مدیرکل دفتر طب سنتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با ابراز تاسف از اینکه گیاهان دارویی کشور به صورت خامفروشی صادر میشود،گفت: علاوه بر آن برای صادرات برخی از فرآوردههای گیاهی از منابع طبیعی برداشت میشود که این امر همراه با تخریب محیطزیست و انقراض گونههای بومی است.
به گزارش تحریرنو، محمود خدادوست با تاکید بر اینکه در حوزه توسعه گیاهان و داروهای گیاهی در آغاز راه هستیم، افزود: علیرغم اینکه قدمت چند هزار ساله در گیاهان دارویی و تولید داروهای گیاهی داریم، ولی متاسفانه در آغاز راه هستیم.
وی با تاکید بر اینکه کشورهایی چون هند، چین و پاکستان در این زمینه از ایران جلوتر هستند، اظهار کرد: اگرچه حرکت روبه جلو هست و شرکتهای دانشبنیان بزرگی در این حوزه در کشور ایجاد شده و در زمینه صادرات نیز فعالیتهای خوبی داشتهاند؛ ولی هنوز هم از نظر تعداد و تنوع گیاهان دارویی و هم از لحاظ ارزش دلاری سهم ناچیزی داریم.
خدادوست با اشاره به تنوع گیاهان دارویی در کشور، خاطرنشان کرد: ایران از ۱۳ اقلیم موجود در جهان ۱۱ تنوع اقلیمی را دارد و طبق برآوردهایی که صورت گرفته است، ما ۸ هزار گونه گیاه در کشور داریم که از این تعداد ۲ هزار تا ۲۳۰۰ گونه دارای ارزشهای دارویی و جزء گیاهان دارویی هستند.
به گفته وی، برآوردهای محققان وجود ۲۳۰۰ گونه گیاه دارویی در کشور است و این امر به معنای شناسایی همه گونههای دارویی در کشور نیست.
خدادوست با بیان اینکه از همه ظرفیتهای گیاهان دارویی در کشور استفاده نمیشود، یادآور شد: ولی در مقابل در برخی از گیاهان دارویی در راس کشورهای جهان قرار داریم که از جمله آن میتوان به زعفران، ریشه شیرینبیان، زیره و آویشن اشاره کرد.
مدیرکل دفتر طب سنتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد: این ۴ گونه گیاه دارویی جزء گیاهان پر صادرات کشور محسوب میشوند، ولی متاسفانه بیشتر "خامفروشی" داریم؛ به این معنی که بیشتر گیاهان دارویی بدون فرآوری و بدون آنکه ارزش افزوده بیشتری برای کشور داشته باشند، صادر میشوند.
وی با تاکید بر انجام فرآوری در گیاهان دارویی و تولید ارزش افزوده، اضافه کرد: از سوی دیگر توجه به نحوه برداشت گیاهان دارویی نیز مطرح است. یک نوع از برداشتهای ما، برداشت گیاهان دارویی از منابع طبیعی است که این امر آسیبهای زیستمحیطی زیادی به همراه دارد، به ویژه برخی از گیاهان دارویی که از صمغ ریشه و یا ساقه آنها استفاده میکنیم.
خدادوست ادامه داد: از ریشه برخی از گونههای گیاهان دارویی مانند "حلتیت"، "آنغوزه"، "باریجه" و یا "اوشق" که بومی ایران هستند، صمغ استخراج و به کشورهای مختلف به صورت خام فروشی صادر میشود، به طوریکه ایران یکی از کشورهای صادر کننده صمغ آنغوزه و باریجه است.
وی با بیان اینکه این گیاهان از منابع طبیعی برداشت میشوند، افزود: این امر هم باعث انقراض گونههای بومی کشور میشود و هم آسیبهای زیستمحیطی را به دنبال دارد؛ از این رو باید به سمت کشت گیاهان بومی در مناطقی که امکان رویش آنها بر اساس استانداردهای بینالمللی وجود دارد، برویم.
مدیرکل دفتر طب سنتی وزارت بهداشت تاکید کرد: پس از کشت و فرآوری، باید اقدام به صادرات محصولاتی با ارزش افزوده کنیم.
وی با تاکید بر ضرورت حفظ ژنتیکی گونههای گیاهان دارویی، گفت: این امر در سند ملی گیاهان دارویی تاکید شده است و باید به گونهای عمل کنیم که موجب انقراض گونههای بومی کشور نشویم.