رییس سازمان خصوصیسازی ضمن اعلام اینکه طبق برآوردها، تا پایان سال ۲۲.۵ هزار میلیارد تومان سود از بابت مشمولان سهام عدالت به خزانه واریز میشود، گفت: تمام تلاشمان را میکنیم که در آزادسازی سهام عدالت اتفاق مشمئزکنندهای که در سالهای پیش رخ داد تکرار نشود.
به گزارش تحریرنو ، علی اشرف عبدالله پوری حسینی در نشستی خبری که در سازمان خصوصیسازی برگزار شد، گفت: تا امروز چیزی بالغ بر ۴۹ میلیون نفر برای سهام عدالت ثبت نام کردهاند، ثبتنام شدههای ما تا پایان سال گذشته ادامه داشت.
وی افزود: از ابتدای سال ۱۳۹۵ ثبتنام سهام عدالت را قطع کردیم، چرا که دوران ۱۰ ساله این سهام تمام شده است و هیچ جوازی برای ادامه کار نداریم، مگر اینکه دستور دهند مجدد ثبتنام صورت گیرد.
رییس سازمان خصوصی سازی ادامه داد: در طرف مقابل ۶۰ شرکت سرمایهپذیر داریم که از این تعداد ۴۹ شرکت قیمتگذاری شده و سهامش به مشمولین تخصیص پیدا کرده است. ۱۱ شرکت قیمتگذاری نشده که ۱۱ هزار میلیارد تومان مربوط به آن شرکتهاست، نمیدانیم که این شرکتها قیمتگذاری خواهند شد یا نه، چرا که بعضی از آنها وضعیت نامطلوبی دارند و چه قیمتگذاری بشوند و چه نشوند، سودی در آنها نیست.
پوری حسینی تصریح کرد: بعضی از شرکتها مانند پالایشگاه نفت و گاز آبادان زیانده هستند، شرکتهای خدمات بازرگانی هم چنین وضعیتی دارند، این شرکتها یارانهبگیر، پیمانکار و زیانده میباشند و تا به امروز قیمتگذاری نشدهاند، هواپیمایی جمهوری اسلامی هم یک عالم زیان انباشت شده دارد.
وی درباره شرکتهایی که قیمتگذاری شدهاند نیز گفت: برای چیزی حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان قیمتگذاری صورت گرفته که داخل این مبلغ همه سهامهای خوب و عالی نیستند، بلکه بعضی از آنها کمبازده و بعضا زیانده هستند مثل شرکت دخانیات که ۲۰۰۰ میلیارد تومان از این مبلغ متعلق به دخانیات است و سودی هم تولید نمیکند، در مقابل شرکتهایی با P/E دو، سه، چهار، پنج وجود دارند که جور بقیه را میکشند و آبروداری میکنند.
رییس سازمان خصوصی سازی افزود: تا امروز ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سود به خزانه واریز کردیم، البته آنچه که از شرکتها گرفتهایم بیش از این مبلغ بوده، در مقابل طی مصوبه موجود ۶۰۰۰ میلیارد تومان دیگر هم باید از شرکتهای سرمایهپذیر بابت مشمولین سهام عدالت بگیریم، اگر موفق شویم این مبلغ را اخذ کنیم ۲۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به خزانه واریز خواهیم کرد.
پوری حسینی با بیان اینکه مطمئن نیست این ۶۰۰۰ میلیارد تومان تماماش اخذ و به خزانه واریز شود، اظهار کرد: در طول سالهای گذشته به ازای مبلغی که به خزانه ریختهایم بابت افزایش سرمایه رفته، چرا که آقایان در افزایش سرمایه شرکت کردند و ما هم مجبور بودیم در افزایش سرمایه شرکت کنیم، در نتیجه احتمال دارد ما حدود ۵۰۰ میلیارد تومان در قالب مشارکت در افزایش سرمایه از دست دهیم، لذا این عدد قطعی نیست.
وی افزود: البته اینطور نیست که موعد همه این ۶۰۰۰ میلیارد تومان نرسیده باشد، متاسفانه بعضیها هم موعدش گذشته و ما نتوانستهایم مبلغ مورد نظر را از آنها بگیریم، چراکه بعضی از شرکتها مشکلاتی دارند. مثلا مپنا که ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان پول سهام عدالت را نداده به ما فشار میآورد که این مبلغ را از او نگیریم و میگوید از دولت طلبکار هستیم در نتیجه شما این مبلغ را تهاتر کنید، ما هم که تهاتر بلد نیستیم خودشان را باید این کار را کنند، پالایشگاه نفت بندرعباس نیز چنین وضعیت دارد.
رییس سازمان خصوصی سازی اضافه کرد: با فرض اینکه ما در این ۶۰۰۰ میلیارد تومان حداکثر ۱۰۰۰ میلیارد تومان را در افزایش سرمایه از دست دهیم ۲۲.۵ هزار میلیارد تومان سود از بابت مشمولین سهام عدالت برآورد کردیم که تا پایان سال به خزانه واریز شود، امکان دارد در پایان سال مبلغی بیش از این یا بیشتر از این به خزانه واریز شود، چرا که این عدد یک مقدار برآوردی است.
پوری حسینی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه این آزادسازی ظاهرا نزدیک انتخابات ریاست جمهوری قرار است انجام شود و از این طریق تبلیغات صورت گیرد، تاکید کرد: بخشی از کار از دست ما خارج است، چرا که ما زمان انتخابات را تعیین نکردهایم. از طرفی زمان سررسید ۱۰ ساله سهام عدالت که تصادفا با زمان انتخابات تقریبا یکی شده را هم ما انتخاب نکردیم و اصلا قصد تبلیغی وجود ندارد، ولی شهادت میدهم که دوستان یک تفکیک زمانی قائل شدند تا تصمیمگیریها تحتالشعاع انتخابات نباشد که اتفاق زشت و مشمئزکنندهای که در سالهای پیش رخ داد، اتفاق نیفتد.
وی افزود: ما حداکثر فشار را تحمل میکنیم که این شائبهها پیش نیاید یا باید با ما همکاری شود که زودتر از انتخابات این کار را انجام دهیم یا اینکه پنج - شش ماه دیرتر انجام شود که انتخابات گذشته باشد، ولی در آن صورت از من نپرسید که چرا آزادسازی سهام عدالت دیر شد.
رییس سازمان خصوصی سازی در مورد واگذاریها نیز توضیح داد: از اول تاسیس سازمان تا امروز ۱۱۱۱ شرکت در لیست واگذاری قرار گرفتهاند تا امروز که ۱۵ سال از تاسیس سازمان خصوصیسازی میگذرد حدود ۴۹ درصد از این شرکتها واگذار شدهاند ۱۱ درصد از این آمار شرکتهایی هستند که از لیست واگذاری کنار گذاشته شدهاند و ۱۱ درصد هم یا تحصیل شدهاند یا منحل شدهاند یا ورشکست. در نتیجه ۷۱ درصد از این شرکتها از دستور کار خارج شدهاند.
پوری حسینی ادامه داد: از ۲۹ درصد باقیمانده ۱۱ درصد قابلیت واگذاری ندارند و ۱۸ درصد باقیمانده که ۲۰۰ شرکت هستند امسال در دستور کار ما قرار دارند. مشخص است که در این مورد از برنامه عقب هستیم و البته همه گذشتگان ما نتوانستند در این مورد کارشان را مطابق برنامه انجام دهند و ما هم در انجام وظایفمان طوری عمل نکردیم که تا پایان سال ۱۳۹۳ خصوصیسازی را تمام کنیم و همچنان ۲۰۰ شرکت برای واگذاری داریم و علاوه بر آن ۱۱۶ شرکت دیگر هم در لیست وجود دارد که احتمال میرود نتوانیم آنها را واگذار کنیم.
وی بیان کرد: در طول ۱۵ سال گذشته تا به امروز ۱۴۲ هزار میلیارد تومان مبلغ ریالی شرکتهای واگذار شده است که حدود ۸۲ هزار میلیارد تومان به عموم واگذار شده است، ۳۰ هزار میلیارد تومان در قالب رد دیون عین سهم به طلبکاران داده شده و ۳۰ هزار میلیارد تومان دیگر در قالب سهام عدالت تخصیص یافته است. در نتیجه ۱۴۲ هزار میلیارد تومان کل واگذاریها در این مدت بوده است.
رییس سازمان خصوصی سازی دربارهی واگذاریها در چند سال اخیر توضیح داد: از نظر ما همین مقدار که فروخته شده کار شاقی بوده، اگر از سازمان خصوصیسازی وظیفه آمادهسازی و عرضه را مطالبه کنیم باید بگویم در طول سه سال گذشته صرفهنظر از اینکه این سازمان چقدر در مزایدههای خود موفق بوده در برگزاری مزایدهها کاری انجام داده کارستان.
پوری حسینی دربارهی سوالی که در مورد وقفههای واگذاری شرکتها مطرح شد، تاکید کرد: ما در مزایدههایی که در سال ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ برگزار کردیم توفیق چندانی نداشتیم، یعنی مزایدههای ما در سال ۱۳۹۳ حدودا ۱۲ الی ۱۳ درصد و در سال ۱۳۹۴، ۲۳ الی ۲۴ درصد موفقیتآمیز بوده و بقیه مزایدهها با موفقیت توأم نبود. بخشی از این عدم موفقیت مربوط به بازار سرمایه و بازار پول بود، چرا که در سال ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ وضعیت بورس چندان روشن نبود در نتیجه نیمی از مشکلات ما مربوط به فضای اقتصادی کشور و نیمی دیگر مربوط به بحث فنی خصوصیسازی بود.
وی درباره واگذاری سرخ آبیها گفت: ما وظایفمان را در این مورد بسیار خوب انجام دادیم. وقتی قرار بود مجددا سرخ آبیها برای قیمتگذاری و مزایده بروند، دوستان تصمیم گرفتند موقتا از لیست واگذاری خارج شوند و این "موقتا" هنوز لغو نشده و منتظر دولت در این زمینه هستیم.
رییس سازمان خصوصی سازی اظهار کرد: در نیمه دوم امسال همه شرکتهایی که تا به امروز برای واگذاری رفتهاند و به فروش نرسیدهاند بنا داریم یکبار دیگر عرضهشان کنیم این کار سخت و طاقتفرسایی است. البته شرکتهایی که امکان عرضه آنها برای ما وجود ندارد را عرضه نمیکنیم مثلا شرکتهایی که در خارج از کشور ثبت شدهاند و شرکت توزیع برق.
پوری حسینی دربارهی علت عدم واگذاری شرکت توزیع برق، ادامه داد: اگر شرکت توزیع برق بخواهند عرضه شوند از آنجایی که کالای آنها یارانهای است و دولت هنوز تکلیف یارانه را مشخص نکرده، اگر بخواهیم آن را واگذار کنیم برق اگر کیلوواتی ۵۰ تومان به مصرفکننده برسد باید حداقل ۱۱۰ تومان به مصرفکننده برسد و همه این موضوع را از چشم سازمان خصوصیسازی خواهند دید در صورتی که این موضوع به ما ربطی ندارد.
وی درباره واگذار بلوک راهآهن گفت: آقایان تامین اجتماعی بیش از ۵۰ درصد ذوبآهن را خریداری کردهاند ولی چکشان وصول نشده مثل بقیه خریداران که چکشان وصول نمیشود ما به آنها اخطار میدهیم که اگر پولشان را نیاورند، سهامشان را برای فروش میگذاریم، در مورد ذوبآهن قیمت یک مقدار کاهش پیدا کرده و یک مقدار هم آقایان بدهیشان معوق شده، ما یک بار آگاهی کردیم تا به مقدار طلبمان سهم ذوبآهن را بفروشیم، اما متوجه شدیم که باید خیلی بفروشیم تا به این طلبمان برسیم.
رییس سازمان خصوصی سازی، بیان کرد: آقایان از ما مهلت خواستند تا از دولت مصوبه تهاتر بگیرند ما هم معتقدیم که ظلم به هر کس نارواست و قطعا ظلم به تامین اجتماعی هم نارواست. آنها در مدت دو ماهی که از ما فرصت خواستند نتوانستند که از دولت مصوبه تهاتر بگیرند، اما اگر توانستند در مدت باقیمانده این مصوبه را بگیرند یا برای ما پول بیاورند مزایدهشان را ابطال میکنیم وگرنه مجبور هستیم سهام در وثیقه را بفروشیم و مطالباتمان را برداشت کنیم. البته شستا بیمیل نیست که سهام ذوبآهن را بفروشد، لذا با ما اختلاف نظر ندارد، لذا اگر مشتری خوبی پیدا شود هم مشکل ما حل میشود هم مشکل آنها.
پوری حسینی درباره نظارت بر بنگاههای واگذاری شده همچون المهدی و کنتورسازی نیز گفت: وقتی ما شرکتی را واگذار میکنیم وظیفهای که داریم این است که تا پایان اقساطاش خریدار به ما درباره شرکت گزارش دهد. خریدار نمیتواند بدون اجازه ما دارایی ثابت بفروشد، وام بگیرد و نمیتواند اساسنامهاش را بدون اجازه ما اصلاح کند. اگر حقوق کارکناناش با تاخیر پرداخت شود تخلف محسوب میشود.
وی اظهار کرد: در این سه سالی که من در سازمان خصوصیسازی هستم دوستان ما در سازمان از این بضاعتشان برای نظارت حداکثری استفاده کردند، اما زمانی که دوران اقساط شرکت تمام میشود ما از آن به بعد وظیفهای نداریم و کارهای هم نیستیم که بخواهیم دربارهاش تصمیم بگیریم، چرا که ما متولی بخش خصوصی نیستیم بلکه متولی خصوصیسازی هستیم. در نتیجه اگر در المهدی اتفاقی بیفتد باید ما پاسخگو باشیم، اما شرکتی که اقساطاش تمام شده به ما مربوط نمیشود.
رییس سازمان خصوصی سازی دربارهی ارزش پرتفوی سهام عدالت نیز، ادامه داد: ارزش روز این پرتفوی حدود ۵۵ هزار میلیارد تومان است متاسفانه همه شرکتهای سهام عدالت بورسی نیستند در نتیجه ما حدودی این مبلغ را اعلام میکنیم. در نتیجه احتمال دارد که بیش از این مبلغ و یا کمتر از این مبلغ ارزش این سهام باشد.
پوری حسینی در پاسخ به اینکه آیا سهام عدالت قرار است در قالب یک میلیون تومانی که سال ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ آزادسازی شود یا براساس تعداد صندوقها، گفت: مبنای ما ورقه سهمهایی است که در شرکتهای سرمایهپذیر به وقت خود قیمتگذاری شده و در پرتفوی سهام عدالت آمده مثلا شرکتی که در سال ۱۳۸۹، ۱۰۰ تومان قیمتگذاری شده امکان دارد الان ۹۰ تومان یا ۱۱۰ تومان باشد، ولی در هر صورت ما قیمت آن را با مردم همان ۱۰۰ تومان حساب خواهیم کرد. البته عملا فکر میکنم برای افراد عموما با قیمت روز کمتر از یک میلیون تومان نخواهد شد.
وی در مورد شرکتهایی که در حال واگذاری هستند، بیان کرد: آلومینای ایران واقع در جاجر و لوله گستر اسفراین را برای واگذاری آماده کردهایم البته سهام آلومینا مشکل داشت و نتوانستیم آن را عرضه کنیم انشاءالله دوستان این سهام را آماده میکنند تا عرضه شود، علاوه بر این نساجی مازندران به دفعات عرضه شد ولی خریداری برای آن وجود نداشت برای پتروشیمی سینا هم آمادگی عرضه وجود دارد، ما سعی میکنیم در عرضههایمان قیمتی را بگذاریم که خریدار پیدا شود.