مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران گفت: از دولت تدبیر و امید می خواهم در یک مقطعی همه مطالبات و بدهیهای سازمان بیمه سلامت را به صفر برساند تا این سازمان در پرداختیها به نقطه صفر برسد.
به گزارش تحریرنو، نشست خبری "سازمان بیمه سلامت ایران" صبح امروز ۲۵ بهمن ماه ۱۳۹۴با حضور"محمدجواد کبیر" مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران و اصحاب رسانه در سازمان بیمه سلامت ایران برگزارشد.
درابتدای این نشست خبری "محمدجواد کبیر" مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران اظهار داشت: درارتباط با پوشش بیمهای افراد در سال گذشته ۳۰ میلیارد تومان پیشبینی شده بود که به دلیل عدم تأمین اعتبارات طرح پوشش بیمه درمانی معتادان امسال اجرایی شد.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران تصریح کرد: بیش از ۱۰ هزار نفر از معتادان جهت ارائه خدمات درمانی در مراکز MMT ثبتنام کرده اند و این افراد بر اساس دستورالعمل و آییننامههای ابلاغ شده با حضور در مراکز دولتی و دانشگاهی در استانها، خدمات موردنظر را دریافت کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بخش خصوصی در زمینه خدمات درمانی به معتادان ورود پیدا نکرده و امیدواریم در سال آینده با تخصیص اعتبارات بیشتر تعداد گیرندگان خدمات افزایش یابد و خدماتی به معتادان در مراکز درمانی MMT ارائه شود، که خدمات سرپایی و دارویی از آن جمله است.
کبیر افزود: خدمات برای هر معتاد در مراکز درمانی متفاوت است، هماکنون ۱۴ هزار خدمت به ۱۰ هزار معتاد ثبتنامشده در سامانه پابا ارائه شده وبیش از ۱۵۰ مرکز در سطح استانها به معتادان در بخش درمانی MMT خدمت میدهند که ۹۰ درصد از این مراکز دولتی و مابقی آنها، مراکز دانشگاهی هستند.
وی به هماهنگیهای صورتگرفته از سوی سازمان بیمه سلامت با ستاد مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد و گفت: امیدواریم در سال آینده با تعامل صورتگرفته تعداد گیرندگان خدمات، افزایش یابد که البته این مستلزم تأمین اعتبارات است و طبق برنامهریزی صورتگرفته برای درمان هر معتاد در مراکز درمانی MMT حدود ۸۰۰ هزار تومان هزینه میشود.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران به اقدامات انجامشده از سوی سازمان بیمه سلامت طی دو سال گذشته اشاره کرد و گفت: در اجرای طرح تحول سلامت، گامهای مؤثری از سوی این سازمان برداشته شده است و هماکنون ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از اقشار مختلف جامعه تحت پوشش بیمه سلامت همگانی قرار گرفتهاند و یکی از رویکردهای دولت در حوزه سلامت، تأکید بر پوشش بیمهای افراد آسیبپذیر بوده، بهطوری که این افراد طی سالهای اخیر فاقد هرگونه دفترچه بیمه بودهاند.
وی تصریح کرد: برای پوشش بیمهای ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از اقشار مختلف جامعه کارهای کارشناسی بسیاری انجام شده بود، بهطوریکه ۵۵۰ تا ۷۰۰ سکونت گاه غیررسمی و حاشیهای در گروه هدف خاص بیمه سلامت همگانی قرار گرفتند و طبق برآورد صورتگرفته ۸۶ درصد از ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر بیمه سلامت بیمه همگانی از جمعیت حاشیهای شهرها بودند، ضمن اینکه ۳/۹۱ درصد از این افراد درآمد کمتر از یک میلیون و ۷۵ درصد از خانوادهها درآمد کمتر از یک میلیون داشتهاند که این نشان میدهد هدفگیری بیمه سلامت برای پوشش بیمهای افراد منطقی و معقول بوده است.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران تأکید کرد: در بازدیدی که اخیراً برخی کشورها از سازمان بیمه سلامت داشتهاند، اقدام جدید سازمان بیمه سلامت جهت پوشش بیمهای افراد فاقد بیمه را ستودهاند و قطعاً افرادی که تحت پوشش بیمه سلامت همگانی قرار گرفتهاند، ازجمله اقشاری بودند که در سالهای گذشته دسترسی مناسبی به خدمات بیمهای و درمانی نداشتهاند و این کار توانسته است، بخش قابلتوجهی از هزینههای زندگی آنها را کاهش بدهد.
وی اظهار امیدواری کرد با توجه به شرایط موجود در کشور و سازمان بیمه سلامت، افراد برای ارائه خدمات از سطح ساده به سمت سطح پیچیده حرکت کنند و این به معنای این است که افراد گیرنده خدمت در مرحله نخست به پزشکان عمومی معرفی و چنانچه نیاز باشد به پزشکان متخصص معرفی شوند و امیدواریم این بخش در آینده اصلاح شود و چنانچه این امر صورت نگیرد، در سالهای آینده هزینههای سرسامآوری برای بیمه سلامت شکل خواهد گرفت.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران به پوشش بیمه همگانی افراد فاقد بیمه اشاره کرد و گفت: طرح تحول سلامت که مهمترین رویکرد حوزه اجتماعی دولت و نظام است، بایستی مورد محافظت قرار بگیرد، اما اصلاحاتی در مسیر این طرح انجام شود و یکی از مشکلات در نظام پرداختی در طرح تحول سلامت، نوع پرداختیها است. این کار به بدترین شکل ممکن انجام میپذیرد، بهطوریکه پرداختیها بایستی به ازای هر سرویس خدمتی باشد.
وی بیان داشت: بر اساس برنامهریزی انجامشده در سال ۹۵ در چند استان، پرداختها بهازای هر سرویس خدمتی خواهد بود و در آینده این طرح توسعه پیدا خواهد کرد و موفقیت تمام نظامهای سلامت در دنیا، بر اساس کارکرد بیمهها بوده و این کار مستلزم انباشته شدن منابع، قدرت انتخاب، خرید راهبردی و پایش نظارت درست است.
کبیر با اشاره به اینکه بنده با شیوه فعلی دفترچهها مخالف هستم، گفت: این هنر نیست که دفترچهها بهصورت چک سفید باشد و این نقدی است که به نظام سلامت داریم، بهطوریکه در کشورهایی که در حوزه سلامت موفق بودهاند یک خط پایه در حوزه سلامت برای مردم خود تعریف کردهاند.
وی همچنین به منابع محدود در حوزه سلامت اشاره کرد و گفت: در حال حاضر منابع ما محدود است و حتماً بایستی خط پایه جهت دسترسی مردم در حوزه سلامت مشخص شود، بهطوریکه امکانات بیمارستانی و پزشکان متخصص ما آنقدر نیست که با هزینه گزاف، منابع را اتلاف کنیم.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران همچنین به همکاری سازمان بیمه سلامت با وزارت بهداشت و تدوین طرح دستورالعمل نظام ارجاع برای روستائیان اشاره کرد و گفت: این طرح حدود ۵ ماه پیش با تعامل وزارت بهداشت و بیمه سلامت نهایی شده است و در آینده نزدیک این طرح در سطح مراکز درمانی روستایی و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر، اجرا خواهد شد و در واقع در این طرح پرداختیها بهصورت سرانه خواهد بود و یکی دیگر از اقداماتی که بایستی در حوزه سلامت انجام بگیرد، کنترل هزینهها و تقاضا است که امیدواریم این کار نیز محقق شود.
وی با تأکید بر اینکه در سال ۹۵، از ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر، ۸۶ درصد مجدداً بهصورت رایگان تحت پوشش بیمه سلامت همگانی قرار خواهند گرفت، گفت: ۱۴ درصد از سایر افراد نیز که باتوجه به شرایط تمکن مالی دارند، با پرداخت حق بیمه تحت پوشش سلامت همگانی قرار میگیرند.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران در خصوص نحوه پرداخت حق بیمه ۱۴ درصد از اقشار جامعه در سال آینده جهت دریافت بیمه سلامت همگانی اشاره کرد و گفت: این پرداختیها بر اساس دهکهای درآمدی انجام میپذیرد و در واقع مکانیزم برای پرداخت حق بیمه بهصورت پلکانی خواهد بود و یکی از نکات حائز اهمیت در طرح تحول سلامت که مهمترین رویداد در این طرح محسوب میشود، چتر حمایتی و حفاظتی برای اقشار فاقد بیمه بوده که طی یک بازه زمانی تحت پوشش بیمه سلامت همگانی قرار گرفتند.
وی با اشاره به طلبها و بدهی سازمان بیمه سلامت از وزارت بهداشت و مراکز درمانی اشاره کرد و گفت: در آغاز سال ۹۴، سازمان بیمه سلامت با ۱۴۵۰ میلیارد تومان از منابع برخورد کرد که این منابع در سال ۹۳، وصول نشده بود و عملاً در سال ۹۴ این منابع بایستی پرداخت میشد و بر همین اساس ۲ میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان از منابع سال ۹۴ سازمان بیمه سلامت بابت بدهی ۱۴۵۰ میلیارد تومانی سال ۹۳ و همچنین ۷۰۰ میلیارد تومانی سال ۹۲ پرداخت شد.
کبیرادامه داد:باتوجه به شرایط مالی سازمان بیمه سلامت درآن مقطع،جلساتی بامسئولان تصمیمگیرنده ازجمله شخص رئیسجمهور، معاونین وی، برخی از وزرا و مدیران و همچنین مشاوران اقتصادی رئیسجمهور برگزار شد که همگی اذعان داشتند که چنانچه شرایط مالی سازمان بیمه سلامت بهبود نیابد، مشکل جدی در مسیر طرح تحول سلامت، ایجاد خواهد شد و تا به امروز حدود ۵ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان از منابع سال ۹۴ بیمه سلامت به سازمان پرداخت شده است که از این رقم، ۲ میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان بابت بدهیهای ۹۳ و ۹۲ و مابقی بابت بدهیهای سال ۹۴، به مراکز درمانی پرداخت شده است.
وی بیان داشت: در حال حاضر ۴۸۰ میلیارد تومان از منابع بیمه سلامت در سال ۹۳ بابت پوشش بیمه سلامت همگانی و همچنین ۵۵۰ میلیارد تومان از منابع این سازمان در سال ۹۴، بابت همین امر پرداخت نشده است که البته سازمان مدیریت و برنامهریزی قول داده است این منابع را تا پایان سال در اختیار سازمان بیمه سلامت قرار دهد.
کبیربه بدهی ۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومانی وزارت بهداشت اشاره کرد و گفت: طی تفاهمنامه صورتگرفته قرار است یک درصد از مالیات ارزش افزوده و همچنین یارانه دارو و منابع حاصله از هدفمندی یارانهها در اختیار سازمان بیمه سلامت قرار بگیرد و انتظار داریم تا پایان سال ۹۴، ۱۰ هزار میلیارد تومان از منابع در اختیار سازمان بیمه سلامت قرار بگیرد که با تخصیص این اعتبار هم این سازمان با کسری ۳ هزار میلیارد تومانی تا پایان سال مواجه خواهد بود.
وی گفت: سازمان بیمه سلامت به دولت اعلام کرده است که در سال ۹۵ برای ارائه خدمات حداقل به ۱۶ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که چنانچه این منابع در اختیار این سازمان قرار نگیرد، با مشکل ارائه خدمات روبهرو خواهیم بود و امیدوارم با تخصیص اعتبارات بهموقع مردم از حلاوت و شیرینی طرح تحول سلامت استفاده کنند.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران همچنین به رفع همپوشانیهای افراد تحت پوشش این سازمان با سازمان تأمین اجتماعی اشاره کرد و گفت: پس از طراحی سامانه امید و ثبت اطلاعات بخش قابلتوجهی از همپوشانیها بین این دو سازمان مرتفع شده است و بر اساس ثبتنام افراد در سامانه امید مشخص شد که ۴۷ هزار مورد همپوشانی دارویی بین دو سازمان تأمین اجتماعی و بیمه سلامت وجود داشته است که ۴۲ هزار میلیارد تومان جهت تأمین دارو برای این افراد هزینه شده است.
وی با تأکید بر اینکه ۷۰ الی ۸۰ درصد از این همپوشانیها در حال برطرف شدن است، گفت: طبق برنامهریزی صورتگرفته در سال آینده ۵ الی ۱۰ استان که زیرساختهای لازم برای وصل شدن به اینترنت را دارند در طرح جایگزین کارت ملی بهجای دفترچه مشارکت خواهند داشت و سازمان بیمه سلامت این آمادگی را دارد که طرح جایگزینی کارت ملی بهجای دفترچه درمانی را در اکثر استانها، اجرا کند.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران گفت: طبق شرایط موجود و برنامهریزیهای صورتگرفته در ششماهه دوم سال آینده، دفترچههای بیمه درمانی بهصورت آرامآرام حذف خواهد شد و در واقع رسیدگی به اسناد بهصورت آنلاین انجام خواهد گرفت.
کبیر در ادامه به میزان بدهیهای این سازمان اشاره کرد و گفت: تا به امروز مراکز طرف قرارداد اعم از دانشگاهی و بیمارستانی خصوصی و دولتی بخشی از مطالبات خود را دریافت کردهاند که مراکز خصوصی تا اوایل خرداد و مراکز دولتی تا پایان خردادماه مطالبات خود را دریافت کردهاند و مطالبات این سازمان به داروخانهها و پزشکان مطبدار خصوصی پرداخت شده و در این زمینه نیز در برخی از استانها تا مرداد و در مابقی استانها تا شهریورماه بدهیها و مطالبات پرداخت شده است و امیدوارم با تخصیص بهموقع اعتبارات و همچنین بدهیها وزارت بهداشت،شرایط مناسبتری در سازمان بیمه سلامت ایجاد شود.
وی تأکید کرد: چنانچه تمام اعتبارات ما داده شود تا پایان سال مطالبات مراکز درمانی و بیمارستانی تا اواخر مهر یا آبانماه پرداخت خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به بهبود شرایط سازمان بیمه سلامت در بحث پرداخت بدهیها بیان داشت:در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳، پرداختیها ۲.۵ برابر شده است و از ۳۷۰ میلیارد تومان سال ۹۳، به بیش از هزار میلیارد تومان رسیده است و همزمان با تیرماه امسال این کارگروهها در استانها تشکیل شده است که میتواند مؤلفههای اثرگذار افزایش و کاهش هزینهها را پیدا کند و با این روش میتوانیم به سمت کنترل هزینهها برویم.
کبیرادامه داد: چند گام اساسی برای بهبود ارائه خدمات ازجمله تجمیع منابع، بهکارگیری نظام پرداختی، استفاده از راهنمای بالینی و مداخلات بالینی وجود دارد که امیدواریم این امر مدنظر مسئولان حوزه سلامت قرار بگیرد.
وی همچنین به اعتبارات سازمان بیمه سلامت در سال آینده اشاره کرد و گفت: در لایحه بودجه تقدیمشده از سوی دولت به مجلس، ۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان منابع برای بیمه سلامت تخصیص داده شده بود که نسبت به سال ۹۴، ۱۲ درصد رشد داشته است که علیرغم این افزایش این رقم نمیتواند پاسخگوی تعهدات ما در سال ۹۵ باشد و چنانچه برای سال ۹۵ اعتبارات لازم تخصیص نیابد مشکلات عمدهای به وجود میآید،بدون منابع کافی نمیتوانیم به تعهدات خود در حوزه سلامت عمل کنیم و من از دولت تدبیر و امید می خواهم در یک مقطعی همه مطالبات و بدهیهای سازمان بیمه سلامت را به صفر برساند تا این سازمان در پرداختیها به نقطه صفر برسد.
وی در پایان با تأکید بر اینکه سازمان بیمه سلامت با هیچ شرکت و سازمان دیگری به توافق نرسیده است گفت: متأسفانه برخی شرکتها بهصورت غیرقانونی نسبت به صدور دفترچه بیمهشدگان وارد عمل شدهاند که این تخلف است، ضمن اینکه ما شکایات خود را در این بخش به مسئولان مربوطه ارائه نمودهایم و حتی ۱۰ الی ۱۲ شرکت در این بخش شناسایی شدهاند که امیدواریم مردم اعتمادی به این شرکتها نداشته باشند.