مراسم افتتاح نمایش "هملت" شامگاه ۳۰ اردیبهشت با حضور هما روستا، مجید سرسنگی (رئیس تماشاخانه ایرانشهر)، ولیاله شیراندامی، ضیاالدین دری ،حمید لبخنده، مسعود فروتن، محمد اسکندری، رویا افشار، دانیال حکیمی، اسماعیل خلج، سیاوش طهمورث، هوشنگ قوانلو، جمشید گرگین، ناصر بزرگمهر، کوروش نریمانی، روناک یونسی، منصور خلج، حسن باستانی، محمودرضا رحیمی، انوشیروان فاطمی، فرهاد تجویدی، توحید معصومی، بنفشه اعرابی، سعید چنگیزیان و... در تماشاخانه ایرانشهر برگزار شد.
تحریرنو: هما روستا در این مراسم که با اجرای مسعود فروتن همراه بود، گفت: دادگر سالها پیش نمایشی دیگر از شکسپیر با عنوان "شاه لیر" را روی صحنه برده بود که من به اتفاق حمید سمندریان متن آنرا دیدیم. تا آنزمان وی را ندیده بودم ولی تا حدی کار دادگر خلاق، نو و زیبا بود که حیرتزده شدیم.
وی ادامه داد: این خلاقیت روحیهای به ما داد و ما از وی آموختیم که میتوان به آثار کلاسیک نگاهی دیگر داشت. امروز نیز بسیار خوشحال هستم که زنگ آیین افتتاحیهی نمایش وی را به صدا در میآورم، گر چه دوست داشتم به جای زنگ افتتاح صدای ناقوس را به گوش علاقهمندان هنر نمایش میرساندم.
مجید سرسنگی: ایرانشهر رقیب تئاتر دولتی نیستمجید سرسنگی رئیس تماشاخانه ایرانشهر نیز در این مراسم با یادی از زنده یاد حمید سمندریان، گفت: اردیبهشتماه، ماهی است که بزرگ تئاتر ایران متولد شد. وی مرد فرهیختهای بود که نسلها دانشش را به علاقهمندان و هنرجویان منتقل کرده است و من سالروز تولدش را که چند شب گذشته نیز مراسمی با این عنوان برگزار شد، تبریک میگویم.
وی ادامه داد: درست است که هما روستا با نام سمندریان گره خورده است ولی روستا شخصیت هنری مستقلی دارد و جدا از اینکه یار همیشگی سمندریان بوده در حوزه تئاتر، سینما و تلویزیون نیز کارهای ارزشمندی انجام دادهاند که حتما در خاطره تاریخ باقی میماند.
رئیس تماشاخانه ایرانشهر با اشاره به برپایی هفدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی در طی هفته گذشته اذعان کرد: چند روز پیش آثاری از این جشنواره را شاهد بودم که برای من که ۲۵ سال با جوانان تدریس میکنم، شوق برانگیز بود. از سوی دیگر تاسف برانگیز است که با وجود اینکه کارهای خوب و خلاقانهای روی صحنه رفتند، در اجرای آثار مشکلاتی وجود دارد که ای کاش مسئولان کشوری با حضورشان از اینکه چگونه جوانان پرچم دار هنر کشور میشوند، آگاه میشدند.
سرسنگی با اعلام اینکه چندین اثر نمایشی از آثار جوانان در تماشاخانه انتظامی روی صحنه خواهد رفت، اظهار کرد: امیدوارم این اقدام در دیگر سالنهای نمایشی هم اجرایی شود و جوانان از حضور اساتید بهرهمند شوند و در آینده حرفی برای گفتن داشته باشند.
وی در خصوص نمایش "هملت" گفت: من این اثر نمایشی را در قالب جشنواره بینالمللی تئاتر فجر ندیدم، ولی تعاریف زیادی از این نمایش شنیدم و بنابراین در اولین فرصت خواستم تا دادگر کارش را در این تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه ببرد که امیدوارم برای تماشاگران نیز لذت بخش باشد و بتوانند اثر ارزشمندی را که طی ماهها مرارت به سرانجام رسیده است شاهد باشند.
رئیس تماشاخانه ایرانشهر با اشاره به عدم حمایت از آثار تماشاخانه ایرانشهر از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مرکز هنرهای نمایشی، بیان کرد: من همواره در حیطهی امکانات سعی کردهام از نمایشها حمایت کنم اما همیشه برایم سوال بوده که چرا آثاری که در تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه میروند، مورد حمایت مرکز هنرهای نمایشی قرار نمیگیرند؟ مگر این هنرمندان همین بچههای تئاتری نیستند؟ مگر این افراد هنرمندان این آب و خاک نیستند؟ چه تفاوتی اجرای آثار در ایرانشهر با تالار چهارسو یا تالار اصلی تئاترشهر دارد؟
وی ادامه داد: با توجه به اصرار وزیر در خصوصیسازی و کمک به بخش خصوصی انصاف نیست که گروههای تماشاخانه ایرانشهر از امکاناتی که به همه تئاتریان تعلق دارد بیبهره باشند.
سرسنگی اذعان کرد: از دولتی که با شعار تدبیر و تحول در مسند کار قرار گرفته انتظار میرود به مسائل موجود توجه داشته باشد بنابراین در این راستا با علی مرادخانی (معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) و حسین طاهری (مدیر مرکز هنرهای نمایشی) برای برپایی جلسهای با این موضوع صحبتهایی انجام شده است.
وی در ادامه تصریح کرد: امیدوارم در چنین مراسمی مدیران هنری کشور حضور پیدا کنند و این شور و اشتیاق هنرمندان را شاهد باشند و بدانند ایرانشهر رقیب تئاتر دولتی نیست بلکه رفیق تئاتر دولتی است و با وجود اینکه متکی به فروش گیشه است و از بودجهی صفری برخوردار است، سعی در برداشتن باری از دوش تئاتر کشور باشد.
سرسنگی با تاکید بر لزوم حمایت از گروههایی که اعضای فرهیخته و فهیمی دارد، اظهار کرد: از اینکه تماشاخانه ایرانشهر از بسیاری امکانات که حق بچههای تئاتر به شمار میآید، بیبهره است شرمنده هستم.
وی افزود: امیدوارم هم در بخش خصوصی و هم در ایجاد تحول جدید دولت، آثار تماشاخانه ایرانشهر از امکانات سالنهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهرهمند شوند.
آرش دادگر: متن ۴۰۰صفحهای را به ۶۵صفحه رساندم!آرش دادگر نیز در مراسم افتتاحیه نمایش خود گفت: من تا آخرین لحظهی اجرا کنار گروهم هستم چرا که خودم را در اجرا سهیم میدانم و امیدوارم اجرایی که ارائه میشود برای همگان رضایتبخش باشد.
من سعی می کنم تئاتر کار کنم و محصول فرهنگی ارائه کنم که تماشاگر در پایان اجرا فکر نکند که زمانش را به هدر داده است. تمام تلاشم بر این است که مخاطب احساس مشارکت داشته باشد.
وی اعلام کرد: این نمایش حاصل ۵ ماه تلاش گروه کوانتوم و ۴ سال تلاش شهرام احمدزاده (نویسنده اثر) است. فکر نمیکنم نویسندهای باشد که دوست داشته باشد که یک خط از متن خود را حذف شود. من متن ۴۰۰ صفحهای وی را به ۶۵ صفحه رساندهام.
وی در پایان سخنانش با تشکر از مهدی شفیعی (معاونت امور اداری و مالی مرکز هنرهای نمایشی) که در سهولت اجرای جشنوارهای این نمایش نقش مهمی داشته است، اظهار کرد: من مدیون دکتر مجید سرسنگی هستم چرا که در زمانیکه مانده بودم سرانجام نمایش چه میشود، وی برنامه پر را خالی کرد تا این اتفاق در تماشاخانه ایرانشهر روی دهد. همچنین از شرکت کار و اندیشه و کانون تبلیغات نور که با بر عهده گرفتن تبلیغات شهری این نمایش، ما را در اجرای این نمایش همراهی و حمایت میکنند متشکرم.
در پایان این مراسم زنگ آیین افتتاح این اثر نمایشی توسط هما روستا به صدا در آمد و هنرمندان حاضر تابلوی این مراسم را امضاء کردند.
گفتنی است، نمایش "هملت" کاری از آرش دادگر از این پس هر شب ساعت ۲۰:۳۰ در سالن استاد سمندریان روی صحنه میرود.