درباره‌ی شخصیتی به نام گُلی است که بعد از بیست‌سال زندگی در فرانسه یک‌باره تصمیم می‌گیرد به ایران و به زادگاهش، شهر رشت سفر کند. فرهاد در رشت به استقبالش می‌رود و می‌گوید که آشنای قدیمی است اما گلی اصلا او را به‌یاد نمی‌آورد و‌... .

این فیلم، سال گذشته جلوی دوربین رفت و حتی قرار بود به جشنواره‌ی سی‌و‌دوم برسد اما رود تولید آن به‌طول انجامید. فیلم توانست جایزه‌ی فیپرشی (فدراسیون بین‌المللی منتقدان) جشنواره‌ی بوسان را از آن خود نماید.

"دو"
کارگردان: سهیلا گلستانی
بازیگران: پرویز پرستویی، مهتاب نصیرپور، سوگل خلیق، محمد ربانی، سارا قرچه‌داغی، مصطفی زند، پیمان جعفری، الهام شعبانی، سمیه برجی، رضا مسعودی، علی احسانی، جواد فراهانی، سارا پور‌صبری، امیر جنانی و با حضور مهرانه مهین‌ترابی، محمدعلی سجادی، ارد زند، حسام نورانی، سمانه وفایی و منیر شاهین.

این فیلم در سکوت کامل خبری ساخته شد. یک فیلم پر‌بازیگر که اطلاعات چندانی از آن منتشر نشده‌است. "دو" ادامه هم‌کاری‌های موفق پرویز پرستویی و سهیلا گلستانی است که برای چندمین بار طی دو‌سال گذشته رخ می‌دهد. با این تفاوت که گلستانی این‌بار نقش مقابل پرستویی را بازی نمی‌کند و تنها حضورش پشت دوربین است.

"ماهی سیاه کوچولو"
کارگردان: مجید اسماعیلی
بازیگران: مریلا زارعی، مصطفی زمانی و همایون ارشادی.

داستان این فیلم درباره‌ی واقعه‌ی سربداران در دهه‌ی ۶۰ است که در شهر آمل جلوی دوربین رفته است. برخلاف نام فیلم، این اثر، هیچ ارتباطی با صمد بهرنگی و کتاب معروف او ندارد. این فیلم هم تنها فیلمی در میان یازده اثربخش "نگاه نو"ی جشنواره‌ی امسال است که به‌موضوع انقلاب می‌پردازد. این اولین حضور مریلا زارعی بعد از مدتی کم‌کاری پربحث در سینماست. زارعی برای این نقش از تمرینات نظامی ویژه‌ای بهره برده است.

"ناهید"
کارگردان: آیدا پناهنده
بازیگران: ساره بیات، پژمان بازغی و نوید محمدزاده بازیگران اصلی فیلم هستند که در کنار پوریا رحیمی‌سام، نسرین بابایی، میلاد حسین‌پور و بازیگران اهل استان گیلان.

اطلاعات زیادی در مورد این فیلم منتشر نشده‌است. اما این فیلم محصول مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی است.

"ناهید" چهارمین فیلم بلند و نخستین فیلم سینمایی آیدا پناهنده است. او برای فیلم‌های تلویزیونی "قصه داوود و قمری"، "آبروی ازدست‌رفته آقای صادقی" و "از جنوب شرقی" از جشنواره‌های بیست‌و‌هشتم فجر، ویدئویی یاس و جام‌جم، جوایز مختلفی گرفته است.

هم‌چنین فیلم‌های کوتاه "تاج‌خروس" و مستند بلند "خانه قمر خانم" نیز در جشن خانه‌ی سینما در سال‌های گذشته جایزه‌ی بهترین فیلم و بهترین کارگردانی را برای این کارگردان به‌هم‌راه آورده است.

"نزدیک‌تر"
کارگردان: مصطفی احمدی
بازیگران: پارسا پیروزفر، پگاه آهنگرانی، نازنین فراهانی، محمد بحرانی، شیرین یزدان‌بخش، فراز مدیری و ستاره اسکندری.

این فیلم داستان یک خانواده است که دوباره بعد از مدت‌ها دورهم جمع می‌شوند. فیلمی‌ که در سکوت خبری ساخته شد و گفته می‌شود داستان قوی و خوبی دارد که می‌تواند مخاطب خود را راضی نگه دارد.


کد مطلب: 2085

آدرس مطلب: http://tahrireno.ir/vdcg.79xrak9znpr4a.html

تحریر نو
  http://tahrireno.ir