با طراحی و تولید صنعتی پلاگ‌های سیمان‌کاری چاه‌های عمیق نفت و گاز؛
شکست فن‌آوری آمریکا در پژوهش‌گاه صنعت نفت
با دست‌یابی به دانش فنی تولید پلاگ­‌های سیمان کاری چاه‌­های عمیق، از خروج ارز از کشور جلوگيری به‌عمل آمده و هم‌چنين امكان توليد اين قطعات در داخل كشور فراهم و انحصار تولید اين‌قطعات از دست شرکت­‌های بزرگ آمریکایی خارج شده است.
تاریخ انتشار : شنبه ۵ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۰۵
 
شکست فن‌آوری آمریکا در پژوهش‌گاه صنعت نفت
 
با دست‌یابی به دانش فنی تولید پلاگ­‌های سیمان کاری چاه‌­های عمیق، از خروج ارز از کشور جلوگيری به‌عمل آمده و هم‌چنين امكان توليد اين قطعات در داخل كشور فراهم و انحصار تولید اين‌قطعات از دست شرکت­‌های بزرگ آمریکایی خارج شده است.

تحریرنو: طلعت خلخالی، مسئول پروژه‌ی پلاگ‌های سيمانی با اشاره به اين‌كه سیمان‌کاری از اهمیت به‌سزایی در حفاری چاه­‌های نفت و گاز برخوردار است، گفت: سیمان‌کاری با اعمال دوغاب سیمان در فضای حلقوی بین لوله‌­های جداری و دیواره‌ی چاه، به‌منظور جلوگیری از آمیختگی سیالات پشت لوله‌های جداری انجام می­‌گیرد.

وی در ادامه افزود: آمیختگی سیالات در طی سرویس­‌دهی چاه با تحمیل هزینه‌­های سنگین برای رفع معضل، هم‌راه است از اين‌رو پلاگ­‌های سیمان کاری از تجهیزات ضروری در انجام صحیح عملیات سیمان کاری محسوب می‌شوند.

خلخالی به اهمیت پلاگ­‌های بالایی و پایینی در انجام موفق عملیات سیمان‌کاری اشاره كرد و افزود: بررسی علل تخریب برخی از پلاگ‌­های سیمان‌کاری تولیدی در داخل کشور در طی عملیات سیمان‌کاری چاه‌های نفت‌و‌گاز در اواخر سال ۱۳۸۹ به‌درخواست معاون مدیر فنی (حفاری) شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، به پژوهش‌گاه صنعت نفت محول و پس از انجام بررسی­‌های مقدماتی پروژه‌­ای تحت عنوان "طراحی فرمولاسیون و ساخت پلاگ­‌های سیمان‌کاری بالایی و پایینی برای کاربرد در چاه‌­های عمیق در فشار و دمای بالا (HPHT)" از طرف پژوهش و فن‌آوری مناطق نفت‌خیز جنوب به پژوهش‌گاه واگذار شد.

مسئول پروژه‌ی پلاگ‌های سيمانی به آناليز قطعات ساخته شده در كشور اشاره كرد و بيان داشت: آنالیز ساختار قطعات پلاگ تولیدی در داخل کشور که از مهندسی معکوس پلاگ‌های شرکت­‌های ودرفورد و هالیبرتون آمریکا ساخته شده بودند نشان داد که این پلاگ­‌ها تنها قابلیت کاربرد در چاه‌­های با عمق کم‌تر از ۲۵۰۰ متر را دارند، اما درمعرض دماها و فشارهای بالاتر چاه­‌های عمیق، دچار نقصان شده و عملیات سیمان‌کاری را با مشکل مواجه می‌­سازند.

خلخالی در تشريح مزيت‌های اين محصول ايرانی تصريح كرد: از اين رو پلاگ­‌های مخصوص چاه‌­های عمیق با قابلیت کاربرد تا عمق ۴۵۰۰متری جهت کاربرد در شرایط دما و فشار بالا توسط پژوهش‌گاه صنعت نفت طراحی و ساخته شدند.

وی به انجام آزمون­‌های پایلوتی در پژوهش‌گاه صنعت نفت و آزمون­‌های تسریع شده جهت بررسی کارایی پلاگ‌ها در آزمایشگاه اشاره كرد و اظهار داشت: پس از بررسی‌های انجام شده قطعات پلاگ طراحی شده برای چاه­‌های عمیق تولید و در دکل ۸۶ فتح چاه ۴۶۹ اهواز و دکل ۴۶ چاه ۴۰۷ مارون در عمق ۳۹۰۰ متری آزمون میدانی را با موفقیت پشت‌­سر گذاشتند.

وی با بيان اين‌كه پس از اخذ تاییدیه‌ی کاربری از سرپرست معاونت مدیر فنی حفاری و پژوهش و فن‌آوری شرکت‌های مناطق نفت­‌خیز جنوب، سفارش تولید صنعتی ۱۰۰ قطعه پلاگ از طرف معاونت مدیر فنی حفاری به پژوهش‌گاه داده شد، گفت: تولید این قطعات تحت لیسانس پژوهش‌گاه با هم‌کاری شرکت توسعه‌دهنده‌ی محصول (مارون لاستیک) انجام گرفت و قطعات تولیدی هم­‌اکنون در حال بهره‌­برداری در سیمان‌کاری چاه‌­های عمیق مناطق نفت­‌خیز جنوب هستند.

خاطر‌نشان می‌شود در بهار امسال با تلاش متخصصان پژوهش‌گاه صنعت نفت طراحی و ساخت سیالات افرون‌های گازی بومی و انحصار کشور آمریکا شکسته شده بود.
کد مطلب: 3880