پیکر زنده یاد داوود رشیدی هنرمند و بازیگر عرصه هنرهای نمایشی روز یکشنبه از تالار وحدت تشییع و برای خاکسپاری به قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) منتقل شد.
به گزارش تحریرنو ، مراسم تشییع پیکر زنده یاد داوود رشیدی با حضور جمع زیادی از هنرمندان،مردم، مسئولان فرهنگی وهنری و علاقمندان از مقابل تالار وحدت انجام و برای خاکسپاری به قطعه هنرمندان منتقل شد.
از چهره های نام آشنای این مراسم میتوان به :حسین فریدون دستیار ویژه رئیس جمهوری، حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی، علی مرادخانی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمود دعایی، عبدالعلی علی عسکری رییس سازمان صدا وسیما، حبیب رضایی، امین تارخ، خسرو سینایی، داریوش اسدزاده، علی نصیریان، هادی مرزبان، صدیق تعریف، علیرضا خمسه، ایرج راد، ماه چهره خلیلی، گلاره عباسی، عبدالرضا اکبری، آتش تقی پور، مرضیه برومند، مریلا زارعی، پرویز پرستویی، ویشکا آسایش، اسماعیل محرابی، اصغر همت، جعفر والی، رضا کیانیان، جمشید مشایخی، بهمن فرمان آرا، لیلا حاتمی، بیژن امکانیان، فرشته طائرپور، سیروس الوند، پرویز پورحسینی، اکبر زنجان پور، محمد سریر، خسرو سینایی، زهرا حاتمی(همسر مرحوم علی حاتمی)، منوچهر شاهسواری، سیروس الوند، قطب الدین صادقی، هادی مرزبان، فاطمه معتمدآریا، علی دهکردی، داریوش ارجمند، رسول نجفیان، عبدالله اسکندری، داریوش فرهنگ، فرهاد توحیدی، پرستو گلستانی، لیلی گلستان، افسانه چهره آزاد و حبیب ایل بیگی ،علیرضا برازش مدیر شبکه یک سیما، علی الله فتح اله زاده مدیر پیشین باشگاه استقلال،احمد مسجد جامعی و عبدالحسین مختاباد از شورای شهر اشاره کرد.
امین تارخ طی سخنانی در این مراسم گفت: داوود رشیدی رفت اما طنین پرصلابت صدای او در هنر ایران جاودان باقی می ماند و به عنوان مسئول انجمن بازیگران، به نمایندگی از هیات مدیره خانه سینما به خانواده اندوهگین رشیدی، خانم احترام برومند، لیلی رشیدی و سینا نوه وی تسلیت می گویم.
تارخ ادامه داد: به راستی زندگی ترکیبی از غم و شادی است، از طرفی جشن عروسکی سینمای ایران و عزای رستم سینمای ایران کیارستمی و عزای عزیمت رشید سینمای ایران، که سوگی است عظیم.
بازیگر فیلم سینمایی "سرب" افزود: اما بازماندگان آن بزرگوار خواستند تا جشن عروسکی ادامه یابد و این اعجاز هنر و هنرمند است؛ در هیچ جای تاریخ سینمای ایران این حجم از اتفافات خوش و ناخوش همزمان روی نداده است.
رئیس انجمن بازیگران خانه تئاتر ادامه داد: اما تقدیر خوشی و ناخوشی کنار هم قرار داده است، داوود رشیدی رفت اما دنیایی از هنر و مسئولیت، استحکام و شاعرانگی را باقی گذاشت.
تارخ افزود: غم از دست دادنش جانسوز است و سنگین او گفت "آمدم، دیدم و رفتم" نه اینکه سزارگونه بگوید "آمدم، دیدم و پیروز شدم".
بازیگر فیلم سینمایی "پرنده کوچک خوشبختی" گفت: پیداست که به پیروزی های بیشتری می اندیشید اما غم های بزرگی در دل داشت ؛ رشیدی رفت اما هیبت یک مدیر را به یادگار گذاشت و طنین پرصلابت صدای سزارگونه اش همیشه باقی است.
تارخ افزود: داود رشیدی همیشه زنده است و بازیگران مدیریت مسئولانه او را به یاد دارند و خود را مدیون او می دانند اما بزرگ بانوی دوست داشتنی که همه در کودکی قصه گویی شایسته او را به یاد دارند، لحظه لحظه های زندگی اش را با عشق به او تقدیم کرد و ما احترام برومند می نامیمش. لیلا جان، سینا و فرهاد زنده باشید و بانوی بزرگ سلامت باشی و عزیز. داوود عزیز روحت شاد.
در بخشی از مراسم جمشید مشایخی دوست و همکار دیرین زنده یاد داوود رشیدی نیز در سخنانی کوتاه گفت: به جای اینکه بعد از مرگ از هنرمندان یاد کنیم، در زمان حیات آنان را دریابیم ، چرا زمانی که عزیزی در بین ما هست راجع به او صحبت نمی کنیم و همین که از دنیا رفت چه حرفه هایی و مطالبی در باره او می گوئیم.
بازیگر مجموعه تلویزیونی "هزاردستان" گفت: زمانی که داوود رشیدی بیمار بود کسی نپرسید در کجای عرصه هنر قرار دارد و حالا چه فایده ای دارد که از او تعریف کنیم در این مدت همسر وی زجر زیادی در سالهای بیماری رشیدی متحمل شد ، من با داوود در هشت نمایش و سه کار سینمایی و در "هزاردستان" ساخته علی حاتمی همبازی بودم.
بازیگر فیلم سینمایی "کمال الملک" گفت: داوود رشیدی استاد من بود و من خاک پای خانواده او و هر هنرمند ایرانی هستم و امیدوارم قبل از اینکه کسی از دنیا برود راجع به او صحبت کنیم.
علی نصیریان دیگر یار و همکار دیرین داوود رشیدی نیز در این مراسم گفت: داوود من هرگز نمی خواستم در این تالار برای سفر اخرت، به بدرقه تو بیایم، می خواستم با تو روی این صحنه باشم؛ داوود یکی از ستون های استوار تئاتر جدید ایران بود. تئاتری که جنبش و نهضت ایجاد شده ای توسط فارغ التحصیلان هنرپیشگی بود و در دهه ۳۰ شروع شد و در دهه ۴۰ به ثمر رسید.
وی ادامه داد: این نوع تئاتر جدید با تئاترهای پیش از خود مانند تئاتر لاله زار یا تئاتر نوشین متفاوت بود چون مثلا تئاتر نوشین قرن نوزدهمی بود؛ فرنگ رفته هایی نظیر پری صابری، داوود رشیدی و حمید سمندریان هم به تئاتر جدید پیوستند و به آن غنا بخشیدند.
نصیریان تصریح کرد: داوود رشیدی خیلی معاصر، امروزی و فرد زمانه خود بود، داوود در انتخاب متن و کارگردان متفاوت و مدرن بود و بارزترین کار او معرفی و کارگردانی اثر شاخص ساموئل بکت، نمایش "در انتظار گودو" بود که در دوره خود یک هوای تازه بود.
وی افزود: رشیدی شهامت، جسارت و مهارت اجرای بسیار خوبی داشت و ممتاز ترین بخش عمر هنری او کارگردانی تئاتر بود ولی تمام کارهای او منحصر به این نبود و برخی ترجمه های او همین حالا پیدا شده و در شرف چاپ است.
بازیگر سریال "شهرزاد" ادامه داد: رشیدی یکی از پنج بازیگر بزرگی بود که در کار "هزاردستان" علی حاتمی حضور داشت، کسی که در آموزش هم شاگردان خوبی تربیت کرد و در مدیریت واحد نمایش و هنرهای دراماتیک برای پیشرفت و توسعه تئاتر یکی از ستون ها بود.
نصیریان خاطرنشان کرد: نگاه نوآورانه و ابداعی و سرشار از خلاقیت داوود رشیدی به علاوه کارگردانی و مهارتش در میزانسن های تازه خدمت بزرگی به فرهنگ و هنر این سرزمین کرد، به قول حافظ "هر خدمتی که کردم بی مزد بود و منت" روانش شاد.
علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم با بیان اینکه خداوند بزرگی را به همه نمی دهد، گفت: بزرگی که امروز نصیب داوود رشیدی شده مدیون شرایطی است که او در تئاتر و سینمای ایران به وجود آورد.
علی مرادخانی با تاکید بر اینکه وقتی قرار است عزیزی را به جایگاه واقعی خود روانه می کنیم، نباید یادمان برود که او به وصال معشوق خود رسیده، افزود: خوب است که در این شرایط برای او دعا کنیم.
در ادامه مراسم داریوش فرهنگ بازیگر و کارگردان سینما هم درباره داوود رشیدی گفت: خیلی بد است که در زمان بودنمان رسمی نیست که از ما درباره استادمان سئوال بپرسند و وقتی که فردی از این دنیا می رود، همه درباره او از تو می پرسند.
داریوش فرهنگ افزود: سال ۴۷ برای اولین بار تئاتر حرفه ای ام با نام "در انتظار گودو" را با همکاری استاد رشیدی شروع کردم و قبل از آن هم شنیده بودم که او در حوزه تئاتر غوغا کرده است.
وی ادامه داد: برخلاف چهره و صدای خشنی که در برخی نقش ها داشت اما بسیار خوش رو و خوش اخلاق بود و هیچ وقت از کسی چیزی طلب نمی کرد و به همه هدیه می داد.
حجا الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی نیز در این مراسم درباره داوود رشیدی گفت: همه هنرمندان عزیز ما بدانند که مانند ستاره ای در آسمان ایران هستند و قدرتان را می دانیم چرا که مطمئن هستیم با زحمات شما هنر ایران سربلند شده است.
حجت الله ایوبی با بیان اینکه نمی دانم اگر این بزرگان فرهنگ و هنر نبودند از ما چه نشانه ای باقی می ماند، افزود: این بنای بزرگ ایران را مدیون شما هستیم و می دانم همه کسانی که نام ایران را می شناسند امروز عزادارند، آقای رشیدی تا زمانی که هر جوان ایرانی در هنر بازیگری می درخشد، ما قدردان شما هستیم.
در بخشی دیگر از این مراسم احترام برومند همسر زنده یاد داوود رشیدی نیز در سخنانی با بیان اینکه قصد صحبت کردن نداشته است، افزود: همه مردم در دوران بیماری داوود به ما محبت کردند و از دور و نزدیک به صورت حضوری و غیر حضوری خود را در غم ما شریک دانستند.
وی افزود: حتی مردم از شهرستان یزد برایمان حاضر بودند پسته بیاورند و یا از جنوب خرما، خیال همه شما راحت که این قدر خوب هستید و دولتمردان ما تحت تاثیر شما قرار می گیرند.
برومند خاطرنشان کرد: ممنونم از آقای مشایخی که از ما تعریف کردید، آقای نصیریان من بدون داوود رشیدی هیچ هستم... چرا که با حضور او آبروی ما حفظ شده بود.
مراسم تشییع پیکر داوود رشیدی پس از قرائت نماز میت توسط حجت الاسلام محمود دعایی، برای خاکسپاری به قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) منتقل شد.
داوود رشیدی بازیگر و هنرمند عرصه هنرهای نمایشی روز جمعه پنجم شهریور ماه در سن ۸۳ سالگی درگذشت.
زنده یاد رشیدی در ۲۵ تیر سال ۱۳۱۲ متولد شد، وی پس از تجربه اندوزی در صحنه تئاتر، با بازی در فیلم "فرار از تله" ساخته مرحوم جلال مقدم، نخستین نقش سینمایی خود را ایفا کرد.
وی بازی در فیلم های سینمایی از جمله "کمال الملک"، "تاتوره"، "شیلات" و "خانه عنکبوت" و نیز مجموعه های تلویزیونی همچون "هزاردستان"، "ولایت عشق"، "امام علی(ع)"، "آوای فاخته" و "مختارنامه" را در کارنامه دارد.
"در انتظار گودو"، "ریچارد سوم"، "پیروزی در شیکاگو"، "منهای دو" و "آقای اشمیت کیه؟" نیز از جمله نمایش های هستند که زنده یاد داوود رشیدی به صحنه برده است.
روحش شاد
یادش گرامی...