سیاست‌زدگی اوپک و نیاز اعضا به نفت ۵۵ تا ۲۶۹ دلاری
در حالی‌که اعضای اوپک به نفت ۵۵ تا ۲۶۹ دلاری برای تامین بودجه‌ی خود نیاز دارند اصرار برخی کشورها بر حفظ سقف کنونی تولید نشان می‌دهد هم‌چنان فاکتورهای سیاسی بر تصمیم‌گیری‌های اوپک سایه افکنده است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۰۳
 
سیاست‌زدگی اوپک و نیاز اعضا به نفت ۵۵ تا ۲۶۹ دلاری
 
در حالی‌که اعضای اوپک به نفت ۵۵ تا ۲۶۹ دلاری برای تامین بودجه‌ی خود نیاز دارند اصرار برخی کشورها بر حفظ سقف کنونی تولید نشان می‌دهد هم‌چنان فاکتورهای سیاسی بر تصمیم‌گیری‌های اوپک سایه افکنده است.

به گزارش تحریرنو، آمارها و بررسی‌های انجام شده نشان می‌هد وضعیت کنونی حاکم بر بازار نفت به‌نفع هیچ یک از کشورهای عضو اوپک نیست.

قیمت جهانی نفت از سال گذشته به کم‌تر از نصف رسیده و فشار بودجه‌ای شدیدی را به همه‌ی اعضای اوپک از عربستان گرفته تا ونزوئلا وارد کرده است. نفت ۴۵ دلاری که انتظار می‌رود با لغو تحریم‌های ایران باز هم کاهش یابد هزینه‌های بودجه‌ای هیچ‌یک از کشورهای عضو اوپک را پوشش نمی‌دهد.

حتی اگر آن‌گونه که برخی تحلیل‌گران پیش‌بینی کرده‌اند، متوسط قیمت نفت در سال آینده‌ی میلادی به ۵۷دلارو۵۰سنت برسد، تنها قطر قادر خواهد بود در بودجه‌ی خود توازن برقرار کند.

عربستان که عامل اصلی افت قیمت نفت بوده و سیاست حفظ سقف تولید اوپک را به این سازمان تحمیل کرده است برای توازن در بودجه خود به نفت ۱۰۶ دلاری نیاز دارد. این رقم برای کویت ۶۷ و امارات ۷۳ دلار است. این سه کشور به‌هم‌راه قطر در نشست سال گذشته اوپک بر حفظ سقف تولید اوپک اصرار کردند و باعث کاهش بیش‌تر قیمت‌ها شدند.

تحلیل‌گران پیش‌بینی می‌کنند نشست آتی اوپک که جمعه آینده در وین برگزار می‌شود نیز دست‌آوردی از ناحیه تنظیم بازار نفت نداشته باشد. به‌عقیده این افراد چهار کشوری که از آن ها نام‌برده شد تمایلی به کاهش تولید ندارند که البته این امر به‌دلیل ملاحظات اقتصادی نیست.

به‌عقیده‌ی این افراد مسائل سیاسی بر کارتل نفتی اوپک سایه افکنده است و تا زمانی‌که اختلافات و رقابت‌های سیاسی میان کشورهای عضو برطرف نشود نباید انتظار هم‌آهنگی در درون اوپک را داشت. این در حالی است که عربستان با توجه به سهم ۳۲‌درصدی خود از تولید اوپک این سازمان را به گروگان گرفته است و با توجه به سیستم تصمیم‌گیری اجماعی در درون این سازمان و سهم قابل توجه عربستان در تولید اوپک تنها تصمیماتی قابل اتخاذ و اجراست که عربستان موافق آن باشد.

اوپک در ماه نوامبر روزانه ۳۲.۱‌میلیون بشکه نفت تولید کرد، و برای هجدهمین ماه از سقف ۳۰میلیون بشکه‌ای تعیین شده تخطی کرد. ایران گفته قصد دارد یک روز پس از لغو تحریم‌ها روزانه ۵۰۰‌هزار بشکه نفت بیش‌تر عرضه کند.

برآوردها برای قیمت‌هایی که هر یک از اعضای برای برقراری توازن در بودجه خود نیاز دارند، از سوی صندوق بین‌المللی پول و برخی موسسات دیگر منتشر شده‌اند، به شرح زیر است:

الجزایر: ۹۶ دلار
سهم از تولید اوپک: ۳.۴درصد
الجزایر از پیش‌نهاد ونزوئلا برای برگزاری نشست تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک حمایت کرده است.

آنگولا: ۹۰ دلار
سهم از تولید اوپک: ۵.۶درصد
صادرات نفت آنگولا به‌شدت وابسته به چین است. بر اساس آمارهای گمرکی، این کشور آفریقایی در ماه اکتبر دومین تامین‌کننده‌ی بزرگ نفت خام چین بود.

اکوادور: ۱۲۰ دلار
سهم از تولید اوپک: ۱.۷درصد
رئیس‌جمهور اکوادور گفته، کاهش سالانه‌ی ۱.۷‌درصد تولید اوپک برای افزایش قابل توجه قیمت‌ها کافی خواهد بود.

ایران: ۸۷ دلار
سهم از تولید اوپک: ۸.۴درصد
ایران هم‌اکنون پنجمین تولیدکننده‌ی بزرگ عضو اوپک است. ایران از اعضای اوپک خواسته تا برای افزایش تولید این کشور پس از تحریم‌ها جا باز کنند.

عراق: ۸۱ دلار
سهم از تولید اوپک: ۱۳درصد
تولید نفت عراق در ماه ژوئن به رقم ۴.۴‌میلیون بشکه در روز رسید. تولید روزانه‌ی نفت این کشور در ۶ ماه گذشته از ۴‌میلیون بشکه فراتر رفته است، اما بعید است این روند در سال ۲۰۱۶ ادامه پیدا کند.

کویت: ۶۷ دلار
سهم از تولید اوپک:
این کشور به‌هم‌راه دیگر اعضای حاشیه‌ی خلیج‌فارس، مخالف پیش‌نهاد ونزوئلا برای برگزاری نشست نفتی با حضور تولید‌کنندگان غیرعضو اوپک است.

لیبی: ۲۶۹ دلار
سهم از تولید اوپک: ۱.۳‌درصد
بر اساس گزارش موسسه‌ی کپیتال مارکتس: لیبی یکی از ۵ کشور شکننده‌ی عضو اوپک است که با وضعیت فعلی بازار نفت، ریسک بی‌ثباتی و اختلال در تولید در آن بالاست.

نیجریه: ۱۲۰ دلار
سهم از تولید اوپک: ۶.۳‌درصد
وزیر نفت نیجریه گفته، نفت ۴۰ دلاری قابل پذیرش نیست و اوپک برای اعمال سهمیه های تولید برای تک تک کشورها باید کار بیشتری انجام دهد. این کشور نفت ۶۰ دلاری را قابل تحمل تر می داند.

قطر: ۵۵ دلارو۵۰ سنت
سهم از تولید اوپک: ۲ درصد
در بین اعضای اوپک، قطر کم‌تر از بقیه به پول نفت برای برقراری توازن در بودجه‌ی خود نیاز دارد. البته این رقم هنوز حدود ۱۰‌دلار بالاتر از قیمت‌های فعلی است.

عربستان: ۱۰۶ دلار
سهم از تولید اوپک: ۳۲‌درصد
تولید نفت عربستان در طی ۹ ماه از ۱۱ ماه اخیر افزایش یافته است. این کشور در ماه جولای به رکورد تولید ۱۰.۶‌میلیون بشکه در روز رسید.

امارات: ۷۳ دلار
سهم از تولید اوپک: ۹.۲‌درصد
وزیر نفت امارات در ماه نوامبر اعلام کرد که اوپک نباید تولید خود را بالا و پایین کند، بلکه باید سیاست تولید ثابتی داشته باشد.

ونزوئلا: ۱۲۵ دلار
سهم از تولید اوپک: ۷.۸‌درصد
وزیر نفت ونزوئلا از اوپک خواسته تا نفت ۸۸ دلاری را به‌عنوان یک قیمت متوازن دنبال کند تا هزینه‌ی سرمایه‌گذاری‌های جدید در زمینه‌ی تولید نفت تامین شود، وگرنه قیمت‌ها به‌حدود ۲۵ دلار خواهد رسید.
کد مطلب: 3510