تحریرنو: مطلبی از محمد یعقوبی، کارگردان و نمایشنامهنویس مطرح تئاتر دربارهی حواشی بهوجود آمده در خصوص وی در روزنامهی شهروند بهتاریخ امروز، شنبه ۲۵ مردادماه انتشار یافتهاست که متن آنرا در زیر ملاحظه میفرمایید.
"کسانی که مرا میشناسند خوب میدانند که چه اندازه اضطراب زمان دارم. زندهگی کوتاه است و منکه ولع خواندن و دانستن دارم اینروزها متاسفانه ناگزیر شدهام وقت گرانبها را برای پاسخگویی به کسانی تلفکنم که آزادانه بدیهیترین اصول اخلاقی و قانونی را زیرپا گذاشته و بدیهیترین حقوق شهروندی را نادیده گرفتهاند. اینان بیشک تربیت شدهاند که بحران بیافرینند و نانشان در گرو بدگویی و پروندهسازی برای دیگران است. وگرنه هیچ انسان نیکسرشتی شب و روزش را با بحرانآفرینی و بدگویی از این و آن سپری نمیکند.
پس از اتهامات بیاساس و کذب چند رسانهی مجازی تندرو، پخش گزارش پُر افترا، سراسر کذب و فاقد وجاهت قانونی در یک برنامهی تلویزیونی و تکرار آن گزارش کذب در شبکهای دیگر بیش از هر زمانی وقتم را غارت کردهاست.
در شگفتم دستاندرکاران آن برنامههای تلویزیون که با پول بیتالمال میچرخد متکی بر کدام مفاد قانونی و کدام مجوز شرعی بهخود حق دادهاند حرفها و نسبتهایی ناروا بزنند و اتهاماتی بیاساس به من وارد کنند؟
تاکنون هر کاری اجرا کردهام در چارچوب قانون و با مجوز قانونی بودهاست. شگفتا که بر اساس گزارش مذکور دو مورد از موارد اتهامی من کارگردانی نمایشهای "زمستان ۶۶" و "دل سگ" بوده و سازندگان آن گزارش بیخبرند که دو نمایش نامبرده در دوران ریاست جناب ضرغامی در شبکهی ۴ سیما تولید و بارها پخش شدهاست.
این بیخبران با پراکندن چنین اخباری بهصحت و درستی عملکرد رسانهی ملی لطمهزده و آبروی رسانهی ملی را بردهاند. مسئولان این برنامهها را دعوت میکنم به خواندن و البته عملکردن به "اصول سياست فرهنگی جمهوری اسلامی ايران" مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی که رئیس سازمان صداوسیما یکی از اعضای حقوقی این شوراست.
در پیشگفتار این مصوبه آمده است: "يكی از برجستهترين فعاليتهای شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی در طول سالهای گذشته، تهيه و تنظيم اصول سياست فرهنگی جمهوری اسلامی در مجموعهای شامل اهداف، مبانی، اصول و اولويتها است".
بر اساس مفاد مصوبهی ذکرشده رفتار خودسرانهی دستاندرکاران آن برنامههای تلویزیون و رسانههای تندروی اقلیت دربارهی من و پخش بدون اجازهی تصویر دیگران در کنار من بهقصد متهمجلوهدادن آنان و من، تعبیر و تفسیر دلخواهشان از سخنانم و وارونهسازی حرفهایم از مصادیق مواد ۱۷، ۱۸، ۲۰، ۲۲ و ۲۴ بند دال با عنوان "منبهات در سياست فرهنگی" است. به این امید که پروندهسازان رسانهی ملی و آن رسانههای تندرو شاید از این پس خود را به این اصول پایبند بدانند نص صریح مواد ذکرشده را ضروری میدانم:
۱۷) پردهدری، حرمتشكنی، قانونشكنی و جوسازی بهعنوان يک وظيفهی دينی يا حركت انقلابی.
۱۸) سوءظن به مردم و ميل به تجسس در زندگی شخصی آنان و تفسير نادرست اعمال آنها و متهم كردن آنان.
۲۰) نهی از منكر با توسل به منكرات ديگر.
۲۲) كارخود را ملاک خوب و بد دانستن و قوانين را بنا بر رای خود تفسير و اجرا كردن ودر مقابل كسی مسئول نبودن.
۲۴) عوامزدگی و عوامفريبی با تكيه بر باورها، عادات و شيوههای نادرست رايج درجامعه بهنام طرفداری از محروم يا دفاع از ديانت.
بارها از زبان مسئولان محترم نظام شنیدهایم که رفتارهای خودسرانه به ضرر مصالح کشور است، حال که مردم میل خود را به اعتدال و خردورزی با رای به رئیسجمهور منتخب نشان دادهاند رفتارهای این اقلیت خودسر را چهگونه ارزیابی باید کرد؟ آیا این اقلیت خودسر نمیکوشند با نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی از رسانهی ملی در تقابل با تلاش ارکان نظام عمل کنند؟ پیام نوروزی رئیسجمهور منتخب در آغاز سال جاری این بود: "مسالهی سیاست داخلی و فرهنگی برای این دولت بسیار اهمیت دارد. میخواهیم اخلاق در جامعهی ما حاکم شود و تندیها و افراطها رخت بربندد."
رئیس جمهور دولت یازدهم با پشتوانهی رای مردم میکوشد اعتماد عمومی را ترمیم کند ولی این اقلیت خودسر میکوشند در تقابل با دولت تدبیر و امید وضعیت را بحرانی کنند و باعث دلسردی مردم شوند. هجوم اینروزهایشان به تئاتر، گرافیک، کتاب و... نشانههای تقابل اینان با خواست مردم و ارکان نظام است. اظهر منالشمس است که این اقلیت خودسر فرهنگ و هنر ایران را نشانه گرفتهاند.
بسیار سپاسگزارم از حمایت مردم، هنرمندان، روزنامهنگاران، و البته معاونت محترم هنری، مدیر محترم ادارهی کل هنرهای نمایشی و همچنین مدیر محترم تماشاخانهی ایرانشهر که با مقاومت در برابر این نشر اکاذیب جانب حق را گرفتهاند و امیدوارم آقای ضرغامی هم در ماههای آخر حضور خود با اینگونه گزارشهای مردمآزار اقلیتی خودسر برخورد قاطع کند، امیدوارم اینگونه پروندهسازیهای غیرقانونی و غیرشرعی از رسانهها بهویژه رسانهی ملی رخت بربندد.
محمد یعقوبی