دبیر جشنوارهی سینماحقیقت گفت: در جشنوارهی این دوره هیچگونه محافظهکاری نداریم، اما بهروی کیفیت تاکید ویژه داشتهایم. بههمین واسطه اگر فیلمی با محوریت نقد اجتماعی در جشنواره حضور ندارد، بهدلیل عدم کیفیت در کارهایی بوده که در این زمینه ارائه شده است.
به گزارش خبرنگار تحریرنو، نشست خبری "نهمین جشنوارهی بینالمللی سینماحقیقت" با حضور سیدمهدی طباطبایینژاد، مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و دبیر جشنواره، مرتضی رزاقکریمی، قائممقام مرکز گسترش و مسئول بخش مستند سیوچهارمین جشنوارهی فیلم فجر، شهنام صفاجو، مدیر روابطعمومی مرکز گسترش واصحاب رسانه صبح امروز، ۱۶ آذرماه در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی برگزار شد.
دراین نشست خبری سیدمهدی طباطبایینژاد، مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی اظهار داشت: امسال بهلحاظ کمی یکی از بهترین دورههای این جشنواره را شاهد هستیم، در این دوره بیش از ۱۰۵۰ اثر درخواست حضور در این رویداد سینمایی را داشتند که از این تعداد بیش از ۸۰۰ اثر انتخاب شد، فیلمهای حاضر قرار است در سه بخش کوتاه، نیمهبلند و بلند با یکدیگر رقابت کنند، البته از میان ۸۰۰ اثر انتخابی ۷۴ مستند قرار است در بخش مسابقهی ملی حضور داشته باشند.
طباطبایی تصریح کرد: ۱۲ فیلم کوتاه، ۳۴ فیلم نیمهبلند و ۲۸ مستند بلند کارهایی هستند که به مرحلهی نهایی راه یافتهاند، در ضمن در بخش جایزهی شهید آوینی میز ۲۷ فیلم در بخش ملی و ۴ مستند هم در بخش بینالملل حضور خواهند داشت، در بخش خارج از مسابقه نیز ۱۶ مستند پرتره حاضر هستند و نکتهی دیگر اینکه در جشنوارهی این دوره بهدلیل اهمیت موضوع بحران آب، ۷ مستند با این محوریت حضور دارند که ۲ کار در بخش مسابقهی ملی به نمایش در خواهد آمد.
طباطبایینژاد در ادامه افزود: در بخش بینالملل نیز ۱۵ عنوان فیلم از بهترین کارهای مستند جهان به نمایش در میآید که مروری بر جشنوارهی فیلم لایپزیک که یکی از مهمترین جشنوارههای مستند و انیمیشن دنیاست نیز یکی دیگر از برنامههای مد نظر است.
در مجموع باید گفت که در جشنوارهی نهم ۱۱۳ فیلم در بخش بینالملل و ۱۲۴ فیلم در بخش ملی به نمایش در خواهد آمد، دربارهی جایزه شهید آوینی باید این نکته را اضافه کنم که بهدلیل اهمیت موضوع مد نظر داوریها در این قسمت بهصورت مجزا انجام خواهد شد، جایزهی بهترین فیلم این قسمت را هم شبکهی مستند سیما تقبل کرده است.
مدیرعامل مرکز گسترش دربارهی کارگاهها این گونه توضیح داد: در جشنوارهی نهم کارگاهها در دو بخش برگزار میشود که قسمت اول مربوط به کارگاههای مرکز توسعه مستند اروپاست و کارگاههای بخش دوم نیز با هدایت رضا تیموری، سیفاله صمدیان و فرشاد فدائیان برگزار میشود.
ضمنا در این رویداد سینمایی همچنین از ۴ کتاب رونمایی خواهد شد، همچنین برگزاری بازار فیلم طی سه روز در فرهنگسرای صبا از دیگر بخشهای این دوره از جشنوارهی فیلم مستند است.
وی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: در جشنوارهی این دوره ما هیچگونه محافظهکاری نداریم، اما بهروی کیفیت تاکید ویژه داشتهایم، برای همین اگر فیلم با محوریت نقد اجتماعی در جشنواره حضور ندارد، بهدلیل عدم کیفیت در کارهایی بوده که در این زمینه ارائه شده و نتوانسته مجوز حضور در جشنواره را پیدا کند، البته هر ساله ما با برخی نقدها نسبت به فیلمهای حاضر در جشنواره روبهرو هستیم، اما این امر باعث نمیشود تا ما از حمایت خود از کارهایی که معتقدم کیفیت لازم را دارند دست برداریم، چون معتقدیم که جشنوارهی خنثی هیچگونه تاثیرگذاری بههمراه نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه امسال نیز هیئت انتخاب در جشنواره حضور دارد، گفت: در دورهی قبل گفته بودیم که جشنوارهی نهم هیئت انتخاب نخواهد داشت، اما این تصمیم، تغییر کرد، چون مرکز گسترش خود تولید کننده آثار بسیاری در حوزهی سینمای مستند است، برای همین ممکن بود این شائبه پیش آید که نداشتن هیئت انتخاب نوعی بیعدالتی در جشنوارهی سینماحقیقت است.
طباطبایینژاد دربارهی بخش پاسداشتها نیز اینگونه توضیح داد: در هر دوره از جشنواره از مستندسازان یک استان تجلیل بهعمل میآمد. امسال نیز قرار بود از مستندسازان سیستانوبلوچستان تجلیل شود، اما بهدلیل عدم همآهنگی وزارت ارشاد سیستانوبلوچستان این خواسته مهیا نشد، البته فرصت کافی نیز در اختیارمان نبود تا بتوانیم شهری دیگر را جایگزین کنیم و بههمین دلیل امسال از برگزاری بزرگداشت شهرستانها صرفنظر کردیم.
وی با اشاره به اینکه، رعایت اصول اخلاقی، شرط اصلی حضور در جشنوارهی سینماحقیقت است، گفت: در دورهی قبل به شخصه دو فیلم را بهدلیل رعایت نکردن این اصول از جشنواره کنار گذاشتم، در جشنوارهی نهم نیز بهعنوان دبیر، دو فیلم را بهدلیل عدم رعایت حریم خصوصی از حضور در جشنواره منع کردم.
طباطبایینژاد با بیان اینکه از هر فرصتی برای نمایش مستند میبایست بهره برد، بیان کرد: همیشه پیرامون بخش مستند جشنوارهی فجر بحثهای مختلفی مطرح میشود که هر کدام نگاهی به این حوزه دارند، اما من به شخصه معتقدم که امکان نمایش فیلمهای مستند در هر جشنوارهای، فرصتی غنیمت است که باید ارزش آنرا دانست. این توضیح را دادم تا بگویم بههیچوجه موفق حذف بخش مستند از جشنوارهی فیلم فجر نیستم.
مرتضی رزاقکریمی، قائممقام مرکز گسترش و مسئول بخش مستند سیوچهارمین جشنوارهی فیلم فجر در پایان این جلسه اظهار کرد: جشنوارهی فیلم فجر اعتبار ویژه و مهم در سینمای ایران و جهان را داراست، برای همین برگزاری بخش مستند در جشنوارهی فیلم فجر همیشه باید مورد حمایت جدی باشد، در ضمن باید دانست که بخش مستند جزئی از سینمای ملی است و نمیتوان آنرا از جشنوارهی فیلم فجر حذف کرد.
بنابر این گزارش، نهمین دورهی جشنوارهی فیلم "سینماحقیقت" ۲۲ تا ۲۸ آذرماه در تهران برگزار خواهد شد.