اهدای مدال خیام و کمال‌الملک به برگزیدگان جشنواره‌ی "خیام"
دبیر جشنواره‌ی عکس "خیام" از اهدای مدال‌های خیام و کمال‌الملک که به شیوه‌ای ایرانی تولید شده‌اند، خبر داد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۴۲
 
اهدای مدال خیام و کمال‌الملک به برگزیدگان جشنواره‌ی "خیام"
 
دبیر جشنواره‌ی عکس "خیام" از اهدای مدال‌های خیام و کمال‌الملک که به شیوه‌ای ایرانی تولید شده‌اند، خبر داد.

تحریرنو: نشست خبری دومین جشنواره‌ی عکس "خیام" شنبه ۱۶ اسفند با حضور مجید ملانوروزی مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت ارشاد، علی صانعی دبیر جشنواره‌ی عکس "خیام"، علی دلاوری مشاور عالی دبیر جشنواره و اهالی رسانه در تالار تشریفات برج میلاد برگزار شد.

قرار بود مدیرعامل جدید مجموعه‌ی میلاد نیز در این نشست حضورداشته باشد و حتی نشست با دقایقی تاخیر به امید حضور او برگزار شد، اما به‌درازا کشیدن جلسه‌ای که وی در آن حضور داشت مانع از شرکتش در این نشست شد.

صانعی در این نشست، جشنواره‌ی عکس "خیام" را تنها جشنواره‌ای دانست که زیر نظر فدراسیون بین‌المللی هنر عکاسی که دفتر اصلی آن در پاریس است و انجمن عکاسی آمریکا برگزار می‌شود و دراین‌باره توضیح داد: فدراسیون بین‌المللی عکاسی در ۸۵ کشور شعبه دارد و در کنار انجمن عکاسی آمریکا هرسال بیش از ۷۰۰ جشنواره را برگزار می‌کند و هرکدام از این جشنواره‌ها ۳۰ صفحه دستورالعمل دارد.

وی ادامه داد: برگزاری این جشنواره‌ها دو سال طول می‌کشد. ۶ ماه پس از اعلام فراخوان در جشنواره شرکت می‌کنند، دو هفته پس‌از این موعد داوری‌ها آغاز می‌شود، دو هفته بعداز آن نیز عکس‌ها به‌نمایش درمی‌آید و ۷۷ روز بعد کاتالوگ جشنواره برای شرکت‌کننده‌ها ارسال می‌شود.

دبیر جشنواره‌ی عکس خیام با اشاره به این‌که فراخوان این جشنواره پیش از نوروز ۹۲ ارسال‌شده است، تاکید کرد: شرکت‌کنندگان تا مردادماه فرصت شرکت در جشنواره را داشته‌اند، اوایل شهریور داوری به پایان رسید. ۲۵‌هزار قطعه عکس از ۲‌هزار‌و۸۰۰ شرکت‌کننده از ۷۵ کشور به جشنواره رسید. البته در دوره‌ی اول که سال‌های ۹۱ و ۹۲ برگزار شده بود، ۱۶‌هزار عکس از ۲‌هزار‌و‌۴۰۰ عکاس از ۷۶ کشور به دبیرخانه رسید و آثار در ۱۶ کشور نمایش داده شدند.

صانعی با اشاره به برگزاری مراسم افتتاحیه و گشایش نمایشگاه در دوشنبه ۱۸ اسفند ساعت ۱۷:۳۰ در سالن همایش‌های برج میلاد یادآور شد: پس از تهران در ۳۲ شهر نمایشگاه آثار را برگزار خواهیم کرد. البته در تهران نیز دو نمایشگاه داریم و علاوه بر برج میلاد در یک گالری خصوصی در شمال تهران نیز آثار نمایش داده می‌شود. ما هر هفته در دو شهر نمایشگاه برگزار می‌کنیم سپس در عمان و بعد در تاجیکستان آثار به نمایش درخواهند آمد.

وی افزود: این عکس‌ها در چهار بخش به‌دست ما رسیده که بخش آزاد رنگی، آزاد تک‌رنگ، بخش سفر و بخش خلاقه ازجمله قسمت‌های مختلف جشنواره هستند. البته در بخش سفر جایزه‌ی ویژه‌ای را برای نجوم در نظر گرفته‌ایم و مدال طلای خیام به احترام خیام به برگزیده داده می‌شود. در بخش خلاقه نیز عکاس می‌تواند عکس‌های خودش را ترکیب کند، به‌شرط این‌که خودش مونتاژ روی آن انجام دهد.

ملانوروزی به‌عنوان سخن‌ران دیگر نشست با بیان این‌که یکی از سیاست‌های وزارت ارشاد حمایت از بخش خصوصی است، اما رسانه‌ها با حضور حداکثری‌شان در این نشست نشان دادند از ارشاد نیز در این زمینه پیش‌قدم‌تر هستند، اظهار کرد: این حضور رشک‌انگیز است و ما در بخش دولتی حضور بسیاری از شما را نداریم. اکثر جشنواره‌های دولتی بودجه‌ای دارند و با خود رضایتی مدیران دولتی هرسال آماری ارائه می‌شود و این جشنواره‌ها به‌کار خود ادامه می‌دهد اما در بخش خصوصی اگر مشکلی وجود داشته باشد در دوره‌ی بعد بسیاری از هنرمندان از شرکت در آن پرهیز می‌کنند و جشنواره شکست می‌خورد. بنابراین جشنواره‌های خصوصی فعالیتی جدی و واقعی دارند.

وی تاکید کرد: سیاست دولت یازدهم این است که بیش‌تر فعالیت‌ها به بخش خصوصی سپرده شود و ما به‌عنوان حامی و ناظر در این امور فعالیت کنیم. جشنواره‌ی خیام نیز یکی از بهترین جشنواره‌های هنری کشور است و اگر دیگر جشنواره‌ها نیز به این سمت بروند نیازی به ورود مسئولان دولتی نخواهد بود.

مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: حضور ۷۵ کشور در این جشنواره نشان می‌دهد خیام از جشنواره‌های چندین ساله‌ی دولتی جلوتر است و نگاه تخصصی‌تری دارد.

در ادامه دلاوری، نیز این رویداد هنری را منحصربه‌فرد و تعداد مخاطبان خارجی آن را بیش‌ازحد تصور خواند و گفت: باوجود این‌که ما در بخش رسانه‌های خارجی ناخواسته تحریم هستیم و رویدادهای هنری ما صادقانه منعکس نمی‌شود، اما این جشنواره توانسته باوجود همه هجمه‌ها برای بار دوم برگزار شود. حضور دو‌هزار‌و‌۷۸۹ عکاس از ۷۵ کشور امری بی‌سابقه است.

وی ادامه داد: یکی از اهداف این جشنواره تبدیل کردن هنر ایرانی به یک برند بین‌المللی است و چشم‌انداز نماینده فیاپ تبدیل کردن جشنواره‌ی خیام به یکی از بهترین جشنواره‌های عکس در عرصه‌ی منطقه‌ای و حتی جهانی است و این‌گونه عکاسان ایرانی در حوزه‌ی بین‌الملل معرفی می‌شوند. کتاب جشنواره نیز پنج ستاره دارد و هم به شرکت‌کنندگان ایرانی داده می‌شود و هم هزار نسخه از آن به کشورهای خارجی فرستاده می‌شود تا این‌گونه هنرمندان ایرانی نیز به جهانیان معرفی شوند.

دلاوری تاکید کرد: کانون نخبگان فرهنگستان هنر نیز از جوانان برگزیده جشنواره حمایت خواهد کرد این‌گونه که هنرمندان جوانی که در جشنواره برگزیده می‌شوند در سه طرح ثبت‌نام خواهند شد. تکریم این هنرمندان جوان در عرصه‌ی خدمات درمانی، بیمه‌ی عمر و بازنشستگی خواهد بود.

مشاور عالی دبیر جشنواره، تصریح کرد: مجموعه‌های مختلفی متولی آموزش و ارتقای سطح عکاسان جوان شده‌اند، اما اکثر این موسسات کم‌کاری می‌کنند و اطلاعات کافی و شاخصه‌های بین‌المللی را در اختیار جوانان قرار نمی‌دهند.

در ادامه صانعی، با بیان این‌که ابراهیم بهرامی پیش‌نهاد انتخاب عنوان "خیام" برای جشنواره را ارائه کرده است، گفت: خیام چهره‌ی شناخته‌شده‌ای در جهان است و خارج از ایران کشور ما را به دو چیز می‌شناسند، یا با عنوان عمر خیام و یا ابوالقاسم فردوسی. ما بحث نجوم را نیز به‌خاطر همین عنوان اضافه کردیم.

وی درباره‌ی لزوم برگزاری نمایشگاه‌های عکس در ۳۲ شهر نیز توضیح داد: از آن‌جایی‌که بیش‌تر آثار متعلق به عکاسان خارجی است، ما می‌خواهیم عکاسان شهرستانی با هنرمندان بین‌المللی آشنا شوند.

در ادامه ملانوروزی در پاسخ به یکی از خبرنگاران درباره‌ی دلیل حضورش در این نشست و نحوه‌ی همکاری‌اش با جشنواره گفت: مجوزهای برگزاری جشنواره از طرف ما داده‌شده و نمایش آثار در شهرستان‌ها نیز در گالری‌های وزارت ارشاد خواهد بود.

هم‌چنین صانعی درباره‌ی دلیل انتخاب گالری "ایده پارسی" اظهار کرد: اکثر گالری‌ها تا سه‌سال آینده برنامه داشته‌اند و ما تصمیم گرفتیم ۶۵ عکس را در ایده‌ی پارسی به نمایش درآوریم ضمن این‌که هزینه‌ی فروش این آثار نیز نه به‌ما می‌رسد و نه فیاپ، بلکه بین گالری و هنرمند قراردادی شکل خواهد گرفت و ما کپی‌رایت را کاملا رعایت کرده‌ایم.

دلاوری نیز در این زمینه بیان کرد: ما باید تجاری‌سازی کنیم. صانعی نماینده‌ی رسمی فیاپ است و نمایش عکس‌ها در برج میلاد نیز کاملا رایگان است. برج میلاد در این بحران مالی یک کار فرهنگی انجام داده است.

دبیر جشنواره‌ی عکس خیام، درباره‌ی جوایز برگزیدگان نیز توضیح داد: مدال طلای فیاپ و مدال طلای پی‌اس‌ای به نفرات اول اهدا خواهد شد، ماهم می‌خواستیم کار تکی انجام دهیم و مدال‌هایی با کاشی درست کرده‌ایم به‌این‌ترتیب مدال خیام در سه رتبه‌ی طلا، نقره و برنز و مدال کمال‌الملک در سه رتبه‌ی فیروزه‌ای، نقره و برنز اهدا خواهد‌شد. هم‌چنین ما ۱۸ اسفند در مراسم افتتاحیه ضمن اهداف جوایز توزیع کتاب را نیز خواهیم داشت.

وی تاکید کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری تهران، برج میلاد و فرهنگستان هنر در برگزاری این جشنواره ما را حمایت کرده‌اند. شهرداری در انتشار کتاب کمک زیادی به‌ما کرد البته یک بخش معرفی تهران به این کتاب اضافه‌شده و به ۷۵ کشور دنیا فرستاده خواهد‌شد.

صانعی هم‌چنین از اضافه‌شدن یک بخش جدید به جشنواره در دور سوم اشاره کرد و در پایان گفت: پس از مراسم افتتاحیه‌ی دور دوم فراخوان، دوره‌ی سوم منتشر خواهد‌شد و ما بخشی به‌نام "مادر زمین" را هم اضافه کرده‌ایم که برای این بخش صحبت‌هایی با میراث فرهنگی داشته‌ایم. از مجموع ۱۶۰ عکس برگزیده نیز ۷۰ نفر عکاس ایرانی و ۷۲ نفر عکاس خارجی داریم که برخی در چند بخش شرکت کرده‌اند. کارگاه‌های آموزشی نیز در چند شهر خواهیم داشت.
کد مطلب: 2689