از کمدی‌های عطاران و تنابنده تا سریال‌های ماورایی؛
کدام سریال‌ها در ماه رمضان پرطرفدار شدند؟
سال‌هاست که تلویزیون بهترین تولیدات خود را در مناسبت‌های مهم روانه آنتن می‌کند و می‌توان گفت این روند که از اوایل دهه۷۰ آغاز شده به ضرورتی برای رسانه ملی تبدیل شده است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۱۴
 
کدام سریال‌ها در ماه رمضان پرطرفدار شدند؟
 
سال‌هاست که تلویزیون بهترین تولیدات خود را در مناسبت‌های مهم روانه آنتن می‌کند و می‌توان گفت این روند که از اوایل دهه۷۰ آغاز شده به ضرورتی برای رسانه ملی تبدیل شده است.

به گزارش تحریرنو ؛ امسال نیز تلویزیون تدارک ویژه‌ای برای مخاطبان در ایام ماه مبارک رمضان درنظر گرفته و سعی می‌کند تا با سریال‌های «برادر جان»، «دل‌دار» و «از یادها رفته» به دوران اوج خود در سال‌های قبل برگردد. البته اینکه این آثار تا چه اندازه توانسته باشند در جذب مخاطبان موفق عمل کنند، هنوز مشخص نبوده و باید تا پایان زمان پخش این سریال‌ها صبر کرد.

توفیق یا عدم توفیق سریال‌ها و تولیدات دیگر تلویزیون در چند سال اخیر نکته حائز اهمیتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. بر همین اساس و به بهانه ایام ماه مبارک رمضان در این گزارش سعی کردیم به معرفی آثار کارگردانانی بپردازیم که در گذشته نه چندان دور با سریال‌های خود در ماه رمضان خیابان‌ها را خالی از مردم می‌کردند.

«میوه ممنوعه» و «در مسیر زاینده‌رود» به کارگردانی حسن فتحی

حسن فتحی یکی از کارگردان‌‌های قدیمی تلویزیون است که از اوایل دهه ۷۰ با ساخت سریال «همسایه‌ها» به تلویزیون می‌آید. مجموعه «همسایه‌ها» پس از سریال «مهمان» ساخته خسرو ملکان دومین سریالی است که در ماه رمضان سال ۷۲ روی آنتن شبکه دو می‌رود.

فتحی پس از ساخت «همسایه‌ها» مجموعه‌های بسیاری را برای تلویزیون می‌سازد اما دومین سریال ماه رمضانی او مجموعه «میوه ممنوعه» بوده که در سال ۸۶ روی آنتن شبکه دو می‌رود و با استقبال بسیاری از مخاطبان مواجه می‌شود.

این سریال اثری عاشقانه با مضمونی اجتماعی است که فیلمنامه آن را علیرضا نادری و علیرضا کاظمی‌‌پور نوشته‌اند و بازیگرانی چون علی نصیریان، گوهرخیر اندیش و هانیه توسلی در آن به ایفای نقش پرداختند.

بعد از این تجربه موفق سه سال بعد یعنی در سال۸۹ ، حسن فتحی با سریال «در مسیر زاینده‌رود» مجددا به آنتن تلویزیون برمی‌گردد. در این اثر که نوشته علیرضا نادری است، بازیگرانی چون مهدی سلطانی، حسین محجوب، مهرانه مهین‌ترابی و اشکان خطیبی به ایفای نقش پرداختند.

«در مسیر زاینده‌رود» یکی از آثار موفق تلویزیون در جذب مخاطب به شمار می‌آید اما در کارنامه کاری حسن فتحی آنچنان جایگاه رفیعی ندارد.

«صاحبدلان» به کارگردانی محمدحسین لطیفی

محمدحسین لطیفی فعالیت تلویزیونی‌‌اش را با سریال «کت جادویی» از اواخر دهه۷۰ آغاز کرد و پس از تولید آثاری چون «همسایه‌ها»، «سفر سبز» و سریال پرمخاطب «وفا» نخستین سریال ماه رمضانی‌‌اش را در سال۸۵ تولید کرد.

«صاحبدلان» به نویسندگی علیرضا طالب‌‌زاده از جمله آثار مهم رسانه ملی به شمار می‌آید که در زمان پخش خود مورد اقبال قرار گرفت. این اثر زندگی پیرمردی صحاف به نام سیدخلیل صحاف‌زاده را روایت می‌کند که با ورود قرآنی برای صحافی به خانه‌اش، به همراه نوه‌اش دینا وارد ماجراهایی می‌شوند که از داستان پیامبران در قرآن الهام گرفته شده است.

حسین محجوب، باران کوثری، محمد کاسبی، پوریا پور سرخ، اردلان شجاع کاوه و برزو ارجمند و گوهر خیراندیش از جمله بازیگرانی بودند که در این اثر به ایفای نقش می‌پرداختند.

لطیفی بعد از این سریال، آثار دیگری همچون «نردبان آسمان»، «دودکش»، «پادری» و «سر دلبران» را نیز برای ماه رمضان ساخت اما هیچ‌کدام از این آثار به موفقیت «صاحبدلان» دست پیدا نکردند.

«خانه به دوش»، «متهم گریخت» و «بزنگاه» به کارگردانی رضا عطاران

رضا عطاران بازیگر نام‌آشنای سینما و تلویزیون است که فعالیت در عرصه سریال سازی را با ساخت مجموعه «کوچه اقاقیا» در سال ۸۲ آغاز کرد. او یک سال بعد از این کار سریال «خانه به دوش» را برای پخش در ماه رمضان جلوی دوربین برد که در آن سال‌ها با استقبال خوب مخاطبان مواجه شد. متن این سریال حاصل همکاری رضا عطاران و اصغر فرهادی بوده و از جمله موفق‌ترین مجموعه‌های کمدی تلویزیون در دهه ۸۰ به شمار می‌آید. رضا عطاران، حمید لولایی، مریم امیرجلالی، علی صادقی و آناهیتا همتی از جمله بازیگرانی هستند که در این اثر به ایفای نقش پرداختند.

عطاران یک سال پس از ساخت «خانه به دوش»، ساخت مجموعه «متهم گریخت» را برای ماه رمضان سال ۸۳ در دست گرفت و مجدد توانست نظر مخاطبان را به سوی خود جلب کند. این مجموعه روایت زندگی هاشم آقا و خانواده‌اش بوده که از شهرستان محل سکونت خود به تهران مهاجرت می‌کنند و در تهران با مشکلاتی مواجه می‌شوند. سیروس گرجستانی، مریم امیرجلالی، سعید آقاخانی و علی صادقی از جمله بازیگرانی هستند که در این اثر به ایفای نقش پرداختند.

«بزنگاه» به نویسندگی سروش صحت و ایمان صفایی آخرین ساخته رضا عطاران برای تلویزیون است که رمضان سال۸۷ روی آنتن رفت. این سریال اگرچه توانست مجددا نظر مخاطبان را به سمت خود جلب کند اما در مقابل آثار دیگر عطاران از ضعف بیشتری برخوردار بود.

این مجموعه روایت خانواده‌ای است که پس از مرگ پدر خود بر سر تقسیم ارث پدری با یکدیگر به مشکل می‌خورند. رضا عطاران، حمید لولایی، مرجانه گلچین و علی صادقی از جمله بازیگران این سریال هستند.

«او یک فرشته بود»، «پنجمین خورشید» و «۵کیلومتر تا بهشت» به کارگردانی علیرضا افخمی

علیرضا افخمی از جمله فیلمسازانی است که ابتدا در سینما به ساخت فیلم پرداختند و سپس ادامه فعالیت‌های خود را صرف همکاری با تلویزیون کرده‌اند. او که نخستین فیلم خود را با نام «دست‌نوشته‌ها» در سال ۶۵ ساخت، چند سالی به‌عنوان ناظر کیفی در تلویزیون مشغول به فعالیت بود و سپس در سال ۸۲ سریال پرطرفدار «تب سرد» را روانه آنتن کرد.

این کارگردان در سال۸۴ نخستین سریال مناسبتی‌‌ برای ماه رمضان را ساخت که «او یک فرشته است» نام داشت و در ژانر خود اثری تازه برای تلویزیون به شمار می‌آمد. این مجموعه به قلم علیرضا کاظمی‌‌پور و بازی زنده‌یاد حسن جوهرچی، بهاره افشاری و مرتضی ضرابی به‌لحاظ مضمون ماورایی‌‌ خود در زمان پخش مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت و به نوعی پایه ساخت آثار بعدی افخمی را گذاشت.

«پنجمین خورشید» و «۵ کیلومتر تا بهشت» دو سریالی که به‌ترتیب در سال‌های۸۸ و ۹۰ تولید شدند، آخرین آثاری هستند که افخمی آن‌ها را به مناسبت ماه رمضان برای تلویزیون ساخته است. این آثار با وجود اینکه با موضوعات تخیلی و ماورائی خود مخاطبان بسیاری را به سمت خود جذب کردند، اما به هیچ وجه به موفقیتی که «او یک فرشته بود» در تلویزیون رسید، دست پیدا نکردند.

«اغما» و «پایتخت۴» به کارگردانی سیروس مقدم

بیشتر مخاطبان سیروس مقدم را با سریال «پایتخت» به یاد می‌روند. اما مقدم جدا از این سریال، آثار بسیاری برای مخاطبان تلویزیون ساخته و از جمله کارگردانان پرکار سیما به شمار می‌آید.

مجموعه «اغما» یکی از آثار موفق تلویزیون در ماه رمضان به شمار می‌آید که سال ۸۷ روی آنتن شبکه یک سیما رفت و توانست مخاطبان بسیاری را به دنبال کردن رسانه ملی مشغول کند. «اغما» اثری دین‌محور نوشته علیرضا افخمی و داریوش مختاری با بازی امین تارخ، حامد کمیلی و لعیا زنگنه بود که موفقیت آن در جذب مخاطبان مقدمه ساخت آثار دیگری برای تلویزیون توسط مقدم شد.

اغما در زمان خودش مخاطبان زیادی را با خود همراه کرد و این استقبال باعث شد سال بعد نیز تولید سریالی دیگر به مقدم سپرده شود، این سریال «روز حسرت» نام داشت؛ اثری به نویسندگی علیرضا افخمی و سجاد ابوالحسنی که مانند دو سریال دیگر مقدم حال و هوایی اجتماعی داشت و در سال۸۷ تولید و پخش شد اما مانند «اغما» موفق نبود و نسبت به آن از مخاطبان کمتری برخوردار بود.

مجموعه «مدینه» در سال ۹۳ موفقیت دیگر مقدم در ساخت سریال‌های مناسبتی به شمار می‌آید که به نوعی مخاطبان بسیاری را با خود همراه کرد. فیلمنامه این سریال توسط سعید نعمت‌اله نگاشته شده بود و بازیگرانی چون پریوش نظریه، شبنم مقدمی، مهدی سلطانی و مهرداد صدیقیان در آن به ایفای نقش می‌پرداختند.

«پایتخت۴» آخرین سریالی است که سیروس مقدم آن را برای ماه رمضان سال۹۴ ساخته است. این اثر سریالی طنز بوده که به زندگی و مصائب و شادی‌‌های خانواده نقی معمولی و دیگر اقوامش می‌پردازد.

سریال «پایتخت۴» از سری‌های پرطرفدار این مجموعه بود که علاوه بر همراه کردن مخاطبان جوایز بسیاری همچون بهترین سریال سال از دید مردم و بهترین سریال چهارمین جشنواره جام‌جم را نیز به خود اختصاص داده است. محسن تنابنده، احمد مهران‌فر، علیرضا خمسه، ریما رامین‌فر از جمله بازیگرانی هستند که در این مجوعه به ایفای نقش پرداختند.
ایلنا
کد مطلب: 18464