عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مطرح کرد؛
تفاوت سلیاک با حساسیت غیرسلیاکی وابسته به گندم
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد حساسیت غیرسلیاکی وابسته به گندم را تشریح کرد و گفت: این بيماري باعث ايجاد علائم مشابه با بيماري سلياك مي‌شود ولي براي تشخيص قطعي ان نمي توان از اندوسكوپي و تست‌هاي ازمايشگاهي استفاده كرد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۰۹:۳۶
 
تفاوت سلیاک با حساسیت غیرسلیاکی وابسته به گندم
 
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد حساسیت غیرسلیاکی وابسته به گندم را تشریح کرد و گفت: این بيماري باعث ايجاد علائم مشابه با بيماري سلياك مي‌شود ولي براي تشخيص قطعي ان نمي توان از اندوسكوپي و تست‌هاي ازمايشگاهي استفاده كرد.

به گزارش تحریرنو ؛ دکترآزیتا گنجی، فوق ‌تخصص بیماری‌های گوارش و کبد در استانه برگزاری هجدهمین کنگره گوارش و کبد ، در ارتباط با بیماری‌های وابسته به گندم اظهار داشت: این بیماری‌ها طیف وسیعی را تشکیل می‌دهند كه با مكانيسمهاي ايمنولوژيك و غير ايمنولوژيك باعث ايجاد علائم و كاهش كيفيت زندگي بيماران مي‌شوند و به طور کلی سلیاک و نان ‌سلیاک (حساسیت غیرسلیاکی وابسته به گلوتن) دو دسته عمده این بیماری‌ها هستند.

وی افزود: سلیاک بیماری ایمونولوژیک وابسته به گلوتن موجود در گندم و غلات بوده ولی در موردحساسیت غیرسلیاکی وابسته به گندم مكانيسم ايجاد علائم وابسته به سيستم ايمني و با ايجاد انتي بادي و ايجاد خاطره اين واكنش در بدن نمي باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: شايد به دنبال ابتلا به عفونت‌هاي باكتريال و يا ويرال و یا نغییر در میکروبیون‌های روده گيرنده هاي سطح سلول نحریک شده ومنجر به افزايش نفوذ پذيري غشا سلول گردد که منعاقبا باعث تحریک ماكروفاژها و ساير سلولهاي موجود در زير مخاط در مواجهه با تركيبات موجود در دانه گندم شده و باعث ايجاد علائم گوارشي و خارج گوارشي در بيمار شود كه اين علائم شبيه به سلياك است.

فوق‌ تخصص بیماری‌های گوارش و کبد ادامه داد: علایم غیرگوارشی حساسیت غیرسلیاکی وابسته به گندم همچون کم‌خونی، درد استخوانی و عضلانی گیجی و منگي و علایم گوارشی شامل درد شکم، تهوع و نفخ است.

عضو هیأت علمی علوم پزشکی مشهد دكتر گنجي عنوان کرد: برای تشخیص این بیماری بعد از قطعی کردن عدم وجود سلیاک رژیم بدون گلوتن را برای بیمار آغاز می‌کنیم. اگر طی چند روز وضعیت رو به بهبود رفت و يا حداقل بيش از ۵۰ درصد كاهش علائم مختلف را نشان داد و در صورت مصرف مجدد گلوتن عود مجدد علائم ديده شد تقريبا از تشخيص بيماري مطمئن مي گرديم .ولي مشكل بعدي ما تعيين طول درمان و يا زمان نيازمند به رعايت رژيم غذايي است كه تاكنون مشخص و ثابت نشده است.

وی گفت: برخی از غذاها و ميوه جات و سبزيهايي كه محتوي Foodmap است نیز به علت عدم هضم و جذب مي توانند علائم مشابهي بخصوص نفخ و درد شكم را ايجاد مي كنند ولي در اين بيماران علائم خارج گوارشي بروز نمي كند که بايد برای تشخیص افتراقی مد نظر قرار گيرد.

هجدهمین کنگره بین المللي بیماريهاي گوارش و کبد توسط انجمن متخصصین گوارش و کبد با همکاري پژوهشکده بیماريهاي گوارش و کبد ۹ الی ۱۱ آبان ماه در مرکز بین المللي همايش هاي رازي برگزار ميشود.
کد مطلب: 17063