رحمانی فضلی در همایش روز جهانی مبارزه با مواد مخدر؛
نهادینه کردن رویکرد اجتماعی مبارزه با مواد مخدر راهبرد اصلی کشور است
وزیر کشور گفت: نهادینه کردن رویکرد اجتماعی مبارزه با مواد مخدر، راهبرد اصلی کشور در راستای کاهش دسترسی به مواد مخدر است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۳ تير ۱۳۹۶ ساعت ۲۰:۲۵
 
نهادینه کردن رویکرد اجتماعی مبارزه با مواد مخدر راهبرد اصلی کشور است
 
وزیر کشور گفت: نهادینه کردن رویکرد اجتماعی مبارزه با مواد مخدر، راهبرد اصلی کشور در راستای کاهش دسترسی به مواد مخدر است.

به گزارش تحریرنو ؛ همایش روز جهانی مبارزه با مواد مخدر عصر امروز با حضور عبدالرضا رحمانی‌ فضلی وزیر کشور، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، سید محمود علوی وزیر اطلاعات و وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی،آموزش و پرورش، استاندار تهران، تعدادی از روسای کمیسیون های مجلس شورای اسلامی و نیز چند تن از سفرا و نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در تهران در سالن غدیر وزارت کشور برگزار شد.

 در بخش ابتدای این مراسم رحمانی فضلی وزیر کشور در سخنانی با اشاره به روند رو به گسترش تولید مواد مخدر اظهار داشت: با توجه به شرایط حاکم بر منطقه عملکرد کشور ما در مبارزه با مواد مخدر عملکرد قابل قبولی است.

وی با بیان اینکه سازمان ملل متحد هر ساله با توجه به تجاوز بین‌المللی کشورها شعاری را برای روز جهانی مبارزه با مواد مخدر تعیین می‌کند، تاکید کرد: شعار امسال از این قرار است:"ابتدا گوش کن ، گوش کردن به کودکان و جوانان راه درست در جهت کمک به رشد صحیح آن‌ها است"، این شعار مبتنی بر پیشگیری از اعتیاد در کودکان و خانواده است.

وزیر کشور ادامه داد:‌ جمهوری اسلامی ایران در بالاترین سطح مبارزه با مواد مخدر فعالیت می‌کند و در حفظ صیانت اجتماعی از معتادان بهبود یافته جزء کشورهای موفق بوده است.

رحمانی فضلی با تاکید بر اینکه جرایم سازمان یافته صلح جهانی را به خطر انداخته و موجب کاهش رشد فرهنگ، سیاست و جریان مدنی کشورها شده است، گفت: جرایم سازمان یافته مانند قاچاق مواد مخدر ، قاچاق اسلحه و انسان موجب پولشویی و ورود این پول‌ها از طریق سیستم‌های مختلف به جریان مالی کشورها شده است.

وی تصریح کرد:‌ درآمد حاصل از مواد مخدر به راحتی وارد سیستم پولی کشورها می‌شود و موجب ایجاد فساد در فرآیندهای جامعه می‌شود.

وزیر کشور گفت: همه ساله تعداد بی‌شماری انسان در مواجهه با گروه‌های قاچاقچی و مواد روان‌گردان و سوء مصرف مواد مخدر یا جان خود را از دست می‌دهند و یا دچار معلولیت می‌شوند که این‌ موارد تنها گوشه‌ای از نتایج جرایم سازمان‌ یافته به شمار می‌آید.

رحمانی فضلی افزود: در این راستا دولت یازدهم به خصوص ستاد مبارزه با مواد مخدر تلاش کرده با به تصویر کشیدن مواد مخدر به منظور ایجاد حساسیت در جامعه ضمن ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف، آسیب‌های اجتماعی را نیز کنترل کند.

وزیر کشور گفت: در این راستا جلساتی با حضور مقام معظم رهبری به منظور تعیین الویت‌های مبارزه با مواد مخدر برگزار شد و با کمک تجارب مسئولانی همچون رئیس جمهور ، رئیس قوه قضائیه و رئیس مجلس تصمیم بر آن شد که رویکرد اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر در کشور نهادینه شود و موجی در جامعه در مسیر مبارزه با مواد مخدر ایجاد کند.

رحمانی فضلی با اشاره به عملکرد ۴ ساله ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: ۸ هزار و ۸۸۰ عملیات انهدام به منظور کاهش ورود و دسترسی به مواد مخدر برگزار و ۱۱ گروه بزرگ مواد مخدر معدوم شد.

وی افزود:در این عملیات‌ها ۲ هزار و ۵۰۰ تن از انواع مواد مخدر کشف و به ۳ میلیون نفر در محیط خانواده و ۱ میلیون نفر در محیط کار آموزش داده شد.

وریر کشور با بیان اینکه ۷۸۵ هزار معتاد درمان شدند، ادامه داد: ۸ هزار و ۱۰۰ مرکز مجاز درمانی مواد مخدر در جهت درمان معتادان فعالیت می کنند که بیش از ۸۵ درصد این مراکز متعلق به NGOها و مراکز خصوصی بود. همچنین ۸۶ هزار معتاد ساماندهی و ۱۸ مرکز مرتبط با ماده ۱۶ فعالیت دارند که این مقدار رشد ۱۷۴ درصدی را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد.

وی بیان کرد : صیانت اجتماعی و مشارکت مردمی از جمله اهداف ما در مسیر مبارزه با مواد مخدر است که در این مسیر از ۲ هزار و ۳۶۵ معتاد حمایت شد.

رحمانی فضلی گفت: از اهداف دیگر ما صیانت از زنان و دختران در مسیر مبارزه با مواد مخدر است که در این راستا ۲۱۰ مرکز اشتغال‌زایی و هزار و ۱۳۱ مرکز کارآفرینی با مشارکت هزار و ۵۰۰ سازمان مردم‌نهاد فعالیت می کنند.

وی تاکید کرد : مهم‌ترین نتایج رویکرد اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر افزایش حساسیت و ایجاد دغدغه در بین مسئولان و افراد تصمیم گیرنده در سطح ملی و استانی اعم از نخبگان بود.

وزیر کشور گفت: شکل‌گیری الگوهای رفتاری و ایجاد تعهد نسبت به مواد مخدر در جامعه و بهره‌گیری از گروه‌های مختلف به ویژه روحانیون و ورزشکاران از دیگر اقدامات ما در مسیر مبارزه با مواد مخدر است.

رحمانی فضلی با بیان اینکه آسیب‌های ناشی از مواد مخدر یک موضوع جهانی به شمار می‌آید و موجب گسترش جرایم سازمان یافته و پول‌شویی می‌شود، تاکید کرد: راه حل مبارزه با مواد مخدر، همکاری تمام کشورهایی را می طلبد که دچار این بلا شده‌اند و جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری که در آن قاچاق مواد مخدر انجام می‌شود در صدر مبارزه با مواد مخدر قرار دارد و در این مسیر جا دارد یاد ۳ هزار و ۷۰۰ شهیدی که در عرصه مبارزه با مواد مخدر جان خود را از دست داده‌اند را گرامی بداریم.

در بخش دیگری از این مراسم علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن برشمردن فداکاری شهدای مبارزه با مواد مخدر گفت: ایران بیش از سه هزار شهید و بیش از این تعداد در راه مبارزه با مواد مخدر جانباز داده است که نشان می دهد ایران در این زمینه خیلی فداکاری کرده است.

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران در مبارزه با قاچاق مواد مخدر هزینه زیادی کرده است، تصریح کرد: قرار نیست ایران همه هزینه ها را در راه مبارزه با قاچاق مواد مخدر بدهد؛ اگر کشورهای دیگر نخواهند به صورت جدی وارد عمل شوند باید برای خود فکری بکنند.

وی در ادامه با بیان این که در بین جرائم سازمان یافته کثیف‌ترین آن قاچاق مواد مخدر است گفت: قاچاق در زمینه های مختلف به خصوص در وجه اقتصادی و تولید ملی لطمه می‌زند. قاچاق مواد مخدر درون و جسم و جان انسان‌ها را از بین برده و خانواده‌ها را از هم می‌پاشاند و بهم ریختگی اجتماعی ایجاد می‌کند از این رو پدیده‌ای بسیار پلشت برای جامعه است.

لاریجانی افزود: بنابراین به همین میزان باید حکمرانان در عرصه سیاست‌گذاری و اجرا و نیز اندیشمندان در زمینه مبارزه با قاچاق مواد مخدر اهتمام بیشتر داشته باشند.

رییس مجلس شورای اسلامی گفت: گزارش وزیر کشور نشان از دقت و حرکت مثبت ستاد مبارزه با قاچاق مواد مخدر دارد.

لاریجانی با بیان این که مساله مواد مخدر در جهان و ایران وجوه مختلفی دارد و یک پدیده چند وجهی است گفت: افزایش تولید و تنوع مواد مخدر برای همه جوامع نگران کننده است.

وی با اشاره به اینکه در همسایگی ایران معدن تولید مواد مخدر وجود دارد یادآور شد: از سال ۲۰۰۱ آمریکایی‌ها با دو هدف مبارزه با مواد مخدر و تروریسم به افغانستان رفتند اما تا امروز که ۱۶ الی ۱۷ سال گذشته است، آماری مبنی بر کاهش تولید مواد مخدر نداریم که هیچ بلکه افزایش نیز داشته است.

رییس مجلس شورای اسلامی با طرح این سوال که مگر ناتو در آنجا مستقر نشد؟ و چرا نتوانستند آن را کنترل کنند؟ گفت: این نشان می دهد که اراده بین المللی برای مبارزه با مواد مخدر در صحنه عمل وجود ندارد.

لاریجانی با بیان این که ایران فداکاری‌های زیادی در مسیر مبارزه با مواد مخدر کرده است گفت: ما در این مسیر سپر قرار گرفته‌ایم؛ چرا در این زمینه به ایران کمک نمی‌شود و چرا مرزها کنترل نمی‌ شود؟ چرا کشت جایگزین در افغانستان به طور جدی دنبال نمی‌شود؟ بنابراین باید به این موضوع در صحنه بین‌المللی توجه بیشتری شود و جای تاسف دارد که در اجلاس‌ها در این زمینه صحبت می‌شود اما در صحنه عمل ظهور و بروز جدی وجود ندارد.

وی در ادامه گفت: البته اندک کشت جایگزینی مثل زعفران در افغانستان صورت گرفته است که آن هم با کمک ایران بوده است بنابراین باید به صورت جدی به فکر تغییر کشت باشند چرا که ایران تا حدی می تواند مسیر قاچاق مواد مخدر را کنترل ‌کند.

لاریجانی به وجود لابراتوارهای (آزمایشگاه های) مجهز به تجهیزات مدرن برای تولید مواد مخدر در افغانستان اشاره کرد و گفت: سر خط بسیاری از قاچاقهای بین‌المللی روشن است چرا با وجود سیستمهای اطلاعاتی مدرن کشورها به این موضوع اشراف ندارند. از کار انداختن لابراتوارهای مواد مخدر کار سختی نیست و سرویسهای اطلاعاتی اروپایی این قدرت و ظرفیت را دارند که با این مشکلات برخورد کنند اما اراده جدی وجود ندارد و بسیاری از کشورها زیر بار این مسئولیت بین‌المللی نمی‌روند.

رییس مجلس تاکید کرد: ایران وجدان و مسئولیت دینی و جدی برای مبارزه با مواد مخدر دارد و وجوه امیدوارکننده این است که در بخش‌های اجرای، قضایی و تقنینی این اراده به وجود آمده است و دیده می شود.

وی با بیان این که در برنامه ششم توسعه به آسیب های اجتماعی و مبارزه با مواد مخدر توجه ویژه‌ای شده است، گفت: هرچه رویکرد مبارزه با مواد مخدر اجتماعی تر باشد تاثیرگذاری آن بیشتر است بنابراین هرچه NGOها در این زمینه بیشتر شود بهتر است و مردم نیز احساس می کنند که مبارزه با مواد مخدر جدی و شعاری نیست.

لاریجانی در ادامه به حضور وزرای آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد و اطلاعات در همایش روز جهانی مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد و گفت:‌ این وزارتخانه های مهم برای پیشگیری و مبارزه با قاچاق مواد مخدر باید اهتمام بیشتری داشته باشند و مجلس هم نیز به این روند توجه خواهد کرد.

رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: رسانه های گروهی، رادیو و تلویزیون هم باید در این خصوص اهتمام و تلاش بیشتری داشته باشند تا جامعه نسبت به این موضوع آگاهی بیشتری پیدا کنند، در مدارس هم باید روشنگری بیشتری فراهم شود چرا که آگاهی آنها خیلی مهم است.

وی به حضور مسئولان و نمایندگان مجلس در این گونه برنامه ها را نشان بسیج شدند همه و جدی گرفتن مبارزه با باندهای قاچاق و پیشگیری آن است.

لاریجانی در ادامه کارنامه ستاد مبارزه با مواد مخدر را کارنامه قابل قبولی خواند و گفت: این ستاد اهتمام به وجه پیشگیری را در اولویت قرار دهد آن هم وجوهی که می‌تواند گستره اجتماعی داشته باشد و به طور حتم مجلس هم به این رویکرد توجه جدی می کند و آسیب های اجتماعی که مواد مخدر را هم شامل می شود از جمله موضوعات مهمی است که در دستور کار امسال مجلس قرار دارد.

وی در ادامه به مطرح شدن بحث تجدیدنظر در قانون مواد مخدر در مجلس اشاره کرد و گفت: هم در نحوه جرایم و مجازات آن و هم رویکردی که در این زمینه وجود دارد مورد توجه است و کسانی که در ستاد تلاش می‌کنند به نحو علمی پیشنهادات خود را تدوین کرده و ارائه دهند.

رییس مجلس شورای اسلامی ابراز امیدواری کرد که در تغییر قانون بتوانیم توفیقات خوبی داشته باشیم ضمن اینکه در برنامه ششم در چند ماده به این موضوع توجه شده و نشان می‌دهد که در پنج سال آینده این حرکت عمومی در کل کشور موثر واقع شود و این بلای خانمان سوزی که در کشور ما است کنترل شود.
کد مطلب: 12207