حضور آنتوان چخوف در جشن "شب بازیگر"
مراسم یازدهمین دوره جشن انجمن بازیگران خانه تئاتر (جشن بازیگر) با حضور جمعی از هنرمندان و با انتقاد از این‌که هنوز کلید دولت تدبیر و امید قفل تئاتر را باز نکرده است، سپری شد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۲۸
 
 
مراسم یازدهمین دوره جشن انجمن بازیگران خانه تئاتر (جشن بازیگر) با حضور جمعی از هنرمندان و با انتقاد از این‌که هنوز کلید دولت تدبیر و امید قفل تئاتر را باز نکرده است، سپری شد.

تحریرنو: این مراسم (شام‌گاه ۲۰ اردی‌بهشت‌ماه) با حضور هنرمندانی چون رضا کیانیان، بهرام شاه‌محمدلو‌، فردوس کاویانی‌، مهرانه مهین‌ترابی‌، مریم سعادت‌، داریوش اسدزاده‌، آتیلا پسیانی‌، سعید پورصمیمی‌، شمسی فضل‌اللهی‌، علی رفیعی‌، فرهاد آییش‌، بهاره رهنما،‌ بهزاد فراهانی‌، جعفر والی، قطب‌الدین صادقی‌، ناهید مسلمی‌، بیوک میرزایِی‌، شهرام کرمی‌ و... با شکلی متفاوت نسبت به سال‌های گذشته، بدون سخنرانی‌های رایج در این گونه مراسم‌ها و با فرمی نمایشی برگزار شد.

علی مرادخانی (معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) و حسین طاهری (مدیر اداره کل هنرهای نمایشی) در این مراسم حضور داشتند.

یادی از درگذشتگان

در بخش ابتدایی این مراسم تصاویری از درگذشتگان تئاتر در سال ۹۲ بر روی پرده نقش بست که از جمله این هنرمندان می‌توان به محمود استادمحمد‌، سعدی افشار‌، اسماعیل ارحام‌صدر‌، مرشد ولی‌اله ترابی‌، محرم بسیم‌، سیدابراهیم بحرالعلومی‌، ناصر فروغ‌جعفری‌، محمدتقی شریفی‌، پروین میکده‌، رضا خمسه‌ای‌، رضا رضامندی‌، فریدون نوری‌، پروین غفاری‌ و عسل بدیعی اشاره کرد.

مراسم یازدهمین دوره‌ی جشن بازیگر که بدون حضور مجری برگزار شد‌، در ادامه قطعه نمایشی توسط داریوش مودبیان هنرمند تئاتر اجرا شد‌، او پس از اجرای این نمایش پیام روز جهانی تئاتر را که توسط خودش ترجمه شده بود را خواند.

در ادامه تصاویری پخش شد که در آن بهروز غریب‌پور کارگردان تئاتر و دبیر یازدهمین جشن بازیگر پیام این دوره از جشن بازیگر را در حال و هوایی داستانی و نوستالژیک و با حضور هنرمندانی چون کاظم هژیرآزاد (رئیس هیات مدیره انجمن بازیگران خانه تئاتر) و عظیم موسوی‌ (کارگردان یازدهمین دوره جشن بازیگر) قرائت کرد.

در این تصاویر با نمای مشهور فیلم "قیصر" (صحنه پاشنه کفش) و موسیقی این فیلم شوخی شد که این بخش با استقبال حاضران روبرو شد.

بیانیه‌ی جشن بازیگر

در بخش بعدی مراسم قطعه نمایشی توسط عزت‌اله مهرآوران‌ و مرتضی رستمی به اجرا درآمد و در طول آن عزت‌اله مهرآوران، بیانیه‌ی انجمن بازیگران خانه تئاتر را خواند.

او در بخشی از این بیانیه عنوان کرد: "تنها دلیلی که باعث شد نام ناخواسته "شب بازیگر" به‌عنوان اصلی این مراسم یعنی "جشن بازیگر" بازگردد، امیدی است که در خرداد ۹۲ زنده شد. ما نیز با امید دهان‌مان را شیرین می‌کنیم و بار دیگر جشن بازیگر را برپا می‌داریم."

در ادامه‌ی این بیانیه آمده بود: "در حوزه‌ی فرهنگ و هنر و به ویژه در بخش سینما بازگشایی خانه سینما و گره‌گشایی‌ در حوزه‌ی نشر کتاب به‌وجود آمد. اما تئاتر بر همان پاشنه می‌چرخد، در سالی که به نام والای فرهنگ مزین شده است، کل بودجه‌ی تئاتر تنها کفاف ساخت ثلثی از یک سالن تئاتر را می‌دهد. انجمن بازیگران به صراحت اعلام می‌کنند که بودجه‌ی تئاتر در شان خانواده‌ی شریف تئاتر نیست. دست‌مزد ناچیزی که به ازای عرق‌ریزان روحی و جسمی هنرمندان پرداخت می‌شود اکنون ماه‌ها است که به تعویق افتاده است و خانواده تئاتر را با زحمت روبرو کرده است. اما با این حال اهل تئاتر مردمانی امیدوار و صبور هستند."

هم‌چنین با انتقاد از ۸ سال گذشته به‌عنوان هشت‌سال تیره‌روزی به مسائلی مانند تاخیرهای طولانی‌مدت در پرداخت دست‌مزد ناچیز هنرمندان‌، تعلیق قرارداد تیپ و مسائلی از این دست اشاره شد.

بخش بعدی جشن بازیگر به اجرای نمایش دیگر اختصاص یافت که در قالبی خلاقانه داستان و اتفاقات تئاتر در ایران را از ۱۵۰ سال گذشته تا ۱۵۰ سال آینده روایت می‌کرد.

در این بخش که با حضور حسین محب‌اهری هنرمند قدیمی تئاتر برگزار شد‌، بخش‌های مختلف و متنوعی در شکل‌ها، فرم‌ها و قالب‌های اجرای مختلف به صحنه آمد که با زبانی طنز به انتقاد از شرایط مدیریتی تئاتر و هم‌چنین خود اهالی تئاتر می‌پرداخت.

تقدیر از پیش‌کسوتان

بخش بعدی به تقدیر از پیش‌کسوتان این عرصه اختصاص داشت که از سعید پورصمیمی، شمسی فضل‌اللهی، رحیم هودی‌ و پری کربلایی با حضور داریوش اسدزاده، جعفر والی‌، اسماعیل خلج و رضا کیانیان‌ تقدیر شد.

در این بخش ناصر عرفانیان (عکاس تئاتر) با گریم "آنتوان چخوف" نمایش‌نامه‌نویس مشهور روسی در میان اهداکنندگان جوایز حضور داشت‌ و از او به‌عنوان آقای چخوف یاد شد که جایزه‌ی برگزیدگان نخست را اهدا کرد.

در بخش بعدی که با حضور خسرو احمدی (بازیگر تئاتر) و محسن میرزاعلی (هنرمند نقال و تعزیه‌خوان) برگزار شد، هنرمندان پشت یک میز نشستند و به شکل سنتی از آن‌ها پذیرایی و برای‌شان چای آورده شد و البته در این بخش بیانیه‌ی هیات داوران یازدهمین جشن بازیگر خوانده شد.

در بخش معرفی برگزیدگان یازدهمین دوره جشن، بازیگر برگزیدگان روی صحنه حاضر شدند و هر یک سخنان کوتاهی را مطرح کردند.

هوتن شکیبا که جایزه‌ی نفر سوم بازیگری مرد را به دست آورد، در سخنانی کوتاه اظهار کرد: این جایزه را به نسل جوان تقدیم می‌کنم، واقعا امیدوارم سختی‌هایی که وجود دارد باعث نشود نسل جوان ما بسوزد.

گلاب آدینه که جایزه دوم بازیگری زن را برای نمایش "سه گانه اورنگ" به‌دست آورد، ضمن تشکر از هیئت داوران اظهار کرد: از آقای علیرضا نادری تشکر می‌کنم که این نقش تک و یکتا را نوشتند و آن‌را به من پیش‌نهاد کردند، من در این‌جا می‌خواهم از "ماه‌گل مهر" بازیگر صبور و بی‌حاشیه‌‌ی تئاترمان یاد کنم. اگر او بازیگر سینما بود، الان پوسترش همه‌جا دیده می‌شد. هم مسئولان و هم خود ما نباید بازیگران تئاتر را دست کم بگیریم. من فقط یک خبر کوچک از ماه‌گل مهر خواندم و جگرم آتش گرفت.

هم‌چنین فرهاد آییش که جایزه‌ی دوم بازیگری مرد را به دست آورد از هیات داوران تشکر کرد و اظهار کرد: بسیار خوشحالم که تئاتر ما روز به روز در حال شکوفا شدن است.

اما ریما رامین‌فر که به‌عنوان برگزیده‌ی نفر اول بازیگری زن معرفی شد و جایزه‌ی خود را از دست شخصیتی که با گریم آنتوان چخوف نویسنده‌ی شهیر روسی در مراسم حاضر شده بود دریافت کرد،‌ در سخنانی طنزآمیز گفت: همیشه دلم می‌خواست از دست آنتوان چخوف جایزه بگیرم! من چند سال پیش هم این جایزه را گرفتم و همان‌جا گفتم که افتخار می‌کنم عضو خانواده‌ی تئاتر هستم و باز هم این حرف را تکرار می‌کنم.

او با اشاره به انتقادات علی سرابی دیگر بازیگر تئاتر نسبت به شیوه‌ی برگزاری و داوری جشن بازیگر ادامه داد: روز گذشته مطلبی را از آقای علی سرابی ‌خواندم که گلایه‌هایی را درباره‌ی داوری‌ها مطرح کرده و گفته بود چرا پیمان معادی کاندیدا نبود، من می‌خواهم بگویم همه‌ی ما شاید کاندیداهای دیگری در ذهن‌مان بود اما همین که در یک سال گذشته همه‌‌ی‌مان توانستیم تئاتر کار کنیم برده‌ایم.

پیام دهکردی که جایزه‌ی اول بازیگری مرد را از دوک پارک مدیر شرکت سامسونگ (اسپانسر جشن) دریافت کرد، در سخنانی گفت: اگر بنده‌ی کم‌ترین امروز در این‌جا ایستادم به واسطه‌ی این است که بزرگان من چراغ این خانه را روشن نگه داشتند. آن‌ها بودند تا ما معنی پیدا کردیم. می‌خواهم از چهار عزیز یادی بکنم. اول از همه از همیشه استادم حمید سمندریان که بسیار از او آموختم، بعد از استاد بهرام بیضایی که در این جهان هست اما در این‌جا نیست و همین‌طور از دکتر علی رفیعی که از بزرگان عرصه‌ی تئاتر ما هستند.

او ادامه داد: من سال‌ها است که یک معلم کوچک هستم. وقتی اسم خودم را در کنار دانشجوی خودم یعنی بهرام افشاری دیدم‌، حس خیلی درخشانی پیدا کردم. بهرام افشاری (که بازیگر بسیار قد بلندی است) طولانی‌ترین دانشجوی من بود! دوست دارم این حس را با او تقسیم کنم.

دهکردی در بخش پایانی صحبت‌هایش گفت: امشب شب زادروز من کم‌ترین است و فارغ از هرگونه منیت احساس بسیار خوبی دارم و حس خوش‌آیندی دارم که تئاتر ما در حال رشد است، خوش‌حالم که در کنار همه‌ی این عزیزان قد بکشم.

در بخش پایانی مراسم "جشن بازیگر"، کاظم هژیرآزاد رئیس انجمن بازیگران خانه تئاتر و بهروز غریب‌پور دبیر یازدهمین دوره جشن بازیگر روی صحنه حاضر شدند.

غریب‌پور در سخنانی کوتاه خطاب به علی مرادخانی اظهار کرد: آقای مرادخانی! شما از خانواده‌ی هنرمندان هستید ما دل‌مان نمی‌خواهد تئاترشهر این حقارت را داشته باشد و از شما توقع داریم که از هرجا که شده بودجه‌ی بازسازی تئاتر شهر را فراهم کنید که آن اتفاقی که در ۱۵۰ سال آینده تئاتر شهر نشان داده شد، محقق نشود.

در حاشیه‌ی این مراسم...

شب بازیگران تئاتر با انتقادات بسیاری از وضعیت این هنر و مشکلات آن برگزار شد.

در بخشی از این مراسم قطعه‌ی کوتاه سیاه بازی اجرا شد و در آن از کلید دولت تدبیر و امید انتقاد شد که هنوز نتوانسته قفل تئاتر را باز کند. در بخشی از این نمایش با اشاره به وضعیت بلاتکلیف تئاتر "نصر" گفته شد که مسئولان می‌گویند کلید ما مشکلی ندارد در را عوض کنید!

در این قطعه که با همراهی حسین محب‌اهری اجرا شد، تاریخ نمایش ایران در طول ۱۵۰ سال به‌طور طنز اجرا شد. ابتدا از بین رفتن گونه‌های مختلف نمایش ایرانی مورد انتقاد قرار گرفت. سپس به موضوعاتی مانند از بین رفتن تکیه دولت که به جای آن بانک ساخته شده‌، پرداخته شد. هم‌چنین با لحنی طنزآمیز از حسین طاهری مدیر اداره کل هنرهای نمایشی‌ که بعضی از هنرمندان تئاتر را نشناخته و از آن‌ها رزومه خواسته است، انتقاد شد. ضمن این‌که محدودیت هنرمندان تئاتر و این‌که اجازه‌ی انتقاد ندارند و حتی نمی‌توانند از گربه‌های تئاتر شهر انتقاد کنند و... به نمایش گذاشته شد.

در این قطعه‌ی نمایشی قیمت سیب‌زمینی و پیاز گفته در طول تاریخ با دست‌مزد بازیگران تئاتر مقایسه می‌شد. جالب این‌جا بود دست‌مزد بازیگران تغییری نمی‌کرد اما قیمت سیب‌زمینی و پیاز از چند ریال به سه‌میلیون تومان رسید!

اجرای قطعات شاهنامه‌خوانی‌، نقالی‌ و چندین قطعه حرکتی از دیگر بخش‌های این مراسم بود.

در این برنامه که با حمایت سامسونگ برگزار شد به برگزیدگان سوم گالکسی نوت سامسونگ و به برگزیدگان دوم، سوم و ویژه تلویزیون‌های این شرکت، اهدا شد.

این برنامه با بزرگ‌داشت صنعت ادبی بحر طویل برگزار شد، به این معنا که اشعار قطعات نمایشی در قالب بحر طویل سروده شده بود.

اجرای این برنامه با ۴۵ دقیقه تاخیر از ساعت ۱۹:۴۵ دقیقه آغاز شد و تا ساعت ۲۳ ادامه داشت.
کد مطلب: 281