با حضور مسئولان مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در شهر تبریز، مراحل تاسیس خانه مستند تبریز به انجام رسید.
به گزارش تحریرنو از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، در جلسهای که با حضور آقایان سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد؛ مدیرعامل مرکز گسترش، علی محرمی معاون فرهنگی هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد تبریز، مرتضی رزاقکریمی؛ قائممقام و معاون فرهنگی مرکز، شهنام صفاجو؛ مدیر روابط عمومی مرکز و جمعی از مستندسازان شهر تبریز برگزار شد، چگونگی تاسیس خانه مستند تبریز و حمایت از مستندسازان جوان این خطه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در ابتدای این جلسه علی محرمی ضمن ابراز خوشحالی از تقارن تاسیس خانه مستند تبریز با برگزاری اولین دوره جشنواره فیلم تبریز، گفت: بحث واگذاری امور اجرایی این رویدادها به انجمنهای فرهنگی، هنری و ادبی از صفر تا صد، از برنامههای اداره کل ارشاد تبریز است و ما تنها بحث نظارتی را انجام میدهیم.
طباطبایینژاد نیز در سخنانی اظهار کرد: تبریز در حوزه فرهنگ و هنر تفاوتهای جدی با بسیاری از شهرها دارد و برای ما مهم است که بتوانیم اتفاق جدی را در مجموعه استان آذربایجان شرقی با محوریت تبریز رقم بزنیم.
وی افزود: خانه مستند برگرفته از یک ریشه و رفتار تاریخی است که در کشور ما سابقه ۱۰۰۰ ساله دارد. ما الگوی آن را از انجمنهای ادبی وام گرفتیم که به دوره فردوسی برمیگردد و دولتها هم نقشی در شکلگیری آن نداشتند. در واقع این هنرمندان بودند که دور هم جمع میشدند و در یک جمع مردمنهاد، تواناییهای فرهنگی و هنری خود را ارتقاء میدادند و هنوز هم راه این انجمنها ادامه دارد.
طباطبایینژاد ضمن تاکید بر استفاده از این الگو برای راهاندازی خانههای مستند ادامه داد: دو سال پیش نمونهای از این خانههای مستند با مجموعهای کاملاً صنفی در شهر اصفهان تاسیس شد تا مستندسازان اصفهانی به شکل خودجوش دور هم جمع شده و مثمرثمر واقع شوند؛ چرا که این شیوه مشارکت جمعی باعث ارتقاء سطح کیفی تولیدات و دانش فیلمسازی میشود.
مدیرعامل مرکز گسترش پیرامون تاسیس خانههای مستند در شهرهای مختلف کشور تصریح کرد: ابتدا باید نگاهمان به خانه مستند را تغییر دهیم؛ چون قرار نیست خانهای تشکیل شود و بودجهای داشته باشد تا اگر مستندساز نتوانست فیلم خود را در تلویزیون یا... بسازد، به اینجا بیاید!
وی افزود: ما از مجموعهای صنفی و مردمنهاد حمایت میکنیم و اصل کار را خود شما باید انجام دهید و از اداره کل ارشاد هم میخواهیم فضایی در اختیار مستندسازان استان قرار بدهد تا بعنوان یک پاتوق جمعی باعث تبادل افکار شود.
طباطبایینژاد ادامه داد: نکته دوم این است که برای ارتقاء کیفیت مستندسازی نیاز به برگزاری ورکشاپ و حضورهای دستهجمعی در فضاهای نمایش و نقد فیلم و... هست. به این معنا، تمامی هزینههای فعالیت در حوزه آموزش و پژوهش، ارتقاء سطح کیفی و آگاهی مستندسازان، حضور اساتید برجسته در استان و سایر فعالیتهای صنفی توسط «مرکز» پرداخت خواهد شد.
وی تاکید کرد: امروزه بسیاری از جوانها با ساخت مستند وارد فضای سینما میشوند و این خانههای مستند پایگاهی برای ورود به عرصهی مستندسازی در نسل جوان کشور هم محسوب میشود.
در ادامه این نشست، طباطبایینژاد یک مژده به مستندسازان جوان شهرستانی داد و گفت: مرکز گسترش خود را مسئول میداند از طرحهایی که مورد تایید خانه مستند استان قرار میگیرد، تا سقف ۵ طرح حمایت کند. در واقع ما طرح مصوب خانه مستند را طرح خود میبینیم، مگر در موارد خاص مثل مشابهت با مستندهایی که قبلاً تولید شدهاند و... در واقع شما با نظارت بر تولید، به ما کمک میکنید.
وی ادامه داد: ۷۰ درصد تولیدات مرکز گسترش در شهرستانها اتفاق میافتد، اما متاسفانه بین ما و فیلمسازان نظارت اقساطی وجود دارد؛ حال وقتی خانه مستند بعنوان رابط مرکز و مستندساز مسئول پیگیری و بررسی طرحهای مصوب شود، خیلی از مشکلات حل میشود.
طباطبایینژاد افزود: از دیگر موارد مورد توافق مرکز گسترش و اداره کل ارشاد تبریز، اختصاص سالن برای نمایش هفتگی فیلم مستند است تا با برنامهریزی اجرایی شما در خانه مستند، جوانان فیلمساز و دانشجویان و علاقمندان سینمای مستند را دور هم جمع کنید. ما نیز هر فیلمی از هر جای جهان را بخواهید، با پرداخت حق رایت تهیهکننده، درج زیرنویس فارسی و اخذ مجوز نمایش در اختیارتان میگذاریم.
مرتضی رزاقکریمی هم در این نشست خطاب به مستندسازان شهر تبریز گفت: استان آذربایجان شرقی و بویژه شهر تبریز در زمینهی مستندسازی پتانسیل زیادی دارد که هنوز فعال نشده است. طی یک دهه اخیر جریان خاصی در سینمای مستند کشور اتفاق افتاده و شما هم میتوانید یک تحول جدی ایجاد کنید و توجه مردم تبریز را به فیلم مستند جلب نمایید.
وی تاکید کرد: شما باید مخاطبسازی کنید که اگر این اتفاق بیفتد، میتوانید به بازار فیلم مستند هم امید داشته باشید. در حال حاضر مسئله سینمای مستند، بحث عرضه و نمایش است و باید به مرحله بعد از تولید فکر کرد. اگر ما به مخاطبمان فکر نکنیم، مشکل این حوزه حل نخواهد شد و مطمئنم با تلاش شما، شهروندان تبریز حتماً به فیلم مستند توجه خواهند کرد.
گفتنی است که در این نشست، یونس زواری؛ رئیس اداره امور سینمایی اداره کل ارشاد تبریز، حسن وحدانی؛ مدیر انجمن سینمای جوان تبریز، یونس مقدم؛ رئیس انجمن سینماگران استان آذربایجان شرقی و جمعی از مستندسازان تبریزی؛ سعادتعلی سعیدپور، یدالله نوعصری، حسین پورستار، حمید عطالو، علی خیرخواه، وثوق و خانم امینی حضور داشتند و به بیان دیدگاههای خود پرداختند.