دبیر رادیوتراپی آنکولوژی در کنگره جامعه جراحان مطرح کرد؛
عواملي ميتوانند از ابتلا به سرطان کلورکتال پیشگیری‌کنند
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه سرطان‌های روده بزرگ، دومین علت مرگ و میر ناشی از ابتلا به سرطان به شمار می‌روند، گفت: محدوديت مصرف گوشت قرمز و چرب خصوصا به صورت كبابي و سرخ كرده، انجام فعالیت فیزیکی، استفاده از آسپرین و دریافت مناسب ویتامین D در بدن از عواملی است که در پيشگيري از ابتلا به سرطان کلوركتال موثرند.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۴۱
 
عواملي ميتوانند از ابتلا به سرطان کلورکتال پیشگیری‌کنند
 
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه سرطان‌های روده بزرگ، دومین علت مرگ و میر ناشی از ابتلا به سرطان به شمار می‌روند، گفت: محدوديت مصرف گوشت قرمز و چرب خصوصا به صورت كبابي و سرخ كرده، انجام فعالیت فیزیکی، استفاده از آسپرین و دریافت مناسب ویتامین D در بدن از عواملی است که در پيشگيري از ابتلا به سرطان کلوركتال موثرند.

به گزارش تحریرنو از روابط عمومی انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران دکتر مونا ملک‌زاده، متخصص رادیوتراپی و انکولوژی در ارتباط با سرطان روده بزرگ اظهار داشت: این سرطان شامل دو نوع رکتوم (انتهاي روده)و کولون است که در جهان نسبتاً شایع بوده و جزء چهار علت سرطان در جهان و سومين علت مرگ و میر ناشی از سرطان به شمار می‌رود.

عضو انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران با اشاره به اینکه سرطان روده بزرگ در کشورهای غربی نسبت به جوامع سنتی شیوع بیشتری دارد، افزود: البته این نوع سرطان در ایران نسبت به شيوع مرگ و مير قابل توجهي دارد كه دليل عمده نداشتن طرح غربالگری كشوري است.

این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی گفت: در دنیا دستورالعمل غربالگری سرطان کولون وجود دارد و ساده‌ترین روش غربالگری، بررسی و معاینه انتهای روده،آزمايش خون مخفی در مدفوع و در نهایت رکتوسکوپی و کلونوسکوپی است.

ملک‌زاده افزود: غربالگری سرطان روده بزرگ چهار تا پنج سال پیش در ایران در شهرهای کم جمعیت شروع شد ولی در حال حاضر دستورالعمل کشوری جامعي برای آن اجرا نميشود در حالی‌که توجه به این مسئله بسیار ضرورت دارد و سرطان کولون با غربالگری قابل کشف بوده و می‌توان در مراحل پایین‌تر اقدامات و درمان‌های ساده تری را انجام داد و از مرگ و میر و ناتواني افراد نیز پیشگیری کرد.

این متخصص رادیوتراپی و انکولوژی با اشاره به اینکه عوامل مختلفی سبب ایجاد سرطان روده بزرگ می‌شود، عنوان کرد: افزایش سن، عوامل خانوادگی و ژنتیک همچنین نژاد از عوامل غیر قابل تغيير در بروز این سرطان بوده ولی استعمال سیگار، مصرف الکل و چاقی از عوامل قابل پیشگیری در این سرطان به شمار می‌رود البته نداشتن این عوامل تضمین کننده نسبت به مبتلا نشدن نیست و ممکن است فردی هیچ یک از این مشکلات را نداشته ولی مبتلا به سرطان روده بزرگ شود.

وی تاکید کرد: مصرف کمتر گوشت قرمز، چربی‌ها، انجام فعالیت فیزیکی، استفاده از آسپرین و دریافت مناسب ویتامین دی در بدن از عواملی است که از ابتلا شدن به سرطان کلورکتال جلوگیری می‌کند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد درمان سرطان کلورکتال گفت: درمان بسته به مرحله تشخیص بیماری دارد که در مراحل اولیه در حین کولونوسکوپی که فرد غربالگری می‌شود ممکن است پولیپ حاوي سلول هاي سرطاني را برداشت و اقدامات لازم را انجام داد. در برخی از مواقع با پیشرفت بیماری نیاز است که بخشی از روده برداشته شود گاهی نیز شیمی درمانی پس از جراحی انجام می‌شود.

این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی با اشاره به اینکه زمانی که سرطان کلورکتال به قسمتي از کبد متاستاز داده باشد ممكن است با برداشتن اين قسمت از کبد بتوان به نتیجه مطلوب درمانی بیمار نیز دست یافت و همچنين در مورد ريه ولی به طور کلی زمانی که سرطان در بدن پخش شده باشد قابلیت درمان کمتر شده و موفقیت درمان نیز کاهش می‌یابد.

وی خاطرنشان کرد: اگر انتهای روده یا رکتوم نیز درگیر سرطان شده باشد، گاهي رادیوتراپی( پرتودرمانی) نیز همزمان با شیمی درمانی قبل یا بعد از جراحی صورت می‌گیرد.

در حال حاضر از داروهاي هدفمند نيز براي بيماران استفاده ميشود كه گاهي براي اطمينان از اثر بخشي اين دارو ها نياز به بررسي هاي ژنتيكي است.

بايد در نظر داشت كه گاهي پس از جراحي به صورت موقت يا دائم عوارضي براي بيمار بوجود ميآيد كه حمايت ها و مراقبت هاي خاصي را نياز دارد.
کد مطلب: 15737