در کاخ جشنواره چه میگذرد؟
مصائب مدیر غریب!
تاریخ انتشار : شنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۴۵
یک / امسال قرار بود با انتخاب مدیری ویژه برای کاخ جشنواره ، همه چیز به شکلی منسجم تر ، شکیل تر و مناسب تر برگزار شود . قرار بود تعداد کارتهای صادرشده به اندازه مناسب باشد ، برنامه ها تغییر نکند ، فیلمها سروقت پخش شود و رفتارها مناسب باشد . قرار بود مسائل حاشیه ای – از پذیرائی گرفته تا شیوه برخورد ماموران تشریفات و انتظامات – مناسب تر باشد . سال پیش همه چیز بلبشویی تمام عیار بود و بی نظمی غوغا می کرد ، و امسال قرار بود با حضور بهروز غریب پور پیشکسوت تئاتر! ایران ، کاخ جشنواره شمایلی متناسب با عنوانش داشته باشد . اما نشد .
دو / برنامه کاخ جشنواره که اعلام شد ، غافلگیری اول اتفاق افتاد ! چینش فیلمها به صورتی شگفت انگیز نامناسب بود . امسال ساعات صبح به برگزاری نشستهای خبری ، و سانسهای ابتدایی به فیلمهای مستند و هنر و تجربه اختصاص داده شده ، و روند مسابقه سینمای ایران تازه از عصر شروع می شود ! شب هایی که سانس ویژه ساعت ۲۴ در نظر گرفته شده ، تا نزدیکیهای سحر در برجیم ! با این همه ، اعتراضی اتفاق نیفتاد ، چرا که کسی حواسش نبود به خبرنگاران بی نوا نبود که باید هم در برج بمانند و حاشیه های فیلمهای آخر شب را جمع آوری کنند ، و هم باید صبح اول وقت در برج باشند تا نشستهای خبری را پوشش بدهند . کاش لااقل جای خواب برای این مظلومان فراهم می شد که همینجا در برج بزرگ میلاد بمانند !!!
سه / با این همه روزهای ابتدایی جشنواره ، همه چیز مرتب تر به نظر می رسید . به طرز غافلگیرکننده ای ، فیلمها – به جز موردی که برای گیتا پیش آمد - سر وقت پخش می شد ، پذیرائی بسیار مناسب بود ، خبری از رفتار تند و برخورد زشت مامورین نبود ، و سالن هم انقدر ازدحام نداشت که شاهد جنگ و دعوا سر صندلی ها باشیم . تاثیر مستقیم برنامه ریزی دقیق و درست داشت عیان می شد ، آرامش در برج برقرار بود . اما از روز سوم و با شروع نمایش فیلمهای پرطرفدارتر ، همه چیز به باد رفت .
چهار / هنوز معلوم نیست وقتی مکررا اعلام می شود امسال تعداد کارتها کمتر از همیشه است ، وقتی تقریبا تمام رسانه ها به کاهش چشمگیر تعداد کارتهایشان اعتراض دارند ، وقتی از انجمن منتقدان گرفته تا عوامل فیلمها همه جا شنیده می شود که امسال تعداد کارتهای صادرشده کمتر شده ، این روند افزایش وحشتناک تعداد حاضرین در جشنواره از کجا می آید ! هنوز معلوم نیست چرا مثلا برای فیلم بادیگارد یا فیلمهای مشابه ، نه تنها سالن اصلی که حتا سالنهای کمکی هم پر می شوند و باز هم عده بسیار زیادی ایستاده به تماشای فیلم راضی می شوند . هنوز معلوم نیست چرا برنامه ریزی برای امری ساده مثل محاسبه تعداد صندلی های سالن برج میلاد اینقدر سخت است ! و البته معلوم نیست نهادهای قدرتمند ، چه زمانی از سهم خواهی و زور گفتن به جشنواره دست بر می دارند ....
پنج / انتقال نشستهای خبری به صبح ، ایده ای شکست خورده به نظر می رسد . به وضوح ، از رونق و اعتبار این نشستها کاسته شده و گرمای همیشگی سالن نشستها در برج میلاد فروکاسته است . از سوی دیگر ، به نظر می رسد هرچه پیش می رویم بی نظمی ها هم بیشتر می شود . برنامه ای که برای فیلمها طراحی شده ، متقارن و مناسب نیست . گاه در یک شب سه فیلم نامدار پشت سر هم است ، و گاهی در کل برنامه یک روز فیلم جذابی دیده نمی شود . رفتار مامورین برج هم به تدریج دارد به سبک سالهای پیش توهین آمیز و تند میشود . اما کیفیت غذاها همچنان خوب است !!!
شش / نادیده گرفتن تلاشی که برای بهبود اوضاع برج میلاد شده ، منصفانه نیست . واضح است که هم ایده های اجرانشده زیادی وجود دارد و هم فضای برج هنری تر و آرام تر از همه سالهاست . مدیران اجرایی جشنواره به صورت مستمر در برج حضور دارند و اوضاع را رصد می کنند . تلاش این رفقا هم بر کسی نادیده نیست . اما توضیحات آقای حیدری – دبیر جشنواره – درباره کارتهای میهمان و ... تمام رشته ها را پنبه کرد . معلوم نیست وقتی سالنی برای اهالی رسانه در نظر گرفته می شود ، صدور کارت میهمان دیگر چه صیغه ای است ! سالنهای بیشماری در سطح شهر هستند که فیلمها را نمایش می دهند . لازم است فضای محدود سالن نمایش فیلم برای رسانه ای ها هم مزین شود به حضور این عزیزان که سرگرم سلفی گرفتن و امضاء گرفتن و بچه شیر دادن و ... شوند ؟؟؟؟
هفت / این جشنواره که ما می بینم ، احتمالا در یکصدمین دوره اش بالغ می شود . مشکلات فعلی تقریبا از اولین دوره جشنواره وجود داشته و همچنان هم هست . تا وقتی عزمی جدی برای حرفه ای برگزار کردن جشنواره وجود نداشته باشد ، و تا وقتی مشکلات متعدد ساختاری جشنواره رفع نشود ، وضع همین است . مدیر کاخ داشتن اما اتفاق خوبی بود ، گرچه به نظر می رسد همچنان در بزنگاه ها و شلوغی ها ، نه تنها مدیر کاخ که دبیر جشنواره هم کمترین برش اجرایی را دارد ...