نوای عرفانی ساز دف در سنندج، پایتخت دف جهان، با اجرای همزمان هزار دفنواز در آسمان شهر پیچید.
به گزارش تحریرنو ، اگر به استان کردستان سفر کنید و چند روز در شهرهای آن اقامت داشته باشید نوای ساز دف حتما به گوشَتان خواهد رسید، دف در این استان از دیرباز وجود داشته و در خانقاهها و تکایای آن بیشتر مورد استفاده قرار گرفته است.
سنندجیها چون همراه با ساز دف، شعرهای دینی و مذهبی را به کار میبرند و بیشتر به مدح و ذکر خداوند، پیامبر اکرم (ص) و سایر بزرگان دینی میپردازند، دف در بین آنها از قداست خاصی برخوردار است و یک ساز عرفانی محسوب میشود.
در گذشته دف به حدی در میان مردم جایگاه والایی داشت که بدون وضو به آن دست نمیزدند و اگر دفی پاره میشد میگفتند شهید شده است.
در سنندج مرحوم خلیفه کریم صفوتی، مرحوم خلیفه میرزا آغه غوثی و مرحوم خلیفه صمد عندلیبی جزو پایهگذاران و اصلیترین نوازندگان دف بودهاند و این نسلهای قدیمی کم کم این ساز را به نسل جوان ارائه دادند.
در سنندج در بیشتر خانهها حداقل یک عدد دف وجود دارد و اکثرا کردستانیها با نواها و ریتمهای خانقاهی دف آشنایی دارند.
دفنوازی جزء لاینفک مراسم مولودیخوانی (جشن میلاد پیامبر (ص)) است که همراه با مدح نبی مکرم اسلام (ص) در ایام ماه ربیعالاول در استان کردستان اجرا میشود.
اما این روزها سنندج به واسطه برگزاری ششمین جشنواره دفنوازی "دف نوای رحمت"، میزبان هنرمندانی از ۲۱ استان کشور است و نوای ساز دف بیشتر از هر زمانی در این شهر شنیده میشود.
روز اول و دوم جشنواره، تکنوازان و گروهها به رقابت با یکدیگر پرداختند و برنامههای خود را اجرا کردند؛ آنها منتظر اعلام نتایج در روز سوم جشنواره و در آیین اختتامیه هستند.
اما از جمله بخشهای جنبی و پرهیجان این دوره از جشنواره، اجرای همزمان هزار نفر دفنواز در عمارت خسروآباد سنندج بود که شور و حال خاصی به شهر سنندج بخشید.
بعدازظهر روز پنجشنبه (۲۵ شهریور) حدود هزار دفنواز در عمارت تاریخی خسروآباد سنندج گرد هم آمدند و شکوه دف، این ساز عرفانی را در پایتخت دف جهان به نمایش گذاشتند.
در این برنامه سنندجیها اعم از مرد و زن با پوشیدن لباس کُردی و دف در دست، بار دیگر نواهای اصیل خانقاه را اجرا کردند.
نوای حی الله، حی یا هو، حی الله الله، دایم و غوثی همراه با صدای مداحی استادان شهر سنندج و اجرای زیبا و باشکوه دفنوازن به آسمان شهر هم رسید.
همچنین در ادامه این برنامه، گروههای مختلفی از شهر سنندج و دیگر استانهای کشور به اجرای برنامه پرداختند.
مداحی سیدعلاءالدین یاسینی، سیدبهاءالدین حسینی، شهرام منصوری و اجرای موسیقی سعدالله نصیری از دیگر بخشهای این مراسم بود،مدیریت این برنامه برعهده حوزه هنری استان کردستان بود.