با حضور اسحاق جهانگیری؛
افتتاح نمایشگاه مطبوعات و شعار "رسانههای آزاد،انسجام اجتماعی،پیشرفت ملی"
6 آبان 1396 ساعت 11:00
بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها با شعار "رسانههای آزاد، انسجام اجتماعی، پیشرفت ملی"، از امروز رسما کار خود را آغاز کرد.
بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها با شعار "رسانههای آزاد، انسجام اجتماعی، پیشرفت ملی"، از امروز رسما کار خود را آغاز کرد.
به گزارش تحریرنو ؛ افتتاح رسمی نمایشگاه مطبوعات امسال با حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور همراه بود. سال گذشته حجت الاسلام روحانی در مراسم افتتاح رسمی حضور داشت.
نمایشگاه بیست و سوم، از نخستین اتفاقات فرهنگی در دوره وزارت سید عباس صالحی محسوب میشود. او که به تازگی در مسند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفته، در سخنانی رسانه را رکن سوم امنیت ملی خواند و در بخشی از صحبتهایش تصریح کرد: جامعهای که خبرهای دقیقش را از بیرون از مرزهای کشورش مطالعه میکند، ناامن است. جامعهای که برای دقت و صحت خبر، نتواند به رسانه خود تکیه کند، ناامن است. اینجاست که بنیه ملی رسانه باید به طور جدی مورد تقویت و حمایت قرار بگیرد.
افتتاح رسمی نمایشگاه با بازدید جهانگیری و صالحی از غرفهها آغاز شد و حسین انتظامی معاون مطبوعاتی نیز آنها را همراهی میکرد،انتظامی روز گذشته در بازدیدی از نمایشگاه، در غرفهها حاضر شده و به خبرنگاران حاضر، خسته نباشید گفته بود.
رسانههای حرفهای رکن سوم امنیت ملی هستند
سید عباس صالحی، وزیر ارشاد در مراسم افتتاحیه بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها در بدو امر مطالبی را درباره عملکرد و رویکرد دولت یازدهم در قبال رسانهها و آزادی بیان، مطرح کرد.
او گفت: دولت یازدهم در حوزه رسانه و مطبوعات گامهایی را برداشت؛ البته نه در خور اصحاب رسانه بلکه در حد توان خود. در دولت یازدهم در حوزه توسعه مطبوعات اتفاقات قابل توجهی پدید آمد؛ یکی از آنها اینکه پس از انقلاب از ۱۵ هزار مجوزی که صادر شد، ۵۶ درصد آن در همین دولت بود.
وی در ادامه سخنان یادآور شد: نگاه دولت یازدهم به توسعه رسانه و فضای بازتر برای تحقق عرضه افکار و اندیشه در ارقام قابل مشاهده است. در این ارقام، سهم جنسیتی افزایش قابل توجهی دارد؛ به نوعی که مدیران مسئول زن در آغاز دولت یازدهم هفت درصد و در پایان ۱۳ درصد بود. همچنین حوزه رسانههای برخط و سایتها از ۲۰۰ عدد به حدود ۲۸۰۰ عدد رسید و همچنین شاخصهای دیگری که از توسعه کمی مطبوعات و پایبندی دولت یازدهم برای گشایش فضای آزادی فکر و اندیشه نشان دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس با اشاره به حمایت دولت یازدهم از رسانهها، درباره جنبههای حمایتی دولت اظهار کرد: البته توان دولت بسته و محدود بود، اما علیرغم همه محدودیتها در توان اقتصادی دولت یازدهم، اتفاقاتی در حوزه حمایتی شکل گرفت و آن اینکه در آغاز دولت یازدهم بیمهشدگان حوزه رسانهها ۵۰۰۰ و در پایان به ۱۶ هزار یعنی دو برابر و سه برابر رسید. همچنین نظام حمایتی شفافیت پیدا کرد و در آن همگان میتوانند ببینند که گامهای رو به جلو در حوزه شفافیت حمایتی اتفاق افتاده است.
صالحی در بخش دیگری از سخنان خود در مراسم افتتاحیه نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها گفت: از توفیقات دولت یازدهم در عرصه رسانه در حوزه قوانین دستورالعمل و مقررات بود. رتبهبندی مطبوعات و پارهای از اتفاقات دیگر، از دیگر عملکرد دولت یازدهم در این بخش بود. اشراف صنف مطبوعات و همچنین سازمان نظام رسانهای که در آخرین جلسه هیأت دولت در حال بررسی است، قانون مطبوعات که آن هم مراحل نهایی را طی میکند و لایحه مطبوعات بازرگانی از دیگر اقداماتی است که مراحل خود را طی میکنند. در مجموع گامهایی را به منظور توسعه رسانهای پیمودهایم و اینها با مشارکت جدی اصحاب رسانه اتفاق افتاده است.
وی ضمن سپاسگزاری از وزاری پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: از وزرای پیشین جناب آقایان دکتر جنتی و صالحی امیری که همت گماردند و مسیر را پیش بردند و همچنین معاونت مطبوعاتی تشکر و قدردانی میکنم.
وی سپس با اشاره به آغاز بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات گفت: امروز ما نمایشگاه مطبوعات را آغاز میکنیم و در آغاز دولت دوازدهم با نمایشگاهی روبهرو هستیم که در آن ۱۰۰۰ رسانه حضور دارد و جشن ملی مطبوعات است و اصحاب رسانه زیر یک سقف قرار میگیرند تا با هم تکلم کنند و دغدغههای ایران را واگویه کنند. درد مردم را بگویند و نقطههای تلاقی مردم و رسانه را بازگشایی کنند.
وزیر ارشاد همچنین در این مراسم یادآور شد: در آغازین ماههای دولت دوازدهم به نظر میرسد پارهای از رویکردها را باید جدی گرفت. رویکردهایی که در گذشته بوده اما میتواند تابلویی برای دوره جدید باشد. تقویت بنیه ملی رسانه یکی از این رویکردهاست. تا دیروز غذا و سلاح دو رکن امنیت ملی بودند و امروز رکن سومی هم اضافه میشود و آن هم رسانه است. همان طور که جامعه بی غذا و جامعه بی سلاح، در معرض تهدید است، جامعه بیرسانه هم در معرض تهدید است. جامعهای که خبرهای دقیقش را از بیرون از مرزهای کشورش مطالعه میکند، ناامن است. جامعهای که برای دقت و صحت خبر، نتواند به رسانه خود تکیه کند، ناامن است. اینجاست که بنیه ملی رسانه باید به طور جدی مورد تقویت و حمایت قرار بگیرد.
وی با اشاره به رشد تکنولوژی و فناوریهای اینترنتی و فضای مجازی و گسترش رسانههای غیرحرفهای، اظهار کرد: رسانههای غیرحرفهای میتوانند فرصت باشند، اما اگر از رسانههای حرفهای پیشی بگیرند، عامل تهدیدزدایی امنیت ملی هستند. این رسانههای حرفهای هستند که باید برای رسانه جایگاه تعریف کنند و در حال حاضر این اهتمام هست که در معرض آشوب و اغتشاش رسانههای غیرحرفهای هستند.
صالحی تأکید کرد: رسانههای حرفهای به عنوان رکن سوم امنیت ملی باید جدی گرفته شوند. نمیگوییم به اندازه بنیه نظامی به رسانه کمک شود اما نگاهی هم به این اتفاق صورت بگیرد که جامعه بیرسانه جامعه بیسلاح و بیغذاست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود تقویت رسانههای خصوصی را یکی از اقدامات مهم دولت عنوان کرد و گفت: البته در دولت دوازدهم گامهای خوبی برای تقابل و توازنبخشی پدید آمد. در این دوره هیات نظارت بر مطبوعات این همت را داشت که به هیچ هفتهنامه و روزنامه دولتی مجوز نداد. همچنین یارانه رسانههای دولتی قطع شد، در نمایشگاه مطبوعات نیز تعرفه اجاره غرفههای دولتی دوبرابر غرفههای معمولی تعریف شد؛ البته این کافی نیست و متأسفانه در حوزه رسانهها کمابیش شرایط رقابت نابرابر مالی فراهم است و هم اینکه با تغییر مسؤولان در بخش رسانههای دولتی نوعی ناامنی ایجاد شده است.
صالحی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به تقویت و ارتقاء کیفی رسانهها گفت: نکتهای که به اهالی و اصحاب رسانه و ما برمیگردد، این است که به جای تولید رسانهای نباید دلال رسانهای بشویم. رسانه مولد میخواهیم نه رسانه نقال که البته این نگاه پیشزمینههای خود را دارد. اینکه رسانه با تولید به حیات خود ادامه دهد. رسانه باید جایگاه نقد منصفانه باشد نه جایگاه پرخاشگری و رسانه مدنی رسانهای است که در آن پرخاش وجود ندارد، نقد وجود دارد اما با منطق و انصاف.
او همچنین توجه جدیتر به مردممداری را یکی از ویژگیهای مهم یک رسانه دانست و گفت: رسانهها میتوانند بیش از گذشته زبان مردم باشند، خطهای رسانه بایستی بیش از گذشته با مردم شکل بگیرد. اینکه زبان فارسی، ادبیات فارسی ایرانی اسلامی نمایه و تابلوی رسانههای ما باشد.
در ادامه مراسم افتتاح نمایشگاه مطبوعات، اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور هم سخنرانی کرد.
وی با تاکید بر اینکه سرمایههای نمادین کشور برای روزهای مبادا به کار میآیند، اظهار کرد: از این سرمایههای نمادین کشور باید به خاطر ایران، انقلاب و رهبری حفاظت کنیم و مرتبا برای آنها محدودیت ایجاد نکنیم.
جهانگیری با بیان اینکه نمایشگاه مطبوعات میدان گفتوگو به ویژه در ارتباط با حوزه عمومی کشور است، اظهار کرد: برگزاری نمایشگاه مطبوعات فرصتی است که طی آن از ظرفیتهای مطبوعات و رسانههای مکتوب، هم مردم و هم مسؤولان بهره می برند.
وی خاطرنشان کرد: نمایشگاه مطبوعات با ویژگیهایی که دارد مانند کوچههای باریک آشتیکنان باعث می شود که در این مکان همه با یکدیگر یکجا جمع شوند، کنار هم می نشیند و با یکدیگر گفت وگو میکنند و مطمئنا با این گفت وگوها بر ظرفیت تحمل کشور و همچنین مطبوعات در سطوح مختلف ملی و محلی اضافه می شود.
معاون اول رییس جمهور گفت: به عنوان مسئول بخش اجرایی کشور مراتب سپاس و تشکر دولت و شخص آقای رییس جمهور را از یکایک اصحاب رسانه که تلاش می کنند فضا را برای توسعه و پیشرفت کشور مهیا کنند صمیمانه اعلام می کنم. همچنین هم از دولتمردان و هم از شهروندان عزیز دعوت می کنم که در این یک هفته در این میدان گفت وگو حضور یابند و در جریان مسائل قرار بگیرند و تلاش کنند که فضا را برای گفت وگو مهیاتر نمایند.
جهانگیری با تاکید بر اینکه همه وظیفه داریم که جایگاه و نقش مطبوعات و رسانه را در اندازه واقعی خود بشناسیم، اظهار کرد: همه وظیفه داریم که حس همدلی و هم نظری با رسانه ها ایجاد کنیم گرچه گاهی اوقات ممکن است یک رسانه طوری رفتار کند که ما نپسندیم اما ما نباید از رسانه دوری کنیم و یا خدای نکرده به رسانه هراسی روی آوریم.
وی با بیان اینکه از رسانه نباید ترسید، افزود: باید با رسانه کار کرد حتی اگر زبان نقد او خیلی تند باشد. رسانه و مطبوعات محل آگاهی دادن و نقد صحیح و ترویج اخلاق و انصاف است نه میدان بی اخلاقی و بی انصافی و روزنامه مزرعه محبت است نه کشتزار نفرت.
معاون اول رییس جمهور گفت: رسانه میدان دوستی و محل انسجام و همبستگی ملی است و نه محل دشمنی و واگرایی و جامعه امروز ما نیز به شدت به رسانه با این ویژگی ها نیازمند است.
جهانگیری در ادامه با بیان اینکه دولت وجود رسانه های مستقل، حساس، سریع و شجاع را هم به سود جامعه و هم به سود خود می داند، اظهار کرد: نقد رسانه ها بزرگ ترین سرمایه ای است که در اختیار مسئولان برای اداره کشور قرار می گیرد. در همین زمینه هر کس نتواند نقد رسانه های رسمی کشور را تحمل کند حتما به راه اشتباه خواهد رفت و در این اشتباه نیز منابع کشور را به در خواهد داد.
وی با تاکید بر اینکه هنر مطبوعات و رسانه ها این است که در زمان مناسب زنگ ها را به صدا در آورند تا مسیرهای اشتباه موجود در جامعه اصلاح شود، خاطرنشان کرد: جامعه و نظام نیازمند مطبوعات، خبرگزاری و رسانه هایی است که مورد وثوق باشند و مرجعیت سیاسی و اجتماعی در جامعه داشته باشند. همه به دنبال چنین مطبوعاتی حرکت خواهند کرد.
معاون اول رییس جمهور همچنین با تاکید بر لزوم فراهم بودن امنیت شغلی برای اصحاب مطبوعات، گفت: اصحاب مطبوعات اعم از مدیر مسئول، سردبیر، دبیر، خبرنگار، عکاس و ... نیازمند امنیت روانی و شغلی هستند و ما به عنوان دولت مکلفیم در این راستا تلاش کنیم. دولت، مجلس شورای اسلامی و قوه قضاییه در این چارچوب مهم ترین وظیفه بر عهده شان این است که تلاش کنند تا با قانون، مطبوعات در متن جامعه قرار بگیرند و سعی نکنند با استفاده از قانون، مطبوعات را از متن به حاشیه ببرند.
جهانگیری تاکید کرد: روزنامه نگار شجاع، آگاه، با اخلاق و متخصص نیاز امروز جامعه است و اخلاق حرفه ای و مسئولیت اجتماعی باید در مطبوعات جدی گرفته شود.
وی با اشاره به طرح موضوعاتی برای نظارت بر رفتار حرفه ای مطبوعات، خاطرنشان کرد: در صنف مهمی مانند پزشکی که با جان مردم سرکار دارد در این زمینه گفته شده که مسئولیت حرفه ای نظارت، کنترل و برخورد با تخلفات بر عهده خود پزشکان است. البته در این زمینه مردم نیز حق مراجعه به دستگاه قضایی دارند.
معاون اول رییس جمهور ادامه داد: دولت با همین ذهنیت در حال تصویب لایحه سازمان نظام رسانه ای است. این موضوع بیش از یک سال در کمیسیون مربوطه در دولت بررسی شده و وارد دستور جلسات هیات دولت شده است.
جهانگیری با بیان اینکه مسئولان باید از محدودیت ها برای روزنامه نگاران، تعطیلی هر رسانه و بیکار شدن شاغلان آن، زیان دهی و عدم اقتصادی اداره شدن مطبوعات نگران باشند و برای این موضوعات چاره اندیشی کنند، اظهار کرد: هیچ مجموعه ای با زیان دهی اقتصادی ادامه حیات نخواهد داشت.
وی با تاکید بر اینکه جوان مرگی مطبوعات به هر دلیلی اعم از سیاسی، اقتصادی و قضایی علامت توسعه نیافتگی کشور است، گفت: استمرار حیات مطبوعات گوناگون به عنوان علامت مهمی از توسعه کشور است و توسعه نیافتگی مطبوعات روی همه ابعاد توسعه کشور اثر خواهد گذاشت؛ چرا که مطبوعات هم محرک و هم محصول توسعه کشور هستند.
معاون اول رییس جمهور در ادامه صحبت های خود در مراسم افتتاحیه بیست و سومین دوره نمایشگاه مطبوعات به بیان انتظارات دولت از مطبوعات کشور پرداخت و گفت: امروز ایران در شرایط ویژه و تعیین کننده ای قرار دارد و فرصت ها و تهدیدهای مختلفی پیش روی ماست. در همین راستا نیازمند درک صحیح و واقعی از منافع ملی و فرصت های تاریخی پیش روی کشور هستیم و مطبوعات به عنوان نهاد واسط مهم میان جامعه و حکومت، محل مساله شناسی هستند و می توانند به راهکارها و راه حل های واقعی برای چالش های اصلی کشور برسند.
جهانگیری اظهار کرد: انتظار دولت از مطبوعات این است که دولت را در خلق فرصت ها و عبور از تنگناهای پیش رو یاری کنند چرا که دولت دستاوردهای بزرگی داشته است.
وی با مقایسه شرایط امروز کشور با سال ۹۲، خاطرنشان کرد: مقایسه کنیم و ببینیم در سال ۹۲ در سیاست خارجی و موقعیت کشور در فضای بین المللی کجا بودیم و امروز کجا قرار داریم؛ چقدر در گذشته تلاش می کردیم که در مقابل صداهایی که علیه ایران بلند می شوند، صداهایی در حمایت از ایران در دنیا بلند شود اما امروز حتی زمانیکه آمریکا علیه ایران فریاد می زند کشورهایی که با او هم صدا می شوند انگشت شمار هستند.
معاون اول رییس جمهور ادامه داد: امروز تلاطم اقتصادی به شتاب اقتصادی و همچنین رشد منفی به رشد مثبت و عدم اشتغالزایی به اشتغالزایی برای ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار نفر در سال تبدیل شده است؛ دولت در این مدت دستاوردهای بزرگی داشته که باید از این دستاوردها در جهت بالا بردن امید و اعتماد مردم استفاده کرد.
جهانگیری با بیان اینکه کسی که به کشور علاقه مند است باید برای افزایش امید در کشور تلاش کند، تاکید کرد: دولت در تنگناها و محدودیت ها برای پاسخگویی به نیازهای مردم قرار دارد و برای باز شدن دست خود در این مسیر از همه رسانه ها، شبکه های اجتماعی و نهادهای مدنی و احزاب و جریانات سیاسی انتظار کمک دارد و از آنها می خواهد که برای مشارکت جدی در جهت منافع ملی کشور که لازمه رفاه و بهبود زندگی مردم، رونق بازار تولید و اشتغال کشور است و پیشروی اقتصاد کشور است دست به دست هم دهیم.
وی با تاکید بر اینکه موضوعات زیادی برای تفاهم در کشور وجود دارد، گفت: ما در کشور خود اسلام، ایران، قانون اساسی و امام و رهبری داریم که مورد توافق همه ماست و ذیل این مسائل می توانیم در موضوعات دیگر نیز توافق کنیم.
جهانگیری همچنین با بیان اینکه قالب مطالبات مردم موضوعاتی جدی، عمیق و بحق است، ادامه داد: باید برای راهکارهای پاسخگویی و مطالبات مردم در داخل کشور به توافق برسیم چرا که کشور ایران استعداد مقابله با چالش های پیش روی خود را دارد. ما نیاز داریم که به چالش های بزرگی که در منطقه و جهان پیش روی ماست سیاستی پیش بگیریم که مورد اتفاق همه باشد.
معاون اول رییس جمهور تصریح کرد: منطقه ما نیازمند اتخاذ سیاست روشنی از طرف ایران است و سیاستی می تواند کارساز باشد که مانند دوره برجام رهبری، قوای سه گانه و جریانات سیاسی از آن حمایت کنند و ما کار را پیش ببریم.
وی با بیان اینکه ما نیاز داریم که چرخ های اقتصادی کشور سریعتر بچرخد، گفت: امروز اقتصاد ایران راه افتاده است و رشد بالای ۱۲ درصد در سال گذشته و رشد بالای ۵ یا ۶ درصد طی ماه های نخست امسال در میان منطقه و دنیا جزو رشدهای بالایی است اما ما به رشدهایی بیش از این ارقام نیازمند هستیم.
جهانگیری با اشاره به نقش رسانه ها در انتقال دستاوردها و اقدامات انجام شده از سوی دولت به مردم، اظهار کرد: زبان دولت الکن است و نمی تواند کارهایی که را انجام داده است را با زبان خود به گوش مردم برساند به همین دلیل از مطبوعات استمداد می طلبیم تا کارهایی را که نظام و دولت انجام می دهد را برای مردم ترجمه کنند تا مردم احساس کنند که کارهای جدی در حال انجام است.
وی با تاکید بر اینکه نیازمند سرمایه گذاری داخلی و خارجی و ایجاد امنیت و سرمایه گذاری در کشور هستیم، گفت: ما در داخل کشور به بخش خصوصی توانمند نیازمند هستیم و همچنین باید با فساد مقابله جدی داشته باشیم که در همه این امور نیازمند حضور و مشارکت جدی مطبوعات و رسانه ها هستیم و معتقدیم که ریشه کنی فساد با حضور رسانه های آزاد امکان پذیر است. رسانه ها در مبارزه با فساد نباید لکنت زبان داشته باشند.
جهانگیری با بیان اینکه باید برای مقابله با چالش های پیش رو تلاش کنیم تا گروه های اجتماعی و نهادهای مردمی به صحنه بیایند، خاطرنشان کرد: در این زمینه مطبوعات می توانند اقدامات بسیاری انجام دهند.
وی با تاکید بر لزوم پاسداشت از سرمایه های اجتماعی و نمادین کشور، ادامه داد: سرمایه اجتماعی در این چهار سال نشان داد که می تواند نقشی بسیار مهمتر از سیاستگذاری های کارآمدترین دولت ها برای کشور انجام دهد چرا که اگر اعتماد مردم به آینده کشور وجود نداشت، امکان بازگرداندن ثبات به اقتصاد کشور امکان پذیر نبود. مردم همچنین برخلاف فضاسازی های آمریکا که برای از بین بردن ثبات اقتصادی ایران تلاش می کرد با بی اعتنایی خود نشان دادند که به آینده کشور امیدوار هستند.
معاون اول رییس جمهور با تاکید بر اینکه سرمایه های نمادین کشور برای روزهای مبادا به کار خواهند آمد، خاطرنشان کرد: چه اصراری است که به این سرمایه های نمادین کشور چوب حراج زده شود. ممکن است من با صحبت هایم ۱۰۰ نفر را بسیج کنم، دیگری با صحبت هایش هزار نفر و یکی دیگر با صحبت هایش توانایی بسیج کردن میلیون ها نفر را داشته باشد به همین دلیل است که باید از سرمایه های نمادین کشور به خاطر ایران، انقلاب و رهبری حفاظت کنیم و مرتبا برای آنها محدودیت ایجاد نکنیم.
وی در پایان از مطبوعات و کشور درخواست کرد که برای به کارگیری ظرفیت های کشور و عبور از تنگناهای پیش رو دولت را در امور مختلف یاری کنند.
بر اساس این گزارش اجرای مراسم افتتاحیه که در طبقه دوم ساختمان مصلی برگزار شد را رضا رفیع، طنزپرداز برعهده داشت.
او در بخشی از صحبتهایش به طنز گفت که اسحاق جهانگیزی را در خواب دیده است و توضیح داد: چند روز پیش داشتم با یکی از روزنامهها گفتگو میکردم، گفتم در یکی از خبرها با اسحاق جهانگیری شوخی کردم شب آمد به خوابم و گفت رفیعی "خیلی هم اینطور نیست".
بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات تا دوازدهم آبان ماه در مصلی برپاست.
کد مطلب: 13662
آدرس مطلب: http://tahrireno.ir/vdchi-nz.23nx-dftt2.html