با حضور وزیران ارتباطات و فناوری اطلاعات و علوم؛
نسل سوم شبکه علمی ایران راه‌اندازی شد
مراسم بهره‌برداری از نسل سوم شبکه علمی کشور برگزار شد و وزیر ارتباطات در این مراسم اظهار امیدواری کرد که این شبکه در خدمت هدف توسعه اقتصادی و فناوری باشد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۱ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۴۵
 
نسل سوم شبکه علمی ایران راه‌اندازی شد
 
مراسم بهره‌برداری از نسل سوم شبکه علمی کشور برگزار شد و وزیر ارتباطات در این مراسم اظهار امیدواری کرد که این شبکه در خدمت هدف توسعه اقتصادی و فناوری باشد.

به گزارش تحریرنو ؛ مراسم بهره‌برداری از نسل سوم شبکه علمی کشور امروز در محل سازمان امور دانشجویان با حضور وزیران ارتباطات و فناوری اطلاعات و علوم برگزار و در این مراسم تاکید شد که شبکه علمی کشور هویت مستقلی دارد و شورای راهبردی تشکیل شده از وزارت علوم و وزارت ارتباطات به سیاست‌گذاری در این حیطه خواهند پرداخت.

محمود واعظی در این مراسم گفت: مخاطب این پروژه فرهیختگان و مجموعه علمی کشور است، بنابراین من امیدوار بودم این کار در دوره ما انجام شود و با توجه به تجربه دو فاز گذشته، نمی‌خواستیم یک کار تبلیغی و فانتزی آنجام دهیم و به همین دلیل این کار دو سال طول کشید.

به گفته او این شبکه به سرعت‌بخشی و هم‌افزایی تولید محتوای فاخر در کل کشور کمک می‌کند و باید به شبکه‌های علمی دنیا متصل شویم و از تجربیات یکدیگر استفاده کنیم و با راه اندازی شبکه علمی کشور، تعرفه از سازوکار دیگری تبعیت می کند و به مراتب ارزانتر می شود.

واعظی با اشاره به فرمایشات چندی پیش مقام معظم رهبری پیرامون شبکه ملی اطلاعات گفت: حدود دو هفته پیش مقام معظم رهبری در دیدار با مسوولان نظام تذکری دادند در ارتباط با شبکه ملی اطلاعات که باید با سرعت بیشتری پیش رود اما رسانه هایی چون صداوسیما که همواره منتظر فرصتی است برای حمله، شروع به برنامه‌سازی در رابطه با وزارت ارتباطات کردند بدون اینکه این فرصت را به ما بدهند تا جواب دهیم. اما آنچه مقام معظم رهبری فرمودند جزو ماموریت‌های وزارت ارتباطات نمی‌شود چراکه این وزارتخانه اقدام به راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات کرده است و فرمایش ایشان در ارتباط با محتوای تولید شده بوده است.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به انگیزه این وزارتخانه و وزارت علوم و روسای دانشگاه‌ها برای راه اندازی شبکه علمی کشور، گفت: همه این‌ها باعث شد به آینده این پروژه مهم امیدوار باشیم. در حالی که در دنیای امروز دانشگاه‌ها در کنار تولید علم به مرکز تولید ثروت تبدیل شده‌اند و با شکل گیری مهارت و علم، ثروت می‌آید و پیشرفت حاصل می‌شود. همان طور که بسیاری از دانشگاه‌های کشورها مراکز رشدی به عنوان بنگاه هستند و در جهت توسعه اقتصادی و فناوری نقش آفرینی می‌کنند.

واعظی با بیان این که دانشگاه‌های ما با جوانان و اساتید خوبی که دارد باید حداکثر بهره برداری را داشته باشد، افزود: ما شبکه علمی را ایجاد کردیم و این دانشگاه‌ها هستند که باید تولید محتوا کنند. اساتیدی که تدریس می‌کنند، دانشجویانی که تحقیق می‌کنند، پایان‌ نامه‌ها باید در راستای تولید محتوا و در کنار آموزش و پژوهش قرار گیرد.

وی بیان کرد: در حال حاضر ممکن است در کتابخانه‌های دانشگاه‌ها مجلدهایی باشد که استفاده از آنها سخت است و امروز شبکه علمی کشور این کار را آسان خواهد کرد و امیدواریم با راه اندازی این شبکه در تولید محتوای علمی هم‌افزایی داشته باشیم.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این که در گذشته قرار بود این طراحی گام به گام پیش برود، اظهار کرد: با ورود شرکت مخابرات ایران و اصلاح پروانه توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ما جهش خواهیم داشت و می‌توانیم به جای تعداد دانشگاه‌های محدود به سرعت همه دانشگاه‌های کشور را به این شبکه متصل کنیم تا هم ما بتوانیم از یافته‌های سایر دانشگاه‌ها استفاده کرده و هم آنها از یافته‌های ما استفاده کنند.

به شبکه ملی اطلاعات نباید نگاه بنگاه‌داری داشت

واعظی اظهار کرد: ما در رابطه با تعرفه همواره درخواست کردیم نگاه همکاران مان به شبکه ملی اطلاعات نباید یک نگاه بنگاهداری باشد، بلکه باید از نظر اقتصادی باری را از دوش دانشگاه‌ها برداریم. ما تصمیم گرفتیم تعرفه اینترنت بین‌الملل را ۵۰ درصد کاهش دهیم و با راه اندازی شبکه علمی، قسمت قابل توجهی از تبادلات علمی داخل کشور انجام می‌شود که از ساز و کاری استفاده می‌کند که ارتباطی به شبکه بین الملل ندارد، بنابراین ارزان‌ تر خواهد شد.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: بنابراین آنچه مقام معظم رهبری درباره‌ شبکه ملی اطلاعات اظهار کردند درباره‌ی محتوا و اطلاعات است و با توجه به این که انبوهی از اطلاعات درست و نادرست وجود دارد، بنابراین باید در داخل کشور محتوایی فاخر تولید کنیم تا این شبکه مورد استفاده و بهره برداری قرار گیرد.

واعظی با اشاره به افزایش پهنای باند در دولت یازدهم، اظهار کرد: در ابتدای این دولت پهنای باند بین الملل ۷۱ و ظرفیت پهنای باند داخل ۶۲۴ گیگابیت بر ثانیه بود. در حال حاضر امروز ظرفیت باند پهنای داخل با ۱۵ برابر رشد به بیش از ۱۰ هزار گیگابیت بر ثانیه رسیده است و شبکه انتقال بین الملل نیز با ۱۱ برابر رشد به ۹۰۰ گیگ رسیده است.

نسل سوم شبکه علمی؛ شاهراه اجرایی نقشه جامع علمی

همچنین محمد فرهادی وزیر علوم با بیان اینکه شورای راهبردی شبکه علمی کشور تشکیل شده است که به سیاست‌گذاری و تعیین قواعد و دستورالعمل‌های لازم می‌پردازد، اظهار کرد: شبکه علمی کشور شبکه‌ای مستقل بوده که مراکز علمی و پژوهشی را به یکدیگر وصل می‌کند و می‌تواند به شبکه‌های علمی بین‌المللی همچون شبکه‌های علمی اروپا متصل شود.

وزیر علوم با بیان اینکه این شبکه زیرساختی و مخزن اطلاعات است،‌ افزود: دانشگاه‌ها، حوزه‌های علمیه، مراکز علمی و پژوهشگاه‌های دولتی و غیردولتی از مشترکین مهم این شبکه هستند و بسیاری از آنها به شبکه متصل شده و بسیاری دیگر نیز در آینده‌ای نه‌چندان دور متصل خواهند شد.

وی با بیان اینکه مراکز علمی از طریق این شبکه می‌توانند منابع علمی مورد نیاز خود را پیدا کنند، گفت: دسترسی به کتابخانه‌ها، دانشگاه‌ها و پروژه‌های در حال انجام و بانک‌های اطلاعاتی و آماری از طریق این شبکه در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. همچنین در حوزه علوم انسانی نیز این شبکه می‌تواند خدمات گسترده‌ای ارائه کند.

فرهادی با بیان اینکه شبکه علمی کشور یکی از مهمترین پروژه‌های ملی محسوب می‌شود که موجب استحکام زیرساخت‌های توسعه کشور می‌شود، گفت: شبکه علمی شاهراه انتقال دانش‌ بین مشترکین خاص از یک سو به عنوان نیازمند دریافت خدمات و از سوی دیگر به عنوان تولیدکننده محتوا است. دانشگاه‌ها و مراکز علمی تولیدات خوبی دارند، اما به دلیل نبود شبکه، تولیدات این مراکز به خوبی اطلاع‌رسانی نمی‌شد.

اتصال سراسر کشور به نسل سوم شبکه علمی تا قبل از پایان سال ۹۸

وزیر علوم همچنین با بیان اینکه برنامه کسب و کار برای نسل سوم شبکه علمی کشور به‌گونه‌ای تعبیه شده که هیچ مشترکی مصرف‌کننده صرف نبوده و باید تولیدکننده محتوای علمی نیز باشد، اظهار کرد: طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده این شبکه پس از شهر تهران، کلانشهرها و مراکز استان‌ها تا قبل از پایان سال ۹۸ در سراسر کشور قابل دسترسی خواهد بود.

در این مراسم همچنین رسول سراییان -مدیرعامل شرکت مخابرات ایران- با بیان این که این شرکت تاکنون از راه اندازی این شبکه منفعت مالی نداشته است، گفت: در یک مدل تجارتی تصمیم درآمد مشارکت کردیم تا از محل درآمد این شبکه بتوانیم منفعت مالی و ارائه‌ی خدمت داشته باشیم.

وی با اشاره به نقش شرکت مخابرات ایران از ابتدای تاسیس شبکه علمی کشور در سه نسل گذشته، گفت: در نسل اول در سال ۱۳۷۷ ما صرفا تامین کننده نیاز ارتباطی دو مگابیت بر ثانیه به دانشگاه‌ها بودیم. در نسل دوم در سال ۱۳۸۶ علاوه بر این که بر روی شبکه مسی امکاناتی را فراهم کردیم، فیبر نوری هم به دانشگاه‌ها ارائه شد و توسط بعضی از دانشگاه‌ها در تهران مورد بهره برداری قرار گرفت.

مدیرعامل شرکت مخابرات ایران ادامه داد: در این دو نسل شرکت مخابرات ایران ارائه دهنده سرویس‌ بود. در نسل سوم ما به عنوان تامین کننده زیرساخت، در یک مدل تجارتی تصمیم درآمد مشارکت کردیم تا از محل درآمد این شبکه بتوانیم منفعت مالی و ارائه‌ی خدمت داشته باشیم و این موضوع انگیزه‌ای برای ما خواهد بود. با بیان این که با اشتراک منافع می‌توان موجب منفعت همگان شد. ما اعلام آمادگی کردیم علاوه بر تهران در سایر دانشگاه‌های استان‌ها خدمات خود را عرضه کنیم و نقش شرکت مخابرات را به درستی ایفا کنیم.

کاهش مجدد تعرفه اینترنت برای دانشگاهیان

در ادامه محمد جواد آذری جهرمی مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت نیز اظهار کرد: امیدواریم همان‌طور که امروز به لحاظ شبکه این سامانه افتتاح می‌شود، شاهد این باشیم که محتواهای فاخر علمی کشور در دسترس دانشجویان قرار گیرد. بنابر دستور وزیر ارتباطات ما بر مدل تعرفه بازنگری داشتیم و مصوب کردیم خدمات دانشگاه‌های کشور در بستر شبکه ملی اطلاعات و اینترنت با ۵۰ درصد تخفیف نسبت به آنچه در سطح جامعه ارائه می‌شود به دانشگاه‌ها عرضه شود.

وی ادامه داد: البته از آنجایی که به لحاظ قانونی شرکت ارتباطات زیرساخت اجازه ورود به این عرصه را ندارد که خودش به صورت مستقیم سرویس ارائه دهد، بنا شد این کار از طریق اپراتور شبکه علمی انجام شود. بدین ترتیب کلیه دانشگاه‌های کشور برای اتصال به شبکه اینترنت ۵۰ درصد تخفیف دارد و این هزینه دانشگاه‌ها را بسیار کاهش می‌دهد، زیرا برنامه وزارت ارتباطات کاهش تعرفه بیشتر است.

جهرمی با بیان این که نکته دیگری که ما از طریق دانشجویان و اساتید دانشگاه‌ها مورد اعتراض واقع می‌شویم، نظام پالایشی است که بر اینترنت مورد استفاده دانشگاه‌ها وجود دارد، گفت: ما اعتراضات مکتوب و شفاهی درباره‌ی استفاده از بلاگ اسپات و یوتیوب دریافت می‌کنیم به همین دلیل مذاکراتی را با دادستانی کل کشور آغاز کردیم و به نظر می‌رسد این آمادگی وجود داشته باشد که با حضور نمایندگان دولت و با تضمینی که به لحاظ پالایش محتوا وجود دارد، در دانشگاه‌ها رفع فیلتر از این دو سرویس داشته باشیم.

وی همچنین خاطر نشان کرد: همان‌طور که ما خدماتی را به شبکه علمی ارائه می‌دهیم انتظار داریم این شبکه نقش متقابل در تولید محتوا داشته باشد و دانشگاه‌ها نیز در تولید محتوا و ارائه‌ی سرویس فعال تر شوند. انتظار ما این است که دانشگاه‌ها، دانشجویان و اساتید نقش خود را در این زمینه ایفا کنند و با توجه به انتظار مقام معظم رهبری سرویس‌ها و محتوای بومی توسعه یابد.

نظام تعرفه‌گذاری ترجیحی در کنار تعرفه تخفیف‌دار ملی

همچنین نصرالله جهانگرد رئیس سازمان فناوری اطلاعات از اعمال نظام تعرفه‌گذاری ترجیحی اینترنت برای نظام آموزش عالی علاوه بر نظام تعرفه تخفیف‌دار که در سطح ملی برای محتوای داخلی در سطح کشور فراهم شده خبر داد و گفت: وزیر ارتباطات از ابتدا به این موضوع اعتقاد داشتند، فرآیند حقوقی این موضوع طی شده و مصوبه آن تصویب شده است؛ بدین ترتیب امروز برای نظام آموزش عالی، نظام تعرفه ترجیحی علاوه بر نظام تعرفه تخفیف‌دار که در سطح ملی برای محتوای داخلی در سطح کشور فراهم شده، انجام می‌شود. امیدواریم در این بستر سرویس‌های جدید و کارامد اختصاصی برای نظام آموزش عالی فراهم شود و امکان اشتراک گذاری ظرفیت‌هایی که در مجموعه در سطح جهانی وجود دارد انجام شود.

وی با اشاره به انتظار راه اندازی شبکه علمی در مدت زمانی کوتاه، اظهار کرد: علی رغم این انتظارات، تجربه نشان می‌دهد این که از حدود ۲۰ سال پیش اصرار بر این بوده تا یک بستر توان افزا برای بخش علمی کشور فراهم شود که خوب مهندسی نشده و مشکلاتی داشته است. بنابراین ما در آغاز نیاز داشتیم در رگولاتوری تجدید مجوز کنیم و برای نظام آموزشی ایران یک مجوز اختصاصی صادر شود.

وی ادامه داد: نسل دو این پروژه در دهه ۹۰ شروع شد، به دلیل این که مهندسی درست و مدیریت اقتصادی نداشت عملیاتی نشد و کاربرد پیدا نکرد. ما در نسل جدید با یک امتیاز مواجهیم و آن همزمانی با بستر اصلی شبکه ملی اطلاعات و بلوغ نسبی آن است. این که امروز در سراسر کشور دسترسی به ارتباطات پرظرفیت ممکن است و این اجازه را می‌دهد ما بر این بستر یک شبکه اختصاصی فراهم کنیم که در آن سرویس‌های ویژه‌تری را ببینیم.

رئیس سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به نقش بخش خصوصی در راه‌اندازی شبکه علمی اظهار کرد: برای ارائه‌ی سرویس هفت در ۲۴ کارآمد پایدار ما باید از بستر نظام بخش خصوصی بهره‌مند شویم، زیرا در ساختار دولتی نمی‌توانیم این ساختار را اجرا کنیم. بنابراین این کار با همکاری سیمرغ سامانه انجام شد. این کار اجازه می‌دهد روی یک نظام سرویس دهی منظم تکیه کنیم که فرهنگ موضوع را می‌شناسد و می‌تواند تامین کننده نیاز دانشگاه‌ها باشد. پیش از این دانشگاه‌ها به ما اعتراض می‌کردند که در دهه قبل نسبت به پایداری سرویس و تعرفه اشکال فراوانی وجود داشت و دانشگاه‌ها نمی‌توانستند به شبکه تکیه کنند. امیدواریم در شرایط کنونی این اقدام فراهم شود.
کد مطلب: 12171