در جدیدترین حراجی تهران، همهی آثار ارائهشده، فروخته شد و اغلب آنها با قیمت حدود سهبرابر قیمت اولیهی خود چکش خوردند. چکش این حراج را یک بازیگر سینما و تئاتر بالا و پایین میبرد.
تحریرنو: حراجی تهران، عصر و شامگاه جمعه ۹ خردادماه با اجرای رضا کیانیان در یکی از هتلهای تهران، با حضور دهها نفر از علاقهمندان برگزار شد که در میان آنها، چهرهها و مقامات رسمی بهچشم میخوردند.
در این حراجی ۹۰ اثر از هنرمندانی به حراج گذاشته شد که برخی از آنها اصلا شناختهشده نبودند اما در این میان، آثاری از چهرههایی چون سهراب سپهری، آیدین آغداشلو، پرویز کلانتری، محمد احصایی، کوروش شیشهگران، عباس کیارستمی، فرهاد مشیری، نصراله افجهای، احمد اسفندیاری، صادق تیرافکن، محسن وزیریمقدم، ژازه تباتبایی و ناصر پلنگی هم حضور داشت.
برخی از این نامها باعث شده بود که برخی قیمتها بهشکل بعضا نامتناسبی با کیفیت هنری آثار و براساس برندهای مشهور بهفروش بروند. در عین حال، برخی از هنرمندانی هم که آثارشان با قیمت بعضا بیش از ۴۰-۳۰میلیون تومان فروخته شد، جوان و ناآشنا بودند که در میان آنها آثار عکس نیز موجود بود.
در این حراجی مجموع قیمت پایه ۹۰ اثر، پنجمیلیاردو۲۵۲میلیون تومان بود که با خوردن چکش حراجی کل آثار به قیمت ۱۳میلیاردو۲۵۷میلیون تومان به فروش رسید.
در میان آثار فروخته شده، دو اثر نقاشی از سهراب سپهری با بیشترین قیمت فروخته شدند، بهطوریکه یکی از آثار او از ۶۰۰میلیون تومان آغاز شده و با قیمت یکمیلیاردو۸۰۰میلیون تومان و یکی دیگر از آثار او از قیمت ۵۰۰میلیون تومان آغاز شد و با قیمت یکمیلیاردو۶۰۰میلیون تومان فروخته شد.
از میان هنرمندان دیگر، تابلوی نقاشی آیدین آغداشلو از قیمت ۱۸۰میلیون آغاز و با قیمت ۳۸۰میلیون تومان فروخته شد. همچنین یکی از آثار نقاشی خط محمد احصایی از ۲۵۰میلیون آغاز و به مبلغ ۵۸۰میلیون تومان و تابلوی عکس عباس کیارستمی از ۶۰میلیون آغاز و به مبلغ ۱۴۰میلیون تومان فروخته شدند.
این حراج حاشیههای جالبی هم داشت، از جمله اینکه:رضا کیانیان که اجرای این حراجی را بر عهده داشت نیز اثری (عکس) به مبلغ ۱۲میلیون ارائه کرده بود که در پایان حراج، به شکل ویژهای، با قیمت ۶۰میلیون تومان فروخته شد. او همچنین در طول حراج، بعضا با عبارتهایی، خریداران را تشویق میکرد که قیمت بالاتری پیشنهاد کنند.
در این برنامه، مجید ملانوروزی (سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران و مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی)، علی مرادخانی (معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)، سیدمحمد بهشتی ( مشاور رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری)، احمد مسجدجامعی (رئیس شورای شهر تهران) و حجتالاسلام حسین شاهمرادی (دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور) حضور داشتند. مرتضی کاظمی و علیرضا سمیعآذر نیز از برگزارکنندگان حراجی بودند که در سالن حضور داشتند. سمیعآذر کل حراج را بهطور ایستاده دنبال کرد.
کیانیان بعد از ورود احمد مسجدجامعی به داخل سالن هتل که پس از اعلام از پشت تریبون، با تشویق حاضران همراه شد، اظهار کرد: حضور رئیس شورای شهر تهران در این حراجی، رویکرد دولتی را نشان میدهد.
او با مزاح گفت: احمد مسجدجامعی قصد دارد که از این حراجی خرید کند، ما منتظریم!
یکی از نکات عجیب این حراجی این بود که تمامی ۹۰ اثر شرکتکننده فروخته شدند و در این میان، تنها یک اثر بود که به رقم سقف پیشبینی شده، نرسید.
در این حراجی حضور برخی افراد بهچشم میخورد که در چند سال گذشته، در برنامههای هنری زیادی، بعضا بهعنوان دستاندرکار، حضور داشتهاند. نقش برخی از این افراد، بعضا در افزایش نرخهای پیشنهادی برای آثار و شیب اولیهی قیمت آنها، بسیار چشمگیر بود. این تاثیر در زمان فروش آخرین اثر، به اوج خود رسید.
کیانیان که با معرفی آثار، آنها را بعضا با اطلاعات فردی خود تبلیغ میکرد، نام تعدادی از هنرمندانی را که آثارشان در این حراجی ارائه شده بود، با لغزشهایی در نام یا نام خانوادگیشان ذکر کرد.
حاضران در این جلسه، با فروختن آثار سهراب سپهری به مبلغ یکمیلیاردو۸۰۰میلیون تومان و یکمیلیاردو۶۰۰میلیون تومان به وجد آمده و به تشویق پرداختند.
از میان آثار ارائهشده این حراجی تنها هنرمندی که اثرش به سقف اعلام شده نرسید، اثر زندهیاد چنگیز شهوق بود که از میلیون تومان آغاز و در حالی که سقف آن ۷۰میلیون گذاشته بود ۶۰میلیون تومان فروخته شد.