تبدیل مسئله ایرانیان خارج کشور به یکی از مسائل اصلی حاکمیت
در جلسه مشترک مدیر شبکه جهانی جام جم و معاون امور بین الملل و حقوق بشر قوه قضائیه بر ضرورت همکار مشترک و دو جانبه برای پیگیری مطالبات حقوقی و قضایی ایرانیان خارج کشور تاکید شد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۹ تير ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۲۱
در جلسه مشترک مدیر شبکه جهانی جام جم و معاون امور بین الملل و حقوق بشر قوه قضائیه بر ضرورت همکار مشترک و دو جانبه برای پیگیری مطالبات حقوقی و قضایی ایرانیان خارج کشور تاکید شد.
به گزارش تحریرنو ؛ در ابتدای این نشست دکتر ملکی مدیر شبکه جهانی جام جم ضمن تشریح اهمیت ایرانیان خارج کشور به عنوان سفیران فرهنگی کشور و افرادی که میتوانند نقش بی بدیلی در عرصه دیپلماسی عمومی داشته باشند افزود: شبکه جهانی جام جم طی ۲۳ سال گذشته توانسته است با بهره گیری از همه ظرفیت های خود، گام های موثری در مسیر برقراری ارتباط میان ایرانیان داخل و خارج کشور و افزایش رضایت و اعتماد آنان بردارد، به طوری که آنها به جام جم به عنوان یک شبکه پاک و صادق برای کسب خبر، آموزش و سرگرمی می نگرند.
وی توجه به دغدغه های حقوقی ایرانیان خارج کشور را امری مهم عنوان کرد و گفت: ما در مورد ایرانیان خارج کشور ۳ مسئله را در ارتباط با حوزه قضایی کشور برجسته تر می بینیم: اول عدم آشنایی ایرانیان خارج کشور با قوانین و مقررات کشور ایران و کشور میزبان که لازم است از طریق آموزشهای حقوقی و قضایی جبران شود، اقدامی که نقش بسزایی در پیشگیری از وقوع جرم خواهد داشت. دوم سخت گیری های افراطی نسبت به ایرانیان خارج کشور توسط دولت ها و نیز محاکم کشورهای میزبان است که معمولاً ایرانیان خارج کشور از فقدان حمایت های قضایی از آنها گله داشته و بر ضرورت حضور یک مستشار قضایی در سفارت خانه ها برای راهنمایی و حمایت از آنها تاکید دارند. سومین مسئله بی اعتمادی مزمنی است که در ذهن ایرانیان خارج کشور نسبت به قوه قضائیه کشور شکل گرفته است که باید در جهت اصلاح آن کوشید.
وی از بخشنامه اخیر ریاست محترم قوه قضائیه درخصوص ممنوعیت محروم سازی ایرانیان تحت تعقیب در خارج کشور از دریافت خدمات کنسولی توسط مراجع قضایی ابراز خشنودی کرد و آن را گامی در جهت افزایش اعتماد و رضایت هم وطنان خارج کشور دانست ولی در عین حال تاکید کرد که باید برساخته ها و تصاویر غلطی که رسانه های معاند از دستگاه قضایی در ذهن ایرانیان خارج کشور ایجاد کرده اند با اطلاع رسانی درست از خدمات صادقانه قوه قضائیه بازسازی شود. ملکی راه جلب اعتماد ایرانیان خارج کشور را نمایش عزم دستگاههای مختلف و قوای سه گانه در خدمت رسانی به آنها هم سنگ با ایرانیان داخل کشور دانست و افزود: از آنجا که یکی از دغدغه ها و چالش های ۷ تا ۱۰ میلیون ایرانی خارج کشور مشکلات حقوقی و قضایی است که برای آنها در داخل و یا خارج کشور بوجود میآید، شبکه جهانی جام جم
می تواند به عنوان نقطه وصل قوه قضائیه با ایرانیان خارج کشور، نقش بسزایی در پاسخگویی به این مطالبات و پیگیری آنها داشته باشد. ضمن اینکه معاونت بین الملل قوه قضائیه این فرصت را دارد تا از طریق شبکه جهانی جام جم با بازنمایی درست مبانی حقوق بشر اسلامی، افکار عمومی دنیا و ایرانیان خارج کشور را با دورغ پردازیهای رسانه ای غرب در مورد وضع حقوق بشر در کشورهای مختلف دنیا و تناقضات رفتاری آنها در این زمینه آشنا سازند. مدیر شبکه جهانی جام جم ارائه آموزشهای گوناگون به ایرانیان خارج کشور در مورد قوانین و مقررات حقوقی و قضایی ایران و کشور میزبان را ضروری و پیشگیرانه دانست و آمادگی شبکه جهانی جام جم برای همکاری در این زمینه را اعلام کرد.
دکتر باقری معاون امور بین الملل و حقوق بشر قوه قضائیه نیز ضمن ابراز خوشحالی از حضور در شبکه جهانی جام جم، توجه به مطالبات ایرانیان خارج کشور را مهم و یکی از اولویت های قوه قضائیه عنوان کرد و گفت ما در حال حاضر با ۳ مسئله مواجه هستیم، مطالبات نظام، مطالبات مردم و مطالبات ایرانیان خارج کشور.
نظام جمهوری اسلامی ایران در قبال همه ایرانیان داخل و خارج کشور اعم از انقلابی و غیر انقلابی، محجبه و غیر محجبه و مسلمان و غیر مسلمان مسئولیت دارد. ما در حوزه های مختلف علمی و فناوری، توانایی دفاعی، ظرفیت های نظام مردم سالاری دینی و وحدت و انسجام ملی، نقاط قوت خوبی داشته ایم که به دلیل عدم معرفی این پیشرفتها دشمن این فرصتها را تبدیل به تهدید کرده است. وظیفه ما در قبال ایرانیان خارج کشور و حتی مجرمان ایرانی خارج کشور هم مشخص است، آنها در پول نفت و مالیات این کشور شریکند و ما باید به آنها پاسخگو باشیم. ما باید کاری کنیم که مسئله ایرانیان خارج کشور به مسئله حاکمیت تبدیل شود و قوه قضائیه برای تحقق این موضوعات آمادگی دارد.
باقری به موضوع ایرانیان زندانی در سایر کشورها اشاره کرد و افزود: معمولاً خانواده های اینگونه زندانیان کاملاً از پیگیری موضوع آنها ناتوان هستند. ملاک پیگیری هم معمولاً مراجعه خانواده های آنها به قانون است، در حالی که آنها یک ایرانی هستند وظیفه ماست که تحت هر شرایطی به مشکلات آنها رسیدگی کنیم.
معاون بین الملل قوه قضائیه افزود معمولاً در هفته قوه قضائیه مسئولین در رسانه ها به ارائه عملکرد خود می پردازند درحالی که قوه قضائیه بیش از همه باید از این فرصت برای شنیدن مطالبات مردم استفاده کند. رسانه باید زبان مردم و پیوند دهنده جامعه با قوه قضائیه باشد. خدمت رسانی صادقانه قوه قضائیه به ایرانیان خارج کشور باعث افزایش حس اعتماد دوسویه شده و بستر مناسبی را برای تعامل هم وطنان مقیم سرتاسر جهان با ایران اسلامی فراهم می کند.
در پایان جلسه مقرر شد کارگروه مشترکی بین شبکه جهانی جام جم و معاونت بین الملل و حقوق بشر قوه قضائیه شکل بگیرد تا ضمن شناسایی مهمترین دغدغه ها و مطالبات حقوقی و قضایی ایرانیان خارج کشور، ساز و کارهای مناسب برای اطلاع رسانی، آموزش و پیگیری دغدغه های حقوقی و قضایی ایرانیان خارج کشور از سوی قوه قضائیه فراهم شود.