ایرج بسطامی هنرمندی برج عاجنشین نبود
نشست خبری جشنوارهی موسیقی ایرج بسطامی صبح امروز در خانهی هنرمندان برگزار شد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۴۰
نشست خبری جشنوارهی موسیقی ایرج بسطامی صبح امروز با حضور حسامالدین سراج (دبیر هنری جشنواره) بابک خوشجان (دبیر اجرایی جشنواره)، فاطمه بسطامی ( مدیرعامل بنیاد ایرج بسطامی) و محمدعلی بسطامی (عضو هیئتمدیرهی بنیاد بسطامی) در خانهی هنرمندان برگزار شد.
تحریرنو: فاطمه بسطامی در ابتدای این نشست گفت: ۱۰ روز دیگر یعنی پنجم دیماه یازدهمین سالگرد زلزلهی فاجعهبار بم است، زلزلهای که بسیاری از عزیزانمان را از ما گرفت، یکی از این عزیزان برادرم ایرج بود، انسانی فرهیخته که بهجز هنرمند بودن هنرپرور نیز بود. درست از نقطهای که مراحل آموزش را او پشت سر گذاشت و بهعنوان هنرمندی مطرح در موسیقی سنتی ایران مطرح شد، تربیت شاگردان و انتقال آموختههایش را جزو مهمترین رسالتهای خویش میدانست.
وی افزود: او هنرمندی برج عاجنشین نبود و همیشه در میان مردم بود. بارها و بارها پیشآمده بود که به درخواست پیرزنی یا پیرمردی در کوی و برزن بر روی خاک نشسته بود و برایشان آواز خوانده بود.
فاطمه بسطامی ادامه داد: در سالهای نخستین پس از زلزله، چندین مراسم بزرگداشت در سالگشت این فاجعهی عظیم برگزار کردیم. داغ ایرج همیشه برایمان تازه بود و این بزرگداشتها نشان از سوگواری همیشگی ما داشت. پس از برگزاری این مراسمها فکر کردیم که باید به راه او ادامه دهیم، از همان زمان مقدمات تاسیس بنیاد فرهنگی هنری ایرج بسطامی را برنامهریزی کردیم و قدم درراه گذاشتیم. از زمان تاسیس بنیاد، برنامههای متعددی را اجرا کردیم اما این جشنواره مهمترین آنهاست که در شکل کلی دربرگیرندهی تمامی اهداف ما از تاسیس این بنیاد است. ما میخواهیم بهراه و مرام ایرج استعدادها را شناسایی کنیم و به جامعهی هنری بشناسانیم و تا آنجایی که توانمان یاری میکند، یاریشان کنیم.
محمدعلی بسطامی دیگر سخنران این نشست بود. او نیز در سخنانی گفت: بنیاد ایرج بسطامی در سال ۱۳۸۹ نخستین دورهی جشنوارهی موسیقی ایرج بسطامی را در رشتهی آواز سنتی ایرانی برای ردهی سنی جوانان ۱۸ تا ۲۸ سال برگزار کرد. این جشنواره که بانام جایزهی سال ایرج بسطامی برگزار میشد، با استقبال ۳۰۰ خواننده از ۷۳ شهر کشور مواجه شد.
وی افزود: در آن سال پس از بررسیهای اولیهی آثار و گروه تخصصی غربالگری تعداد ۵۶ اثر به مرحلهی داوری راه یافتند، این آثار در دو مرحله توسط هیئتداوران بررسی و ارزیابی شد. این هیئتداوران ترکیبی از هنرمندان و صاحبنظرانی بود که طیفی مناسب برای بررسی تمام جوانب را تشکیل میدادند.
محمدعلی بسطامی ادامه داد: مراسم اختتامیهی دورهی اول در روز سوم آذر و با حضور جمع کثیری از هنرمندان و چهرههای فرهنگی کشور در تالار وحدت برگزار شد. هیئتداوران در آخر و با جمعبندی دقیق امتیازات سه نفر بهعنوان نفرات برگزیده اول تا سوم، سه نفر شایستهی تقدیر و یکنفر خوانندهی زن انتخاب گردیدند.
حسامالدین سراج خوانندهی موسیقی سنتی در ادامهی این نشست با اشاره به دورهی دوم جایزهی بسطامی گفت: برگزاری جشنواره یادی است از هنرمند توانا و خوشصدا جناب ایرج بسطامی عزیز و درعینحال فرصتی است برای هنرمندان جوان تا رقابتی آموزنده در جهت حفظ ردیف آوازی و تلاشی در جهت اشاعهی آن داشته باشند.
وی افزود: آواز میراث فرهنگ غنی مردم ایرانزمین است که اینروزها در حق آن بسیار جفا رفته و آنرا به انزوا بردهاند. در جهت احیای این میراث ارزشمند فرهنگی که پیوند عمیق با شعر و ادبی فارسی دارد و معیار و میزان محکمی در اجرای موسیقی ایرانی بهشمار میرود. جشنوارهی بسطامی بر آن شد تا با ایجاد عرصه رقابت برای خوانندگان جوان این مرزوبوم، فضایی مناسب جهت اشاعهی آواز ایرانی فراهم آورد.
این خواننده در خصوص داوری جشنواره گفت: سعی تمام در جهت عادلانهبودن قضاوت در مورد آثار ارائهشده بهعملآمده، آثار در سه مرحله توسط اساتید بررسی میشود بهنحویکه نام یا شناختی از صاحب اثر برای هیئت بررسیکننده وجود نداشته باشد و در نهایت سه هنرمند برگزیده خواهند شد.
در ادامهی این نشست، بابک خوشجان نیز در سخنانی گفت: در این تنگنای فرهنگی که بسیاری از هنرمندان راستین که در انزواهای خودخواسته یا تحمیلی گرفتارند، وجود هر جشنوارهی هنری چراغی است که بهقدر وسعش فضا را روشنی میبخشد.
وی افزود: بااینهمه، اما بسیاری از هنرمندان به جشنوارههای دولتی با نگاهی پر از تردید و ابهام مینگرند. بهشخصه معتقدم محصول جشنوارههای دولتی، هنری عقیم، کمتوان و عمیقا سلیقهای است. بسیاری از این جشنوارهها از کمبود مخاطب رنج میبرند و این در حالی است که همین جشنوارهی حاضر، در نخستین دورهی برگزاریاش بهرغم تمام مشکلات اقتصادی و سیاسی میزبان ۳۰۰ خواننده جوان از ۷۳ شهر کشور بود. بعد از برگزاری موفق اولین دورهی جشنواره، طرح جامع جشنوارهی ایرج بسطامی در شورای سیاستگذاری این جشنواره تدوین شد. بر اساس این طرح مقرر شد که بخشهای رقابتی و غیررقابتی این جشنواره در هر دوره بهصورت گامبهگام اضافه شود.
خوشجان در ادامه با اشاره به بخشهای رقابتی جشنوارهی بسطامی گفت: این دوره از جشنواره در سه بخش رقابتی شامل: آواز سنتی ایرانی ردهی سنی جوانان، آواز سنتی ایرانی ردهی سنی آزاد و انتخاب آلبوم موسیقی سنتی سال برگزار میشود. در این دوره همچون دورهی نخست از یکی از پیشکسوتان عرصهی موسیقی سنتی تقدیر بهعمل خواهد آمد.
در ادامهی این نشست، حسامالدین سراج در پاسخ به سؤالی مبنی بر چهگونگی قضاوت آثار و انتخاب آلبوم سال نیز گفت: ملودی اصلی، تنظیم، خوانندگی، تلفیق شعر و کلام، اجرای ارکستر، تدوین، طراحی جلد و موضوع خود اثر در قضاوت آلبوم منتخب سال مدنظر قرارگرفته خواهدشد.
وی افزود: ازلحاظ دستگاهی محدودیتی برای شرکتکنندگان وجود ندارد و آنها در هر دستگاه موسیقی که میتوانند کارشان را ادامه دهند، اما محدودیت زمانی وجود دارد که برای هر قطعه ۱۴ دقیقه آواز در نظر گرفته شدهاست.
خوشجان دبیر اجرایی جشنوارهی بسطامی در پایان نشست گفت: از امروز فراخوان رسمی در تهران و بسیاری از شهرستانها منتشرشده و اختتامیهی این جایزه نیز در نیمهی اردیبهشتماه سال آینده برگزار خواهدشد.