در باور عموم، اين موضوع مطرح است كه خوردن ماده های سرد مثل ماست، باعث از بين رفتن حساسيت می شود؛ ولی اينطور نيست. اگرچه علائم را كاهش می دهد از بين نمی برد و درمان نمی كند.
به گزارش تحریرنو ؛ پیام فرح بخش، دكترای تغذيه در گفت و گو با برنامه «غذا سلامت زندگی» شبکه رادیویی سلامت با بیان اینکه حساسيت غذايي زمانی آغاز مي شود كه فرد وقتی غذای خاصی را مصرف می کند علائمی را بروز دهد كه با وضعيت معمولش فرق كند، افزود: حساسيت غذایی، علائمی از قبیل خارش پوستی، كهير، تحريك های پوستی، تغييرات تنفسی یا حالت خفگی دارد؛ اما حساسيت هایی كه در خون ايجاد می شود می تواند تغييراتی در سلول های خونی افراد ايجاد كند.
وی با بیان اینکه حساسيت، طيف گسترده ای دارد و ممكن است به صورت گوارشی خود را نشان دهند، ادامه داد: حساسيت ها واكنش های ايمنی اند. خيلی وقت ها فرد، سال های سال، ماده غذایی را استفاده می كند و مشكلی ندارد اما بعد از مدتی دچار حساسيت می شود. بنابراین، حساسيت های غذایی، در هر روز و هر سال از عمر می تواند بروز کند.
این دکترای تغذیه با اشاره به عادات غذایی نامناسب افراد تاکید کرد: عادت غذایی، حساسيت ايجاد نمی كند اما سبب بروز بيماری های ديگر می شود. مثلا گوجه و بادمجان دو عاملند كه به شدت حساسيت زا ولی مناسبند.
وی با بیان اینکه حساسيت، وضعيتی است كه شرايط را آزارنده مي كند، گفت: شايع ترين آلرژن ها، ادويه جاتند. ادويه هایی مثل دارچين، فلفل و زنجبيل ؛ زردچوبه به شدت فلفل حساسيت زا نيست. ادويه جاتی كه تندند، حساسيت زایی بيشتری دارند. پس اگر حساسيت به ادويه داريم نبايد از آنها استفاده كنيم؛ زيرا با هر بار مصرف، وضعيت ما را خطرناک تر می كند.
فرح بخش، با تاکید بر اینکه ميوه های آلرژن مثل انگور و خربزه به شدت حساسيت زایند و باعث آلرژی های فصلی و پوستی نیز می شوند، افزود: فرد ممكن است با مصرف انگور و خربزه دچار خارش، تورم و... شود. همچنين در گروه مغز دانه ها، بادام زمينی، بسيار آلرژی زاست و می تواند خطرناک باشد.
وی با بیان اینکه آلرژی های تنفسی از آلرژی های پوستی خطرناك ترند و بروزشان شديدتر است، ادامه داد: برای درمان آلرژی هاي تنفسی بايد به پزشک مراجعه شود. بسیاری از حساسيت ها به صورت معمول با خوردن شير و لبنيات حس می شود كه حساسيت گوارشی است و باعث معده درد و بهم ريختگی سيستم گوارشی مي شود؛ سبب آن، وجود پروتئين هایی ست كه در شير وجود دارد. مخصوصا در شيرگاو بسیار حساسيت زاست.
دکترای تغذیه با بیان اینکه بسیاری از حساسيت ها در دستگاه گوارشی اتفاق مي افتد مانند قرمزی و تورم كه علائمش با دل درد، نفخ، اسهال و يا حتی دفع خون از فرد خود را نشان می دهد، بیان کرد: عاقلانه اين است كه آن ماده غذایی حساسيت زا را از برنامه غذایی فرد حذف كنيم. حساسيت به پروتئين گندم يا سلياک هم می تواند جزو حساسيت گوارشی باشد.
وی ادامه داد: افراد برای تشخيص آلرژی، به كلينيک های آلرژی مراجعه مي كنند تا چرایی آن تشخيص داده شود. پس از آنکه فرد متوجه شد به چه ماده ای حساسیت دارد بايد آن ماده را از برنامه غذاييش حذف كند تا حساسيتش بروز نكند.
فرح بخش با بیان اینکه ميوه های تابستانی به خصوص توت فرنگی می تواند حساسيت ايجاد كند، گفت: ميوه های پاييزی مثل كيوی و انبه نیز برای بعضی، حساسيت ايجاد می کنند. بنابراین توصيه می شود ماده حساسيت زا را از فهرست برنامه غذایی خود حذف كنید.
وی در ادامه تاکید کرد: در باور عموم اين موضوع مطرح است كه خوردن ماده های سرد مثل ماست، باعث از بين رفتن حساسيت می شود؛ ولی اينطور نيست اگرچه علائم را كاهش می دهد؛ از بين نمی برد و درمان نمی كند.
این دکترای تغذیه در پایان، در خصوص تداخل غذایی عسل و خربزه اظهارداشت: تداخل خربزه و عسل، حساسيت نيست بلکه این دو ماده با یکدیگر تداخل غذایی دارند و در يک زمان نبايد مصرف شوند.