پرستویی: سینمای ایران امروز یتیم شد؛
عزت الله انتظامی در کنار خسرو شکیبایی آرام گرفت
مراسم تشییع پیکر عزت‌الله انتظامی با حضور جمع کثیری از هنرمندان و مردم در تالار وحدت برگزار شد و عزت‌الله انتظامی در کنار خسرو شکیبایی در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) آرام گرفت.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۶:۰۸
 
عزت الله انتظامی در کنار خسرو شکیبایی آرام گرفت
 
مراسم تشییع پیکر عزت‌الله انتظامی با حضور جمع کثیری از هنرمندان و مردم در تالار وحدت برگزار شد و عزت‌الله انتظامی در کنار خسرو شکیبایی در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) آرام گرفت.

به گزارش تحریرنو ؛ مراسم تشییع پیکر مرحوم عزت‌الله انتظامی، صبح امروز یکشنبه ۲۸ مردادماه با حضور جمع کثیری از هنرمندان و دوستداران آن مرحوم در تالار وحدت برگزار شد ،در ابتدا پرویز پرستویی که اجرای این مراسم را برعهده داشت، گفت: امروز روز دیگری است، مجلسی است پردرد و تریبونی که باید از یک قرن خاطره سخن بگوید. مگر سینمای ایران چند پدر دارد که امروز سینمای ایران پدر خود را به خاک می‌سپارد؟ مگر سینمای ایران چند مَشت حسن دارد که ما امروز مشت حسنمان را به خاک می‌سپاریم.

وی ادامه داد: هر قدر هم که بازیگر با تجربه‌ای بودیم، نمی‌توانستیم به مرز و عمقی که استاد عزت‌الله انتظامی در آن به نقش‌ها جان می‌داد برسیم. سینمای ایران امروز یتیم شد. امروز بهترین زمان برای بیان سوگواری پدر سینمایمان است. آه که آن‌قدر آماده‌ام تا لحظه لحظه امروز را اشک بریزم. برای من عزت‌الله انتظامی سرمه‌ای بود که بر چشم می‌کشیدم.

مرحوم انتظامی از دل مردم برخاست و با مردم زندگی کرد

سپس سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی پشت تریبون آمد و گفت: عزت‌الله انتظامی یکی از ستاره‌های آسمان هنر ایران بود، او خاطره نسل‌های پیوسته زمانه ما است و بیش از ۷ دهه کوشید و بر صدر نشست و در اوج ماند، انتظامی از دل مردم برخاست و با مردم زندگی کرد، در واقع مردمی بودن او را بر جان مردم نشاند و ادب، متانت و وقار او را به عنوان یک هنرمند مردمی جاودان ساخت.

وی افزود: انتظامی ریشه در فرهنگ این مرز و بوم داشت، او از گذشته دور آمد؛ اما متوقف در گذشته نشد و در دنیای هنر معاصر قرار گرفت و در این ترکیب میوه‌هایی چید و در مائده هنر خود ماند. انتظامی با هنر زیست و قدر این هنر را شناخت و هنر را ارزان فروشی نکرد، او با نقش زندگی می‌کرد و به نقش جان می‌داد و از آن جان می‌گرفت، انتظامی در نیم قرن، تلویزیون، تئاتر و سینما را مدیون حضور خود ساخت و با این وجود تا قرن‌ها حضور او را در قاب تصویر هنر ایران خواهیم دید.

عزت‌الله انتظامی هنرمند ملی ایران بود


در ادامه این مراسم علی نصیریان پیشکسوت سینما و تئاتر اظهار کرد: از همه کسانی که در این مراسم حضور پیدا کردند، قدردانی می‌کنم، عزت‌الله انتظامی هنرمند ملی ایران بود، برای مردم بود، او از روح خود در نقش‌هایش می‌دمید و از آن نقش جان می‌گرفت، او ماند، می‌ماند و جاودان خواهد بود.

وی ادامه داد: عزت‌الله انتظامی! من انتظار نداشتم امروز اینجا بایستم و از تو صحبت کنم، قرار بود با هم دوباره روی صحنه برویم و تئاتر اجرا کنیم، او همیشه به من می‌گفت وقتی من مُردم، دوست دارم تو بر پیکرم آواز بخوانی؛ سپس نصیریان چند دقیقه‌ای بر پیکر عزت‌الله انتظامی آواز خواند.

نصیریان بیان کرد: رفیق! من امروز به قولی که به تو دادم وفا کردم و بر پیکرت آواز خواندم؛ اما تو بد جوری ما را تنها گذاشتی. حداقل ۳ دهه با عزت‌الله همکار بودم و امیدوارم که جوانان بتوانند جای خالی او را در عرصه هنر پر کنند.

در ادامه این مراسم فاطمه معتمدآریا بازیگر سینمای ایران نیز گفت: ما امروز دور هم جمع شده‌ایم تا کسی را به خاک بسپاریم که سالها به ما آموخت درس زندگی را، دلیلی برای گریه کردن نیست؛ چرا که گوشه گوشه این شهر یادآور استاد انتظامی است؛ اما من در قلبم همیشه از این رفتن اندوهگین خواهم ماند.

پدرم من را به مردمی بودن توصیه می‌کرد

مجید انتظامی، استاد موسیقی کشور و فرزند مرحوم عزت‌الله انتظامی نیز در این مراسم اظهار کرد: ۷۰ سال در کنار پدرم بودم، از او نوشیدم؛ اما سیراب نشدم، پدرم همیشه می‌گفت برای اینکه مردم تو را دوست داشته باشند باید تو نیز مردم را دوست داشته باشی، در این چند ماه تمام تلاشم را کردم تا حال او خوب شود، از این بیمارستان به آن بیمارستان بردمش؛ اما هنوز تصور می‌کنم که وظیفه فرزندیم را برای او به جا نیاورده‌ام.

در پایان این مراسم حجت‌الاسلام دعایی بر پیکر مرحوم عزت‌الله انتظامی نماز خواند.

بنابراین گزارش، عزت‌الله انتظامی در سال ۱۳۰۳ در محله سنگلج تهران متولد شد. وی پس از گذراندن دوره تحصیلات مقدماتی، وارد هنرستان صنعتی تهران شد و در رشته برق به تحصیل پرداخت. در سال ۱۳۲۶ وارد عرصه هنر شد و با اندک دست مایه‌های هنر نمایش و تئاتر به آلمان سفر کرد و در شهر هانوفر آلمان وارد یک مدرسه شبانه آموزش سینما و تئاتر شد.

کودکی عزت‌الله انتظامی

انتظامی با گذراندن دوره های آموزشی تئاتر به ایران بازگشت و به دلیل فضای نامناسب سینمای ایران از نظر اخلاقی، به کار دوبله فیلم، اجرای نمایش و حضور در تلویزیون روی آورد، داریوش مهرجویی کارگردان گاو (۱۳۴۸) استعداد انتظامی را کشف کرد و پروراند.

عزت‌الله انتظامی در فیلم گاو


بازی های او در دیگر آثار مهرجویی همچون آقای هالو، دایره مینا، پستچی، اجاره نشین ها، هامون و بانو باعث بروز توانایی های بسیار او شد. انتظامی علاوه بر نقش آفرینی در آثار مهرجویی، در فیلمهای کارگردانان دیگری چون علی حاتمی و محسن مخملباف نیز بازی کرده است.

او در فیلم مستند عشق پرداز (به کارگردانی:محمد هادی (حمید) کاویانی) در کنار استاد محمود فرشچیان حضور داشته است.مسعود کیمیایی از حضور انتظامی در فیلم «حکم» به عنوان افتخاری بزرگ یاد کرد.

انتظامی در سال ۱۳۴۸ تصمیم به کسب تجربه آکادمیک گرفت و توانست بدون کنکور وارد دانشگاه هنرهای زیبای دانشگاه تهران در رشته تئاتر شود. پس از فراغت از تحصیلات دانشگاهی، در حدود سال های ۱۳۵۳-۱۳۵۲ به تدریس رشته تئاتر در دانشکده هنرهای زیبا و دانشگاه الزهرا (س) کنونی پرداخت،وی سال ها در خدمت تئاتر و سینما بوده و آثار بسیار ارزنده ای از خود به جا نهاده است.عزت‌الله انتظامی از حدود ۱۴سالگی تئاتر را با پیش پرده خوانی در تماشاخانه های لاله زار آغاز کرد.

پس از یک سال به تماشاخانه های هنر و تهران رفت؛ همزمان در سال ۱۳۲۰ نخستین نمایش حرفه ای خود را با عنوان «التیماتوم» نوشته پرویز خطیبی و به کارگردانی اصغر تفکری در تئاتر پارس لاله زار اجرا کرد و تا سال ۱۳۲۶ توانست در بیش از ۱۰ نمایش نقش پردازی کند. وی در دانشگاه هنرهای زیبا دانشگاه تهران نزد استادانی همچون حمید سمندریان و شنگله دانش خود را با آموخته های آکادمیک روزآمد کرد. انتظامی در هنرستان صنعتی همراه با هوشنگ بهشتی، نصرت الله کریمی، حمید قنبری و محمدعلی جعفری فعالیت هنری می کرد.

او همچنین پدر مجید انتظامی آهنگساز و نوازنده معروف است. مجید انتظامی (متولد ۱۸ اسفند ۱۳۲۶ در تهران) آهنگساز، نوازنده ابوا و مدرس موسیقی است و از آهنگسازان برجستهٔ سینمای ایران به شمار می آید.

فیلم شناسی عزت‌الله انتظامی

کارنامه بازیگری

۱۳۴۸ گاو
۱۳۴۹ آقای هالو
۱۳۵۱ بی تا - پستچی - صادق کرده
۱۳۵۲ ستارخان - قیامت عشق
۱۳۵۳ بنگاه تاترال (ناتمام)
۱۳۵۵ شیر خفته - ملکوت
۱۳۵۷ این گروه محکومین - دایرهٔ مینا - غبارنشین ها
۱۳۶۰ مدرسه ای که می رفتیم
۱۳۶۱ حاجی واشنگتن
۱۳۶۲ خانهٔ عنکبوت
۱۳۶۳ کمال الملک
۱۳۶۴ چمدان
۱۳۶۵ اجاره نشین ها - شیر سنگی
۱۳۶۶ شیرک
۱۳۶۷ جعفرخان از فرنگ برگشته - در مسیر تندباد - کشتی آنجلیکا - گراند سینما
۱۳۶۸ هامون
۱۳۶۹ سایه خیال
۱۳۷۰ بانو - خانه خلوت - ناصرالدین شاه آکتور سینما
۱۳۷۲ بازیچه - جنگ نفتکش ها - روز فرشته
۱۳۷۳ روز واقعه - روسری آبی
۱۳۷۵ جهان پهلوان تختی (نسخهٔ اول - ناتمام)
۱۳۷۷ باد و شقایق - کمیتهٔ مجازات
۱۳۷۸ میکس
۱۳۸۰ خانه ای روی آب
۱۳۸۱ گاوخونی - دیوانه ای از قفس پرید
۱۳۸۳ جایی برای زندگی
۱۳۸۴ حکم - ستاره ها ۱:ستاره می شود
۱۳۸۵ مینای شهر خاموش (امیرشهاب رضویان)- شهری که دوست می دارم( رسول صدرعاملی )
۱۳۸۶ شب - رسول صدرعاملی
۱۳۸۷ زادبوم (ابوالحسن داوودی) (در بیست و هفتمین جشنوارهٔ بین المللی فیلم فجر نمایش داده شد)
۱۳۸۷ زندگی با چشمان بسته (رسول صدرعاملی) - نمایش در بیست و هشتمین جشنواره بین المللی فیلم فجر
۱۳۸۸ چهل سالگی (علی رضا رئیسیان) - نمایش در بیست و هشتمین جشنواره بین المللی فیلم فجر
راه آبی ابریشم (۱۳۸۷)

عزت‌الله انتظامی در تلویزیون

۱۳۷۷–۱۳۷۸محاکمه
۱۳۷۴زندگی
۱۳۵۸–۱۳۶۶هزاردستان
۱۳۵۷تله فیلم «مسافرت»
۱۳۴۶تله تئاتر «از خود گریخته»
۱۳۴۶تله تئاتر «تولد»
۱۳۴۶تله تئاتر «راشل»
۱۳۴۵تله تئاتر «پیک نیک»
۱۳۴۵تله تئاتر «مجسمه جاندار»
۱۳۴۵تله تئاتر «مرد کوته فکر»
۱۳۴۵تله تئاتر «انفجار»
۱۳۴۴تله تئاتر «کبوتر جَلد و معاملات»
۱۳۴۴تله تئاتر «جعفرخان از فرنگ برگشته»
۱۳۴۴تله تئاتر «دلیجان»
۱۳۴۴تله تئاتر «آرامگاه ماهان»
۱۳۴۴تله تئاتر «ترازوی پایه بلند»
۱۳۴۴تله تئاتر «غرور دزد گاوصندوق»
۱۳۴۴تله تئاتر «آدمهای شب»
۱۳۴۴تله تئاتر «گاو»
۱۳۴۳تله تئاتر «روشنایی های خانه ما»
۱۳۴۳تله تئاتر «دیدار»
۱۳۴۳تله تئاتر «عروس»
۱۳۴۳تله تئاتر «گوهر شب چراغ»
۱۳۴۳تله تئاتر «یک کلاغ، چهل کلاغ»
۱۳۴۳تله تئاتر «آدمهای شب»
۱۳۴۳تله تئاتر «تنهایی»
۱۳۴۳تله تئاتر «شنل»
۱۳۴۲تله تئاتر «عروسک های گوشتی»
۱۳۴۲تله تئاتر «ابرام آقا»
۱۳۴۲تله تئاتر «کنار جاده»
۱۳۴۲تله تئاتر «تا نیمه شب»
۱۳۴۲تله تئاتر «شادروان مادر خانم»
۱۳۴۲تله تئاتر «ازدواج با مکاتبه»
۱۳۴۲تله تئاتر «داستان یک شب»
۱۳۴۲تله تئاتر «حماسه بازگشت و انتظار»
۱۳۴۲تله تئاتر «غریبه»
۱۳۴۲تله تئاتر «دست بزن»
۱۳۴۱تله تئاتر «آتشکده»
۱۳۴۱تله تئاتر «تنهایی»
۱۳۴۱تله تئاتر «دو خجول»
۱۳۴۱تله تئاتر «شوم»
۱۳۴۱تله تئاتر «خشت اول»
۱۳۴۱تله تئاتر «آگهی ازدواج»
۱۳۴۱تله تئاتر «چشمهای قشنگ خانم والری»
۱۳۴۱تله تئاتر «عشق شوم»
۱۳۴۱تله تئاتر «گردنبند مروارید»
۱۳۴۱تله تئاتر «کلبه»
۱۳۴۱تله تئاتر «بازگشتی نیست»
۱۳۴۰تله تئاتر «بعد از همه آن سالها»
۱۳۴۰تله تئاتر «مکتب بیوه ها»
۱۳۴۰تله تئاتر «بیم و امید»
۱۳۴۰تله تئاتر «نرس از جریمه»
۱۳۴۰تله تئاتر «شیدوش و ناهید»
۱۳۴۰تله تئاتر «رستاخیز»

جوایز عزت‌الله انتظامی

برنده جایزه دوم بازیگر مرد از جشنواره شیکاگو در سال ۱۹۷۱؛ گاو
برنده جایزه بهترین بازیگر مرد از هفتمین جشنواره فیلم فجر ؛ گراند سینما
برنده جایزه بهترین بازیگر مرد از دوازدهمین جشنواره فیلم فجر؛ روز فرشته
دریافت لوح تقدیر در دهمین جشنواره فیلم فجر؛ ناصرالدین شاه آکتور سینما و خانه خلوت
برنده مجسمه سپاس بهترین بازیگر نقش مکمل مرد؛ آقای هالو
کد مطلب: 16506