رییس پژوهشکده پولی و بانکی گفت: نظام بانکی طلایهدار معرفی و بکارگیری فناوریهای نوین در عرصه ارائه خدمات مالی کشور بوده و از آن بهعنوان پیشران صنعت فناوری اطلاعات کشور نام میبرند.
به گزارش تحریرنو ؛ علی دیواندری در افتتاحیه هفتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت که صبح امروز با حضور محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و ولی الله سیف رییس کل بانک مرکزی برگزار شد، با بیان اینکه نظام بانکی طلایهدار معرفی و بکارگیری فناوریهای نوین در عرصه ارائه خدمات مالی کشور بوده و از آن بهعنوان پیشران صنعت فناوری اطلاعات کشور نام میبرند، اظهار داشت: بر اساس چند دهه تلاش خستگی ناپذیر در این زمینه، در حال حاضر کشور ما بر اساس اغلب شاخصهای جهانی، در استفاده از فناوری اطلاعات بانکی در سطح بالایی قرار دارد.
وی افزود: اکنون فناوری اطلاعات جزو لاینفک و جداییناپذیر نظام بانکی کشور است، بهطوریکه عملیات دستی در بانکها برچیده شده و ورود، نگهداری و تحلیل اطلاعات در حسابهای بانکی در لحظه و از طریق سیستمهای بسیار پر قدرت بزرگ مقیاس در حال انجام است. طبیعتاً، این حجم عملیات پردازشی نیازمند مردان و زنان متخصص فداکار و هوشمندی است که عمدتاً جز نخبگان کشور بوده و طی سالهای متمادی در توسعه بانکداری الکترونیک کشور مشغول به کارند.
دیواندری ادامه داد: این افتخار بزرگی است که دستاوردهای این حوزه در شرایطی کسب شده که کشورمان اکنون چهار دهه است که با محدودیتهای بینالمللی روبروست و در ارتباط با نرمافزار و سختافزار تحت تحریم قرار دارد.
دبیر هفتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت یادآور شد: در این جمع کسانی حضور دارند که سهم بسزایی در پیشرفت نظام بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت کشور دارند. شایسته است قدردان نیروی انسانی کارآفرینی باشیم که در شرایط غیرمنصفانه محدودیتهای بینالمللی، با نبوغ خود در این عرصه نقشآفرینی کردند.
وی افزود: پیشرفتهای فناوری باعث ایجاد تحولات ساختاری و توسعه مدلهای کسب وکار جدید بالاخص در عرصه ارائه خدمات مالی شده است. در دنیای امروز شاهد ظهور کسب و کارهای نوآورانهای با نام فینتکها هستیم که با ارائه خدمات مالی گسترده، به یاری بانکداری سنتی آمدهاند و گسترش فعالیت فینتکها در جهان نشاندهنده پتانسیل بالای این شرکتهای دانشبنیان در عرصههای مختلف است.
دیواندری با اشاره به اینکه بر اساس آخرین آمارها، سرمایهگذاری جهانی در فینتکها در سه ماهه سوم ۲۰۱۷ بالغ بر ۸.۲ میلیارد دلار بوده است. تصریح کرد: نگاهی به نحوه تعامل بانکهای جهان با این بازیگران جدید حاکی از آن است که بانکها، دیگر به این نهادهای تازهوارد به عنوان رقیب نمینگرند بلکه با فراهم کردن زیرساختهای مناسب برای فعالیت آنها، از نوآوریها، خدمات و محصولاتی که ارائه میدهند در جهت ارتقاء کارایی خدمترسانی، حداکثر استفاده را کرده و توانستهاند از این مسیر عملکرد خود در زمینه سودآوری را بهبود بخشند. از این رو، تم اصلی هفتمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت، حول موضوع «نوآوری، بازیگران جدید و کارایی در کسب و کار مالی» شکل گرفته است.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی خاطرنشان کرد: فینتکهای نوظهور در سالهای اخیر، میتوانند آغازی برای عصر جدید خدمات مالیِ مبتنی بر فنآوری باشند که با حمایت بانکها و زمینهسازی بانک مرکزی توانایی آن را دارند که اکوسیستم بانکی را به نفع مشتریان تغییر دهند. در حال حاضر که با پیشرفتهای فناوری، فینتکهای حوزه پرداخت به عنوان پدیدهای در حال رشد در کشور مطرح شدهاند، انتظار میرود این استارتآپها بتوانند نظام بانکی را در افزایش کیفیت خدمات یاری رسانند. بانکها نیز به منظور پاسخدهی موثرتر و دقیقتر به نیازهای مشتریان میتوانند با فراهم آوردن پلتفرمهای مناسب، از ظرفیت بالای این بازیگران جدید در عرصه خدمات مالی بهرهمند شوند. به بیان دیگر، بانکها و فینتکها به سمت همزیستی، مشارکت و انتفاع دوجانبه در حال حرکت هستند که این مطلب و موضوعات پیرامونی آن بخش مهمی از محورهای همایش امسال را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه کسب و کارهای نوین میتوانند فرصت بینظیری را برای رشد و تعمیق صنعت بانکداری کشور، افزایش دسترسی به خدمات مالی، کاهش هزینهها و افزایش کارآیی عملیات بانکی رقم بزنند. افزود: علاوه بر مزایایی که استارتآپهای مالی برای صنعت بانکداری دارند، در دنیای امروز این کسب و کارهای جدید نقش انکارناپذیری در ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی کشورها ایفا میکنند و به نوعی میتوان گفت به پیشرانی برای توسعه بدل شدهاند. خلق ایدههای جدید کارآفرینی و ظهور کسب وکارهای جدید در نتیجه بهرهگیری از فناوریهای نوین، فرصت طلایی را پیشروی صنعت مالی و به طور کلی، اقتصاد کشور قرار داده تا بتوانیم از توسعه در حوزه اقتصاد دانشبنیان برای ایجاد اشتغال در کشور و به تبع آن افزایش رشد اقتصادی بهره ببریم.
دیواندری با بیان اینکه خداوند را شاکریم که در مسیر ارتقای روزافزون شاخصهای بانکداری الکترونیک و توسعه خدمات نوین مالی در کشور، ظرفیتهای بزرگی وجود دارد، اظهار داشت:حمایت از فعالان و تلاشگران این عرصه، و همزمان، ایجاد تمهیدات لازم، موجب رشد و توسعه نظام بانکی کشور خواهد شد و رفع موانع حقوقی، ارتقاء استانداردهای بانکداری، مدیریت ریسک و تأمین امنیت در خدمات بانکی لازمه بهرهبرداری از فرصتهایی است که پیشرفتهای فناوری در صنعت بانکی برای ما به ارمغان آورده است.
وی افزود: در این راستا، بهرهگیری از تجارب موفق بینالمللی و انطباق هر چه بیشتر با استانداردهای جهانی میتواند موجب بهرهبرداری حداکثری از فرصتها و همزمان پرهیز از تهدیدات شود. بنابراین موضوع امنیت و نیز فناوری نظارتی (RegTech) از دیگر محورهای اصلی همایش امسال است که در قالب آن به موضوعاتی همچون نوآوری و فناوری جدید در حوزه امنیت، کاربردهای هوش امنیتی در شبکه بانکی، سیستمهای نظارتی و تشخیص و نظایر آن پرداخته شده است.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی با تاکید بر اینکه نکته دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد، نیاز به تغییر در مدل کسب درآمد بانکهاست، گفت: در مدل کسبوکار فعلی، منشأ اصلی درآمد بانکها ناشی از اعطای تسهیلات یا همان کسب درآمد مشاع است. لیکن با تکیه بر پیشرفتهای ایجادشده در حوزه بانکداری الکترونیک و ارائه خدمات بهتر به مشتریان انتظار میرود همزمان با افزایش کیفیت خدمات، درآمدهای کارمزدی جایگاه خود را در ترکیب درآمدی بانکهای کشور باز یابد. لذا وقت آن رسیده است که با خردجمعی و اتخاذ یک سیاست مناسب، ترکیب درآمدی بانکها را بهبود ببخشیم.
وی تصریح کرد: مانند هر سال یکی از اهداف مهم برگزاری این همایش بهرهمندی از نظرات ارزشمند و تجارب فعالان بینالمللی در عرصه بانکداری الکترونیک بوده است و در این راستا از صاحبنظران و اندیشمندان برجسته و مطرح داخلی و بینالمللی دعوت شده است تا با سخنان خود ما را از پیشرفتهای روز جهان در این حوزه مطلع نمایند. همچنین علاوه بر کارشناسان و متخصصین امر، از مسئولین کشور و مراجع تصمیمگیر نیز جهت حضور در همایش و شرکت در مباحث دعوت به عمل آمده است که با قبول زحمت و حضور خود، بر بار علمی و اثرگذاری سیاستی این رویداد افزودهاند.
دبیر هفتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت ادامه داد: علاوه بر سخنرانیها، حضار و مهمانان ارجمند میتوانند از مطالب ۹ میزگرد تخصصی که در این دو روز تدارک دیده شده و دامنه وسیعی از موضوعات از بانکداری دیجیتال و یکپارچهسازی کسب و کارهای مختلف مالی گرفته تا بررسی تحولات پولهای رمزی را در بر میگیرد استفاده کنند.
دیواندری با بیان اینکه در بخش علمی از صاحبنظران، دانشجویان و اساتید گرانقدرکه با ارسال بیش از ۳۱۰ چکیده مقاله به دبیرخانه همایش، استقبال گستردهای از این رویداد علمی داشتند تشکر میکنم. افزود: با بررسی داوران محترم در کمیته علمی تعداد ۵۰ مقاله برای چاپ در مجموعه مقالات و ۱۶ مقاله جهت ارائه حضوری در همایش انتخاب شدند که علاقمندان میتوانند طبق برنامهای که در اختیار دارند از این ارائهها استفاده کنند.
وی ادامه داد: همچنین از ۱۱۰ کارگاه پیشنهادی که مورد بررسی کمیته علمی همایش قرار گرفت، با توجه به محدودیتهای مکان و زمان حدود ۱۲ کارگاه مورد تأیید کمیته قرار گرفت که در بعدازظهر دو روز همایش برگزار میشوند و مهمانان ارجمند میتوانند بر اساس برنامه تقدیمی در کارگاههای مورد علاقه خود شرکت کنند.
این مسئول یادآور شد: در کنار همایش، نمایشگاه تخصصـی جهت معرفی دستاوردهای سـازمانهای ارائهکننـده خدمات بانکی کشـور در حوزه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت تدارک دیده شده است که در این نمایشگاه علاوه بر بانکها و موسسات مالی و اعتباری، شرکتهایی که در زمینـه ارائه خدمات بانکی فعالیت دارند جهت معرفی خدمات، محصولات و توانمندیهای خود حضور دارند که میتواند باعث شکلگیری تعامل بین نظام بانکی و صنعت فناوری اطلاعات شود.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی تصریح کرد: انتخاب بانکها و شرکتهای برتر و نوآور یکی از فعالیتهای جنبی همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت است که این مهم در قالب جشنوارهها و مسابقات مختلف و با رعایت سه معیار نوآورانهبودن، کاربردی بودن و سودآوری بالقوه در دستور کار همایش قرار دارد و همزمان با اختتامیه همایش، با برگزاری جشنواره مرحوم دکتر نوربخش، محصولات برتر نوآورانه بانکها و شرکتها که توسط هیأت داوران جشنواره انتخاب شدهاند؛ معرفی و از آنها تقدیر خواهد شد.
وی افزود: کارآفرینان خلاق حوزه آیتی، شرکتهای خصوصی، نظام بانکی، استارتآپها، پیاسپیها و غیره، همه و همه شبانهروزی تلاش کرده و زمینه ارتقاء بانکداری الکترونیک در کشور را فراهم کردهاند. به ویژه شرکتهای بزرگی که ابرسامانههای کشور مانند شتاب، شاپرک، چکاوک، صیاد، ساتنا، پایا و غیره را طراحی و اداره میکنند، حجم سنگینی از عملیات روزانه را مدیریت میکنند که کمتر زحمات این عزیزان دیده میشود و اینجا شایسته است که از همه کسانی که در این حوزه فعالیت میکنند و در تلاش هستند تقدیر و تشکر مناسب به عمل آید.
دیواندری خاطرنشان کرد: در شش همایش گذشته بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت و امسال که هفتمین دوره آن برگزار میشود، هدف این بوده که این رویداد بتواند بستری علمی و عملی برای پیشرفت مباحث بانکداری الکترونیک فراهم کرده و گامی به سوی پیشرفتهای آتی در این حوزه باشد و بتواند بر رشد وتوسعه اقتصاد ایران بیافزاید.