نیکی کریمی برپایی بزرگداشت اولین کارگردان زن سینمای ایران و همچنین اختصاص بخشی از فروش فیلم "شیفت شب" را جهت آزاد کردن زندانیانی که مشکلی مشابه کاراکتر اصلی این فیلم دارند از برنامههای آیندهی اکران فیلم عنوان کرد.
تحریرنو: این کارگردان و بازیگر که بههمراه لیلا زارع، بازیگر و حبیب اسماعیلی، پخشکنندهی "شیفت شب" در نشست فیلمش سخن میگفت، ساخت این فیلم را در ادامهی علاقهاش به کتاب و ادبیات عنوان کرد و ادامه داد: دوست دارم قصههایی که در ذهنم وجود دارند را بهعنوان فیلمساز روایت کنم.
کریمی دربارهی اولویتش بین بازیگری و کارگردانی گفت: این سوال زیاد از من پرسیده میشود، بهخصوص اینکه در حال حاضر فیلم "چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت" را بهعنوان بازیگر روی پرده دارم و بهخاطرش جایزه هم گرفتم. هر دو وجه بازیگری و کارگردانی برایم لذتبخش است و یک فیلمنامهی خوب همانقدر بهعنوان بازیگر برایم جذاب است که بهعنوان کارگردان جذابیت دارد.
وی عشق و علاقهاش را محرک اصلی در کارگردانی و تهیهی فیلم دانست و اظهار کرد: یک فیلم هرچهقدر هم در اکران فروش داشته باشد، تنها میتواند درصدی از سرمایهای که من از راه بازیگری داشتهام و برای ساخت فیلم گذاشتهام را برگرداند و بعد از دو سال عملا هیچ سود خاصی عایدم نمیشود و تنها عشق و علاقه باعث میشود همچنان در این مسیر فعالیت کنم.
این کارگردان و بازیگر در پاسخ به سوالی دربارهی فعالیتهایی که در حوزهی بینالملل برای "شیفت شب" انجام شده، پخش بینالمللی را برعهدهی بنیاد سینمایی فارابی عنوان کرد و گفت: در حوزهی پخش بینالملل حرفهای نیستیم و بهصورت مویرگی نمیتوانیم کار کنیم، در صورتیکه فیلمهای خارجی این امکان را دارند و حتی از یکسال قبل میدانند که در چه کشورهایی اکران میشوند.
وی افزود: البته فیلمهایی که در جشنوارههای خارجی دیده میشوند وضعیت متفاوتی دارند و این اتفاق برای "شیفت شب" افتاده و حتی بهدلیل همزمانی با اکران داخلی مجبور شدم از چند جشنواره انصراف دهم. "شیفت شب" هماکنون در تورنتوی کانادا در حال اکران است. بر این اساس برنامههای دیگری نیز برای اکران در کشورهای آلمان و آمریکا داریم که امیدوار هستم این برنامهها عملی شود.
در بخش دیگری از این نشست که در پردیس سینمایی ملت برگزار شد، نیکی کریمی به انتخاب بازیگران "شیفت شب" اشاره کرد و گفت: در زمان بازنویسی فیلمنامه و از همان ابتدا به لیلا زارع فکر میکردم. در زمان پیش تولید هم محمدرضا فروتن گزینهی خوبی بهنظرم رسید و پیش از این هم فیلمهای زیادی باهم کار کرده بودیم و با خصوصیات هم آشنا بودیم و بهنظرم میرسید که میتواند در این نقش بازی کند.
کریمی ادامه داد: خوشبختانه همهی بازیگران با حال خوبی در فیلم حاضر شدند و این برایم بسیار مهم بود که بازیگران با تمام وجود در خدمت فیلم باشند و حواشی در بازی آنها تاثیر نداشته باشد.
وی در پاسخ به سوال دیگری دربارهی انتخاب سحر قریشی و آتیلا حجازی نیز اظهار کرد: هر کارگردانی برای شخصیت فیلمش بهدنبال بازیگری میگردد که بهلحاظ فیزیکی مناسب آن نقش باشد و سحر قریشی برای نقشی که مد نظر داشتم مناسب بود. برای نقشی هم که آتیلا حجازی بازی کرد، تا روزهای پایانی فیلمبرداری گزینهای نداشتم و دو روز مانده به پایان کار با او بهعنوان دوستم تماس گرفتم و خواستم که این نقش را بازی کنم.
این کارگردان دربارهی پایانبندی متفاوت فیلمش و اینکه چهقدر مخاطب جهانی را مد نظر داشته گفت: هنگام نوشتن فیلمنامه به مخاطب جهانی فکر نمیکنم و چیزی که برایم مهم بود این که نشان دهم یک شخصیت بالغ چهگونه میتواند از زندگیاش محافظت کند.
وی افزود: حتی خیلیها میپرسند چرا شخصیت ناهید در این زندگی باقی ماند و من پاسخ میدهم چون شخصیتی بالغ است و بههمین دلیل میماند. این اولین خصوصیتی بود که موقع نوشتن فیلمنامه به آن فکر میکردم و میخواستم زنی را نشان دهم که پای زندگیاش میایستد و به این راحتی هر تندبادی نمیتواند در زندگیاش تاثیر بگذارد.
کریمی در این نشست پرسش و پاسخ در جواب سوال خبرنگاری دربارهی شرایط فیلمسازی زنان در حال حاضر اظهار کرد: همیشه در جشنوارهی خارجی نیز وقتی در اینباره میپرسند میگویم در کشور ما خانمها موفق هستند، بهخصوص کسانیکه فیلم میسازند، چراکه کارگردانیِ سینما یکی از مشاغل سخت محسوب میشود و بههمین دلیل است که تعداد فیلمسازان زن کم است، اما معتقدم این حرفه در کشورمان اوضاع خوبی دارد و مستندساز و فیلمساز زیادی داریم که برای فرصت کار کردن دارند.
وی ادامه داد: فیلمسازی برای آقایان و خانمها کار مشکلی است، بهخصوص اینکه یک فیلمساز مولف باشد و بخواهد خودش بنویسد و خودش هم بسازد. در این شرایط تعداد خانمها کمتر است و جزو اقلیت محسوب میشوند.
کریمی که پیش از این اعلام کرده بود همزمان با اکران "شیفت شب" کتاب فیلمنامههای آثارش را رونمایی میکند، علت تاخیر را همکاری نکردن وزارت ارشاد دانست و گفت: یکماه است که کتاب فیلمنامهی "شیفت شب" را بههمراه دو فیلم "یک شب" و "سوت پایان" به وزارت ارشاد دادهام تا تحت عنوان "یک شب" و دو فیلمنامهی دیگر منتشر شود، اما متاسفانه میگویند "یک شب" توقیف بوده و مجوز نمیدهند، در حالیکه این فیلم سال گذشته در گروه هنر و تجربه اکران شد و نسخهی نمایش خانگیاش نیز به بازار آمد.
حبیب اسماعیلی، مدیر "رسانه فیلمسازان" که پخش این فیلم را عهدهدار است نیز فیلم "شیفت شب" را موفقترین اثر نیکی کریمی و کاری در جهت تحکیم خانواده عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه در چند هفتهی اخیر بهدلیل تعداد اکران فیلمها شاهد نوعی فیلمسوزی بودیم، اما "شیفت شب" شرایط خوبی در اکران دارد و مردم از آن استقبال میکنند و خوشحالم یک بازیگر خوب، امروز کارگردان موفقی شده است.
وی فروش فیلم را در کمتر از یک هفته حدود ۱۵۰میلیون تومان عنوان کرد و گفت: علیرغم اینکه فیلمهای بخش دولتی از همهی امکانات تبلیغاتی بهرهمند هستند، اما ما در بخش خصوصی باید از پتانسیل شخصی استفاده کنیم.
این پخشکننده ادامه داد: خوشبختانه کارهای تبلیغاتی خوبی برای "شیفت شب" انجام شد و با وجود تاخیری که در اکران بهوجود آمد، استقبال خوبی صورت گرفت و این نشان میدهد فیلم خوب در هر شرایطی اکران شود، مخاطب خودش را خواهد داشت.
لیلا زارع، بازیگر اصلی این فیلم نیز فیلمنامهی خوب و شخصیت نیکی کریمی را دلیل اصلی حضورش در فیلم "شیفت شب" عنوان کرد و گفت: خانم کریمی کمک بسیاری کردند تا به یک تحلیل درست از نقش ناهید برسم. تمام سکانسهای فیلم براساس فیلمنامه بازی شده و ما فقط سکانسها را تمرین میکردیم و بعد از تایید کارگردان آنرا اجرا میکردیم.