سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: در حال حاضر و در آخرین بررسی انجام شده توسط ISC تعداد دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی کشور در رتبهبندی اعلام شده از سوی پایگاه شاخصهای اساسی علم (ESI) به ۴۳ مورد افزایش یافته است.
به گزارش تحریرنو، دکتر محمدجواد دهقانی با اعلام این خبر اظهار کرد: پایگاه شاخصهای اساسی علم (ESI) به عنوان یکی از پایگاههای آی.اس.آی هر دو ماه یکبار به ارائه دانشگاههای برتر دنیا بر اساس کیفیت تحقیقاتشان میپردازد. در این رتبهبندی، دانشگاههایی که بر اساس تعداد استنادها در یکی از رشتههای ۲۲ گانه در جمع دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی یک درصد برتر دنیا قرار گرفته باشند، معرفی میشوند.
دهقانی گفت: این نظام، اطلاعات چهار شاخص اصلی شامل تعداد مدارک نمایه شده در برترین مجلات بینالمللی، تعداد کل استنادهای دریافت شده توسط هر دانشگاه یا مؤسسه تحقیقاتی، نسبت تعداد استنادها به ازای مدارک و تعداد مقالات داغ و پراستناد را برای هر یک از دانشگاهها یا مؤسسات تحقیقاتی که در زمره یک درصد برتر دنیا قرار گرفته باشند، ارائه میدهد.
وی افزود: در خرداد ماه ۱۳۹۴ مؤثرترین دانشگاههای جهان مورد بررسی و ۳۰ دانشگاه از ایران در جمع مؤثرترین دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی جهان قرار گرفته بودند. در آبان ماه ۱۳۹۴ تعداد دانشگاههای کشور به ۳۳ مورد و درخرداد ماه ۹۵ تعداد دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی کشور در جمع مؤثرترینها به ۳۵ مورد افزایش یافته بود. در حال حاضر و در آخرین بررسی انجام شده توسط پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) تعداد دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی کشور ۴۳ مورد افزایش یافته است.
سرپرست ISC گفت: به طور متوسط رتبه بینالمللی دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی کشور بر اساس کمیت تولید علم یا تعداد مدارک ۵۳۵، بر اساس تعداد کل استنادهای دریافتی رتبه ۸۳۰، بر اساس تولید علم برتر (مقالات داغ و پراستناد) رتبه ۹۵۸ و براساس نسبت تعداد استناد به مقاله رتبه ۱۲۶۷ را داریم.
وی تصریح کرد: میتوان از این اعداد نتیجه گیری کرد که در بحث کمیت، بهتر از کیفیت فعالیت کردهایم. اگر به سیاستهای کلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری بنگریم، میبینیم که مرجعیت علم و فناوری در سطح بینالمللی اولین بند مورد تاکید در این سند کلان علم و فناوری است. بنابراین دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی علاوه بر کمیت تولید علم باید به کیفیت و اثرگذاری اقتصادی و اجتماعی علم تولیدشده و همچنین تعاملات علمی نیز توجه ویژهای داشته باشند.
دهقانی اظهار کرد: از لحاظ کمیت تولید علم، در حوزه ایمنیشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران در رتبه ۱۸۶ دنیا قرار دارد و همچنین از نظر تعداد استنادها با رتبه ۴۸۴ در جمع ۵۰۰ دانشگاه برتر دنیا قرار گرفته است. رتبه کمیت تولید علم دانشگاه علوم پزشکی تهران در حوزه پزشکی بالینی ۱۷۵ است. در همین حوزه دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی و شیراز به ترتیب رتبههای ۴۴۰ و ۵۷۶ دنیا را کسب کردهاند.
وی در ادامه گفت: در حوزه داروشناسی و سم شناسی در بین دانشگاههای علوم پزشکی، دانشگاههای علوم پزشکی تهران و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به ترتیب رتبههای ۳۱ و ۱۸۹ دنیا را در اختیار دارند. همچنین بر اساس کل استنادهای دریافتی یا کیفیت تحقیقات این دو دانشگاه به ترتیب رتبههای ۱۵۷و ۶۲۱ دنیا را کسب کردهاند.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: در حوزه ریاضیات دانشگاه صنعتی امیرکبیر بر اساس نسبت تعداد استناد به مقاله رتبه ۲۳ دنیا را به خود اختصاص داده است که نشاندهنده کیفیت بالای مقالات این دانشگاه در حوزه ریاضیات دارد.
دهقانی ادامه داد: در حوزه زمینشناسی، دانشگاه تهران تنها دانشگاه کشور است که در جمع مؤثرترین های دنیا قرار گرفته است. این دانشگاه از لحاظ کمیت تولید علم رتبه ۲۳۸ دنیا و از لحاظ کیفیت تولیدات علمی رتبه ۵۴۴ دنیا را کسب کرده است.
وی افزود: در حوزه زیستشناسی و بیوشیمی دو دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران به ترتیب رتبه ۴۳۵ و ۴۹۱ دنیا از لحاظ کمیت تولید علم را کسب کردهاند و همچنین رتبه ۹۰۱ و ۹۲۴ را از لحاظ نسبت تعداد استنادها به مقالات دارا هستند.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام خاطرنشان کرد: در حوزه شیمی بر اساس شاخص نسبت تعداد استنادها به ازای مدارک پنج دانشگاه علوم پزشکی تهران، شریف، علم و صنعت ایران، یاسوج و رازی به ترتیب رتبههای ۷۹۷، ۸۲۵، ۸۳۲، ۸۴۲ و ۸۴۹ دنیا را به خود اختصاص دادهاند.
دهقانی گفت: در حوزههای مرتبط با علوم اجتماعی، دانشگاههای علوم پزشکی تهران و تهران به ترتیب بر اساس کمیت تولید علم رتبههای ۲۹۹ و ۶۵۴ دنیا را در اختیار دارند. این دو دانشگاه از لحاظ تعداد کل استنادهای دریافتی در این حوزه به ترتیب رتبههای ۴۵۵ و ۷۹۲ را دارند و همچنین بر اساس تعداد مقالات برتر رتبههای ۹۳۶ و ۱۱۹۸ دنیا را کسب کردهاند.
وی ادامه داد: در حوزه علوم اعصاب و رفتار دانشگاه علوم پزشکی ایران در جایگاه ۳۳۱ دنیا از لحاظ کمیت تولید علم قرار دارد.
سرپرست ISC خاطرنشان کرد: در حوزه علوم رایانه دانشگاه صنعتی امیرکبیر در شاخص تعداد کل استنادهای دریافتی بهتر از سایر دانشگاهها عمل کرده است بنحوی که جایگاه ۲۰۰ دنیا را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: در حوزه علوم کشاورزی و بر اساس تعداد کل استنادهای دریافتی دانشگاه تهران با کسب رتبه ۱۳۹ دنیا، برترین دانشگاه در سطح کشور است. همچنین در حوزه علوم گیاهان و حیوانات، دانشگاه تهران در صدر قرار دارد و بر اساس تعداد کل استنادهای دریافتی در جایگاه ۴۷۳ دنیا قرار گرفته است.
دهقانی گفت: در حوزه علوم محیطی و بوم شناسی دانشگاه تهران، به لحاظ کمیت تولید علم در رتبه ۲۳۰ و به لحاظ تعداد کل استنادهای دریافتی در رتبه ۵۵۵ دنیا قرار دارد.
سرپرست ISC اظهار کرد: در حوزه علوم مواد و بر اساس شاخص نسبت تعداد استنادها به ازای مقالات به ترتیب سه دانشگاه کاشان، شریف و شیراز رتبههای ۵۵۲، ۵۶۴ و ۵۹۶ دنیا را به خود اختصاص دادهاند.
دهقانی خاطرنشان کرد: بر اساس تعداد مقالات برتر، پژوهشگاه دانشهای بنیادی در بین سطح کشور در حوزه فیزیک بهترین عملکرد را داشته است و رتبه ۴۳۹ دنیا را به خود اختصاص داده است.
وی یادآور شد: در حوزه مهندسی بر اساس کمیت تولید علم به ترتیب دانشگاه آزاد اسلامی، صنعتی شریف، امیرکبیر و تهران توانستهاند رتبههای ۲۰، ۵۱، ۵۲ و ۵۴ دنیا را کسب کنند.