معاون سابق وزیر نفت در امور مهندسی با تأکید بر کارآمدی برجام در عقد قرارداد با "توتال"، مهندس بیژن نامدار زنگنه را توانمندترین فرد برای مدیریت در حوزه نفت و انرژی خواند و از علیاصغر رستمی ابوسعیدی به عنوان بهترین گزینه جهت تصدیگری وزارت علوم نام برد.
به گزارش تحریرنو ؛ سیدعماد حسینی نماینده دو دور مجلس و معاون سابق مهندسی وزارت نفت با بیان اینکه در مهندسی نفت از دیرباز رشتهها و گرایشهای مرتبط را داشتهایم اما رشته مهندسی نفت و گرایشهای مرتبط با آن را در دانشکده نفت و دانشگاه صنعت نفت دنبال کردهایم، اظهار داشت: در سالهای اخیر بسیاری از دانشگاههای معتبر مانند امیرکبیر، علم و صنعت، تهران و چند دانشگاه در شهرهای دیگر نیز این رشته را در خود گنجاندهاند و حتی دانشکدهای با این نام تأسیس کردند.
وی افزود: قبلاً فقط در مقاطع تحصیلات تکمیلی به این رشته پرداخته میشد اما اکنون این ظرفیت در مقطع کارشناسی هم در حال به فعلیت رسیدن است در دانشگاههای آزاد و پیام نور نیز این رویه به وجود آمده است. با توجه به شرایطی که کشور در بحث ذخایر نفتی و گازی دارد باید به لحاظ فراورش، تولید، بهرهبرداری، حفاری و سایر گرایشهای حوزه نفت را در این رشته در کشور نهادینه کنیم.
رئیس هیأت مدیره هلدینگ تاپیکو، ادامه داد: با توجه به شرایطی که دانشگاه پیام نور در کشور دارد باید این ظرفیت ایجاد شود همچنین با توجه به کمبود مراکز تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه نفت و گاز که اثرگذاری خود را در دنیا نشان داده است و در شرکتهای صاحبنام مانند شیل، توتال و غیره دیده میشود باید با تکنولوژیهای جدید در این زمینه آشنا شویم و مراکز تحقیقاتی خود را گسترش دهیم.
نماینده ادوار هفتم و هشتم مجلس تصریح کرد: در بخش تولید مخازن چاه نفت، نفت را با فشار اولیه استخراج میکنیم اما وقتی عمری از این چاهها میگذرد و به نیمه دوم عمر آنها میرسیم دیگر فشار اولیه موجب نمیشود تا نفت استخراج شود بنابراین نیاز به فشار ثانویه است که این مهم با ایجاد روشهایی تحت عنوان تکنیک تزریق ایجاد میشود این تکنیکهای تزریق با گاز، آب یا پلیمر است که به چاههای نفتی زده میشود و آنها را احیا میکند.
وی افزود: اکنون بسیاری از چاههای نفتی در آغاجاری و مسجدسلیمان هستند که قبلاً ۴۰۰ هزار بشکه در روز تولید داشتند و اکنون تولید آنها به ۶۰ هزار بشکه در روز رسیده است. این موضوع نشأت گرفته از افت فشار اولیه است و این در حالی است که نفت درجا هنوز در چاه وجود دارد و میتوانیم با تکنولوژیهای جدید همان میزان نفت سابق را از چاهها استخراج کنیم.
سخنگوی اسبق کمیسیون انرژی مجلس، گفت: با توجه به اینکه کشور ما در تولید گاز به ویژه تولید گاز خانگی فعال است باید این ظرفیت گاز را به فعلیت برسانیم و در چاههای نفت گاز تزریق کنیم تا تولیدات بیشتری داشته باشیم. این شامل چاههای جدید هم خواهد شد تا اگر زمانی افت فشار پیدا کردیم با تزریق گاز موجب استخراج نفت شویم.
معاون سابق وزیر نفت در امور مهندسی با تأکید بر وجود مراکز تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه نفت و انرژی خاطرنشان کرد: همچنین در بحث ضریب بازیافت که در کشور ما بین ۲۵ تا ۳۰ درصد است چنانچه یک درصد افزایش داشته باشیم میتوانیم میلیاردها دلار ارزش افزوده برای کشور ایجاد کنیم تا بسیاری از مشکلات در کشور حل شود این اتفاقاً جزو تکالیف برنامههای توسعهای است بنابراین مراکز تحقیقاتی و پژوهشی ما باید در این راستا حرکت کنند تا ما به ارزش افزوده برسیم و ظرفیت تولیدمان را افزایش دهیم. این موضوع حلقه مفقوده ما در حوزه نفت محسوب میشود و حتماً باید در این زمینه ظرفیتهای لازم با مراکز تحقیقاتی و پژوهشی ایجاد شود.
رئیس هیأت مدیره هلدینگ تاپیکو با اشاره به کارهایی که در این زمینه در دولت یازدهم در مجموعه وزارت نفت انجام شده است، اظهار داشت: انعقاد قراردادهایی با دانشگاهها در زمینه ازدیاد برداشت نمونهای از کارهای خوبی است که در دولت یازدهم مجموعه وزارت نفت انجام داده است اکنون بسیاری از میادین به دانشگاهها داده شده است و امیدواریم این رویه ادامه یابد. به کارگیری دانشآموختگان در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی علاوه بر ایجاد اشتغال و تولید موجب بالا رفتن ظرفیت ارزی کشور برای سایر پروژههای زیرساختی خواهد شد.
نماینده ادوار هفتم و هشتم مجلس، گفت: اکنون در بخش دولتی پژوهشگاه صنعت نفت و پژوهشکده ازدیاد برداشت را داریم نکته مهم این است که مراکز علمی و پژوهشی نباید به دولت محدود شود متأسفانه بودجههای تحقیقاتی و پژوهشی در دانشگاهها بسیار ناچیز است و دانشگاهها بیشتر در حوزههای آموزشی فعال هستند.
وی افزود: اگر مراکز تحقیقاتی در کشور فعال و دانشآموختگان در آنجا مشغول به کار شوند میتوانیم دانشگاههای پویا داشته و در حوزه صنعت نفت نیز موفق باشیم تا دیگر نیاز به این نداشته باشیم که شرکتهای خارجی این گونه کارهای تحقیقاتی را انجام دهند و میزان نفت درجای ما را تأمین کنند.
سخنگوی اسبق کمیسیون انرژی با تأکید بر ظرفیتی که دانشگاه پیام نور کشور به لحاظ بودجه و گستردگی واحدهای دانشگاهی دارد، تصریح کرد: واحدهای این دانشگاه در سراسر کشور ظرفیت بسیار مناسبی برای ایجاد مراکز تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه نفت و انرژی دارد.
معاون سابق وزیر نفت در امور مهندسی در پاسخ به این سؤال که چرا در حفاری خشکی موفقتر از حفاری دریا هستیم، گفت: به دلیل اینکه در حفاری خشکی کار کردهایم موفقتر هستیم اکنون با توجه به تکنولوژیهای روزی که در دنیا وجود دارد با تغییرات فصلی مواجه هستیم این فناوریهای جدید میتواند در تولید مؤثر باشد. اکنون کشورهای همسایه با توجه به بکارگیری این فناوریهای نوین برداشت را از منابع و مخازن مالی انجام میدهند.
وی افزود: با توجه به اینکه شیب مخازن در کشور به سمت کشورهای همسایه است آنها میتوانند در حفاریهای خود که بعضاً به صورت مورب است وارد مخازن ما شده و بدون آنکه ما متوجه شویم از آنها استفاده کنند زیرا در اعماق ۳ یا ۴ هزار متری زیرزمین و دریا مرزی وجود ندارد.
رئیس هیأت مدیره هلدینگ تاپیکو، گفت: بنابراین باید علاوه بر ایجاد مراکز تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه نفت و انرژی با بکارگیری شرکتهای خراجی موجب انتقال فناوریهای نوین به کشور شویم ما در ۱۰ فاز پارس جنوبی بسیاری از تکنولوژیها را یاد گرفتیم و فازهای ۱۲، ۱۵، ۱۶، ۱۷ و ۱۸ با تکنولوژی و فناوری انتقال یافته راه افتاد.
وی افزود: ما نیازمند تقویت این فناوریها به ویژه در حوزه حفاری هستیم، حفاری، بهرهبرداری و سایر گرایشهای صنعت نفت برای ما مهم است همینطور زمینشناسی، فیزیک و ژئوفیزیک برای ما اهمیت دارد. این دانشها باید تجمیع شود تا صنعت نفت کشور را به آنجایی که باید برسانیم.
نماینده ادوار هفتم و هشتم مجلس، گفت: کارآمدی برجام در عقد قرارداد با توتال خود را نشان داد با توجه به قراردادهای جدیدی که خدا را شکر مورد تأیید همه نیز قرار گرفته است موجب حضور شرکتهای بزرگ نفتی در کشور خواهد شد که شروع آن با توتال بوده است. فکر میکنم این کارآمدی برجام است و در بخش صنعت نیز حضور شرکت رنو در کشور نمونهای از آن محسوب میشود.
وی ادامه داد: اگر میخواهیم اقتصاد مقاومتی را توسعه دهیم باید به درونزا و بروننگر بودن توجه کنیم و مفهوم آن این است که ما باید توانمندیهای بیرونی را هم ببینیم و به داخل بیاوریم کاری که شرکت توتال در فاز ۱۱ قرار است انجام دهد میتواند موجب اشتغال تعداد زیادی از جوانان شود هر فاز بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار نیرو را به خدمت میگیرد و اگر ما ۱۰ فاز را به بهرهبرداری برسانیم میتوانیم حدود یک تا ۱٫۵ میلیون اشتغال در کشور ایجاد کنیم.
معاون سابق وزیر نفت در امور مهندسی ادامه داد: یکی دیگر از برکات آن افزایش تولید گاز است که هم در مصارف خانگی و صادرات مؤثر است و هم در تکنولوژی تزریق گاز برای استخراج نفت بیشتر بنابراین برجام و لغو تحریمها بسیار کمککننده خواهد بود البته با توجه به مدیریت جدیدی که در آمریکا روی کار آمده است رفتارهایی از سوی این کشور دیده میشود که باید در پاسخ به آن گفت که برجام به راحتی قابل نقض نیست واقعیت این است که اتفاقات اخیری که در حوزه نفت افتاده است دستمایه برجام بوده و امیدواریم در آینده بیشتر و بهتر شود.
وی با تأکید بر توانمندی مهندس بیژن نامدار زنگنه در حوزه نفت و انرژی اظهار داشت: توانمندتر از مهندس زنگنه در حوزه نفت نداریم هر چند ایشان توانمندی بسیار بالایی در بحث مدیریت دارند و میتوانند در جاهای دیگر نیز موفق باشند اما معتقدم فردی که ۲۶ سال وزیر بوده است اگر در هر سال تصدیگری خود یک نکته را نیز آموخته باشد میتواند ۲۶ موضوع کلان را در کشور مدیریت کند و برای آن راهکار ارائه دهد. ایشان باسواد، مدیر و مدبر است و این خصوصیات از ایشان فردی بسیار توانمند ساخته است به نظر بنده کسی همتراز ایشان در حوزه صنعت نفت وجود ندارد. اگر عملکرد دولت محمود احمدی نژاد را در حوزه نفت بررسی و مرور سریع کنیم به جز مهندس زنگنه فرد دیگری نمیتوانست این حوزه را احیا کند.
وی ادامه داد: ما علاوه بر افزایش تولید بهرهبرداری از فازهای مختلف را انجام دادهایم ما این ظرفیت را داریم تا تولید بشکههای نفتمان را افزایش دهیم اینها در حوزه تولید است و در حوزههای دیگر نیز اتفاقات جالبی رخ داده است. مثلاً در بحث اوپک عربستان سعودی که حاضر نبود یک لیتر از صادراتش را کم کند ۵۰۰ هزار بشکه را روزانه کاهش داد تا ایران به سقف تولید قبلیاش برگردد و این حرکت موجب تغییر در قیمت نفت و ثبات ایران به تولید نفت قبل از تحریمها شد ما زمانی ۶۰۰ هزار بشکه نفت در روز تولید میکردیم و خریداری برای آن وجود نداشت. اکنون این میزان به حدود ۲٫۵ میلیون بشکه در روز رسیده است.
سخنگوی اسبق کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به سایر موفقیتهای وزارت نفت اظهار داشت: تولید ۱۰ قلم ساخت داخل، موفقیت در حوزه دیپلماسی، تولید، مهندسی و غیره دیگر موفقیتهای حوزه نفت و انرژی در دولت یازدهم بوده است. اکنون گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان انجام شده است و در بحث بهینه سازی نیز کارهای خوبی انجام دادهایم. زیرساختهای خوبی در ۴ سال گذشته ایجاد شده است که میتواند در ۴ سال آینده بسیار مؤثر باشد.
نماینده ادوار هفتم و هشتم مجلس، خاطرنشان کرد: دانشگاه پیام نور دانشگاه کلانی است که به تبع مدیریت آن نیز کلان محسوب میشود. فردی که مدیریت این دانشگاه را بر عهده دارد این ظرفیت را داراست که در رأس وزارت علوم نیز قرار بگیرد. ما نیز از این موضوع استقبال میکنیم. دکتر رستمی ابوسعیدی از افراد خوشنام و صاحبنام در حوزه آموزش و پژوهش محسوب میشوند و امیدواریم این اتفاق بیفتد و ایشان یکی از گزینههای وزارت علوم باشد به طور قطع دانشگاههای ما خوشحال میشوند که فردی از بدنه وزارت علوم به رأس این وزارتخانه دست یابد و این میتواند نقطه عطفی در تاریخ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باشد.