مدیر کل هنرهای نمایشی گفت: سال گذشته و امسال، بدترین سال برای نمایش کشورمان بوده و فقط ۱۰میلیارد بودجه در اختیار این بخش قرار گرفته، که حتی تورم سالانهی کشور هم در این تخصیص لحاظ نشده است.
تحریرنو: طاهری در ابتدای برنامهی "زندهباد زندگی" در پاسخ به این پرسش که زمانی در این کشور پردهخوانی و نمایش عروسکی در جایجای شهر دیده میشده و چرا این روزها از این دست آیینها خبری نیست؟ و این روزها بسیاری فکر میکنند نمایش پدیدهای روشنفکری است، گفت: این اتفاق هم مثل سختشدن زندگی در شهرهاست، ترجمهی نمایش در روزگار ما معنای اولیهاش را از دست داده و سالهای سال در مدیریت تئاتر، این اشتباه صورت گرفتهاست.
وی تصریح کرد: طبق گفتهی شما سالیان سال در تهران و شهرستانهای ما این گونههای نمایشی جاری و ساری بوده و ما مکلفیم که این گونههای نمایشی را تقویت کنیم. نمایش، تنها هنری است که همیشه نفسبهنفس تماشاگرش بوده و بدون مخاطب ارزشی ندارد و بهنظر من و بسیاری از کارشناسان این حوزه، برای هر مدلی از شکلگیری تربیت و تعالی، میتواند ضرورت داشته باشد.
او در پاسخ به این پرسش که در این روزگار، نمایش تا چه حد برای مردم مفید است؟ گفت: در شناساندن و تقویت بنیانهای نمایش، رسانهی ملی، میتواند کمککننده و موثر باشد. نمایش این قدرت را دارد که ناهنجاریهای جامعه را به مرور، به هنجار تبدیل کند و آموزشهای رفتارهای اجتماعی بهسادگی در قالبهای نمایشی در مقطع کودکستان و دبستان، امکانپذیر است. زمانیکه کودک در این مقاطع میتواند خودش را به جای مادر، پدر یا مثلا شهردارِ شهرش تصور کند و چرخش شخصیت را امتحان کند.
طاهری افزود: در نظام آموزشوپرورش، اگر برخی از دروس در ذهن بچهها کمتر مینشیند، نمایش میتواند این خلا را پر کند و شیوهی بهتری برای تفهیمِ موضوعات باشد.
در ادامه، محمدجعفر خسروی مجری برنامه، گفت: اگر نمایش پدیدهی خوبی است و میتواند حال مردم را بهتر کند، چرا مدام سراغ نمایشهای پیچیده و کلاسیک میرویم؟ چرا کمتر از نمایشهای "تخت حوضی" در سطح شهر میشنویم یا میبینیم؟
طاهری در پاسخ به این پرسش، گفت: این وظیفهی ماست که این فضا را توسعه بدهیم و همانطور که گفتم رسانهی ملی میتواند کمک زیادی به ما بکند. هدف ما این است که نمایش را در کشور جاری و ساری کنیم و این ظرفیت عظیم نمایش در خانوادهی ایرانی، چیزی است که متاسفانه در این سالها در مورد آن غفلت کردهایم.
مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی درادامه با اشاره به بودجهی اندکی که در اختیار این بخش قرار میگیرد، گفت: سال گذشته و امسال، بدترین سال برای نمایش کشورمان بوده و فقط ۱۰میلیارد بودجه در اختیار این بخش قرار گرفته، که حتی تورم سالانهی کشور هم در این تخصیص لحاظ نشده است. در حال حاضر سالنهای غبار گرفتهای داریم که میتواند برای تمرین و نمایش استفاده شود. از وزارتخانههای آموزشوپرورش و علوم، تحقیقاتوفناوری استدعا دارم که کمک کنند، چون سالنهای خوبی در اختیار دارند که میتواند توسط گروههای نمایشی اجاره شود. این اتفاق به نفع هنر نمایش کشورمان است.
طاهری تصریح کرد: درحال حاضر، نمایش استفادههای بسیاری دارد. برخی بچهها مشکل گفتاری دارند که میتوان از طریق تئاتر درمانی، این مشکل را تا حد زیادی رفع کرد و متاسفانه ما فقط از ۱۰ تا ۱۲درصد از ظرفیت تئاترمان در کشور استفاده میکنیم.
مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی به موضوع نمایش خیابانی اشاره کرد و گفت: تئاترخیابانی گونهای از نمایش است که متاسفانه مهجور مانده و مثلا در موقعیتهایی، میتواند مناسبتهای ما را بهخوبی پوشش دهد.
وی در ادامه گفت: بحث دیگر دربارهی ارتباط مردم با گوناگونیهای نمایش است و برای سنجش وضعیت جامعه، از نظر یونسکو، میزان رابطهی مردم با تئاتر معیار مهمی بهشمار میآید. بسیاری از کشورها در این سنجش، رتبهی بالایی دارند و ما هم باید سعی کنیم این بخش را تقویت کنیم.
طاهری در پایان برنامهی تلویزیونی زندهباد زندگی گفت: همهی با هم باید کمک کنیم تا حوزهی نمایش در کشورمان، قدرتمند شود. از خانه تئاتر تا مراکز دیگر، همهی بخشها باید در این زمینه کمک کنند. رسانه ملی هم میتواند پا به پای این مجموعه، حرکت و کمک کند. همه ادارات و سازمانها، از وزارت آموزشوپرورش با گستردگی موقعیتهای آن در سراسر کشور گرفته تا وزارت علوم، تحقیقاتوفناوری و حتی استانداریها و شهرداریها در جایجای ایران، باید در این زمینه همت کنند و یار و یاور و کمککننده این امر مهم باشند. اگر ظرفیتها و موقعیتها و امکانات موجود این وزارتخانهها و سازمانها و سایر نهادهای عمومی به مدد حوزهی نمایش کشور بیایند، میتوان امیدوار بود که در سالیان بعد شاهد شکوفایی امر نمایش در کشور باشیم.