پزشکی قانونی کشور اعلام کرد: حدود ۶ درصد مردم ایران تجربه مصرف الکل دارند.
به گزارش تحریرنو ؛ شهریورماه ۱۳۹۲ بود که سازمان بهزیستی کشور نخستین مجوز ایجاد کمپ ترک اعتیاد به الکل را صادر کرد و این زنگ خطری برای شهروندان و مسئولان بود تا وضعیت آسیب های اجتماعی را بیشتر رصد کنند.
اما آمارها و هشدار ها روز به روز وضعیت را بحرانی تر معرفی کرد به نحوی که محمدرضا قدیرزاده مدیرکل حوزه ریاست سازمان پزشکی قانونی اعلام کرد:
استانهای تهران، البرز، اصفهان، لرستان و کرمانشاه بیشترین مصرف الکل را به خود اختصاص داده و در مقابل بوشهر، سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری و مرکزی نیز بر اساس آمارهای سال ۱۳۹۰ کمترین مصرف را در حوزه الکل دارند.
هیچ آماری در مورد شیوع و میزان مصرف الکل در کشور نداریم و آمارهای پزشکی قانونی نیز تنها به آمار مسمومیتها و مرگ و میر ناشی از مصرف الکل ارتباط دارد.
متاسفانه آنچه در جامعه در خصوص مصرف مشروبات الکلی میبینیم آن چیزی نیست که آمارها به ما میگویند.
حدود ۶ درصد مردم ایران تجربه مصرف الکل دارندشیوع مصرف و اختلال الکل در کشور حدود یک درصد است که ۰.۷ درصد این افراد دچار وابستگی و ۰.۳ درصد آنان دچار سوء مصرف الکل هستند.
شاخص مصرف سنگین دورهای در دنیا ۶.۳ درصد است اما بنابر آمارهای غیررسمی این شاخص در کشور ما ۱۹ درصد است یعنی فردی که در کشور ایران مشروبخواری میکند نسبت به افراد دائمالخمر در کشورهای اروپایی سه برابر بیشتر الکل مصرف میکند.
بر اساس آمار سال ۱۳۹۴ ستاد مبارزه با موادمخدر در حال حاضر ۵.۲ مصرفکنندگان تریاک، ۲۶ درصد شیشه، ۲۲.۶ الکل، ۱۵.۹ درصد کراک و ۹.۸ درصد هروئین در کشور وجود دارد.
مجموع چرخش مالی و خرید و فروش مشروبات الکلی در کشور ۶۵۸ میلیارد تومان است و ۲۳ کارخانه تولید الکل در کشور وجود دارد.
درباره آمار مرگ و میر ناشی از مصرف الکل ارجاعی به پزشکی قانونی، سال ۸۹ تعداد ۱۴۵ مورد، سال ۹۰تعداد ۹۳ مورد، سال ۹۱ تعداد ۱۳۶ مورد، سال ۹۲تعدا ۱۳۵ مورد و سال ۹۳ تعداد ۸۱ مورد مرگ و میر ناشی از مصرف الکل ارجاعی به پزشکی قانونی در کشور داشتهایم.
متاسفانه به علت آنکه افراد مصرفکننده مشروبات الکلی در ایران میزان وابستگیشان به این مواد افزایش مییابد، افراد ارائهکننده این مشروبات در بیش از ۶۰ الی ۷۰ درصد آنها متادون، ترامادول و دیازپام اضافه میکنند به همین دلیل فردی که مشروب مصرف میکند همزمان متادون، ترامادول و دیازپام را نیز دریافت میکند.
در سه تصادف پرحاشیه پورشه و BMW در تهران و یک دستگاه پرادو با سه سرنشین در اصفهان تست الکل راننده هر سه خودرو مثبت بوده است.
متاسفانه در حال حاضر مصرف مشروبات الکلی همزمان با داروهای مخدر اعم از ترامادول را در کشور شاهد هستیم که خطرات زیادی را به دنبال داشته و باعث مرگ فرد میشود که آخرین قربانی آن نیز مهرداد اولادی (فوتبالیست معروف) است.
مصرف مشروبات الکلی در کشور استاندارد نیست. فرد مصرفکننده این نوشیدنی در کشور تنها الکل مصرف نمیکند بلکه مخدرهایی چون ترامادول و متادون را همزمان با مصرف این مواد دریافت میکنند به همین دلیل مساله مصرف الکل در ایران دچار پیچیدگی شده است.
متاسفانه قاتل ستایش از ۱۲ سالگی مشروب مصرف میکرده و مصرف مداوم داشته و هنگام مصاحبه با وی متوجه شدیم که همزمان ترامادول نیز مصرف میکرده است.
آمارهای بین المللی نشان می دهد که تعداد معتادان به الکل در جهان ۱۰ برابر معتادان به مواد مخدر است. این تهدید شامل تمامی کشورها حتی ایران هم می شود.
پس از تصویب قانون مجازاتهای اسلامی مبارزه و برخورد با شرب خمر و عواقب نوشیدن الکل در دستور کار پلیس و دستگاه قضائی کشور قرار گرفت ولی پس از گذشت بیش از سه دهه از تصویب این قانون بر اساس اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز آمارها نشان می دهد سالانه ۷۳۰ میلیون دلار مشروبات الکلی وارد ایران شده که از این میان ۲۰۰ میلیارد تومان (۲۰۰ میلیون دلار) کشف می شود.
ورود روزانه ۲ میلیارد تومان الکل به کشورهر چند که سرهنگ فتح الله زمانیان رئیس وقت پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام کرده بود که اطلاعات و آمار دقیقی در رابطه با کشف مشروبات الکلی در دست نیست اما سردار اسماعیل احمدی مقدم فرمانده وقت نیروی انتظامی اعلام کرد: سالانه ۲۰ میلیون لیتر نوشیدنی الکلی در ایران کشف می شود و پلیس تنها ۲۵ درصد این قاچاق را می تواند کشف کند.
سردار احمدی مقدم در زمان دبیری ستاد مبارزه با مواد مخدر گفته بود متوسط سن مصرف الکل به ۲۰ سال رسیده و ۲۶ درصد جوانانی که الکل مصرف می کنند سابقه مصرف الکل در خانواده را داشته اند.
مصرف الکل میان دانشجویانسعید معیدفر رئیس انجمن جامعهشناسی ایران میگوید: بر اساس یافتههای یک پژوهش میان یکهزار و ۵۰۰ دانشجوی ۱۸ تا ۲۴ ساله، ۲۵ درصد دانشجویان مصرف الکل را بدون اشکال میدانند که ۲۰ درصد آنها افرادی هستند که در نظرسنجی اظهار کردند که الکل مصرف میکنند و ۵ درصد بقیه هم گفته اند که در وسوسه مصرف الکل هستند.
این در حالی است که برخی از فروشندگان سودجو با استفاده از الکل صنعتی و تولید "مشروبات تقلبی" همه ساله قربانیان زیادی می گیرند و از دیگر سو، عواقب نوشیدن مشروبات الکلی از جمله تصادفات رانندگی و درگیری های خیابانی بیش از پیش فراگیر شده است حال آنکه اگر از فروش بارهای مشروب که در آنها بطری مشروب چیده شده، در ویترین برخی مغازه های لوکس فروشی تهران و برخی از شهرستانها چشم پوشی کنیم نمی توانیم از آمار مرگ و میر بر اثر مصرف الکل در ایران بدون تفاوت بگذریم.
مشکل قانونی نداریم / جوانان از مضرات الکل بی خبرند مجازات مصرف مشروبات الکلی موسوم به شرب خمر در نظام کیفری ایران، حد شرعی است و اگر کسی سه بار ولو به مقدار اندک مرتکب این جرم شود، بار چهارم اعدام خواهد شد.
ولی الله حسینی قاضی محاکم کیفری استان تهران اجرای حدود شرعی را در مورد شرب خمر بسیار قاطع عنوان کرد و گفت: در جرائم مصرف الکل اثبات جرم دچار مشکل است زیرا حتی اگر پزشکی قانونی هم ثابت کند متهم الکل مصرف کرده تا خود اقرار نکند حد اجرا نمی شود مگر اینکه علم قاضی در تشخیص جرم کمک کند و این یک چالش قانونی است.
محمد رضا حبیبی دادستان سابق اصفهان و دادستان یزد هم از افزایش شرب خمر در کشور ابراز نگرانی کرد و گفت: قانون و مجازاتهای قانونی برای مقابله با شرب خمر و عرضه و فروش الکل بسیار سختگیرانه است ولی نهادهای مسئول و فرهنگ ساز نتوانسته اند مضرات استفاده از الکل را هم از نظر اعتقادی و هم از بعد بهداشتی برای جامعه به ویژه نسل جوان تشریح کنند. در بسیاری از پارتیهای شبانه جوانان بدون اطلاع و بر اساس وسوسه به سوی مصرف الکل سوق پیدا می کنند و استفاده از الکلها و مشتقات الکلی تاریخ گذشته موجب مسمومیت و حتی مرگ بسیاری از جوانان در سالهای اخیر شده است.
کشف یک میلیون ۴۲۷ هزار بطری مشروب در ۸ ماهه نخست ۹۵حالا قاسم خورشیدی سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفته است: کشفیات به دست آمده در حوزه مسکرات و مشروبات الکلی به یک میلیون و ۴۲۷ هزار و ۷۸۲ قوطی یا بطری در سال جاری رسیده است.
این اعداد شوخی نیست و زنگ خطر و هشداری ویژه مسئولان کشور است. همان مسئولانی که در طبقه آخر ساختمان وزارت کشور چای می نوشند و ساعت حضورشان در جلسه شورای اجتماعی را ثبت می کنند اما هنوز خروجی اعلام نشده است.