در میزگرد بررسی مشکلات دندانپزشکی مطرح شد که ارزهای چند نرخی میتواند از این سیستم حذف شود که نتیجه آن آزادسازی رقابت خواهد بود.
به گزارش تحریرنو ؛ عصر روز گذشته جلسهای با حضور مسؤولان انجمن دندانپزشکان عمومی ایران و اعضای اتحادیه صنف تهیه و توزیعکنندگان تجهیزات و مواد مصرفی دندانپزشکی با هدف بررسی چالشهای مشکلات تأمین ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی دندانپزشکی برگزار شد.
باقر شهنیزاده رئیس انجمن دندانپزشکان عمومی ایران با اشاره به اهمیت موضوع تولید داخلی و تهیه تجهیزات مورد نیاز دندانپزشکی در راستای حفظ سلامت دهان و دندان مردم جامعه، اظهار داشت: ما باید در زمینه تولیدات تجهیزات و لوازم دندانپزشکی بتوانیم با بازار جهانی رقابت داشته باشیم که این موضوع بدون حمایتهای دولتی امکانپذیر نیست.
شهنیزاده ادامه داد: کشور آمریکا برای حمایت از تولید داخلی از واردات کالاهای چینی عوارض سنگینی میبندد که با این روش تولید داخل خود را ارتقا میدهد و لازم است کشور ما نیز از بخش صنعت داخلی حمایت ویژهای داشته باشد که متأسفانه ما در این زمینه طی سالهای گذشته خوب عمل نکردهایم و بسیاری از تجهیزات دندانپزشکی از کشورهای خارجی تهیه میشود.
وی گفت: به طور مثال مدتها بود اعلام میشد که در تأمین کارپول بیحسی خودکفا شدهایم ولی در شرایط بحرانی فعلی مشخص شده که ماده اولیه کارپول بیحسی از خارج از کشور وارد میشود و در نتیجه در بازار با کمبود مواجه شده ایم و تمام دندانپزشکان برای درمان بیماران دچار چالش میشوند.
رئیس انجمن دندانپزشکان عمومی ایران ادامه داد: تلاش ما این است که رابطه بین شرکتهای تجاری و دندانپزشکی براساس اصول منطقی باشد و انجمن دندانپزشکان عمومی ایران در این زمینه شرکتهای تولیدکننده و واردکننده را دعوت به همکاری می کند.
وی افزود: متأسفانه طی سالهای اخیر فشارهای زیادی از سوی وزارت بهداشت به انجمن دندانپزشکان عمومی ایران وارده شده و حتی اکنون در برگزاری کنگرههای علمی سالیانه تحت فشار هستیم، انجمنهای علمی باید از استقلال لازم برخوردار باشند و ما به عنوان جامعه پزشکی سالهاست که تلاش میکنیم تا این انجمنها با حضور مردم اداره شوند.
شهنیزاده با اشاره به مشکلات تأمین تجهیزات دندانپزشکی گفت: دخالت دولت از طریق سازمان غذا و دارو باعث شده تعداد مراکز ناظر افزایش پیدا کند و اگر کسی نتواند در این چرخه معیوب فعالیت کند، مجبور میشود به دنبال واردات کالای قاچاق برود و متأسفانه سیستم بانکی ما معیوب است و بوروکراسی های اداری باعث واردات کالاهای قاچاق شده است و زمانی که دندانپزشک کالایی را با قیمت گران تهیه میکند، مجبور است خدمات را با قیمت بیشتر به بیماران ارائه دهد که این موضوع باعث می شود سلامت دهان و دندان به خطر بیفتد.
متأسفانه هیچ هماهنگی بین مسئولان تصمیمگیرنده وجود نداردسیدمجید حسینی نایب رئیس اتحادیه صنف تجهیزات و مواد مصرفى دندان پزشکى درباره مشکلات واردات تجهیزات دندانپزشکی گفت: متأسفانه هیچ هماهنگی بین مسئولان تصمیمگیرنده وجود ندارد و در زمینه واردات با انجمنها و اتحادیهها هیچ مشورتی صورت نمیگیرد.
وی گفت: هیأت مدیره اتحادیه صنف تجهیزات بارها با مسؤولان اداره کل تجهیزات پزشکی، اتاق اصناف و وزارت صنعت جلساتی را برگزار کرده است اما متأسفانه قوانین دستوپاگیر حاکم بر این سازمان مانع از به ثمر رسیدن ایدههای ما بوده است. مدیران ما در شرایط بحران به خوبی عمل نمیکنند در صورتی که میتوانند در این موقعیت حساس از ظرفیت اتحادیهها بهره ببرند.
حسینی افزود: بارها در مورد عدم صدور مجوز واردات کالاها جلساتی تشکیل شده است اما متأسفانه هیچ اقدام اساسی صورت نگرفته است و باید توجه داشت که در شرایط بحرانی باید تمام موانع برداشته شود.
نماینده نایب رئیس اتحادیه صنف تجهیزات و مواد مصرفى دندان پزشکى گفت: زمانیکه از واردکننده و تولیدکنندههای کشور حمایتی صورت نمیگیرد واردات کالای قاچاق افزایش پیدا میکند و رقابتپذیری شرکتهای داخلی با چالش جدی مواجه شده است.
حسینی با انتقاد از تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومان به واردکنندگان تجهیزات پزشکی اظهار داشت: ارز ۴۲۰۰ تومانی گریبان این صنف را گرفته است و بسیاری از افرادی که با این ارز کالا وارد کردهاند اکنون با مشکل توزیع و قیمتگذاری مواجه شدهاند.
وی ادامه داد: خرید ارز از طریق سیستم بانکی کارمزد سنگینی را به واردکننده تحمیل میکند در حالی که در زمانی که ما از طریق صرافیها اقدام به تهیه ارز میکردیم با این مشکلات مواجه نبودیم.
نماینده نایب رئیس اتحادیه صنف تجهیزات و مواد مصرفى دندان پزشکى افزود: در خصوص قیمتگذاری نیز مسؤولان باید از بدنه صنف مشورت بگیرند و اعضای اتحادیه در بحث قیمتگذاری مشارکت داشته باشد. در صورتی که اداره کل تجهیزات پزشکی به ما دیکته میکند حق فروش کالا را به همکاران نداریم. در صورتی که ما در حیطه قوانین نظام صنفی فعالیت میکنیم.
حسینی تصریح کرد: توزیع کالا برعهده واردکننده نیست و شرکتهای مشخصی این وظیفه را برعهده دارند که متأسفانه اداره کل تجهیزات پزشکی به این موضوع هیچ توجهی ندارد.
۸۰ میلیون ایرانی نیازمند خدمات دندانپزشکی هستندشهنیزاده با بیان اینکه تحقیقات نشان میدهد هر ایرانی حداقل دو دندان پوسیده دو دندان کشیده و دو دندان ترمیم شده دارد، عنوان کرد: ۸۰ میلیون ایرانی نیازمند خدمات دندانپزشکی هستند و دندانپزشکان برای سلامت دهان و دندان مردم جامعه تلاش خود را به کار گرفتهاند در صورتی برخی از مسؤولان فکر میکنند اگر فردی دندان نداشته باشد میتواند به زندگی ادامه دهد و باید توجه داشته باشیم که هزینههای دندانپزشکی شاید در سبد کالای مردم به صفر برسد اما این موضوع شایسته نیست.
فروش اجناس با قیمت عرضه و تقاضا هماهنگی نداردمحمدحسین سماورچیان تولیدکننده و واردکننده تجهیزات دندانپزشکی در ادامه این میزگرد اظهار داشت: یکی از معضلات این صنف بحث ارز ۴۲۰۰ تومانی است به طوریکه ما معتقدیم شرکتی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی جنس وارد کرده است اکنون متضرر شده است و تا زمانی که قیمتهای متفاوت ارز وجود داشته باشد این بازار آشفته به سامان نخواهد رسید.
وی اضافه کرد: اجناس انبارها باید به قیمتی به فروش برسد که بتوانیم جای آنها را پر کنیم. ما باید از ۶ ماه قبل فکری به حال وضعیت کنونی میکردیم که متأسفانه با بیتدبیریهای صورت گرفته در حال حاضر فروش اجناس با قیمت عرضه و تقاضا هماهنگی ندارد. وقتی واردات کالایی کاهش مییابد به طور معمول قیمت آن افزایش خواهد یافت. اما مسؤولان توقع دارند که ما بدون در نظر گرفتن هزینههای جانبی واردات، کالا را به فروش برسانیم. باید توجه کنیم که اکنون تحریمهای وزارت بهداشت بیش از تحریمهای خارجی به این صنعت فشار وارد کرده به دلیل اینکه برخی مسؤولان نمیدانند واردات به چه معناست.
تصویب قوانین دستوپاگیراحمد عالیفر مدیرعامل شرکت تولیدکننده تجهیزات دندانپزشکی با اشاره به معضلات این صنف اظهار داشت: یکی از معضلات ما بحث واردات کالاهای اساسی دندانپزشکی است به طوریکه برای وارد کردن برخی از کالاها یک سال طول میکشد تا ما یک محموله را تحویل بگیریم و این طولانی شدن زمان باعث تعدیل نیروهای ما میشود. زمانیکه برای تقاضای ثبت سفارش مراجعه میکنیم با افرادی روبهرو میشویم که قرار نیست برای خدمت و رفع مشکلات سرویس ارائه دهند بلکه ما را به عنوان یک رقیب میشناسند و تلاش میکنند روزانه مصوبهها و قوانین دستوپاگیر جدیدی را بر سر راه ما قرار دهند.
وی گفت: حذف واسطههای مختلف در پروسه اداری و بانکی باید در دستور کار قرار داشته باشد و کاری که اکنون سامانه نیما انجام میدهد معضلات ما را چند برابر افزایش داده و باعث بالا رفتن ۱۵ تا ۲۰ درصدی هزینه قطعات دندانپزشکی شده است.
مدیرعامل شرکت تولیدکننده تجهیزات دندانپزشکی توضیح داد: باید از قانونگذاران این حوزه بپرسیم به دنبال حل کردن مشکلات سلامت مردم هستند یا ایجاد مزاحمت برای واردکنندگان و تولیدکنندگان. با ادامه این شرایط هر روز بر مشکلات ما افزوده میشود و شرایط مافیایی بر واردات حکومت خواهد کرد.
خودتحریمی؛ نتیجه سیاستهای غلط وزارت بهداشتحرمتالله شریفیراد مدیرعامل شرکت تولیدکننده و واردکننده تجهیزات دندانپزشکی با بیان اینکه تا چند ماه آینده کالاهای موجود در انبار واردکنندگان به اتمام خواهد رسید، توضیح داد: این موضوع باعث تعدیل پرسنل شرکتهای فعال خواهد شد و سیاستهای اشتباه وزارت بهداشت باعث شد تا اکنون به خودتحریمی مواجه باشیم. در صورتی که ما در سالهای قبل شدیدترین تحریمها را به راحتی پشتسر گذاشتهایم.
اداره تجهیزات پزشکی فراقانونی و سلیقهای عمل میکندعلیرضا تمجیدزاد واردکننده تجهیزات دندانپزشکیدر خصوص مشکلات این صنف توضیح داد: اداره تجهیزات پزشکی فراقانونی و سلیقهای عمل میکند که دلیل آن اختیارات خاصی است که از وزارت بهداشت دریافت کرده است. همچنین وزارت بهداشت کار سایر سازمانها مانند صنعت و معدن و تولیدات را نیز برعهده گرفته است.
وی عنوان کرد: برای قیمتگذاری تجهیزات وارداتی سامانهای توسط اداره کل تجهیزات ایجاد شده که متأسفانه در بیشتر مواقع ما با مشکل کار کردن با این سامانه مواجه هستیم. اداره کل تجهیزات پزشکی در راستای سال حمایت از تولید ملی شرکتهای تولیدکننده را ملزم به اجرای طرح CE کرد که بنده معتقدم این نوعی حمایت گلخانهای بوده و نتیجه آن به وجود آمدن معضلات کنونی است. اکثر شرکتهای واردکننده به دلیل منطقی نبودن هزینههای اعلام شده از سوی اداره تجهیزات از قوانین تمکین نمیکنند و یا مجبور به تعدیل کردن مجموعه خود هستند.
تمجیدزاد گفت: پروسه قیمتگذاری اداره کل تجهیزات مورد قبول سازمان حمایت نیست و مغایریتهایی در این زمینه احساس میشود که این به دلیل ناهماهنگیهای بین سازمانی است. قیمت برخی از محصولات در سایت اداره کل تجهیزات وجود ندارد.
قاچاق معکوس تجهیزات دندانپزشکیشریفیراد با اشاره به موضوع قاچاق معکوس تجهیزات پزشکی توضیح داد: سال گذشته ما با ارز آزاد کامپوزیت وارد کردهایم که با قیمت ۳۸ هزار تومان به دست مصرفکننده میرسید اما در حال حاضر با ارز ۴۲۰۰ تومانی قیمت این محصول ۴۸ هزار تومانی برای مصرفکننده تمام میشود که در مواقعی مشاهده میکنیم دلالان اجناس را با همین قیمت خریداری و به کشور ترکیه و افغانستان قاچاق میکنند.
وی گفت: ارزهای چند نرخی باید از این سیستم حذف شود که نتیجه آن آزادسازی رقابت خواهد بود تا بتوانیم از این طریق انحصارطلبی را از بین ببریم تا زمانی که قیمت ارز ثبت و تعدیل نشود رانت از بین نخواهد رفت. برخی از مسئولان بارها به ما اعلام کردهاند که چرا اجناسی را با قیمت دلار ۴۲۰۰ تومانی وارد کردهاید با نرخ روز به فروش میرسانید. باید توجه داشت که این اجناس به عنوان سرمایه ما به شمار میرود و اگر ما آن را با قیمت قبل به فروش برسانیم توان جایگزین کردن آن را نخواهیم داشت.
برخی از شرکتهای واردکننده حتی یک ریال ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت نکردهاندعالیفر توضیح داد: برخی از شرکتهای واردکننده حتی یک ریال ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت نکردهاند و اکنون پس از ماهها انتظار باید ارز ۸ هزار تومانی دریافت کنند. زمانی که با این نرخ ارز تجهیزات وارد کشور شود برای بقیه اقلام تولید داخل نیز با افزایش قیمت مواجه خواهیم بود. در صورتیکه اداره کل تجهیزات پزشکی بدون توجه به این موضوع قیمت مشخصی را برای شرکتها تعیین کرده است.
لزوم حذف مقررات دستوپاگیرشهنی زاده در پایان جلسه اظهار داشت: در شرایط فعلی، دستگاه های ناظر بر واردات و تولید در وزارت بهداشت به اتحادیه صنف و انجمن های دندانپزشکی و به خصوص کارشناسان و کمیته های تخصصی انجمنها و دیدگاه مدیران شرکت های تجاری توجه کنند. مقررات دست و پا گیر را حذف کنند و واردات مورد نیاز تولیدکنندگان را هرچه زودتر تسهیل کنند. کلیه مراحل واردات کالاها از قبیل مشکلات بانکی، گمرگی، ارزی و قیمت گذاری را حل کنند تا هر چه سریعتر مواد و تجهیزات مورد نیاز خدمات سلامت دهان و دندان مردم در اختیار دندانپزشکان قرار گیرد