مدیرعامل خانهی هنرمندان ایران با انتقاد از مدیریت فرهنگی کشور گفت: در حال حاضر انقلابیترین و دینیترین کار این است که اگر مدیری در مسئولیتی کارایی ندارد، آن مسئولیت را رها کند.
تحریرنو: مجید سرسنگی با ابراز تاسف فراوان از وضعیت مدیریت فرهنگی کشور خواستار ایجاد قرارگاهی فرهنگی برای انسجام برنامههای فرهنگی تمام دستگاهها شد.
این مدیر هنری که شامگاه چهارم آذرماه در نشستی با تعداد محدودی از خبرنگاران سخن میگفت، یادآور شد: اوایل دولت فعلی، شعارهای تندی مطرح و انتظارات زیادی ایجاد شد اما متاسفانه این انتظارات بهویژه در بخش فرهنگ در برخی جهات بیپاسخ ماند بهگونهای که امروز وضعیت هنری مانند تئاتر وخیم است.
سرسنگی اضافه کرد: امیدوارم مسئولان صدای هنرمندان را بشنوند و بیتفاوت نباشند چرا که مسئولان موظف به پاسخگویی هستند.
مدیر تماشاخانهی ایرانشهر در ادامه تاکید کرد: مدیری که نمیتواند مسئولیتپذیر باشد بهتر است آن مسئولیت را قبول نکند. امروزه دینیترین و انقلابیترین کار در شرایط ما این است که اگر مدیری نمیتواند کارایی داشته باشد از مسئولیت خود کنارهگیری کند و بیهوده بهانه نیاورد.
وی خاطرنشان کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی باید شرایط لازم برای مدیران هنری را تعریف کند. از سوی دیگر یک مدیر منتخب اول باید برنامه بدهد اما متاسفانه این اتفاق نمیافتد. همچنان که هنوز برای مدیران هنری استاندارد نداریم.
سرسنگی تصریح کرد: در چند وقت اخیر هنرمندان سیگنالهایی را برای مسئولان وزارت ارشاد فرستادهاند و آنها باید این علائم را ببینند و به هنرمندان اعتماد کنند. وزارت ارشاد باید بپذیرد در بعضی جاها نواقصی دارد و باید آنها را اصلاح کند.
قائممقام پیشین سازمان فرهنگی هنری شهرداری در پاسخ به پرسشی دربارهی موازیکاری در مجموعهی شهرداری گفت: هنوز در شهرداری مانند برخی دیگر از نهادها یکسری پراکندگیها و موازیکاریها وجود دارد که باید حل شود یعنی شهرداری هم باید تکلیفش را معلوم کند که مرجعش برای فعالیتهای فرهنگی هنری کیست.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه شهرداری سالانه ۲۰۰۰میلیارد تومان برای فعالیتهای فرهنگی هزینه میکند، خاطرنشان کرد: البته شهرداری کارهای مفیدی هم انجام دادهاست، اما فعالیت این نهاد فقط به ساخت سالن محدود نمیشود بلکه وظایفی نرمافزاری هم دارد.
سرسنگی در پاسخ به پرسشی دیگر دربارهی تعطیلی کلاسهای موسیقی در فرهنگسراها اظهار تاسف کرد، تعطیلی بهویژه در جایی مانند شهرداری که مورد اعتماد مردم است، آسیبرسان است چرا که آن نیاز از بین نمیرود بلکه به شکل دیگری تامین میشود. بنابراین با پاککردن صورت مسئله به جایی نمیرسیم و این آسانترین کار است.
مدیر خانهی هنرمندان ایران اضافه کرد: مشکل موسیقی را نمیتوان با بستن کلاسها حل کرد. هر کس که به مسئولان رده بالا گزارشهای نادرست نمیدهد، به نظام و انقلاب و دفاع مقدس خیانت میکند. این گونه نیست که هر که موسیقی کار کند مولف باشد. ما موسیقی را نمیشناسیم و بلد نیستیم از قدرتش استفاده کنیم.
سرسنگی افزود: بستن کلاسهای موسیقی و انجام ندادن هیچ کاری که نشد مدیریت، مدیریت این است که کار درست انجام دهیم.
او اظهار تاسف کرد: چرا چشممان را بر واقعیتها میبندیم و هر که از توسعه هنر سخن گفت به او انگ میزنیم که پیرو ولایت فقیه نیست، بسیجی و انقلابی نیست و... . کمکاری مدیران را نباید به حساب انقلاب گذاشت.
او با اشاره به نگرانی مقام معظم رهبری از وضعیت فرهنگی کشور متذکر شد: چرا در کشوری که سالانه بیش از ۳۰۰میلیارد تومان برای فرهنگ و هنر هزینه میشود، رهبر باید نگران این بخش باشد. ایشان این وضعیت را میبیند و سخنانی میگوید که این سخنان به مدیران میرسد اما آنها تصور میکنند بهجای درستکردن وضعیت فرهنگی، باید آموزشگاهها، کلاسها و فعالیتها را تعطیل کنند!
سرسنگی با اشاره به چندشغلهبودن مدیران هنری گفت: مدیری که ۱۰ شغل دارد معلوم است نمیتواند یک مجموعهی فرهنگی را اداره کند و ما این کمکاریها را به حساب مخالفت نظام با هنر میگذاریم.
وی یکی از مشکلات مهم در کشور را نبود توازن دانست و توضیح داد: در حال حاضر هیچ توازنی میان فعالیتهای آموزش عالی، آموزشوپرورش و دیگر نهادها وجود ندارد. ما برای موج فارغالتحصیلان تئاتر، موسیقی و... فضای کار ایجاد نکردهایم و این چنین است که موسیقی ما زیرزمینی شدهاست چون روی زمین برایش فضا درست نکردهایم. در حالی که اگر همآهنگی میان بخشهای مختلف بهوجود بیاید فارغالتحصیلان هنری بهراحتی میتوانند در آموزش و پرورش، تلویزیون و... مشغول بهکار شوند.
سرسنگی خواستار انسجام برنامههای فرهنگی و هنری شد و تاکید کرد: تا وقتی یکپارچگی بهوجود نیاید، بهجایی نمیرسیم. در حال حاضر هیچ نیازسنجی وجود ندارد. خندهدار نیست که بعد از ۳۵ سال که از انقلاب میگذرد تازه دکترای هنر اسلامی را تعریف کردهایم و پیش از این دانشجویان ما در کمبریج هنر اسلامی میخواندند. اینهمه مشکل مدیریت داریم اما در میان انبوه کتابهایی که نوشته و ترجمه میشود یک کتاب دربارهی مدیریت هنری وجود ندارد.
مدیر خانهی هنرمندان ایران در ادامه دربارهی کمرنگشدن فعالیتهای خانهی هنرمندان در زمینهی موسیقی گفت: در حوزهی اجرای موسیقی کم کار کردهایم چون فضایش را نداریم. البته در حوزهی پژوهشی فعالیت داشتهایم.
او یادآور شد: دو سال پیش با برج میلاد گفتوگو کردیم که برنامههای موسیقیمان را آنجا برگزار کنیم که متاسفانه نشد اما قطعا در برنامهی توسعهی خانهی هنرمندان یک سالن موسیقی برای آثار فرهنگی خواهیم داشت.
سرسنگی ادامه داد: در حال حاضر نیز سالن سینماتک راه افتاده اما هنوز کامل نشدهاست و ما از گروه هنر و تجربه خواستیم بخشی از بودجه را به تجهیز این سالن اختصاص بدهند.
این مدیر هنری از توسعهی فضاهای خانهی هنرمندان و همینطور تفاهمنامههایی با مجموعه سعدآباد برای گسترش فعالیتهای هنری خبر داد و گفت: قرار است مجموعهی سعدآباد برای اجرای تئاتر، موسیقی، برپایی نمایشگاههای تجسمی و نمایش فیلم با خانهی هنرمندان ایران همکاری داشته باشد.
سرسنگی در ادامه ابراز امیدواری کرد با تغییری که در شهرداری منطقهی ۶ رخ دادهاست، گشایشی در احداث تماشاخانهی شمارهی ۳ ایرانشهر ایجاد شود.
وی دربارهی تغییر کاربری سولههای ارتش واقع در ضلع شمالی باغ هنر نیز توضیح داد: دربارهی سولههای ارتش نیز شخصا نامهای به امیر صالحی فرماندهی ارتش نوشتم و درخواست اختصاص زمانی برای ملاقات کردم تا بههمراه تعدادی از پیشکسوتان تئاتر به دیدن ایشان برویم.
مدیر تماشاخانهی ایرانشهر با اشاره به دریافتنکردن پاسخنامهی خود به فرماندهی ارتش ادامه داد: اگر نهاد ارتش این سولهها را که شهرداری مبلغی نیز بابت آنها پرداخت کرده در اختیار تئاتر قرار دهد، هنرمندان تئاتر سپاسگزار خواهند بود و با داشتن این سولهها نیازمندیهای ما بهلحاظ سالن اجرا و تمرین تئاتر تا حد زیادی رفع میشوند.