برگزاری سمپوزیوم سلامت دهان و دندانپزشکی در هزاره سوم

29 آبان 1396 ساعت 10:18

سمپوزیوم سلامت دهان و دندانپزشکی در هزاره سوم همزمان با دوازدهمین کنگره انجمن دندانپزشکان عمومی ایران برگزار می‌شود.


سمپوزیوم سلامت دهان و دندانپزشکی در هزاره سوم همزمان با دوازدهمین کنگره انجمن دندانپزشکان عمومی ایران برگزار می‌شود.

به گزارش تحریرنو ؛ در جلسه برگزاری سمپوزیوم سلامت دهان و دندانپزشکی در هزاره سوم؛ که با حضور دکتر عبدالحمید ظفرمند، دکتر سید جلال پورهاشمی، دکتر مهدی نصیبی و دکتر ناهید عسکری زاده تشکیل گردید رئیس انجمن دندانپزشکان عمومی ایران اظهار داشت: امسال در حاشیه دوازدهمین کنگره انجمن دندانپزشکان عمومی ایران یک سمپوزیوم برگزار خواهد شد که در آن از مسئولین حوزه سلامت در دستگاه های دولتی و غیردولتی برای هم اندیشی دعوت خواهد شدکه در زمینه ی سلامت دهان و دندان و آموزش دانشکده‌ها در همین زمینه نظرات خود را بیان کنند و برنامه‌ ها در جهت بهبود وضعیت سلامت جامعه طراحی شود.

دکتر باقر شهنی زاده رئیس انجمن ، در نشست هم‌اندیشی سیاستگذاری های حوزه سلامت دهان و دندان اظهار کرد: در بند ۲ ماده ۷ اساس نامه ی علمی انجمن یکی از اهداف ما همکاری با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پیرامون بهداشت می باشد و این ما را ملزم می کند که در این حوزه وارد عمل شویم و از جانب مردم مطالبه گری کنیم.

وی افزود: مسائل مربوط به سلامت دهان و دندان از دو جهت قابل بررسی است. نقدها به نوع عملکرد در این حوزه که ما را با چالش روبه رو می کند اما باید که این نقدها سازنده باشد و به دنبال کسب نتیجه مطلوب باشیم. ما نقد می‌کنیم و در کنار آن پیشنهادهای مناسب را به عنوان روش های جایگزین مطرح می‌کنیم.

شهنی زاده ادامه داد: بیمه دندانپزشکی بسیار سنگین است. در حال حاضر ۸۰تا ۹۰درصد هزینه های دندانپزشکی پرداختی از جیب مردم است و بعید است که خدمات دندانپزشکی بیمه شود اما با مطالعه روی کشورهای توسعه یافته می‌توان روش مناسب را پیدا کرد و آن را در ایران بومی سازی کرد.

همچنین تصریح کرد: امسال در کنار کنگره انجمن دندانپزشکان عمومی ایران یک سمپوزیوم برگزار خواهد شد که در آن از مسئولین حوزه سلامت در نظام اجرایی کشور در دستگاه های دولتی و غیردولتی برای هم اندیشی دعوت خواهد شد که در زمینه ی سلامت دهان و دندان و آموزش دانشکده‌ها نظرات خود را بیان کنند. برخورد سیاسی با دست آورد های یک جریان در حوزه سلامت پسندیده نیست. اینکه با تغییر مدیریت یک سیستم به طور کلی افراد و پرسنل کارشناس هم عوض شوند به دور از کار حرفه‌ای است زیرا توانمندی مدیریتی در برخی حوزه ها باید مرحله به مرحله ی آن را طی کرد تا به یک پروتکل اجرایی دست یافت. از این حدف و اضافه ها فقط مردم ضربه می‌بینند.

دکتر عبدالحمید ظفرمند متخصص کودکان و ارتودنسی، دارای PHP بهداشت، عضو هیئت علمی دانشگاه شهيد بهشتی و مشاور وزير بهداشت در دولت دهم در ادامه ی این نشست اظهار کرد: در زمان مسئولیت من در دوره‌ی وزارت دکتر وحیدی دستجردی در وزارت بهداشت، طرح جامع سلامت دهان و دندان کشور را تهیه کردیم و آن را با شورای معاونین و در مجمع سالانه رئوسای انجمن های دندانپزشکی کشور و در شورای عالی مسئولین عالی دندانپزشکی کشور مطرح کردیم. ما در این جلسات علاوه بر اعضای شورا، تولیدکنندگان مواد اولیه و تجهیزات دندانپزشکی نیز دعوت به عمل آمده بود.

ظفرمند با بیان اینکه ما مسیرها را در حوزه سلامت شناسایی کرده‌ایم؛ گفت: البته طرح های کلان کشوری همیشه زمانبر است و اثبات کردن مسیر همیشه دشوار است به عنوان مثال ما در حوزه پزشک خانواده جایگاهی نداشتیم.

وی ادامه داد: بیمه مکانیزمی است که اگر به آن به درستی نگاه شود،به عنوان صنعت و یک حوزه درآمددار وارد عمل می شوند.

ظفرمند تصریح کرد: بعد از آنکه مقام معظم رهبری روی موضوع تولید ملی تاکید کردند ما شورایی در سال ۹۱ تشکیل دادیم و در آن از تولیدکنندگان مواد و تجهیزات دندانپزشکی دعوت کردیم. با تشکیل کمیسیون مشترک صنعت و تجارت و وزارت بهداشت و درمان ، تصمیمات واحدی در خصوص تولیدکنندگان گرفته شد.

سیستم نظام سلامت کشور ستاد فرماندهی ندارد

در ادامه ی این نشست دکتر مهدی نصیبی متخصص سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی وعضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: ضمن مطالعه و توجه به عملکرد کشورهای توسعه یافته می‎بایست شرایط اجتماعی کشور را نیز درنظر گرفت. زیرا پیاده سازی بعضی برنامه ها گسترده درشرایط موجود در کشور امکانپذیر نیست.

وی ادامه داد: متاسفانه آتش به اختیاری در نظام سلامت دهان به یک امر راهبردی تبدیل شده است و اموری که باید با درایت و تدبیر ساماندهی شود با تصمیمات فرد محور تخریب می شود.
نصیبی گفت: سیستم نظام سلامت کشور متاسفانه فاقد ستاد فرماندهی واحد است و اکثر ارکان، نهادها،ادارات دولتی و انجمن ها راسا مبادرت به تصمیمات جزیره ای و اقدامات ناهمآهنگ می نمایند.

وی افزود: هنگامی که شورای عالی سلامت دهان تشکیل شدابتدا تصور براین بود که این شورا همان ستاد فرماندهی نظام سلامت دهان خواهد بود و همه ی نهادها و اجزاء نظام از تصمیمات این ستاد تبعیت خواهند نمود، ولی متاسفانه چنین نشد.

همچنین ادامه داد: خوشبختانه در دولت یازدهم و دوازدهم به برکت وجود سامانه های ارتباطی مطالبه گری در بین مردم افزایش یافته و مسئولین را ملزم به ارائه گزارش از عملکرد خود می ‌نماید.

نصیبی در خصوص برگزاری این سمپوزیوم گفت: برگزاری این سمپوزیوم با حضور مسئولین و تبین نظرات موافق و مخالف؛ زمینه ی مشترکی را فراهم می نماید که راهبردی واحد و مورد قبول برای تمامی طرفهای بهره منداز نظام سلامت دهان تدوین شود.

وی افزود: در یک راهبرد کلان واحد باید تمام جوانب عرصه از جمله سرنوشت ۳۰ هزار دندانپزشک و چگونگی اشتغال آنها، و نیازهای دیگر بخشهای بهره مند مانند نیروهای حد واسط، صنایع و تولید کنندگان مواد و تجهیزات دندانپزشکی در راستای تامین سلامت دهان آحاد جامعه درنظر گرفته شود. چرا که اگر یک جزء از طیف گسترده مسائل مغفول رها شود در بقیه جوانب امر نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت.

همچنین ادامه داد: باید توان بیمه ها را در نظر گرفته و شرایط شیوع گسترده بیماری های دهان و دندان را مورد بررسی و توجه قرار داد تا بتوان به صورت علمی و عملی از همه ی نهاد ها به اندازه ی توانشان مطالبه‌گری کرد.

انجمن ها باید بازوهای فعال وزارتخانه باشند

خانم دکتر ناهید عسکری زاده متخصص دندانپزشکی کودکان عضو اسبق هیأت مدیره انجمن متخصصین دندانپزشکی کودکان ایران و عضو هیأت علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه ی این نشسست اظهار کرد: اینکه انجمن دندانپزشکان عمومی ایران می‌خواهد در راستای سلامت دندان و دهان افراد جامعه یکی از متولیان باشد اقدام بسیار مهمی است که با برگزاری این سمپوزیوم و گفتگو پیرامون حوزه سلامت دهان ، به نتایج مطلوبی رسید ولی باید این اقدام ادامه‌دار باشد. درست پایه‌گذاری شود و مستمر باشد.

عسکری زاده تصریح کرد: باید دید انجمن توان این را دارد که بتواند دندانپزشکان خود را به یک سمت سوق دهد‌؛ بدیهی ست که این برنامه ریزی ها از وظایف دولت است که خوشبختابه وزیربهداشت و درمان در این زمینه علاقه مندی نشان داده است. اما می بایست پیگیری های لازم در این زمینه انجام شود.

در ادامه ی این نشست دکتر سید جلال پورهاشمی متخصص دندانپزشکی کودکان گفت: انجمن دندانپزشکان عمومی وظیفه دارد به اعضای خود که چندین هزار دندانپزشک هستند برنامه بدهد که مطمئنا بیش از ۵۰درصد آن اجرایی خواهد شد. وی افزود : آموزش مردم در زمینه بهداشت دهان و دندان یکی از وظایفی که انجمن ها آن را فراموش کرده‌اند که باید به آن بپردازند.

وی تصریح کرد: انجمن ها باید طبق اساسنامه بازوهای فعال وزارت خانه باشند ولی متاسفانه فعالیت زیادی ندارند که یکی از علل آن می‌تواند جناح بندی های سیاسی باشد.

پورهاشمی گفت: باید بتوانیم برنامه ها و سیاست های وزارت بهداشت را به چالش بکشیم تا ضعف های آن برطرف شود اما این کار مستلزم هزینه است و باید پاسخگو باشیم.

این دندانپزشک خاطرنشان کرد: باید در هر گنکره یک سمپوزیوم برگزار کنیم و کار کارشناسی انجام دهیم. دردوره قبل جلساتی ترتیب دادیم و از مسئولین وزارت بهداشت دعوت کردیم اما متاسفانه در جلسه شرکت نکردند.

انجمن دندانپزشکان عمومی می‌خواهد برای دندانپزشکان کشور در راستای آموزش سلامت دهان و دندان مردم به شما برنامه هایی ارائه دهد.

پورهاشمی ادامه داد: کسی که فقط در مسیر مطب و دانشگاه رفت و آمد کرده باشد درد مردم را نمی‌داند و درکشان نمی‌کند. ارتباط بین وزارت بهداشت و دندانپزشکان بسیارکم شده است. به خصوص ارتباط دانشگاه های این رشته با وزارت خانه کم است که دلایل متعددی می‌تواند داشته باشد. بین بدنه‌ی کارشناسی وزارت بهداشت و دندانپزشکان یک حلقه ی مفقوده وجود دارد و برای اثبات آن می‌توان به آمار ها اشاره کرد. آمارهای وزارت بهداشت در حوزه دندانپزشکی با یکدیگر مغایر هستند.

پورهاشمی تاکید کرد: پایش های حوزه سلامت می‌بایست توسط دانشگاه‌ها انجام گیرد و نتایج آن راستی آزمایی شود.

وی با اشاره به پیشگیری بیماری های دهان و دندان گفت: در این زمینه اقدامات موثری می توان انجام داد که از جمله ی آنها بیمه کردن آن است. در کشورهای توسعه یافته کودکان تا سن ۱۸ سالگی به طور رایگان خدمات دندانپزشکی دریافت می ‌کنند. دولت نیز می‌بایست در زمینه سلامت دهان و دندان کودکان پیشقدم باشد.

برگزاری سمپوزیوم یک اقدام تبلیغاتی نیست

رییس انجمن دندانپزشکان عمومی اظهار کرد: دندان در جایی مطرح شد که ایرانیان در سنین ۳۷تا۴۷سال از ۲۸ دندان ۷ دندان را ندارند. باید روی این موضوع کار کرد که این افراد از چه زمانی دندانهای خود را از دست می‎دهند . باید دید آیا وظیفه شبکه بهداشتی درمانی در این موضوع تعریف شده است. باید به پیشگیری بیشتر اهمیت داد.

همچنین تصریح کرد: امروزه آگاهی بخشی در خودمراقبتی و خوددرمانی در دنیا مطرح شده است که بسیار موثر است. رسانه ملی باید روی سلامت مردم کار کند. تیزر تبلیغاتی بسازد و فرهنگ سازی کند.

وی ادامه داد: هم اکنون حدود ۳۰۰ کلینیک سیار در سطح کشور برای ارائه خدمات دندانپزشکی اعزام شده اند که نتیجه و تاثیر آن در سلامت مردم جامعه باید بررسی شود . در گذشته هم طرح دهانشویه و فلورایدتراپی در مدارس انجام شد که هیچوقت از پایش آن آمار و گزارشی ارائه نشد.

رئیس انجمن دندانپزشکان عمومی در آخر گفت: برگزاری سمپوزیوم یک اقدام تبلیغاتی نیست و امیدواریم که با مسئولین این حوزه به نتایج مطلوبی برسیم. ما ضمن شناسایی افراد با تجربه در این حوزه و افرادی که اطلاعات آماری دقیقی دارند و کسانی که سیستم درمانی کشورهای دیگر را مورد بررسی قرار داده اند در این زمینه با یکدیگر همکاری کنیم و طرح و برنامه ای در جهت بهبود وضعیت سلامت جامعه طراحی کنیم.


کد مطلب: 13914

آدرس مطلب: http://tahrireno.ir/vdchkwnz.23nxzdftt2.html

تحریر نو
  http://tahrireno.ir