سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر؛

اخطار جدی ستاد مبارزه با مواد مخدر به مراکز غیرمجاز ترک اعتیاد

2 بهمن 1397 ساعت 13:46

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره فعالیت کمپ‌های غیرمجاز اعتیاد هشدار دارد و گفت: ستاد مبارزه با مواد مخدر به فعالیت مراکز غیرمجاز ترک اعتیاد بسیار حساس است و با مواردی که گزارش شود برخورد جدی، قاطع و همراه با تعطیلی مرکز صورت می‌گیرد.


سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره فعالیت کمپ‌های غیرمجاز اعتیاد هشدار دارد و گفت: ستاد مبارزه با مواد مخدر به فعالیت مراکز غیرمجاز ترک اعتیاد بسیار حساس است و با مواردی که گزارش شود برخورد جدی، قاطع و همراه با تعطیلی مرکز صورت می‌گیرد.

به گزارش تحریرنو ؛ پرویز افشار درباره نحوه نظارت ستاد مبارزه با مواد مخدر بر مراکز ترک اعتیاد اظهار کرد: نظارت بر مراکز درمانی در حوزه اعتیاد بسیار سخت است به این دلیل که تعداد مراکز درمانی در کشور زیاد است. در مجموع هشت نوع مرکز درمانی در حوزه اعتیاد در کشور از جمله مراکز سرپایی درمانی آگونیست، مراکز ماده ۱۵ اقامتی بدون دارو، مراکز ماده ۱۶، مراکز «تی سی»، مراکز درمان بستر محور، تخت‌های روانپزشکی، مراکز «دی. آی. سی» و شلترهایی که مخصوص سرپناه شبانه معتادان است را شامل می‌شود.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: البته برخی از مراکز صد درصد درمانی نیست ولی این مراکز را بخشی از درمان در نظر می‌گیریم. اخیرا مراکز صیانت و توانمندسازی معتادان بهبود یافته و اشتغال بر اینها نیز به مراکز تحت نظارت ستاد مبارزه با مواد مخدر اضافه شده است. در مجموع می‌توان گفت که ۱۱ نوع مرکز تحت نظارت ستاد است که از این تعداد ۸ مرکز کار درمانی انجام می‌دهند و مابقی تکمیل درمان را بر عهده دارند یا کار آنها کاهش آسیب است.

وی ادامه داد: اگر زیرمجموعه‌های این ۱۱ نوع مرکز را در نظر بگیریم، چیزی حدود ۱۰ هزار مرکز در کشور وجود دارد که نظارت عالیه بر این تعداد کار آسانی نیست. در استان‌ها کمیته نظارت بر مراکز درمانی استان فعال است که دبیرخانه آن در شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان مستقر است. همچنین از وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی استان، بهزیستی، زندان‌ها دادستانی، نیروی انتظامی و نظام پزشکی عضو این کمیته هستند که به تبع موارد ممکن است که از نهادهای دیگر هم دعوت شود که در بازرسی‌ها شرکت کنند.

تشکیل کمیته ملی برای تدوین سازوکارهای نظارت بر مراکز اعتیاد

افشار در ادامه گفت: با ساز و کاری که اکنون وجود دارد قابلیت سرکشی و نظارت بر همه مراکز وجود ندارد که در این راستا سعی شد چاره‌ای اتخاذ شود. اکنون چند ماه است کمیته‌ای ملی تشکیل شده است و هر هفته چندین ساعت جلسه برگزار می‌شود. قرار است به سمت ایجاد ساز و کاری برویم که بتوانیم طبق آن، نظارت را به نحو احسن و با بیشترین ظرفیت در کشور نهادینه کنیم.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: پیشنهادهای مختلفی در کمیته مذکور ارائه شده است از جمله اینکه برای نظارت بر مراکز اعتیاد، از نیروهای سایر دستگاه‌ها استفاده شود یا از بازنشسته‌های بهداشتی درمانی استفاده شود یا از ظرفیت‌های مراکز درمانی به صورت ضربدری استفاده شود به این صورت که به عنوان مثال برای سرکشی از مراکز لرستان از درمانگران استان البرز استفاده شود و از درمانگران استان لرستان برای یکی دیگر از استان‌ها استفاده شود و این موضوع به صورت چرخشی باشد.

وی ادامه داد: همچنین مکانیسم‌های دیگری برای نظارت بر مراکز اعتیاد در دست تهیه است به عنوان مثال در مراکز درمانی سرپایی از آنجا که این مراکز متادون دریافت می‌کنند و متادون به سامانه (آیداتیس، سامانه اطلاعات درمان سوءمصرف مواد ایران) وصل است به راحتی می‌توان برعملکرد مراکز از طریق این سامانه ملی که اطلاعات روزمره افراد، میزان داروی مصرفی را در اختیار دارد نظارت کرد.

۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ کمپ ترک اعتیاد در کشور وجود دارد


افشار با اشاره به نظارت بر عملکرد مراکز اقامتی یا کمپ‌های ترک اعتیاد گفت: متاسفانه مهم‌ترین آسیبی که می‌بینیم در مراکز اقامتی یا کمپ‌های ترک اعتیاد است. در مجموع بین ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ مرکز مجاز اقامتی در کشور وجود دارد اما مقداری هم کمپ غیرمجاز فعالیت می‌کند که با توجه به اینکه این کمپ‌های غیرمجاز دارو دریافت نمی‌کنند نیاز به مراجعه به دانشگاه‌های علوم پزشکی ندارند و کار خود را در گوشه‌ای از باغ، ساختمان یا اطراف شهر ادامه می‌دهند و از این طریق واسطه‌هایی که دارند بیمار پیدا می‌کنند و حتی از فرایندهای خشن در روند ترک اعتیاد استفاده می‌کنند که این یک اخطار بسیار جدی به این افراد است.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: ستاد مبارزه با مواد مخدر به فعالیت مراکز غیرمجاز ترک اعتیاد بسیار حساس است و با مواردی که گزارش شود برخورد جدی، قاطع و همراه با تعطیلی مرکز صورت می‌گیرد و تعیین تکلیف این مراکز از سوی سیستم قضایی انجام می‌شود. حتی مواردی از مراکز مجاز هم در طول سال داریم که با مددجوی خود بدرفتاری داشته‌اند که با آنها برخورد شدید شده است و مراکز تعطیل شده‌اند.

عملکرد مراکز غیرمجاز قابل کنترل و رصد نیست

وی با تأکید بر اینکه عملکرد مراکز غیرمجاز قابل کنترل و رصد نیست، گفت: متاسفانه وقتی متوجه این موضوع می‌شویم که کسی از این مراکز شکایت کند و وقتی بازرس فرستاده می‌شود، متوجه می‌شویم مرکز مجوز فعالیت ندارد. معتادان هم در جریان نیستند و وقتی در مراکز غیرمجاز حضور دارند آسیب‌های جدی به روح، روان و جسم آنها وارد می‌شود که بعدا اعتمادشان به درمان واقعی نیز از دست می‌رود.

افشار با بیان اینکه اگر کسی نیاز به درمان داشت، می‌تواند با تلفن ۰۹۶۲۸ که یک سامانه ملی است تماس بگیرد، خاطرنشان کرد: در صورت تماس با این خط تلفن، نزدیک‌ترین مرکز درمانی مجاز که دارای پروانه بهره‌برداری و مجوز فعالیت است به متقاضیان معرفی می‌شود.


کد مطلب: 17820

آدرس مطلب: http://tahrireno.ir/vdchv6nz.23nqidftt2.html

تحریر نو
  http://tahrireno.ir