معصومه هداوندخانی تشریح کرد؛
سازمان انتقال خون در هنگام بحران زلزله چگونه عمل می‌کند
رئیس کارگروه پدافند غیر عامل سازمان انتقال خون ایران گفت: در زمان زلزله کرمانشاه ۵۸ هزار و ۲۶۲ اهدا کننده خون داشتیم که از این میزان ۱۰ درصد گروه خونی O منفی بود که نسبت به گذشته ۷ درصد افزایش داشت و این جای تقدیر از مردم را دارد.
تاریخ انتشار : شنبه ۹ دی ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۲۷
 
سازمان انتقال خون در هنگام بحران زلزله چگونه عمل می‌کند
 
رئیس کارگروه پدافند غیر عامل سازمان انتقال خون ایران گفت: در زمان زلزله کرمانشاه ۵۸ هزار و ۲۶۲ اهدا کننده خون داشتیم که از این میزان ۱۰ درصد گروه خونی O منفی بود که نسبت به گذشته ۷ درصد افزایش داشت و این جای تقدیر از مردم را دارد.

به گزارش تحریرنو ؛ معصومه هداوندخانی در خصوص بحران زلزله کرمانشاه و اقدامات سازمان انتقال خون پس از آن واقعه، گفت: با توجه به اینکه ما بحرانهای طبیعی مانند سیل، زلزله، طوفان و... در کشور داریم، زمانی که زلزله ای رخ می دهد در مراحل اولیه نیاز به خون برای آسیب دیدگان وجود نداشته و قطعا در مراحل بعدی و زمانی که نیاز به جراحی دارند این نیاز بیشتر احساس می شود.

هداوندخانی ادامه داد: هر بحرانی انسان ساخت و غیر انسان ساخت به وجود آید، مردم با تصور اینکه با اهدای خونشان می توانند حداقل یاری رسانی را به هموطنانشان داشته باشند به سمت مراکز اهدا خون گسیل شده و البته ما هم با آغوش باز از این اهدا کنندگان استقبال می کنیم.

وی با اشاره به زلزله ای که در کرمانشاه رخ داد تصریح کرد: چون این اتفاق در شب ۲۱ آبان ماه رخ داد و ما در همان ساعات اولیه صبح با دفتر مدیر عامل و اعضای کمیته بحران تماس حاصل و آنها را فراخوان کردیم و با تشکیل جلسه نیازهای آنها برآورد شد.

هداوند خانی در ادامه تاکید کرد: پس از تشکیل جلسه دستور آماده باش صادر و در مراحل اولیه برای استانهای آسیب دیده و استانهای معین فراخوان انتقال خون ارسال شد.

وی در ادامه با اشاره به استانهای معین که می توانند در زمان بحران مسئولیت اهدای خون به استانها را بر عهده داشته باشند گفت: ( استانهای معین استانهایی هستند که به هنگام بحران به استانهای آسیب دیده مثل کرمانشاه خون در صورت نیازخون ارسال می کنند) .

رئیس کارگروه پدافند غیر عامل سازمان انتقال خون ایران گفت: انتقال خون پس از دریافت خون از اهدا کنندگان به زنجیره سرما نیاز دارد و این زنجیره در ساعات اولیه پس از اهدا صورت می گیرد، با حفظ زنجیره سرما از استان کرمانشاه و همدان که در واقع استانهای معین هستند خون به منطقه زلزله زده ارسال شده و سعی کردیم که از طریق اطلاع رسانی عمومی فراخوان برای اهدای خون منفی بدهیم .

وی با اشاره به اینکه گروه خونی O منفی گروه دهنده عمومی است،تاکید کرد: در وهله اول کسانی که برای اولین به مراکز اهدا می آیند خونشان غربال شده و گروه خونی آنها مشخص می شود و اگر منفی هستند ابتدا شناسایی و سپس به جمع اهدا کنندگان می پیوندند.

هداوندخانی ادامه داد: خوشبختانه در همان ساعات اولیه خون مورد نیاز کرمانشاه فراهم شده بود و عدم نیاز به خون را به مرکز(پایتخت) اعلام کردند .

وی تصریح کرد: از زمان شروع زلزله کرمانشاه از ۲۲ آبان تا ۲۷ آبان نزدیک به (۵۸۲۶۲ ) اهدا کننده خون و آمار اهدای خون ما بود که بیش از ۱۰ درصد آن گروه خونی منفی بویژه O منفی بود که در حالت عادی اهدای O منفی ۳ درصد است که در آن زمان به ۱۰ درصد رسید یعنی ۷ درصد افزایش اهدا داشتیم که این جای تشکر دارد.

رئیس کارگروه پدافند غیر عامل سازمان انتقال خون ایران تصریح کرد: بر اساس قطب بندی جغرافیایی در هنگام وقوع حوادث غیر مترقبه که در گذشته ۹ قطب و درحال حاضر طبق اعلام وزارت بهداشت ۱۰ قطب داریم استانهای معین و دانشگاه ها و استانداریها حیطه وظایفشان مشخص است، همچنین انتقال خون هم در این شرایط حیطه وظایف مشخصی دارد.

هداوند خانی ادامه داد: وظیفه دیگر ما در زمان بحران دعوت مردم به آرامش است، سعی می کنیم نیاز مراکز درمانی را در اسرع وقت پاسخگو باشیم . و یک ارتباط مستمری را با UC وزارت بهداشت، پدافند غیر عامل و هم مدیرکلهای استانی خودمان داشته باشیم.

وی با تاکید بر اینکه یکی دیگر از کارهایی که انجام دادیم وجود سامانه های متحرک خونگیری و پخش خون است ،تاکید کرد: با توجه به مراکز سیار اهدای خون که در محیط مستقر می شوند، اهدا کننده در همان مکان خون اهدا و در همان مکان خون وی آزمایش و در همان مکان خون به مراکز درمانی منتقل می شود. به هر حال حوادث اینچنینی قابل پیش بینی نبوده و ما امیدواریم که بتوانیم برای همه قطبها سامانه های سیار را فعال کنیم.

رئیس کارگروه پدافند غیر عامل سازمان انتقال خون ایران افزود: در سازمان انتقال خون کلیه ادارات رصد می شوند و ما می دانیم که هر مرکز چه میزان خون O منفی، چه میزان خون ارسالی به بیمارستانها وچه میزان خون باقی مانده در مراکز دارند.

وی با تاکید بر اینکه کل برنامه فنی سازمان انتقال خون یک برنامه شبکه ای است اظهار داشت: شرح وظایف هر کس در این شبکه مشخص است. می دانیم که بانک خون کرمانشاه چه میزان گروه خونی O منفی دارد، آیا نیاز هست به فراخوان دارد یا حتی اگر ارتباطی با آن نداشته باشیم و یا اینکه آن اداره کل تخریب شده باشد و سیستم های شبکه ای آن از بین برود، استانهای معین همجوار آن می توانند با فراخوان سازمان انتقال خون این کار را انجام دهند.

وی در ادامه گفت: UC انتقال خون که زیر مجموعه وزارت بهداشت است همه اخبار را از وزارت بهداشت دریافت و ما می توانیم از طریق پدافند غیر عامل که قرارداد آن با وزارت بهداشت و سازمان انتقال خون بسته شده از طریق هوایی انتقال خون را انجام دهیم. کما اینکه در سالهای قبل هم این اتفاق افتاده است.

هداوند خانی تصریح کرد: ۵ برابر نیاز خون در هر استان رزو بوده و حتی فرآورده های آن نیز موجود است، این نیاز استان را در مراحل اولیه پاسخگو خواهد بود و بعد از ۲۴ ساعت اول به O منفی و پس از آن به فرآورده های خونی نیاز خواهیم داشت.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه اگر این اتفاق برای استان تهران رخ دهد و سیستم های ارتباطی هم قطع شود، سازمان انتقال خون چگونه نیاز خون استان را بر طرف خواهد کرد؟ گفت: بر اساس قطب بندی استانهای معین تهران استان قم ، قزوین ، سمنان ، البرز و ... آمادگی پشتیبانی و انتقال خون به مرکز را دارند.

وی تاکید کرد: با خدمات بهداشتی موجود می توان سریعتر انتقال خون را انجام داد، حتی اگر راه ها بسته شده باشد، با توجه به اینکه مراکز درمانی خون کافی در بانک خونشان دارند. برای هر اتاق عمل خون ذخیره شده موجود بوده و اگر بیماری نیاز به عمل و خون داشته باشد، خون ذخیره موجود است، چون خیلی از عملها اِلکتیو است و نیاز به خون نیست بنابراین نیاز به خونرسانی ندارد.

وی در پایان گفت: همه شهروندان ما برای یک بار هم که شده به مراکز اهدا مراجعه و خون اهدا کنند و این کار را برای زمان بحران نگذارنند و فکر نکنند که همان ۲۰ دقیقه ای که انها روی تخت خوابیده اند کفایت می کند. خونی که بخواهد در اختیار بیماران قرار بگیرد چند ساعتی زمان نیاز دارد تا به بیمار نیازمند برسد، همچنین مردم آمادگی کامل را برای هر بحرانی را داشته باشند، آموزشهای بحران را ببینند حتی اگر شده خودشان به دنبال آموزش ها بروند و در زمان بحران همیشه به پیام های انتقال خون توجه ویژه داشته باشند.
کد مطلب: 14355