حباب سکه که تا ۲۰۰ هزار تومان افزایش قیمت ثبت شده است با وجود راه اندازی حراجی های سکه توسط دولت همچنان پابرجاست و بازار بر طبل گرانی خود می کوبد.
به گزارش تحریرنو ؛ پس از رکوردزنی بی سابقه سکه که از نیمه دوم سال آغاز شد و حباب ۲۰۰ هزار تومانی تشکیل داد دولت تلاش کرد با بانک کارگشایی و برگزاری حراجی سکه بازار را متعادل نگه دارد.
اما نه تنها بازار متعادل نشد بلکه دلالانی ظهور کردند که به عمد تلاش می کنند تا رونق بازار و هیجان افزایش قیمت را همچنان بالا نگه دارند تا آنجا که کارشناسان معتقدند اگر دولت حراجیهای سکه را ایجاد نمی کرد تا کنون آتش افزایش قیمت سرد شده بود.
با رکوردشکنیهای قیمت سکه در سال جاری که از شهریورماه به اوج رسید، بانک مرکزی حراجیهای سکه را از طریق بانک کارگشایی آغاز کرد، تا قیمتها به تعادل کشیده شود. بر این اساس حدود ۱۴ جلسه حراج سکه برگزار شد و در آن بستههای ۲۰، ۵۰ و ۱۰۰ تایی سکه نیم و تمام بهار آزادی فروش رفت.
حراجیهایی که معمولا در روزهای زوج هفته برگزار شد و با اعلام قیمت پایه از سوی بانک مرکزی شروع و در نهایت با حداکثر قیمت به اضافه ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده فروخته شد، اما این تمام داستان نبود؛ چراکه عملا پس از برگزاری حراجیها نه تنها تغییری در قیمت سکه ایجاد نشد بلکه در برخی روزها قیمتها به گونهای رقم خورد که نسبت به قیمت وقت در بازار آزاد هم بالاتر رفت و با ضرر خریدار همراه بود.
اگرچه بازار سکه پس از حراجیهایی که از سوی بانک مرکزی برگزار شد در مقاطعی با کاهش قیمت روبرو شد اما در هفتهای که گذشت در جهت افزایش حرکت کرد. در ابتدای هفته سکه تمام یک میلیون و ۳۹۵ هزار تومان عرضه شد، در اواسط هفته به یک میلیون و ۴۰۴ هزار تومان رسید و در انتهای هفته یک میلیون و ۴۱۴ هزار تومان فروخته شد.
بررسی شیب حرکت قیمت سکه تمام نشان میدهد که این نوع سکه ۱۹ هزار تومان افزایش قیمت را در هفته گذشته تجربه کرده است، اما بازار طلا هم شرایط متفاوتی از بازار دلار و سکه نداشت و طلا هم در جهت صعودی گام برداشت. هر گرم طلای ۱۸ عیار در ابتدای هفته حدود ۱۲۹ هزار تومان قیمت داشت و در انتهای هفته به ۱۳۱ هزار و ۷۰۰ تومان رسید تا ۱۷۰۰ تومان افزایش قیمت را در یک هفته تجربه کند.
با وجود برگزاری حراجیها حباب سکه هنوز پابرجاست بنا به اعلام مسئولان بانک مرکزی در ۱۴جلسه حراجی بانک مرکزی در مجموع حدود ۹۳ هزار و ۶۲۰ قطعه سکه شامل ۵۴ هزار و ۹۰۰ قطعه تمام و ۴۱ هزار و ۱۳۰ قطعه نیمبها نیز به فروش رفته است، اما عملا شاهدیم این امر تاثیر چندانی در از بین بردن حباب سکه نداشته است.
هرچند بنا به گفته مسعود سلیمانی، مدیرعامل بانک کارگشایی قیمت سکه پیش از برگزاری حراجیها حدود ۲۰۰ هزار تومان حباب داشت، ولی در ادامه، این حراجیها بیتأثیر نبوده و تا حد زیادی از حباب سکه را تخلیه کرد به طوری که اکنون به کمتر از ۱۰۰ هزار تومان رسیده است. اظهارات سلیمانی در حالی مطرح شده است که قیمت نهایی سکه تمام تفاوت چندانی با روزهای ابتدایی حراجی ندارد و دلیل این موضوع در چند مورد قابل بررسی است.
در همین راستا مدیرعامل بانک کارگشایی به تشریح عوامل وجود حباب سکه پرداخته و گفته است در این مدت قیمت طلا در بازار جهانی افزایش یافته و دلار نیز بویژه در بازار ایران روند رو به رشدی داشته است تاجایی که که در مجموع قیمت نهایی سکه را تحت تأثیر قرار داده است به طوری که به مرور با وجود خالی شدن حباب، قیمت تغییر چندانی نکرد،از این رو اگر حراجی برگزار نشده و در این باره اقدام نمیشد حتما در حال حاضر قیمت سکه بالاتر از قیمت کنونی بود.
مدیرعامل بانک کارگشایی در ادامه به کارشکنی دلالان اشاره کرده و تاکید کرده است رفتار برخی دلالان در افزایش قیمت بیتأثیر نیست، هر چند که این نمیتواند دلیل اصلی برای افزایش قیمت سکه باشد و عمده آن به همان بالا بودن قیمت طلا و دلار برمیگردد، ولی در قیمت بالای سکه ظاهرا برخی میخواهند بازار را در شرایط موجود نگه دارند و پافشاریهایی وجود دارد تا حراجی سکه را بیتأثیر نشان داده و جریان را به گونهای دیگر پیش میبرند. با این حال سلیمانی معتقد است که این جریان کاملا تائید شده نیست ولی قابل تأمل است.
در حالی که حراجیها عملا تاثیری زیادی در از بین بردن حباب قیمت سکه نداشته است، مدیرعامل بانک کارگشایی با اعلام اینکه حراجی سکه فعلا ادامه دارد، گفته است که حراجی در نهایت به ایجاد تعادل در بازار منتهی می شود.
ضرورت شفافیت بازار بورس و سکهاین در حالی است که پیش از برگزاری حراجیهای ممتد بانک مرکزی هم کارشناسان اقتصادی اعلام کردند که برگزاری چنین جلساتی برای از بین بردن حباب سکه مسکن موقتی است و نمیتوان به آن به چشم یک درمان اساسی و اصولی نگاه کرد.
کارشناسان اقتصادی معتقدند یکی از عواملی که میتواند از تلاطم ایجاد شده در بازار جلوگیری کند، شفافیت بازار بورس و سکه است؛ چراکه ما در کشور، بورس سکه و ارز شفافی نداریم که نهاد ناظر بتواند این معاملات را ابطال کند و تنها بازار سکه آتی را داریم که بهطورمعمول متأثر از بازار فیزیکی بوده و چون در این قسمت آینده معامله میشود، افزایش قیمت هم رخ میدهد.
در این میان طبیعی است که عدهای سودجو به دستکاری قیمتها در جهت منافع خود گام بردارند که میتوان گفت این نوعی تخلف است ولی در کشور ما نهاد خاصی در حوزه سکه و ارز برای نظارت وجود ندارد، بنابراین دولت باید آمادگی لازم را برای شرایط این چنینی داشته باشد و جلوی دستکاری قیمتها را گرفته و بازار را به سمت شفافیت هدایت کند.