تنگه ابوقریب یک فیلم صرفا جنگی

21 بهمن 1396 ساعت 11:57


فیلم "تنگه ابو قریب" ساخته بهرام توکلی به تهیه کنندگی سعید ملکان یک فیلم جنگی تمام عیار است. بهرام توکلی به شکل یک تکنسین فنی با این فیلم برخورد کرده است و تمام تمرکزش را بر انفجار ها و نظم میزانسن هنرورها و فیلمبرداری و شلوغی و خشونت جاری درفیلم معطوف کرده است و از شخصیت پردازی و داستان گویی و احساس گرایی پرهیز کرده است.

فیلم ترمیناتوری بهرام توکلی جنگ ماشینی به تصویر کشیده است که می تواند هر جای دنیا رخ دهد و صرفا با پیش نویس و پس نویس اول و اخر فیلم است که متوجه می شویم گردان عمار دیده ایم و چند روز قبل از قطعنامه ۵۹۸ و تصویری از رشادت رزمنده ها در تنگه ابوقریب که اگر نمی ایستادند سرنوشت جنگ به شکل دیگری می شد و ممکن بود دشمن تا اندیمشک هم پیش برود.

بهرام توکلی فیلمسازیست که با فیلمهای شخصی و نریشن گو پیش آمده و با اقتباس از نمایشنامه های مشهورچون باغ وحش شیشه ای تنسی ویلیامز در "اینجا بدون من" با ساختار درست و درخورش نشان داده که توانمندی های بالقوه ای دارد.

حالا توسط تهیه کننده کاشف و خوش تشخیصی به نام سعید ملکان به سمت سینمای بیگ پروداکشن جنگی کشیده شده و در اینجا هم نشان می دهد که می تواند از پسش بر بیاید و البته مشکل اساسی اثر همان برخورد تکنیکی با واقعه است.

حتی در سینمای جهان که این همه از جنگ جهانی و جنگ های دیگر فیلمهای بزرگ و محیر العقول دیده ایم آن فیلمی در یاد ها مانده که جنبه های شخصیت پردازی فیلم را رعایت کرده اند. مثلا استیون اسپیلبرگ در "نجات سرباز رایان" و یا پل ورهوفن در "کتاب سیاه" مصیبت یهودی ها در کشورش هلند را با تحقیق های عمیق به تصویر کشید و اثرش تاثیر گذار شده است.

اینکه چرا بهرام توکلی جذب شده برای ساخت چنین فیلمی ؟ از آن حرفهاست. قاعدتا نقدی که تا اینک بر سینمای جنگ وارد شده این بوده که ساخت فیلم جنگی منحصر در اختیار جمعی محدود نباشد و این خوب است که جوانان بیگانه با این مضامین ولی تکنسین و توانمند و کار بلد و تصویر گر وارد این حوزه شوند البته برای دور شدن از خروجی های اینچنینی که با نقد های منفی چون بی داستانی، فقدان روابط انسانی و کاراکتر های نا عمیق و بدون تاثیر گذاری خطاب شود باید با مشاوره اگاهان و مسلط ها به این مضامین همراهی شود تا این بخش از فیلم به این زیبایی که همه چیزش سطح بالا و فراتر از سینمای ایران اجرا شده دچار نقصان نشود.


کد مطلب: 14787

آدرس مطلب: http://tahrireno.ir/vdcguu9q.ak9t74prra.html

تحریر نو
  http://tahrireno.ir