پوشش رقابتهای جامجهانی ۲۰۱۴ برزيل در قالب برنامههای مختلف تلويزيونی و راديويی، رضايت مخاطبان فوتبال را بهدنبال داشتهاست.
تحریرنو: رضايتی كه طبق نظرسنجیهای صورتگرفته و البته بازتاب عمومی كه در سطح جامعه داشته، بهمراتب بيشتر از دورههای پيشين جامجهانی بودهاست.
حضور چشمگير در نظرسنجی و مسابقات پيامكی مختلفی كه در برنامههای ويژهی جامجهانی برگزار شد، حكايت از اين دارد كه پخش ويژه برنامهها، ميليونها بيننده و شنونده را پای گيرندهها كشانده است. برنامههايی كه نسبت بهدورههای گذشته، كارشناسیتر و متنوعتر برگزار شد و البته جذابيتهای بيشتری برای مخاطبان همراه داشت.
برنامههايی كه با توزيع مناسب در شبكههای مختلف تلويزيونی و راديويی، نظر مخاطبان سنين مختلف را جلب كرد، در حالیكه تداخل مسابقات جامجهانی با ماه رمضان و برنامههای ويژه و مناسبتی اين ماه، ترافيک سنگينی را در شبكههای مختلف تلويزيونی و راديويی بهوجود آورد. در ضمن گاهی و بهصورت مقطعی پخش بازیهای ليگ جهانی واليبال نيز اين فشردگی را به اوج خودش میرساند، اما برنامهريزی دقيق و حسابشده و تنوع برنامههای ورزشی ويژهی جامجهانی باعث شد مخاطبان فوتبال، نهتنها تماشای بازیهای جامجهانی را از دست ندهند، بلكه به ديگر برنامههای مناسبتی هم برسند. پخش برنامههای كارشناسی نيز خوراک خوبی را به مخاطبان خودش داد و اطلاعات فنی و آماری اهالی فوتبال را بهصورت چشمگيری افزايش داد.
بيست چهارده
بايد اعتراف كرد شبكهی سهسيما، عادل فردوسیپور و همكارانش بهبهترين شكل ممكن از پس قول و وعده و وعيدهايی كه به مخاطبان داده بودند، برآمدند و ويژه برنامهای متفاوت را روی آنتن زندهی شبكهی جوان بردند.
ويژهبرنامهای كه چه بهلحاظ محتوايی و چه بهلحاظ اجرا، مورد توجه مخاطبان قرار گرفت و رضايت حداكثری آنها را بهدنبال داشت. حضور كارشناسان خارجی، ارتباط تصويری با مفسران بينالمللی در نوع خودش بیسابقه بود كه بهنوعی رخوت و كسالتبار بودن آيتم كارشناسی برنامههای ورزشی را از بين برد و جذابيت جديدی برای اهالی فوتبال بهوجود آورد.
در همين خصوص نكتهی قابلتوجه ديگری هم وجود داشت كه باعث افزايش رضايتمندی مخاطبان شد. انتخاب كارشناسان و مهمانان مرتبط با تيمها، يكی از فكرهای نو و جديد در سيما و شبكهی سه بود كه در بيشتر برنامههای "بيست چهارده" تحقق پيدا كرد. برنامهای كه بهلحاظ چيدمان و المانهای دكور، نورپردازی و تنوع رنگ نيز در نوع خودش بیسابقه بود و نمرهی قبولی از مخاطبان گرفت.
برنامهی بيست چهارده حتی در شبهايی كه بهواسطهی ترافيک برنامههای شبكهی سه، فرصت پخش برنامهی كارشناسی را نداشت هم بهخوبی از پس وظيفهی خودش برآمد و نياز و خواستهی مخاطبانش را برآورده كرد. مسابقهی پيامكی و حس رقابتی كه ميان مخاطبان برنامهی بيستچهارده بهوجود آمد نيز در ميزان پيامکهای ارسالی اين برنامه كاملا مشهود بود.
جام از نگاه دو
ويژه برنامهی جامجهانی شبكهی دوسيما كه در قاب "جام از نگاه دو" روی آنتن رفت، با توجه به نگاه متفاوتی كه به جامجهانی ۲۰۱۴ برزيل داشت، ذائقهی جديدی را در بين مخاطبان تلويزيونی و اهالی فوتبال بهوجود آورد. ذائقهای كه بهواسطهی گزارشهای حاشيهای از جام بيستم و پخش آيتمهای ويژهی غيرفوتبالی از كشور ميزبان جامجهانی ۲۰۱۴ شكل گرفتهبود و لذت خاص خودش را داشت.
حضور تيم خبری جام از نگاه دو در برزيل اين فرصت را بهوجود آورد، تا تصاوير و گزارشهای اختصاصی زيادی روی آنتن شبكهی دوسيما برود. گزارشهايی كه هر از گاهی فراتر از فوتبال رفت و به موضوعات اجتماعی، سياسی و فرهنگی كشور برزيل پرداخت و شيوهی زندگی اقشار مختلف مردم اين كشور را بهتصوير كشيد. ذكر اين نكته بد نيست تيم خبری برنامهی جام از نگاه دو برای تهيهی گزارشهای اختصاصی، بيش از ۳۰ پرواز هوايی در طول يکماه برگزاری بازیهای جامجهانی برزيل انجام دادند.
مصاحبهی اختصاصی با چهرههای سرشناس فوتبالی و غيرفوتبالی جذابيت خاصی برای مخاطبان داشت. برگزاری مسابقهی پيامكی و اهدای جوايز نفيس به مخاطبان نيز حالوهوای خاص به اين ويژهبرنامه داد.
برازوكا
نسل جوان رسانهای ايران، گرچه آزمونی سخت را پيشرو داشتند، اما بهواسطهی ذوق و سليقه و البته انرژی بالا، نمرهی قبولی گرفتند. "برازوكا"، ويژهبرنامهای بود كه قبل از آغاز جامجهانی ۲۰۱۴ برزيل روی آنتن شبكهی ورزش رفت و با مجريان چرخشی جوان خودش، خوراک خوبی به مخاطبان خاص خودش داد.
برنامهای كه بيشتر بر پايهی تحليل و آناليز تيمهای خارجی جام و البته پرداختن به رسانههای بينالمللی بنا شدهبود و اطلاعات خوبی در اختيار علاقهمندان گذاشت. تنوع در آيتمها، بحث و گفتوگو و كلكلهای مجريان جوان، شور و انرژی خاصی به برنامه داد و مخاطبان ويژهای را جذب خودش كرد.
راديو ورزش
راديو ورزش مثل هميشه يارغار مخاطبانی بود كه بهواسطهی مشغله و البته نوع شغلشان، فرصت تماشای مسابقات جامجهانی را پيدا نمیكردند. پخش زندهی تمامی ديدارهای جامجهانی برزيل و اخبار و اطلاعاتی كه در اختيار مخاطبان راديو ورزش قرار گرفت، باعثشد مخاطبان شنيداری كموكاستی نسبت به مخاطبان رسانههای ديداری احساس نكنند.
راديو ورزش علاوه بر پخش مسابقات، برنامههای كارشناسی متفاوتی را نيز چه بهصورت همزمان و چه قبل و بعد از هر مسابقه در نظر گرفتهبود كه تحليل و آناليز خوبی در اختيار شنوندگان قرار میداد. ضمن اينكه در طول برنامههای روزانه نيز اخبار و اطلاعات جام بيستم بهصورت كامل و دقيق در اختيار مخاطبان قرار گرفت.